2019.01.07

Meddig tart a szülői hivatás? Mi történik, ha egy anya nem szereti a gyermekét? Gyűlölheti, lenézheti egy gyermek a szüleit? Lehet egy gyermek a meg nem valósult szakmai vágyak beteljesítője, vagy nem más, mint rivális? Ilyen kérdéseket vet fel Az utolsó tűzijáték című előadás, melyet január 8-án mutatnak be a Bethlen Téri Színházban Földes Eszter és Udvaros Dorottya főszereplésével.

 

Foldes_Eszer_Csabi_Anna_Udvaros_Dorottya_Az_utolso_tuzijatek_foto_Sin_Oliver_web
Földes Eszter, Csábi Anna, Udvaros Dorottya


Az utolsó tűzijáték Jens Christian Grøndahl A fekete erdők és Alex Broun Az első tűzijáték című műve alapján készült. A kétszereplős előadás a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció közös, Találkozások tehetségprogramjának újabb darabja, Csábi Anna marosvásárhelyi rendező munkája.


A mű üzenetéről Udvaros Dorottya így beszélt: „Európában minden hivatás, szakma egyre több dolgot követel attól, aki benne van. Őrült elvárások vannak mindenkivel szemben, aki elvégez egy iskolát, és aztán egy munkahelyen elindul szépen lépegetve, a szamárlétrán felfelé. Legyen az színházigazgató, cégvezető. Mindeközben megfeledkezünk a legfontosabb szövetről, ami körbevesz minket: a családunkról. Az utódainkról, az előttünk élőkről, a szüleinkről, nagyszüleinkről, a születendő gyerekeinkről, az unokáinkról, barátainkról. Szerintem ezen a ponton egy nagy felkiáltójelet kellene kitenni.”

Földes Eszter pedig így nyilatkozott: „Nagyon fontos, hogy az ember tudjon szembenézni önmagával, a múltjával, saját anyjával, apjával. Elmenekülni a dolgok elől soha nem érdemes. Ez a darab is ezt hordozza magában: ne akarj elmenekülni, mert az egy idő után úgyis visszaüt. A szembenézéssel viszont esély adódik a megoldásra és a feloldásra is, míg nélküle generációkon át tovább öröklődnek a traumák.”


A szívmelengető „hollywoodi” és egy sötét tónusú „bergmani” anya-felnőtt lány viszony dialógusra lép egymással a néző fantáziájában.


Csábi Anna rendező a színészválasztásról elmondta: előítéletei voltak a nagyon ismert színészekkel kapcsolatban, attól tartott, hogy a már jól bevált paneleket húzzák elő. Ám Udvaros Dorottya rácáfolt várakozásaira, mert annak ellenére, hogy annyi mindent letett már az asztalra, semmit nem veszített hitéből és kíváncsiságából, ezért nagyon könnyű, gördülékeny volt vele a munka.

 

Csabi-Anna-Udvaros-Dorottya-Gaspar-Anna


A Találkozások-pályázat lényege, hogy egy fiatal, pályakezdő rendező tapasztalt színészekkel dolgozzon együtt. Udvaros Dorottya ezt nagyon fontos dolognak tartja. „Ahogy Annának fontos, hogy dolgozzon olyan színészekkel, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, ugyanúgy fontos nekem is, hogy találkozzam egy pályakezdő emberrel, aki még mentes a rárakódott sallangoktól, maníroktól, amelyeket az évek során óhatatlanul „megtanul” mindenki. Nagyon érdekes, hogy egy fiatal ember olyan generációs kérdésekben, mint amilyenekről ez a darab is szól, hova helyezi a hangsúlyokat. Mi az, amit a legfontosabbnak talál, mi mellett megy el. Nagyon örülök, hogy van ez a pályázat, ráadásul Anna Bocsárdi Lászlónál tanult, akit én fontos színházi alkotónak tartok, és nekem rendkívül izgalmas, hogy ő mit adott át egy tanítványának, és a tanítvány hogyan tudja használni azt” – mondta.


Fotók: Sin Olivér

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma