2018.01.27

Vidéki kis települések színjátszó társulatai mutatkoznak be a Nemzeti Színházban: a III. Pajtaszínházi Szemlét a Nemzeti Színház Gobbi Hildáról és Kaszás Attiláról elnevezett színpadán tartják meg 2018. január 27. és 28. között. A harmadik évad 19 színjátszó csoportja nagy izgalommal készült arra, hogy a nemzet színpadán mutathassa be előadását.

_D0A4009_Copy

A Pajtaszínházi Szemlét 2015 őszén indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával a vidéki amatőr színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló közösség- és társadalomfejlesztő modellprogramként. A programhoz csatlakozó közösségek szervezési és színházszakmai segítséget kapnak ahhoz, hogy amatőr színtársulattá váljanak és egy előadást önállóan megvalósítsanak.

 

A program azóta a harmadik évadát zárja sikeresen: 2017 őszén az ország 19 megyéjének egy-egy olyan településén alakult pajtaszínházi társulat, ahol a közösség részéről – akár a korábbi színjátszó hagyományaink miatt – erős igény mutatkozott a „színházcsinálásra”.

 

_D0A4005_Copy


III. Pajtaszínházi Szemle megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a program célja, hogy az elnéptelenedő vidék elhiggye magáról, hogy sikeres lehet. „A mi küldetésünk a színházszeretet fenntartása, erősítése, valamint a magyar nyelv és kultúra ápolása. Ennek érdekében számos programban veszünk részt. Fontos számunkra a határon túli megjelenés és a fiatalok megszólítása. Ehhez kapcsolódik a pajtaszínházi program is, mely lehetővé teszi, hogy az ország legkisebb településein a színjátszás eszközeivel tudjunk közösséget teremteni” – olvasható a programfüzetben.

 

A színdarabok a magyar vidékről is szólnak, hiszen ezekben a produkciókban benne van a települések lakóinak szíve-lelke, öröme és bánata és nem utolsó sorban: kötődésük a szülőföldjükhöz. Az előadások között megtalálható népmesei feldolgozás, Gárdonyi Géza műve vagy éppen Molière írása.

 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is 19 megye 19 települése vesz részt a programban. A három évad során összesen 62 települést vontak be a munkába. Érdekes, hogy a lezárult szemléken részt vevő 43 pajtaszínházi csoportból 35 folytatta a közös munkát, ők 2017 októberéig összesen 120 településen léptek fel, és mintegy 31 új darabot hoztak létre. A program az NMI Művelődési Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház szervezésében jöhetett létre.

 

_D0A4070_Copy


Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a megnyitón kifejtette: a kulturális alapellátási rendszer célja, hogy mindenki hozzájusson a minőségi kulturális értékekhez, és hogy maga is részt vehessen azok létrehozásában. Éppen ezért fontos ez a jelenlegi program is, amely „az amatőr színjátszás ünnepe”. Elmondta: a kiválasztott települések színjátszóköreivel a bemutatót megelőzően fél évig dolgozik együtt egy-egy szakmai mentor, és ezen közös munka eredményeként jönnek létre a színházi darabok. „Eddig összesen több mint kétezer ember volt kíváncsi a színjátszó csoportok munkájára, előadásaira, ami óriási segítség a kistelepülések közösségépítése szempontjából.” Ennek bizonyítéka az is, hogy a három évad során a települések 42 százaléka ezer főnél is kisebb lélekszámú volt.

 

A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, Fekete György kiemelte: a nemzeti kultúránknak – melynek gondjai, történetei a mieink, belőlünk fakadnak, és az ismert 1100 éves történetünk során jöttek létre – elsőbbséget kell élveznie, azt támogatnunk kell.

 

A szemle január 27-ei, szombati napján Hollóháza, Városföld, Jásztelek, Monostorpályai, Magyaralmás, Pálfa, Bag, Kétsoprony, Sümegprága, majd Dör színjátszó csapata mutatkozik be. A következő napon, január 28-án, vasárnap, Tar, Apátfalva, Kissomlyó, Tardos, Vásárosbéc, Hedrehely, Újdombrád, Atkár és Milejszeg előadásai láthatók.

 

A szemlét jövőre is megtartják, akkor január 26-án és 27-én.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

V4-banner

_D0A1693_Copy_borito

2018.02.23

A Liget Budapest Projekt munkálatairól, többek között a Magyar Zene Háza építéséről, a Román Csarnok újbóli megnyitásáról, az Új Nemzeti Galéria létrehozásáról, a Ludwig Múzeum nemzetközi kapcsolatairól, a cirkuszművészet helyzetéről, a megújuló Operaházról, a hazai kulturális turizmusról és a népművészet szerepéről is szó esett a február 22-ei A kultúra gyarapít! című konferencia második részében.

_d0a2427__copy_kis

2018.02.23

Kovács Ákos zeneszerző már nem bánja, hogy elkerülte a nemzetközi siker, fellépései mellett ugyanis tárlatvezetéseivel egyre többet tehet a magyar irodalom megszerettetéséért. Uhrik Teodóra balettművész is ott bábáskodik a gyökerei mellett: annak a Pécsi Balettnek az első ügyvezetője, aminek alapításánál huszonéves kora előtt már ott toporzékolt. Ellentmondásos, ugye? Egy pécsi beszélgetésen elmondták, miért nem.

5_WEB_Elem_Radnoti_masolata

2018.02.23

A Radnóti Színház művészei olvasnak fel az idei Irodalom Éjszakáján 21 terézvárosi helyszínen március 21-én. A rendezvényen, amelynek témája a szerelem, 21 országból mutatnak be írókat és könyveket. Az esemény célja, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsák megszokott közegükből, az érdeklődőknek pedig különleges élményt nyújtsanak.

Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik szülővárosában, Kolozsváron Mátyás királyt születése 575. évfordulóján február 23-tól február 25-ig. Az Amaryillis Társaság által immár 26. alkalommal megszervezett reneszánsz hangulatú kolozsvári Mátyás-napoknak az ad különös jelentőséget, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás-emlékévvé nyilvánította a 2018-as évet, amikor a Hunyadi Mátyás születésének évfordulója mellett királlyá választása 560. évfordulóját is ünnepeljük.

Idén 15 hangszerkészítő mester mutatja be hangszereit a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjában, ahol koncertek is várják a közönséget április 7-én és 8-án a Fonó Budai Zeneházban. Két nemzetközi hírű művész, Kokas Katalin hegedűművész és Kokas Dóra csellóművész április 7-én ad koncertet a nagyteremben, előadásukban Maurice Ravel Szonáta hegedűre és csellóra, valamint Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára című műve hangzik el. Másnap az Opera Quartet – Deák Sára (hegedű), Hutás Erzsébet (hegedű), Sándor József (mélyhegedű) és Nagy Domonkos (gordonka) – az opera- és a kvartettirodalom remekeiből mutat be válogatást. Idén lesz két Violin Extra program is: április 9-én és május 28-án az Auer Trió – Kováts Péter (hegedű), Varga István (gordonka) és Fülei Balázs (zongora) – Beethoven műveit adja elő, április 14-én pedig Alexander Balanescu hegedűművész ad koncertet.

Pályázatot ír ki a kaposvári önkormányzat a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára, a direktor 2018. szeptember 1-jétől öt éven át töltheti be a tisztséget. A városi közgyűlés február 22-ei döntésének indoka, hogy a teátrumot Rátóti Zoltán 2016 augusztusi lemondása óta vezető Fülöp Péter megbízatása augusztus 31-én lejár. A pályázati kiírás február 28-án jelenik meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, a pályázatok benyújtási határideje április 16., az igazgató személyéről a közgyűlés dönt egy szakértői, valamint a köznevelési, tudományos és kulturális bizottság véleményének ismeretében.

A magyarság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet július 11. és 14. között rendeznek a Somogy megyei Szilvásszentmártonban. A látogatókat négyszáz-ötszáz programmal, azon belül koncertekkel, színházi, irodalmi, zenei és táncelőadásokkal várják. A fesztiválon fellép többek között a Leander Kills, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, Péter Szabó Szilvia és a Kiscsillag. Bővebb információ a www.falufesztival.hu honlapon érhető el.

Európai turnéja során Budapesten is fellép a King Crimson: a progresszív rock legendás együttese június 29-én a Müpában ad koncertet. Az Uncertain Times című turnén az alapító-gitáros Robert Fripp mellett három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart. A koncerten megidézik a King Crimson valamennyi korszakát, a dalok között hat olyan darabbal, amelyet korábban koncertjeiken nem játszottak, megtoldva mindezt a legújabb, már három dobosra írt szerzeményeikkel. Jegyek már kaphatóak.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma