2018.01.27

Vidéki kis települések színjátszó társulatai mutatkoznak be a Nemzeti Színházban: a III. Pajtaszínházi Szemlét a Nemzeti Színház Gobbi Hildáról és Kaszás Attiláról elnevezett színpadán tartják meg 2018. január 27. és 28. között. A harmadik évad 19 színjátszó csoportja nagy izgalommal készült arra, hogy a nemzet színpadán mutathassa be előadását.

_D0A4009_Copy

A Pajtaszínházi Szemlét 2015 őszén indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával a vidéki amatőr színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló közösség- és társadalomfejlesztő modellprogramként. A programhoz csatlakozó közösségek szervezési és színházszakmai segítséget kapnak ahhoz, hogy amatőr színtársulattá váljanak és egy előadást önállóan megvalósítsanak.

 

A program azóta a harmadik évadát zárja sikeresen: 2017 őszén az ország 19 megyéjének egy-egy olyan településén alakult pajtaszínházi társulat, ahol a közösség részéről – akár a korábbi színjátszó hagyományaink miatt – erős igény mutatkozott a „színházcsinálásra”.

 

_D0A4005_Copy


III. Pajtaszínházi Szemle megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a program célja, hogy az elnéptelenedő vidék elhiggye magáról, hogy sikeres lehet. „A mi küldetésünk a színházszeretet fenntartása, erősítése, valamint a magyar nyelv és kultúra ápolása. Ennek érdekében számos programban veszünk részt. Fontos számunkra a határon túli megjelenés és a fiatalok megszólítása. Ehhez kapcsolódik a pajtaszínházi program is, mely lehetővé teszi, hogy az ország legkisebb településein a színjátszás eszközeivel tudjunk közösséget teremteni” – olvasható a programfüzetben.

 

A színdarabok a magyar vidékről is szólnak, hiszen ezekben a produkciókban benne van a települések lakóinak szíve-lelke, öröme és bánata és nem utolsó sorban: kötődésük a szülőföldjükhöz. Az előadások között megtalálható népmesei feldolgozás, Gárdonyi Géza műve vagy éppen Molière írása.

 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is 19 megye 19 települése vesz részt a programban. A három évad során összesen 62 települést vontak be a munkába. Érdekes, hogy a lezárult szemléken részt vevő 43 pajtaszínházi csoportból 35 folytatta a közös munkát, ők 2017 októberéig összesen 120 településen léptek fel, és mintegy 31 új darabot hoztak létre. A program az NMI Művelődési Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház szervezésében jöhetett létre.

 

_D0A4070_Copy


Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a megnyitón kifejtette: a kulturális alapellátási rendszer célja, hogy mindenki hozzájusson a minőségi kulturális értékekhez, és hogy maga is részt vehessen azok létrehozásában. Éppen ezért fontos ez a jelenlegi program is, amely „az amatőr színjátszás ünnepe”. Elmondta: a kiválasztott települések színjátszóköreivel a bemutatót megelőzően fél évig dolgozik együtt egy-egy szakmai mentor, és ezen közös munka eredményeként jönnek létre a színházi darabok. „Eddig összesen több mint kétezer ember volt kíváncsi a színjátszó csoportok munkájára, előadásaira, ami óriási segítség a kistelepülések közösségépítése szempontjából.” Ennek bizonyítéka az is, hogy a három évad során a települések 42 százaléka ezer főnél is kisebb lélekszámú volt.

 

A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, Fekete György kiemelte: a nemzeti kultúránknak – melynek gondjai, történetei a mieink, belőlünk fakadnak, és az ismert 1100 éves történetünk során jöttek létre – elsőbbséget kell élveznie, azt támogatnunk kell.

 

A szemle január 27-ei, szombati napján Hollóháza, Városföld, Jásztelek, Monostorpályai, Magyaralmás, Pálfa, Bag, Kétsoprony, Sümegprága, majd Dör színjátszó csapata mutatkozik be. A következő napon, január 28-án, vasárnap, Tar, Apátfalva, Kissomlyó, Tardos, Vásárosbéc, Hedrehely, Újdombrád, Atkár és Milejszeg előadásai láthatók.

 

A szemlét jövőre is megtartják, akkor január 26-án és 27-én.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

MeseboltrumcajszNJ13_r

2019.02.23

Vannak mesehősök, akik gyermekek generációit el tudják varázsolni. Ilyen Rumcájsz, a becsületes cipészmester is, akinek lakóhelye, a jicini Rejtekadó erdő nagyon is valóságos helyszín. A Cseh Paradicsomnak is nevezett terület manapság is népszerű kirándulóhely. Ám a Prágától mintegy 93 km-re fekvő erdőbe látogatva nem biztos, hogy olyan remek kalandokban lenne részünk, mint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Rumcájsz című előadásán.

kenny-garrett

2019.02.23

Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép a negyedik alkalommal megrendezett GetCloser Jazz Festen március 29. és 31. között a MOM Kulturális Központban.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Pápai Joci (dalának címe: Az én apám), az Acoustic Planet (Nyári zápor), Vavra Bence (Szótlanság) és Nagy Bogi (Holnap) közül a tévénézők választották ki a nyertest. A nézőktől Pápai Joci kapta a legtöbb szavazatot, Az én apám lett Magyarország legjobb dala, és az énekes képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma