Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.09.21

„Ez egyszeri és vissza nem térő alkalom, hiszen 25 évről beszélhetünk mind magam és kiállítótársaim, mind az NKA esetében” – mondta Kalán Viktória a Kultúra.hu-nak adott interjújában. A fiatal alkotóművész, aki egyidős a Nemzeti Kulturális Alappal, az alapítvány születésnapján, a 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozat keretében állít ki szeptember 24-én az NKA hajón.

6_Halloween_Vegyes_technika-vaszon_300x200cm_2017
Halloween, 2017


Kalán Viktória Kecskeméten született, itt kezdte meg művészeti tanulmányait 2012-ben a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályában. Ez a művészeti előképzettség segítette hozzá, hogy 2013-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanulja ki a képzőművészetet. „Mikor pályaválasztás elé állítottak a gimnázium utolsó évében, még nem igazán tudtam, mit is szeretnék csinálni, hát elkezdtem gondolkozni, mihez is értek. Persze, rajzoltam, de nem volt semmi komolyabb célom vele. Végül rátaláltam a Pécsi Tudományegyetemre és mivel egy ismerősöm is nagyon jó véleménnyel volt az iskoláról, eldöntöttem, hogy jelentkezem. Elkezdtem járni rajztanárhoz, és amikor sikerrel vettem az akadályokat és felevettek, biztos jelnek vettem, hogy itt a helyem, ezt kell csinálnom. Azóta sem bántam meg a döntésemet egy pillanatra sem” – mesélte a kezdetekről a művész a Kultúra.hu-nak.


portre
Kalán Viktória képzőművész


A 25 éves alkotó legtöbbször átiratokat készít, de elmondása szerint az elmúlt időszakban inkább figurális művei, maszkok, vagy álarcot viselő csoportos és önmagukban álló, mondhatni portréi születnek. Előszeretettel jelenít meg élethelyzeteket is alkotásain „némi társadalomkritikával fűszerezve”, és ezen képei nem mellőzik a gúnyos humort sem. Kalán Viktóriát emellett a nonfiguratív művek is foglalkoztatják, alkotásainak van egy ilyen jellegű vonulata is, de bevallása szerint ez még nem igazán kiforrott. „Engem szinte bármi képes megihletni, akár a természetben fedezek fel egy furcsa formát, amely egy arcra hasonlít vagy egy foltot a falon. Ha megvan a témám, akkor viszont minden aköré fonódik” – magyarázta Kalán Viktória. A munkái üzenetére vonatkozó kérdésünkre pedig azt válaszolta: „A legegyszerűbben és leglényegretörőbben úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy bármi lehetséges” – mondta.


Maradjunk_baratok_Vegyes_technika-_Vaszon_2016_70x100cm
Maradjunk barátok, 2016

 

A képzőművész 2015 óta állít ki az AMADEUS Nádor Galériában, 2017-ben szerepelt a Plein air Nemzetközi Alkotótelep 9. Mesterek és tanítványok című kiállításán a Csongrád Galériában, a Plein Air bemutatkozó kiállításon a szegedi SZAB Székházban és kiállított az Art Market Budapesten is. A számos csoportos kiállítás mellett két önálló kiállítást is maga mögött tudhat: 2017-ben Kiindulópontok címmel rendezett kiállítást a Kemence Galériában, idén pedig a Nick Galériában állított ki a Van arcom? című önálló tárlaton. Jövőbeni tervei között pedig minél több díj, ösztöndíj megszerzése szerepel, minél több kiállításon való szereplés, valamint a későbbiekben talán a DLA (Doctor of Liberal Arts) képzést is szeretné elvégezni. „Szeretnék minél több minőségi munkát előállítani, és ezekből színvonalas egyéni kiállítást rendezni” – fűzte hozzá a művész.


62_Instant_dzsungel_2017_60x100_cm_Akril_olaj_-_vaszon
Instant dzsungel, 2017


Kalán Viktória alkotásait a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évét ünneplő, 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozaton ismerhetjük meg, hiszen a fiatal alkotó munkái is szerepelnek az NKA hajón szeptember 24-én megrendezendő tárlaton. „Ez egyszeri és vissza nem térő alkalom, hiszen 25 évről beszélhetünk mind magam és kiállító társaim, mind az NKA esetében” – mondta az alkotó. „Azt gondolom, hogy minden művész életében, főleg a fiatalabb, még kevésbé ismert alkotóknál fontos, hogy megismerjék őket és a munkáikat, úgymond forogjon a nevük, megalapozzák a jövőjüket és szakmai elismerésre tegyenek szert az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek révén” – tette hozzá.


14_Masnap_Akril_olaj_-_vaszon_2017_80x109_cm
Másnap, 2017

 

A kiállításon, amelyet az NKA a MANK Nonprofit Kft.-vel közösen hoz létre, az alapítvánnyal egyidős, az általuk támogatott, 25. életévüket betöltött művészek alkotásait ismerheti meg a közönség.Kultúra.hu

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma