Debut_Dij_2019

2019.03.17

A magyar sajtó napján, március 15-én mutatkozott be Sal Endre szerkesztő, újságíró régóta dédelgetett álma, az Újságmúzeum Pécelen, a Ráday-kastélyban. A kiállításnak állandó helyszíne egyelőre nincs, de a facebookon több mint negyvenezren követik az újabb és újabb kuriózumokkal bővülő gyűjteményt – és ki tudja, egyszer talán tényleg lesz állandó múzeum is, ahol a magyar hírlaptörténet dicsőséges lapjai, hősei és robotosai is megbecsült helyet kaphatnak.

Sal_Endre_ujsagkiallitasa_008


Már a mostani kiállítás is magával ragadóan mutatja be, hogy milyen csodálatos dolog volt (és az ma is) az újság. Olyan felséges szavak jegyében művelték elődeink e nagyszerű (de egzisztenciát csak ritkán nyújtó) mesterséget, a hírlapírást, mint Igazság, Szabadság, Nép, amelyekhez újságjaikat gyakran címezték. Ők, a mindenkori hírlapírók mentek a mindennapok és a történelem eseményeinek közelébe, hogy azokról frissen és elevenen tudósítsanak.

 

A régi újság a legérdekesebb történelemkönyv, tartalmának hitelt ad, hogy maga is részese a kornak, amelyről szól. Az a papír ott volt az emberek kezében, amikor a reá nyomtatott szenzációk történtek. Sal Endre meséli, milyen nehéz például az elvesztett, 1954-es berni futballvilágbajnoki döntőről szóló másnapi lapot találni, mert az emberek széttépték az újságot, ellentétben például a 6:3 másnapján megjelent lapokkal, amelyeket eltettek, és nemzedékeken át őrizgettek.


Sal_Endre_ujsagkiallitasa_005

 

A bemutató néhány olyan kiemelt téma köré csoportosul, amelyekről az elmúlt száz-százötven év legemlékezetesebb címlapjai szóltak: háborúk, forradalmak, sportsikerek, űrutazás, halálhír. A sajtókuriózumok sora az első világháború kitöréséről hírt adó címlapokkal indul. A felgyújtott Európa – harsog a Pesti Hírlap egész oldalas vezércikke, majd aztán a Friss Újság egy 1915-ös száma azt kiabálja világgá, hogy Galíciában kergetjük a betörő muszkát.

 

Az év május elsején, ezt is megnézhetjük, vörös fejléccel, de üres címoldallal jelent meg a Népszava. A Nap című hírlap 1916 decemberében már azt kürtöli világgá, hogy Elfoglaltuk a román fővárost, egy Tábori Újság című frontlap azt írja: 100 000 orosz foglyot ejtettünk. Majd a tragikus vég lapjai jönnek: Az Újság fekete keretben közli a megcsonkított ország térképét 1920. január 18-án. Néhány év múlva, 1938-ban a revíziós politika diadalmenete foglalja el a címlapokat: Horthy belovagol Kassára a Pesti Napló, Komáromba Az Est címoldalán.


Sal_Endre_ujsagkiallitasa_018

 

Meghökkenve olvassuk, hogy Az Est, a 20. század első felének remek bulvárlapja a következő évben, 1939. szeptember 2-án azt közli: „A lengyelek éjjel betörtek német földre”. És tudjuk, hogy nem így volt, de azt is, hogy mindez mit jelent. Egyrészt azt, hogy Az Est nem volt már a régi (két hónap múlva nevet is váltott), másrészt, hogy a második világháború kitört.


Hogy ez a háború megint nem jól alakult számunkra, azt például a Hétfő című lap 1944. október 16-i számában olvashatjuk, amely tudatja: „Magyarország fegyverszünetet kért”.

Nemcsak a cikkek beszélnek a korukról, hanem sok minden más is: a papír vagy a szerkesztői extrainformációk.


regi_ujsagok


Például papírhiány miatt a Vörös Újság utolsó számát már csomagolópapírra nyomták; vagy: az 1919-es újságok jobb felső sarkában rendszeresen megjelenik egy román név, a cenzor neve – ugyanis megszállás volt; az 1956. november 7-én (három nappal a bukás után!) utoljára még megjelent forradalmi lap, az Igazság szerkesztői megjegyzése szerint pedig a korrektúrára már nem volt lehetőségük. Azaz miközben az életüket kockáztatva szerkesztették meg az utolsó lapszámot, elnézést kértek a helyesírási hibákért.

 

Sal_Endre_ujsagkiallitasa_039
Sal Endre


Aztán következnek a magyar sport arany lapjai újságokban elmesélve: a londoni 6:3, a budapesti 7:1, Balczó müncheni futása, Magyar Zoltán montreáli aranya, a mexikói 10:1 Salvador ellen, Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina olimpiai győzelmei és még sok más kebeldagasztó diadal, amelyeket egyként ünnepelt a nemzet. Majd az emberiség 20. századi nagy teljesítményei: Gagarin kétórás utazása a világűrben, Armstrongék sétája a Nyugalom Tengerén („A Holdról jelentjük” – írta dicsekvőn az eseményről rendkívüli kiadást megjelentető Esti Hírlap), és itt vannak természetesen az első magyar űrhajósok is.


Sal_Endre_ujsagkiallitasa_032


Végül következik majdnem egy egész fal a nemzetet megrendítő halálhírekből. Ezeket a példányokat is szokás volt emlékbe eltenni. Kossuth halálhírének lapszámait például. A 19. század második felének legnagyobb tekintélyű lapja Kossuth elhunytakor csak annyit annyit írt a vezércikke fölé: „Meghalt”. Mintha egy istenről írták volna – mindenki tudta, kiről van szó. Erzsébet királyné halála néhány évvel később hasonló sokkot okozott, sok más újság mellett még a szárnyastenyésztők lapjában is teljes címoldalt kapott.


Sal_Endre_ujsagkiallitasa_013

 

És nagy halálhírek sora ugrik még elénk: a trónörökös pár megölése, a kormányzóhelyettes repülőszerencsétlensége, Sztálin halála (amelyet a Nők Lapja piros kerettel közölt) és Ceausescu megdöbbentő kivégzése, amely Erdély miatt a mi ügyünk is lett.

 

Csupa olyan pillanatot látunk a régi lapokon, amikor örömben vagy bánatban, de egy volt a nemzet. Kell-e szebb ünneplés a magyar sajtó ünnepnapján, mint megidézni ezeket a pillanatokat.


Sal_Endre_ujsagkiallitasa_051


A tárlat nagyon szépen egészül ki az 1848-49-es sajtó emlékeivel és kávéházi relikviákkal, emlékeztetvén az újságírás hőskorára, amikor a hírlapírás még összefonódott a kávéházi léttel, egy-egy jobb kávéház pedig több tucat magyar és külföldi napilapot járatott.

 

Sal Endre Újságmúzeumának kiállítása hamarosan az ország más pontjain is bemutatkozik kiállításával. Mint Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke megnyitóbeszédében elmondta, szeretnék bemutatni Győrben és Szegeden is. Pécelen április 15-ig látható.


Cs. L.

Cs. L.

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma