kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.05.09

Lépcsőházi koncerttel végződő épületbejárás, vetített fotókiállítás a postaládák felett, puzzle az előtér üvegképe alapján, közösségi reggeli – ezeken az izgalmas programokon is részt vehetett az, aki a hétvégén a Bauhaus nyomába eredt a fővárosban.

Budapest100_7

 

Az immár 9. alkalommal sikeres városi ünnep, a Budapest 100 a mostoha időjárás – szakadó eső – ellenére is rengeteg, Budapestet kedvelő látogatót vonzott. Az egyik legsikeresebb civil kezdeményezés idei témája a németországi Bauhaus alapításának centenáriumához kötődik, amely a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolájaként Budapest korai és érett modern építészetét egyaránt markánsan meghatározza.


Budapest100_6


A Bauhaus jelentése ma már gyökeresen átalakult, hiszen nem csupán a weimari iskola padjaiból kikerült tervezők munkáit nevezzük annak, hanem az iskola város- és gondolkodásformáló hatása alapján született más épületeket is. Letisztult formák, világos, élhető terek, új kényelmi szempontok előtérbe helyezése, fürdőszoba, mosó- és szárítóhelyiségek, lift, gyerekkocsi tároló betervezése – ezek mind a Bauhaus nyomán váltak általános tervezői feladatokká.


Budapest100_4


A csatlakozó házak többsége különleges programokkal kedveskedett a kíváncsi látogatóknak, az építészeti leírásokon, tervezési különlegességeken túl az épületek híres lakói, nevezetes eseményei is közkinccsé váltak.


A Dob utca 46/a és 46/b számú házak épületbejárása különösen érdekesnek bizonyult, hiszen a 46/b több híres egykori lakóval is büszkélkedhet. Seress Rezső dalszerző, zongorista, Vadas Zsuzsa énekesnő, Beamter (Jenő) Bubi dzsesszdobos Árvai Ágnes színésznő és Presser Gábor zeneszerző, énekes is e ház lakója volt, amelyet az épület bejárata mellett a jelenlegi lakók által elhelyezett emléktábla és az előtérben található kiállítás is büszkén hirdet.


Budapest100


A soha meg nem valósult Erzsébet sugárút nyomvonalát elhelyezkedésével őrző két bérház szerencsés helyzetbe került, hiszen a környékbeli épületekhez képest jóval napfényesebb, levegősebb a fekvése. Ráadásul a Bauhaus elveknek köszönhetően belső udvara is van a házaknak, így két irányból is természetes fény éri a lakásokat. „Praktikus luxus” jellemzi a bérházakat, közös központi kazán szolgáltatta a két épület számára a fűtést és a meleg vizet. Működött kaputelefon, a lakásokban cselédcsengő, lift – a 46/a szám alatt a helyhiány miatt különleges háromszög alakú(!).


Az épületbejárások mindig tartogatnak váratlan élményeket is: a tetőre kiérve páratlan kilátásban gyönyörködhettek a résztvevők. Végezetül Seress Rezső leghíresebb dalait hallgathattuk meg egy kis házi muzsika keretében a lakók szervezésében. A szomszédos festett tűzfal virágait locsoló háziasszonyában pedig felismerhettük kedves vendéglátónkat, az emlékeket szeretettel őrző Marika nénit!


Budapest100_2


A Bajcsy-Zsilinszky köz 2. számú bérház előcsarnoka is tartogatott meglepetéseket, ilyen volt például az eredeti kapun, liftajtón és a burkolatokon túl a tágas tér ólomüveg ablaka. A szervezők gondoltak gyerekekre is, akik színes építőkockákból rakhatták ki az üvegablak mintáját.


Budapest100_3


A Bajcsy-Zsilinszky köz 1. számú bérháza pedig a fényűző részleteken túl – márványburkolatok, eredeti csengősor, kristályra emlékeztető lámpatest – a #épkxbauhaus100 fotópályázat legjobb képeivel is megörvendeztette a betérő érdeklődőket.


Budapest100_5


A 7. kerület szívében van egy Barát nevű utca, amely a forgalmas Rákóczi út szomszédságában egy csendes kisváros nyugalmát, békéjét sugározza. A historizáló házak mellett az egységesen modern megjelenésű, szinte mediterrán hangulatú utca megnyitását 1935-ben határozta el a Fővárosi Közmunkák Tanácsa.


Ennek köszönhetően születettek az egész utcára jellemző háromemeletes, vasbeton szerkezetű, magastetős épületek, amelyek mindegyike különbözik ugyan egymástól, összhatásában azonban teljesen egységes képet mutat.


Budapest10_6

A Budapest100 kutatásai nyomán megtudhattuk azt is, hogy az épületek statikai számításainál az első magyar mérnöknő Pécsi Eszter is közreműködött. A Barát utca 7 szám alatt pedig Csébi Sándor elektrotechnikus élt, akit az első magyar robotember feltalálójaként tartunk számon. Érdekesség az is, hogy az utcában már a kezdetek óta működtek szabóműhelyek, a II. világháború után a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat jelmezeinek szabósága is ide települt, és a mai napig ide, a jelmezkészítők utcájába járnak azok, akik a bohóccipőt, tánccipőt vagy egyéb jelmezt szeretnének beszerezni.


A várostörténeti séta során rácsodálkozhattunk, hogy építészeti szempontól (is) mennyire gazdag városban élünk, lépten-nyomon, a legváratlanabb helyeken botlunk bele különleges épületekbe. A Budapest100 szervezőinek jóvoltából ez az alkalom a szakadó eső ellenére is ünnepélyesre sikerült.


Budai Kriszta

je_suis_belle_2R

2019.07.23

Csak pereg, pereg a varrógép, a hófehér textilen pedig lassan arcok, növények, kotyogós kávéfőző, kis csésze válik láthatóvá. Marozsán Erika naplója ez: a színésznő 2005 óta varrja személyes filmjét, amelyben szerepei, karakterei mellett életének jelentős pillanatai is megelevenednek. Ezek az individuális művek és a Je Suis Belle tervezőpáros e hímzéseket felhasználó ruhái láthatók a Deák Erika Galériában.

Delhusa_Gjon_R
2019.07.23

A magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit feldolgozó, A magyarock története című kötet újrakiadása alkalmából Rozsonits Tamás készített interjút Jávorszky Béla Szilárddal. Az átdolgozott, bővített kiadás a Hangfoglaló Program támogatásával újra megjelenhet, a második kötetet pedig őszre ígéri a szerző.

tusvanyos._R
2019.07.23

„Akár hiszitek, akár nem: tündérek építették Bálványos várát”. Így kezdődik a rege, Benedek Elek gyűjtése. Székelyföldön e lidércek és medvék lakta, vadregényes helyen, fenyvesek, mohos lápok, tavak, sebes patakok, meredek ormok közt tartják immár 30 éve a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amely az utóbbi két évtizedben fesztivállá nőtte ki magát, erős kulturális kínálattal. Íme néhány a július 23-án kezdődő programsorozatból.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással" vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését. Az orosz rendező 2013-ban hozta létre a szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban, ám 5 évvel később az orosz rendőrség nyomozást indított ellenük sikkasztás gyanújával. A vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált, ám egy másik ukrán filmrendezőt bebörtönöztek, és Szukorov ebben az ügyben is felszólalt.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, azóta pedig bekerült a prágai turistakalauzokba is. A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi látogatók ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. Mint kiderült, több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket fújnak a látványosságra, a közelmúltban feljelentés is érkezett ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. A Lovagrend most kampányt indít, amelyben felhívja az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

Plugor Sándor festő- és grafikusművésznek nyílik emlékkiállítása július 23-án, kedden 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles római hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos. Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

A hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet augusztus 2. és 4. között. A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

paloc_vilagtalalkozo

Művészeti tábort szerveznek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben fogvatartottak gyermekeinek augusztus elején neves művészek közreműködésével.

 

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Bonnie Tyler, az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb slágereivel és új dalaival érkezik július 27-én a Tokaj Fesztiválkatlanba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma