hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.09

Lépcsőházi koncerttel végződő épületbejárás, vetített fotókiállítás a postaládák felett, puzzle az előtér üvegképe alapján, közösségi reggeli – ezeken az izgalmas programokon is részt vehetett az, aki a hétvégén a Bauhaus nyomába eredt a fővárosban.

Budapest100_7

 

Az immár 9. alkalommal sikeres városi ünnep, a Budapest 100 a mostoha időjárás – szakadó eső – ellenére is rengeteg, Budapestet kedvelő látogatót vonzott. Az egyik legsikeresebb civil kezdeményezés idei témája a németországi Bauhaus alapításának centenáriumához kötődik, amely a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolájaként Budapest korai és érett modern építészetét egyaránt markánsan meghatározza.


Budapest100_6


A Bauhaus jelentése ma már gyökeresen átalakult, hiszen nem csupán a weimari iskola padjaiból kikerült tervezők munkáit nevezzük annak, hanem az iskola város- és gondolkodásformáló hatása alapján született más épületeket is. Letisztult formák, világos, élhető terek, új kényelmi szempontok előtérbe helyezése, fürdőszoba, mosó- és szárítóhelyiségek, lift, gyerekkocsi tároló betervezése – ezek mind a Bauhaus nyomán váltak általános tervezői feladatokká.


Budapest100_4


A csatlakozó házak többsége különleges programokkal kedveskedett a kíváncsi látogatóknak, az építészeti leírásokon, tervezési különlegességeken túl az épületek híres lakói, nevezetes eseményei is közkinccsé váltak.


A Dob utca 46/a és 46/b számú házak épületbejárása különösen érdekesnek bizonyult, hiszen a 46/b több híres egykori lakóval is büszkélkedhet. Seress Rezső dalszerző, zongorista, Vadas Zsuzsa énekesnő, Beamter (Jenő) Bubi dzsesszdobos Árvai Ágnes színésznő és Presser Gábor zeneszerző, énekes is e ház lakója volt, amelyet az épület bejárata mellett a jelenlegi lakók által elhelyezett emléktábla és az előtérben található kiállítás is büszkén hirdet.


Budapest100


A soha meg nem valósult Erzsébet sugárút nyomvonalát elhelyezkedésével őrző két bérház szerencsés helyzetbe került, hiszen a környékbeli épületekhez képest jóval napfényesebb, levegősebb a fekvése. Ráadásul a Bauhaus elveknek köszönhetően belső udvara is van a házaknak, így két irányból is természetes fény éri a lakásokat. „Praktikus luxus” jellemzi a bérházakat, közös központi kazán szolgáltatta a két épület számára a fűtést és a meleg vizet. Működött kaputelefon, a lakásokban cselédcsengő, lift – a 46/a szám alatt a helyhiány miatt különleges háromszög alakú(!).


Az épületbejárások mindig tartogatnak váratlan élményeket is: a tetőre kiérve páratlan kilátásban gyönyörködhettek a résztvevők. Végezetül Seress Rezső leghíresebb dalait hallgathattuk meg egy kis házi muzsika keretében a lakók szervezésében. A szomszédos festett tűzfal virágait locsoló háziasszonyában pedig felismerhettük kedves vendéglátónkat, az emlékeket szeretettel őrző Marika nénit!


Budapest100_2


A Bajcsy-Zsilinszky köz 2. számú bérház előcsarnoka is tartogatott meglepetéseket, ilyen volt például az eredeti kapun, liftajtón és a burkolatokon túl a tágas tér ólomüveg ablaka. A szervezők gondoltak gyerekekre is, akik színes építőkockákból rakhatták ki az üvegablak mintáját.


Budapest100_3


A Bajcsy-Zsilinszky köz 1. számú bérháza pedig a fényűző részleteken túl – márványburkolatok, eredeti csengősor, kristályra emlékeztető lámpatest – a #épkxbauhaus100 fotópályázat legjobb képeivel is megörvendeztette a betérő érdeklődőket.


Budapest100_5


A 7. kerület szívében van egy Barát nevű utca, amely a forgalmas Rákóczi út szomszédságában egy csendes kisváros nyugalmát, békéjét sugározza. A historizáló házak mellett az egységesen modern megjelenésű, szinte mediterrán hangulatú utca megnyitását 1935-ben határozta el a Fővárosi Közmunkák Tanácsa.


Ennek köszönhetően születettek az egész utcára jellemző háromemeletes, vasbeton szerkezetű, magastetős épületek, amelyek mindegyike különbözik ugyan egymástól, összhatásában azonban teljesen egységes képet mutat.


Budapest10_6

A Budapest100 kutatásai nyomán megtudhattuk azt is, hogy az épületek statikai számításainál az első magyar mérnöknő Pécsi Eszter is közreműködött. A Barát utca 7 szám alatt pedig Csébi Sándor elektrotechnikus élt, akit az első magyar robotember feltalálójaként tartunk számon. Érdekesség az is, hogy az utcában már a kezdetek óta működtek szabóműhelyek, a II. világháború után a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat jelmezeinek szabósága is ide települt, és a mai napig ide, a jelmezkészítők utcájába járnak azok, akik a bohóccipőt, tánccipőt vagy egyéb jelmezt szeretnének beszerezni.


A várostörténeti séta során rácsodálkozhattunk, hogy építészeti szempontól (is) mennyire gazdag városban élünk, lépten-nyomon, a legváratlanabb helyeken botlunk bele különleges épületekbe. A Budapest100 szervezőinek jóvoltából ez az alkalom a szakadó eső ellenére is ünnepélyesre sikerült.


Budai Kriszta

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

szulofalum-pest-fesztbaum-bela-molnar-ferenc-estje.R

2019.05.23

Igazi régivágású pesti kabarét rendez nyáron Fesztbaum Béla az Óbudai Társaskör kertjében. A következő évadban ismét egy Molnár Ferenc-premierben kapott szerepet, a szerző tárcáiból összeállított egyszemélyes estjét május 30-án a Zsidó Művészeti Napokon is bemutatja. Vígszínházi stílusról, doktori címről és A GRUND – vígszínházi fiúzenekarról is beszélgettünk a színművésszel. INTERJÚ.

malenkij_robot_kinnt_foto_dabasi_andres_2018_3

2019.05.23

Negyven európai kiállítóhely – köztük a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Málenkij Robot Emlékhelye – szerepel Az év európai múzeuma díj idei jelöltjei között; a győztest szombaton hirdetik ki.

eletszepitok.hu

2019.05.23

Június 23. és 30. között rendezik meg a Kapolcska gyermekfesztivált és tábort. Az egyhetes rendezvényen egyebek mellett zenei, táncos és tehetségfejlesztő programok, valamint játszóudvarok várják 9 és 15 év közötti fiatalokat. További különlegesség, hogy a rendezvényen ebben az évben török néptáncos és zenész fiatalok is részt vesznek.

Zenélő szakaszt készítenek a kétszer kétsávosra bővülő 67-es főúton, mely a Republic zenekar egyik népszerű számát, a 67-es utat játssza. A tervezők a burkolat jobb szélén helyezték el azokat a bordákat, amelyekre ráhajtva a közismert sláger dallamai csendülnek fel. A legjobb „zenei élményt” akkor érhetjük el, ha 80 kilométer/órás sebességgel hajtunk az 500 méteren húzódó bitumenkottára. Az akusztikus burkolatot a Somogybabod közelében lévő szakaszon alakították ki.

Siri Hustvedt amerikai írónő nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában. A zsűri, amely ebben az évben 28 jelölt közül választotta ki a norvég származású szerzőt, méltatásában kiemelte írásai feminista perspektíváját és a jelenkor alapvető etikai kérdései iránti aggódást. Az író elismert hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény szerzője, több közülük bestseller lett hazájában. Munkáit több mint harminc nyelvre fordították le eddig, magyarul Amit szerettem című írása jelent meg 2018-ban. Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi ünnepélyes díjátadón Oviedóban.

A világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó nemzetközi keresőszolgálat, ITS már több mint 13 millió dokumentumot tett közzé az interneten a nácizmus üldözötteiről, köztük koncentrációs táborokból származó iratokat, például fogolykártyákat, elhalálozási értesítőket. Az ITS tulajdonában koncentrációs táborokból, gettókból és a Gestapótól származó több mint 30 millió dokumentum, valamint második világháborús migrációs irat van. Ezeket folyamatosan feltöltik az internetre, hogy segítsék az áldozatok sorsának kutatását. Az adatok és információk ingyenesen letölthetők a szervezet honlapjáról. A hatalmas adatbázis 2013-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

A portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerésének tartott Camoes-díjat Chico Buarque brazil író, zenész és dramaturg kapja idén. A Rio de Janeiró-i székhelyű zsűri a 74 éves alkotó versekből, regényekből, színdarabokból és dalszövegekből álló, sokszínű életművét méltatta. A művész egykor politikai dalokat énekelt az 1964-1985 közötti brazil katonai diktatúra ellen és 1966-ban az A banda (A zenekar) című dalával vált nemzetközileg ismertté. A dal elmeséli, amint egy zenekar áthalad egy brazil kisváros utcáin, és segítségével az emberek egy percre kiszakadnak a hétköznapokból. Buarque írt színdarabokat és regényeket is, Budapest című, portugálul 2003-ban, magyarul 2005-ben megjelent regénye a magyar fővárosban játszódik

Az együttes a Góbéfest vendége lesz. Az eseményen a szervezők a Kárpát-medence gazdag kultúráját és gasztronómiáját ismertetik meg az Egyesült Királyság lakóival. A fesztivál az angliai Manchester szívében május 24-26. között zajlik az Albert téren. Pénteken este a Ha te tudnád, amit én, szombaton az Újraélt figurák című előadással lépnek fel, vasárnap Szép Palkó meséjét mutatják be. Az ott élő közösség esténként táncoktatáson vehet részt.

Péntek este rendezik meg a Bábok éjszakáját a Fővárosi Állat- és Növénykert tavaly megnyílt játszóparkjában, ahol változatos programokkal, a bábművészet különböző műfajait képviselő előadásokkal és kézműves bábkészítéssel is várják a családokat.

Zirano_Szinhaz_Babszem_Janko

Május 25-én rendezik meg a Gyerekfesztivált a Magyar Színházban, ahol az egész napos programsorozaton fellép Kárász Eszter, a Fabók Mancsi Bábszínháza és a Bab-Társulat. Az előadások mellett játékos programokon vehetnek részt a nézők a színházban és a színház körül.

Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált, a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten. Az idei fesztivál jelentős évfordulóhoz kapcsolódik: 75 éve, 1944-ben az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben.

Koncertsorozatot indít a budapesti Koreai Kulturális Központ, pénteken a Novus String Quartet, szombaton a HEO Trio lép fel az Opus Jazz Clubban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma