2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.03.02

Fénykép a Cervantes regényéből kilépő gróf Apponyi Albertről és gróf Teleki Pálról egész kicsi korából? Ritkán látott, nagyrészt a 19. század második feléhez kötődő fotókból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, amelyek legtöbbje a farsanggal, egy-egy mulatsággal, jótékonysági rendezvénnyel függ össze. A Maskarában című minikiállítás sokakban kelthet egyszerre elragadtatást és megdöbbenést.

Maskaraban_1


Az utcai tárlaton Türr István altábornagy felesége, III. Napóleon unokahúga, Adelina Bonaparte Wyse pár évvel a kiegyezés előtt Párizsban készült fotóján a leláncolt Hungária öltözetében vehető szemügyre. A hagyomány szerint Türr az esküvői ceremónián garibaldista vörös ingben jelent meg, s a feleség fotója tanúsítja, hogy a szabadságharcos szellemiségnek Adelina Bonaparte Wyse szintén eleget tett.


A másik, szintén figyelmet érdemlő fotón a Trianoni békeszerződés idején a magyar delegációt vezető gróf Apponyi Albert Don Quijote jelmezben pózol. Apponyit 1868-ban, a Műcsarnok javára rendezett jótékonysági bálon kapták lencsevégre. Érdekesség, hogy a fotót a századfordulón a politikai karikatúra céljaira használták, amit nem kevés gúnnyal úgy kommentáltak, hogy Apponyi már akkor jól sejtette, szélmalomharcot kell majd vívnia politikusként.


Maskaraban_5


Teleki Pál gyerekkori fotója megint csak nem tartozik a legismertebb, történelemkönyvekben mutogatott képek közé. A politikusként és földrajztudósként hírnevet szerzett Teleki felnőttkorában sem tagadta meg gyermekkori önmagát: a rajongásig szeretett indiánregényeket érett fejjel is olvasta.


Széchenyi Hanna fényképén a grófnő öltözéke a Botticelli egyik festményéről ismert Minerva alakját idézi meg. A grófnő egész életében jelentős kulturális tevékenységet folytatott, többek között anyagilag támogatta a Magyar Tudományos Akadémia egyes díjait, valamint szívügyének tekintette az erdőgazdálkodást. Több, az erdők védelmében írt munkát ajánlottak neki.


Maskaraban_4A Kultúra.hu-nak Lengyel Beatrix főmuzeológus elmondta, hogy több ezer emberről őriznek fotókat a gyűjteményükben, a mostani, a farsang inspirálta kiállításnál igyekeztek a nagyközönség részére könnyen beazonosítható személyek képeiből válogatni. Kitért rá, hogy Baji Etelka főmuzeológus korábban készített egy könyvet a magyar arisztokráciáról Kastélyok és mágnások címen, és már abba bekerülhettek képek, tehát a létezésük nem volt ismeretlen előttük.


Maskaraban_2


„A tizenkilencedik század második felében gyakori báli szezonban még a Nemzeti Múzeumban is rendeztek hasonló eseményt, akkora népszerűségnek örvendett” – tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy gróf Apponyi Albertről létezik-e még több fiatalkori kép, a főmuzeológus határozott választ adott: „Nagyon kevés magánjellegű fiatalkori képről tudunk, az Apponyi halála után közgyűjteménybe került fotókon is egytől-egyig politikusként látható.”


A kiállítás március 6-ig látható.

 

Ayhan Gökhan

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma