NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2013.12.04
Széles-Horváth Anna

Másfél évvel ezelőtt vették észre a Mission Art Galéria szakemberei, hogy eddig megsemmisültnek hitt alkotások bújnak meg hét, Mattis Teutsch János által újrafestett vásznon. „Két oka lehetett az átfestésnek: vagy nagyméretű vászon hiányában döntött így a művész, vagy egyszerűen előnyben részesítette újabb gondolatait a régiekkel szemben” – mondta el Kishonthy Zsolt, a galéria vezetője.

3784_orig
A brassói Redut kiállítóterem,
1930 Mattis Teutsch János kállítása
Fotó:missionart.hu
Több, a művész hagyatékában őrzött kései Mattis Teutsch János festményről derült ki, hogy korábbi, az 1920-as évek végén festett képek rejtőznek az 1950 körül festett képek alatt. A Mission Art Galéria december 4-én Az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei címmel mutatja be az eddig restaurált műveket, amelyek felújítása több mint egy évet vett igénybe.


„Hét festményt tártak fel a szakemberek, ebből öt restaurált, egy pedig a feltárás a felső, későbbi réteg eltávolítása utáni állapotban van. Bár létezik általunk ismert műtárgylista az 1930 körüli évekből, amikor a korábbi, most megtalált műveit állította ki, de a címeket nem tudjuk a fotókhoz társítani, így mi neveztük el őket” – jegyezte meg Kishonthy Zsolt a kérdésre, hogy mely képek rejtőztek az újrafestés alatt.

Másfél éve derült fény az elveszettnek hitt képek meglétére, amikor a galéria szakemberei furcsa, oda nem illő motívumokat sejtettek meg az egyik kép hátterében. Ezek után több festményről is röntgenfelvétel készült, amely kimutatta, hogy korábbi alkotások rejtőznek az új festékréteg alatt.


„Sajnos nem tudjuk a pontos okokat, hogy miért döntött így Mattis Teutsch János, de két lehetséges válasz merülhet fel. Elképzelhető, hogy a művész szeretett volna nagyméretű vásznakat festeni, de nem volt lehetősége vagy pénze ilyeneket beszerezni, ezért nyúlt a régebbi festményeihez. Ezt alátámasztja, hogy a kései réteg házilagosan készített kazein festékkel készült” magyarázta Kishonthy Zsolt, aki hozzátette: nem szokatlan a képzőművészetben, hogy egy alkotó átfesti korábbi képeit.

 

„ Az eszközhiány mellett az is elképzelhető, hogy Mattis Teutsch, mint sok más művész előnyben részesítette újabb gondolatait, újabb műveit, ezért feláldozta a régieket. Egy művész esetében a teremtő erő és az alkotói vágy utat tör magának, új művek létrehozása kényszerítő hatással bír, akár ilyen áron is. Ez esetben az a különleges, hogy úgy tűnik, egy teljes korszakot, egy teljes kiállítási anyagot, sok nagy képet festett át a művész” – mondta el a galéria vezetője.


Az átfestés emellett azért is érdekes, mert az utókor, a mai művészettörténet az átfestett műveket a festő jelentősebb alkotói periódusába sorolja, mint az újrafestés eredményeit.


 „Messze az egyik legjelentősebb magyar avantgárd művészünk az 1910-es, 20-as években, aki teljes szinkronban mind minőségben, mind időben alkot a legjelentősebb európai művészekkel. Talán nem véletlen, hogy a most Párizsban, a Musée d Orsay-ban álló Allegro Barbaro, Bartók Béla és a magyar modernizmus művészete című kiállítás vezérképének óriásplakátokon és hatalmas pannókon egy korai Mattis Teutsch képet választottak” – fejtette ki Kishonthy Zsolt.


Ahogy a galéria tárlatról szóló leírásában olvasható: a kései, ötvenes években készült festmények egy szerencsés, mesebeli átalakuláson estek át, ezzel párhuzamosan a művek értéke is többszörösére emelkedett. Mattis Teutsch János így az egyik legdrágább magyar festő, jelentősebb művei 10-15, főművei több tízmillió forintot érnek.

Az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei című kiállítás december 4-én nyílik a Mission Art Galériában.

 

 

Kulcsszavak:

Gadrenia1

2018.12.15

A bukaresti Odeon Színház, a világ egyik legjelentősebb színháza idén állította színpadra Elzbieta Chowaniecz kortárs lengyel szerzőnő Gardénia című darabját Balázs Zoltán rendezésében. Ezt mutatják be ma Tunézia fővárosában, a 20. tuniszi színházi napokon, az afrikai-arab régió egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiválján.

Adveti_kalendarium
2018.12.15

Ebben az évben remek téli és karácsonyi kötetekkel készültek a kiadók az óvodás korosztálynak. A megajándékozni kívánt gyermek személyiségétől függően választhatunk a vicces, könnyed történetek vagy meghitt, összebújós mesék közül is. Hat kötetet ajánlunk.

BIDF_R

2018.12.15

Meztelen valóság a filmvásznon a szlogenje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között ötödik alkalommal rendeznek meg a Cinema City Aréna moziban. A kreatív dokumentumfilmek a 21. század embereiről szólnak, sokrétűek, és sokszor tabutémákat is érintenek.

1,51 millió euróért (490 millió forint) kelt egy Marcel Proust-mű első kiadása Pierre Bergé francia üzletember legendás könyvtárának árverésén pénteken Párizsban. Ez a legnagyobb összeg a világon, amelyet franciául írt eredeti mű egy példányáért valaha árverésen adtak. Marcel Proust (1871-1922) Az eltűnt idő nyomában című, hétkötetes regényfolyamának első könyve, a Swann eredeti, japán papírra nyomott kiadásának ez az egyes számot viselő példánya, melyet az író barátjának, Lucien Daudet-nek ajándékozott 1913 végén.

A Plácido Domingo által alapított Operalia nemzetközi tehetségkutató verseny mintegy ezer résztvevője közül kiválasztott 40 énekes július 21. és 26. között a prágai Nemzeti Színház történelmi épületének színpadán méri össze tudását. A zenei kíséretet az opera zenekara biztosítja Plácido Domingo vezényletével. A negyven résztvevő először három selejtező körben mérkőzik meg egymással, közülük tízen jutnak be a döntőbe, ahol öt kategóriában fogják értékelni az énekeseket. Az Operaliát korábban mások mellett London, Los Angeles, Párizs, Verona, Mexikóváros és Peking látta vendégül.

Az egri minaret világviszonylatban egyedülálló értéket képvisel: ez a legészakibb fekvésű minaret, amely szinte teljes épségében fennmaradt. Állami támogatásból nemcsak a torony újult meg, hanem annak közvetlen környezetét is helyreállították. A beruházás több ütemben valósult meg. A torony ideiglenes megtámasztását, a régészeti feltárásokat és a falkutatást követően először az alapozás megerősítési munkálatai és az alsó burkolókövek cseréje, rekonstrukciója történt meg, majd a felső rész burkolatának javítása, a csúcsdísz és az erkély felújítása következett.

A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Templomban ad adventi koncertet a Makám együttes december 22-én szombaton Ó, gyönyőrű éj címmel. Az est során Sík Sándor verseire készült dalok is elhangoznak. A zenekarban Krulik Zoltán mellett ezúttal Bede Sári és Magyar Bori (ének), Boros Attila (basszusgitár), Varga Bori (szaxofon), Szabó Árpád (hegedű), Gyulai Csaba (cajon és gadulka) szerepel. Közreműködik az örmény fúvós hangszert, a dudukot megszólaltató Juhász Endre, valamint Bálint Péter, aki az ausztrál őslakosok kürtjén, a didgeridoo-n játszik. A koncertről filmfelvétel készül.

A 100 éve született Alekszandr Szolzsenyicin prófétai erejű írásai a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le. Andrej Kovalcsuk egészalakos bronzszobrát a Nobel-díjas orosz íróról elnevezett moszkvai utcában avatták fel.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

herczku_agnes_visa

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma