15_eves

2015.10.23
Weninger Andrea

A Magyar Írószövetségben koszorúzással és díjátadóval ünnepelték az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Ünnepi beszédet mondott L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, a megemlékezést követően pedig kiosztották az idei Arany János-díjat, melyet Ferdinandy György író vehetett át.

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc számtalan olyan hőst teremtett, akik a mai napig példaként lennének felmutathatók, ha hazaszeretetről, önfeláldozásról, a köz iránt érzett felelősségről, tenni akarásról és becsületről szeretnénk beszélni. Közülük is kiemelkednek íróelődeink, a Magyar Írószövetség egykori bátor tagjai” – mondta L. Simon László ünnepi beszédében. Hozzátette, ma is hősökre van szükségünk: irodalmi és történelmi hősökre, hogy példát mutassanak a jövő nemzedéke számára. A művészetek és az irodalom feladata pedig az, hogy ne engedje a feledés homályába merülni a rettegés, a terror és a megfélemlítés éveit.


iroszovetseglsimon


„Mi, magyarok minden ősszel újra olvassuk és újra átéljük az 56-os forradalom és az akkori Magyarország történetét, és közben nem csak a mű üzenete válik egyre érthetőbbé, mi magunk is egyre érettebbek leszünk”- mondta az államtitkár, majd hozzátette, most is íródik a soron következő kötet, melyet a mi életünk ír.


„Egyszerre vagyunk tehát tanítványok és példaadók. Mi az ötvenhatosok tanítványai vagyunk, példát pedig a gyerekeinknek fogunk adni. Adjunk tehát bizonyságot, hogy megértettük ’56 örömteli és erőt adó üzenetét. Változtatni és cselekedni kell, mint az 56-os hősök tették, akik hitből és hazaszeretetből a legnagyobb dolgot hozták létre, és visszaadták nemzetünk méltóságát” – fogalmazott L. Simon László.


iroszovetseglsimon2


Ezt követően koszorút helyezett el a Magyar Írószövetség falán lévő 1956-os és Gérecz Attila emléktáblánál. Koszorúzott Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., az Írók Szakszervezete, a Magyar Írók Egyesülete és a Magyar PEN Klub képviselői is.


iroszovetseg562


A koszorúzás után adták át az idei Arany János-díjat Ferdinandy György írónak, illetve a rendezvény keretében részesült a Magyar Írószövetség januárban odaítélt örökös tagsági címében Csukás István író, költő is.


Fotó: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma