Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.10.23
Weninger Andrea

A Magyar Írószövetségben koszorúzással és díjátadóval ünnepelték az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Ünnepi beszédet mondott L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, a megemlékezést követően pedig kiosztották az idei Arany János-díjat, melyet Ferdinandy György író vehetett át.

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc számtalan olyan hőst teremtett, akik a mai napig példaként lennének felmutathatók, ha hazaszeretetről, önfeláldozásról, a köz iránt érzett felelősségről, tenni akarásról és becsületről szeretnénk beszélni. Közülük is kiemelkednek íróelődeink, a Magyar Írószövetség egykori bátor tagjai” – mondta L. Simon László ünnepi beszédében. Hozzátette, ma is hősökre van szükségünk: irodalmi és történelmi hősökre, hogy példát mutassanak a jövő nemzedéke számára. A művészetek és az irodalom feladata pedig az, hogy ne engedje a feledés homályába merülni a rettegés, a terror és a megfélemlítés éveit.


iroszovetseglsimon


„Mi, magyarok minden ősszel újra olvassuk és újra átéljük az 56-os forradalom és az akkori Magyarország történetét, és közben nem csak a mű üzenete válik egyre érthetőbbé, mi magunk is egyre érettebbek leszünk”- mondta az államtitkár, majd hozzátette, most is íródik a soron következő kötet, melyet a mi életünk ír.


„Egyszerre vagyunk tehát tanítványok és példaadók. Mi az ötvenhatosok tanítványai vagyunk, példát pedig a gyerekeinknek fogunk adni. Adjunk tehát bizonyságot, hogy megértettük ’56 örömteli és erőt adó üzenetét. Változtatni és cselekedni kell, mint az 56-os hősök tették, akik hitből és hazaszeretetből a legnagyobb dolgot hozták létre, és visszaadták nemzetünk méltóságát” – fogalmazott L. Simon László.


iroszovetseglsimon2


Ezt követően koszorút helyezett el a Magyar Írószövetség falán lévő 1956-os és Gérecz Attila emléktáblánál. Koszorúzott Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., az Írók Szakszervezete, a Magyar Írók Egyesülete és a Magyar PEN Klub képviselői is.


iroszovetseg562


A koszorúzás után adták át az idei Arany János-díjat Ferdinandy György írónak, illetve a rendezvény keretében részesült a Magyar Írószövetség januárban odaítélt örökös tagsági címében Csukás István író, költő is.


Fotó: Csákvári Zsigmond

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma