NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.09

Lépcsőházi koncerttel végződő épületbejárás, vetített fotókiállítás a postaládák felett, puzzle az előtér üvegképe alapján, közösségi reggeli – ezeken az izgalmas programokon is részt vehetett az, aki a hétvégén a Bauhaus nyomába eredt a fővárosban.

Budapest100_7

 

Az immár 9. alkalommal sikeres városi ünnep, a Budapest 100 a mostoha időjárás – szakadó eső – ellenére is rengeteg, Budapestet kedvelő látogatót vonzott. Az egyik legsikeresebb civil kezdeményezés idei témája a németországi Bauhaus alapításának centenáriumához kötődik, amely a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolájaként Budapest korai és érett modern építészetét egyaránt markánsan meghatározza.


Budapest100_6


A Bauhaus jelentése ma már gyökeresen átalakult, hiszen nem csupán a weimari iskola padjaiból kikerült tervezők munkáit nevezzük annak, hanem az iskola város- és gondolkodásformáló hatása alapján született más épületeket is. Letisztult formák, világos, élhető terek, új kényelmi szempontok előtérbe helyezése, fürdőszoba, mosó- és szárítóhelyiségek, lift, gyerekkocsi tároló betervezése – ezek mind a Bauhaus nyomán váltak általános tervezői feladatokká.


Budapest100_4


A csatlakozó házak többsége különleges programokkal kedveskedett a kíváncsi látogatóknak, az építészeti leírásokon, tervezési különlegességeken túl az épületek híres lakói, nevezetes eseményei is közkinccsé váltak.


A Dob utca 46/a és 46/b számú házak épületbejárása különösen érdekesnek bizonyult, hiszen a 46/b több híres egykori lakóval is büszkélkedhet. Seress Rezső dalszerző, zongorista, Vadas Zsuzsa énekesnő, Beamter (Jenő) Bubi dzsesszdobos Árvai Ágnes színésznő és Presser Gábor zeneszerző, énekes is e ház lakója volt, amelyet az épület bejárata mellett a jelenlegi lakók által elhelyezett emléktábla és az előtérben található kiállítás is büszkén hirdet.


Budapest100


A soha meg nem valósult Erzsébet sugárút nyomvonalát elhelyezkedésével őrző két bérház szerencsés helyzetbe került, hiszen a környékbeli épületekhez képest jóval napfényesebb, levegősebb a fekvése. Ráadásul a Bauhaus elveknek köszönhetően belső udvara is van a házaknak, így két irányból is természetes fény éri a lakásokat. „Praktikus luxus” jellemzi a bérházakat, közös központi kazán szolgáltatta a két épület számára a fűtést és a meleg vizet. Működött kaputelefon, a lakásokban cselédcsengő, lift – a 46/a szám alatt a helyhiány miatt különleges háromszög alakú(!).


Az épületbejárások mindig tartogatnak váratlan élményeket is: a tetőre kiérve páratlan kilátásban gyönyörködhettek a résztvevők. Végezetül Seress Rezső leghíresebb dalait hallgathattuk meg egy kis házi muzsika keretében a lakók szervezésében. A szomszédos festett tűzfal virágait locsoló háziasszonyában pedig felismerhettük kedves vendéglátónkat, az emlékeket szeretettel őrző Marika nénit!


Budapest100_2


A Bajcsy-Zsilinszky köz 2. számú bérház előcsarnoka is tartogatott meglepetéseket, ilyen volt például az eredeti kapun, liftajtón és a burkolatokon túl a tágas tér ólomüveg ablaka. A szervezők gondoltak gyerekekre is, akik színes építőkockákból rakhatták ki az üvegablak mintáját.


Budapest100_3


A Bajcsy-Zsilinszky köz 1. számú bérháza pedig a fényűző részleteken túl – márványburkolatok, eredeti csengősor, kristályra emlékeztető lámpatest – a #épkxbauhaus100 fotópályázat legjobb képeivel is megörvendeztette a betérő érdeklődőket.


Budapest100_5


A 7. kerület szívében van egy Barát nevű utca, amely a forgalmas Rákóczi út szomszédságában egy csendes kisváros nyugalmát, békéjét sugározza. A historizáló házak mellett az egységesen modern megjelenésű, szinte mediterrán hangulatú utca megnyitását 1935-ben határozta el a Fővárosi Közmunkák Tanácsa.


Ennek köszönhetően születettek az egész utcára jellemző háromemeletes, vasbeton szerkezetű, magastetős épületek, amelyek mindegyike különbözik ugyan egymástól, összhatásában azonban teljesen egységes képet mutat.


Budapest10_6

A Budapest100 kutatásai nyomán megtudhattuk azt is, hogy az épületek statikai számításainál az első magyar mérnöknő Pécsi Eszter is közreműködött. A Barát utca 7 szám alatt pedig Csébi Sándor elektrotechnikus élt, akit az első magyar robotember feltalálójaként tartunk számon. Érdekesség az is, hogy az utcában már a kezdetek óta működtek szabóműhelyek, a II. világháború után a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat jelmezeinek szabósága is ide települt, és a mai napig ide, a jelmezkészítők utcájába járnak azok, akik a bohóccipőt, tánccipőt vagy egyéb jelmezt szeretnének beszerezni.


A várostörténeti séta során rácsodálkozhattunk, hogy építészeti szempontól (is) mennyire gazdag városban élünk, lépten-nyomon, a legváratlanabb helyeken botlunk bele különleges épületekbe. A Budapest100 szervezőinek jóvoltából ez az alkalom a szakadó eső ellenére is ünnepélyesre sikerült.


Budai Kriszta

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma