2018.01.27

Vidéki kis települések színjátszó társulatai mutatkoznak be a Nemzeti Színházban: a III. Pajtaszínházi Szemlét a Nemzeti Színház Gobbi Hildáról és Kaszás Attiláról elnevezett színpadán tartják meg 2018. január 27. és 28. között. A harmadik évad 19 színjátszó csoportja nagy izgalommal készült arra, hogy a nemzet színpadán mutathassa be előadását.

_D0A4009_Copy

A Pajtaszínházi Szemlét 2015 őszén indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával a vidéki amatőr színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló közösség- és társadalomfejlesztő modellprogramként. A programhoz csatlakozó közösségek szervezési és színházszakmai segítséget kapnak ahhoz, hogy amatőr színtársulattá váljanak és egy előadást önállóan megvalósítsanak.

 

A program azóta a harmadik évadát zárja sikeresen: 2017 őszén az ország 19 megyéjének egy-egy olyan településén alakult pajtaszínházi társulat, ahol a közösség részéről – akár a korábbi színjátszó hagyományaink miatt – erős igény mutatkozott a „színházcsinálásra”.

 

_D0A4005_Copy


III. Pajtaszínházi Szemle megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a program célja, hogy az elnéptelenedő vidék elhiggye magáról, hogy sikeres lehet. „A mi küldetésünk a színházszeretet fenntartása, erősítése, valamint a magyar nyelv és kultúra ápolása. Ennek érdekében számos programban veszünk részt. Fontos számunkra a határon túli megjelenés és a fiatalok megszólítása. Ehhez kapcsolódik a pajtaszínházi program is, mely lehetővé teszi, hogy az ország legkisebb településein a színjátszás eszközeivel tudjunk közösséget teremteni” – olvasható a programfüzetben.

 

A színdarabok a magyar vidékről is szólnak, hiszen ezekben a produkciókban benne van a települések lakóinak szíve-lelke, öröme és bánata és nem utolsó sorban: kötődésük a szülőföldjükhöz. Az előadások között megtalálható népmesei feldolgozás, Gárdonyi Géza műve vagy éppen Molière írása.

 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is 19 megye 19 települése vesz részt a programban. A három évad során összesen 62 települést vontak be a munkába. Érdekes, hogy a lezárult szemléken részt vevő 43 pajtaszínházi csoportból 35 folytatta a közös munkát, ők 2017 októberéig összesen 120 településen léptek fel, és mintegy 31 új darabot hoztak létre. A program az NMI Művelődési Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház szervezésében jöhetett létre.

 

_D0A4070_Copy


Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a megnyitón kifejtette: a kulturális alapellátási rendszer célja, hogy mindenki hozzájusson a minőségi kulturális értékekhez, és hogy maga is részt vehessen azok létrehozásában. Éppen ezért fontos ez a jelenlegi program is, amely „az amatőr színjátszás ünnepe”. Elmondta: a kiválasztott települések színjátszóköreivel a bemutatót megelőzően fél évig dolgozik együtt egy-egy szakmai mentor, és ezen közös munka eredményeként jönnek létre a színházi darabok. „Eddig összesen több mint kétezer ember volt kíváncsi a színjátszó csoportok munkájára, előadásaira, ami óriási segítség a kistelepülések közösségépítése szempontjából.” Ennek bizonyítéka az is, hogy a három évad során a települések 42 százaléka ezer főnél is kisebb lélekszámú volt.

 

A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, Fekete György kiemelte: a nemzeti kultúránknak – melynek gondjai, történetei a mieink, belőlünk fakadnak, és az ismert 1100 éves történetünk során jöttek létre – elsőbbséget kell élveznie, azt támogatnunk kell.

 

A szemle január 27-ei, szombati napján Hollóháza, Városföld, Jásztelek, Monostorpályai, Magyaralmás, Pálfa, Bag, Kétsoprony, Sümegprága, majd Dör színjátszó csapata mutatkozik be. A következő napon, január 28-án, vasárnap, Tar, Apátfalva, Kissomlyó, Tardos, Vásárosbéc, Hedrehely, Újdombrád, Atkár és Milejszeg előadásai láthatók.

 

A szemlét jövőre is megtartják, akkor január 26-án és 27-én.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

Jomadarak-1

2018.05.24

Milyen egy igazi madárkórház? Itt is vannak műtők, fehér köpenyes orvosok? És min mennek keresztül az itt lábadozó madarak? Halász Margit a Hortobágyi Madárkórházban és környékén gyűjtött anyagot új, ifjúsági regényéhez. Aki szereti az állatos történeteket, a népmeséket, a humort, a kalandot és a krimit, annak el kell olvasnia a Jómadarak pácban című művet! Cikkünkben az írónőt kérdeztük a műről.

_D0A9789_Copy

2018.05.24

Hogy hogyan? A klasszikus zenével! A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsort Peller Mariann producer álmodta meg. Már az első évad nézettsége megelőzte a kereskedelmi csatornákét, azóta pedig az egész világon nagy iránta az érdeklődés. Legalább 20 országban indulhat el a tehetségkutató, melyhez hasonló még nem volt. A nemzetközi sikerekről és az idei koncertekről árulunk el részleteket!

DBZOL20180524003

2018.05.24

Új típusú szabad teret hoz létre egy ideiglenes kilátó révén a 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, amely Szabadság híd – Új horizontok a városban címmel lesz látható május 26-tól. Jelen írásban a magyar szecesszió sokoldalú alkotója, Maróti Géza tervezte magyar pavilont májustól novemberig elfoglaló installációról lesz szó.

Elhunyt 90 éves korában május 21-én szívelégtelenségben Clint Walker hollywoodi westernsztár, akit a nézők A piszkos tizenkettő című filmből is ismerhettek. A színész az ötvenes évek közepétől hét évadon át szerepelt a Cheyenne című, polgárháború után játszódó westernsorozatban. Később Frank Sinatra őt választotta ki a Csupán a bátrak című háborús filmjének kulcsszerepére.

Megkezdődött az V. Savaria Nemzetközi Filmszemle május 23-án Szombathelyen, amelyre a szervezők tájékoztatása szerint több mint kétszáz filmet neveztek be alkotóik dokumentumfilm, filmetűd és kisjátékfilm, valamint idén először diákfilm kategóriában. A három naposra bővült filmszemléhez idén először egy konferencia is kapcsolódik, amelynek központi témája a film mint közösségformáló eszköz. A zsűri tagjai András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező. A díjátadó gálát május 25-én este tartják az AGORA Savaria Filmszínház nagytermében.

Tavaly ismét a Louvre lett a leglátogatottabb múzeum a világon, százezer látogatóval többen keresték fel, mint a statisztika szerint a második helyen végzett pekingi Kínai Nemzeti Múzeumot. A múzeumok látogatói adatait 12. alkalommal tette közzé a Themed Entertainment Asssociation (TEA) szolgáltató cég és az AECOM. A világ toplistás múzeumainak összesen 108 millió látogatója volt 2017-ben. A jelentés szerint a húsz leglátogatottabb múzeum közönsége globálisan alig egy hajszálnyival, 0,2 százalékkal nőtt tavaly a 2016-os adatokhoz képest. A regionális múzeumok azonban jobban teljesítettek, azokban 5 százalékkal nőtt a vendégek száma elsősorban az ázsiai térségben tapasztalt felpezsdülésnek köszönhetően.

Egyedülálló gyűszűkiállítás nyílik Vácrátóton, a gyűjteményben valamennyi földrészről összesen több mint 5 ezer gyűszű található. A magángyűjteményben megtalálhatók fém, fa, üveg, porcelán, bőr, gyöngyház, kerámia, műanyag, használati, reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűk. Vannak olyan gyűszűk, amelyeken híres emberek láthatók, egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet 24 darabja pedig Jézus életét mutatja be. A gyűjteményben szerepelnek olyan gyűszűk is, amelyeken miniatűrben láthatók országok, városok, szigetek, címerek, templomok, várak, fáraók, királyok, híres emberek, mesealakok, növények és állatok képei is. Az érdeklődők ingyenesen tekinthetik majd meg a magánkiállítást, de tulajdonos különleges gyűszűt vagy azok megvásárlásához adományt szívesen fogad, gyűjteményével szeretne ugyanis bekerülni a Guinness-világrekordok könyvébe. A nyitva tartásról a polgármesteri hivatalban adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.

A cigány tradíciók szerinti szertartás keretében kísérik utolsó útjára Choli Daróczi József írót, a magyarországi cigány közélet egyik ismert alakját május 24-én, csütörtökön 14 órakor a Csepeli Temetőben Budapesten. A temetést megelőző este, szerdán 18 órától a Kossuth Klubban tartanak nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást az elhunyt emlékére. Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő életének 79. évében, május 12-én hunyt el. Choli Daróczi Józsefet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma