IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.09.21

„Ez egyszeri és vissza nem térő alkalom, hiszen 25 évről beszélhetünk mind magam és kiállítótársaim, mind az NKA esetében” – mondta Kalán Viktória a Kultúra.hu-nak adott interjújában. A fiatal alkotóművész, aki egyidős a Nemzeti Kulturális Alappal, az alapítvány születésnapján, a 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozat keretében állít ki szeptember 24-én az NKA hajón.

6_Halloween_Vegyes_technika-vaszon_300x200cm_2017
Halloween, 2017


Kalán Viktória Kecskeméten született, itt kezdte meg művészeti tanulmányait 2012-ben a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályában. Ez a művészeti előképzettség segítette hozzá, hogy 2013-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanulja ki a képzőművészetet. „Mikor pályaválasztás elé állítottak a gimnázium utolsó évében, még nem igazán tudtam, mit is szeretnék csinálni, hát elkezdtem gondolkozni, mihez is értek. Persze, rajzoltam, de nem volt semmi komolyabb célom vele. Végül rátaláltam a Pécsi Tudományegyetemre és mivel egy ismerősöm is nagyon jó véleménnyel volt az iskoláról, eldöntöttem, hogy jelentkezem. Elkezdtem járni rajztanárhoz, és amikor sikerrel vettem az akadályokat és felevettek, biztos jelnek vettem, hogy itt a helyem, ezt kell csinálnom. Azóta sem bántam meg a döntésemet egy pillanatra sem” – mesélte a kezdetekről a művész a Kultúra.hu-nak.


portre
Kalán Viktória képzőművész


A 25 éves alkotó legtöbbször átiratokat készít, de elmondása szerint az elmúlt időszakban inkább figurális művei, maszkok, vagy álarcot viselő csoportos és önmagukban álló, mondhatni portréi születnek. Előszeretettel jelenít meg élethelyzeteket is alkotásain „némi társadalomkritikával fűszerezve”, és ezen képei nem mellőzik a gúnyos humort sem. Kalán Viktóriát emellett a nonfiguratív művek is foglalkoztatják, alkotásainak van egy ilyen jellegű vonulata is, de bevallása szerint ez még nem igazán kiforrott. „Engem szinte bármi képes megihletni, akár a természetben fedezek fel egy furcsa formát, amely egy arcra hasonlít vagy egy foltot a falon. Ha megvan a témám, akkor viszont minden aköré fonódik” – magyarázta Kalán Viktória. A munkái üzenetére vonatkozó kérdésünkre pedig azt válaszolta: „A legegyszerűbben és leglényegretörőbben úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy bármi lehetséges” – mondta.


Maradjunk_baratok_Vegyes_technika-_Vaszon_2016_70x100cm
Maradjunk barátok, 2016

 

A képzőművész 2015 óta állít ki az AMADEUS Nádor Galériában, 2017-ben szerepelt a Plein air Nemzetközi Alkotótelep 9. Mesterek és tanítványok című kiállításán a Csongrád Galériában, a Plein Air bemutatkozó kiállításon a szegedi SZAB Székházban és kiállított az Art Market Budapesten is. A számos csoportos kiállítás mellett két önálló kiállítást is maga mögött tudhat: 2017-ben Kiindulópontok címmel rendezett kiállítást a Kemence Galériában, idén pedig a Nick Galériában állított ki a Van arcom? című önálló tárlaton. Jövőbeni tervei között pedig minél több díj, ösztöndíj megszerzése szerepel, minél több kiállításon való szereplés, valamint a későbbiekben talán a DLA (Doctor of Liberal Arts) képzést is szeretné elvégezni. „Szeretnék minél több minőségi munkát előállítani, és ezekből színvonalas egyéni kiállítást rendezni” – fűzte hozzá a művész.


62_Instant_dzsungel_2017_60x100_cm_Akril_olaj_-_vaszon
Instant dzsungel, 2017


Kalán Viktória alkotásait a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évét ünneplő, 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozaton ismerhetjük meg, hiszen a fiatal alkotó munkái is szerepelnek az NKA hajón szeptember 24-én megrendezendő tárlaton. „Ez egyszeri és vissza nem térő alkalom, hiszen 25 évről beszélhetünk mind magam és kiállító társaim, mind az NKA esetében” – mondta az alkotó. „Azt gondolom, hogy minden művész életében, főleg a fiatalabb, még kevésbé ismert alkotóknál fontos, hogy megismerjék őket és a munkáikat, úgymond forogjon a nevük, megalapozzák a jövőjüket és szakmai elismerésre tegyenek szert az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek révén” – tette hozzá.


14_Masnap_Akril_olaj_-_vaszon_2017_80x109_cm
Másnap, 2017

 

A kiállításon, amelyet az NKA a MANK Nonprofit Kft.-vel közösen hoz létre, az alapítvánnyal egyidős, az általuk támogatott, 25. életévüket betöltött művészek alkotásait ismerheti meg a közönség.Kultúra.hu

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

mamor_zelleiboglarka1

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma