fejlec_okt.18

2013.12.04
Széles-Horváth Anna

Másfél évvel ezelőtt vették észre a Mission Art Galéria szakemberei, hogy eddig megsemmisültnek hitt alkotások bújnak meg hét, Mattis Teutsch János által újrafestett vásznon. „Két oka lehetett az átfestésnek: vagy nagyméretű vászon hiányában döntött így a művész, vagy egyszerűen előnyben részesítette újabb gondolatait a régiekkel szemben” – mondta el Kishonthy Zsolt, a galéria vezetője.

3784_orig
A brassói Redut kiállítóterem,
1930 Mattis Teutsch János kállítása
Fotó:missionart.hu
Több, a művész hagyatékában őrzött kései Mattis Teutsch János festményről derült ki, hogy korábbi, az 1920-as évek végén festett képek rejtőznek az 1950 körül festett képek alatt. A Mission Art Galéria december 4-én Az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei címmel mutatja be az eddig restaurált műveket, amelyek felújítása több mint egy évet vett igénybe.


„Hét festményt tártak fel a szakemberek, ebből öt restaurált, egy pedig a feltárás a felső, későbbi réteg eltávolítása utáni állapotban van. Bár létezik általunk ismert műtárgylista az 1930 körüli évekből, amikor a korábbi, most megtalált műveit állította ki, de a címeket nem tudjuk a fotókhoz társítani, így mi neveztük el őket” – jegyezte meg Kishonthy Zsolt a kérdésre, hogy mely képek rejtőztek az újrafestés alatt.

Másfél éve derült fény az elveszettnek hitt képek meglétére, amikor a galéria szakemberei furcsa, oda nem illő motívumokat sejtettek meg az egyik kép hátterében. Ezek után több festményről is röntgenfelvétel készült, amely kimutatta, hogy korábbi alkotások rejtőznek az új festékréteg alatt.


„Sajnos nem tudjuk a pontos okokat, hogy miért döntött így Mattis Teutsch János, de két lehetséges válasz merülhet fel. Elképzelhető, hogy a művész szeretett volna nagyméretű vásznakat festeni, de nem volt lehetősége vagy pénze ilyeneket beszerezni, ezért nyúlt a régebbi festményeihez. Ezt alátámasztja, hogy a kései réteg házilagosan készített kazein festékkel készült” magyarázta Kishonthy Zsolt, aki hozzátette: nem szokatlan a képzőművészetben, hogy egy alkotó átfesti korábbi képeit.

 

„ Az eszközhiány mellett az is elképzelhető, hogy Mattis Teutsch, mint sok más művész előnyben részesítette újabb gondolatait, újabb műveit, ezért feláldozta a régieket. Egy művész esetében a teremtő erő és az alkotói vágy utat tör magának, új művek létrehozása kényszerítő hatással bír, akár ilyen áron is. Ez esetben az a különleges, hogy úgy tűnik, egy teljes korszakot, egy teljes kiállítási anyagot, sok nagy képet festett át a művész” – mondta el a galéria vezetője.


Az átfestés emellett azért is érdekes, mert az utókor, a mai művészettörténet az átfestett műveket a festő jelentősebb alkotói periódusába sorolja, mint az újrafestés eredményeit.


 „Messze az egyik legjelentősebb magyar avantgárd művészünk az 1910-es, 20-as években, aki teljes szinkronban mind minőségben, mind időben alkot a legjelentősebb európai művészekkel. Talán nem véletlen, hogy a most Párizsban, a Musée d Orsay-ban álló Allegro Barbaro, Bartók Béla és a magyar modernizmus művészete című kiállítás vezérképének óriásplakátokon és hatalmas pannókon egy korai Mattis Teutsch képet választottak” – fejtette ki Kishonthy Zsolt.


Ahogy a galéria tárlatról szóló leírásában olvasható: a kései, ötvenes években készült festmények egy szerencsés, mesebeli átalakuláson estek át, ezzel párhuzamosan a művek értéke is többszörösére emelkedett. Mattis Teutsch János így az egyik legdrágább magyar festő, jelentősebb művei 10-15, főművei több tízmillió forintot érnek.

Az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei című kiállítás december 4-én nyílik a Mission Art Galériában.

 

 

Kulcsszavak:

zak_orgona_felvgiandrea_mg_9710s2

2018.10.17

Felújították és visszaállították eredeti helyére a Zeneakadémia egyedülálló orgonáját, melyet 1967 óta nem hallhatott a közönség. A különleges hangszert ünnepi koncerten avatják fel október 22-én – mondta el Vigh Andrea, az intézmény rektora az MTI-nek. Hangsúlyozta: az orgona felújítása a kormány 800 millió forintos támogatásával valósult meg.

_D0A1065_Copy

2018.10.17

A magyar és az erdélyi irodalom, történelem, művészet és tudomány nagy alakjainak bronzba öntött portréit állítják ki a Magyar Messiások című plakettkiállításon, a Falk Miksa utcai E-Galériában. A tárlat 15 erdélyi szobrász munkáját mutatja be, a legtöbb bronzplakett Lázár Imre székelyudvarhelyi öntőmester gyűjteményéből érkezett a galériába.

collage_photocat

2018.10.17

Öt fiatal művész vehette át az idei Junior Prima-díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában október 16-án a budapesti Nemzeti Színházban. A Prima Primissma Alapítvány és a kategória mecénása, a Takarék Csoport elismerését idén Gubik Petra, Mészáros Blanka, Simon Zoltán, Zoltán Áron színművészek és Hegymegi Máté színész, koreográfus, rendező nyerte el.

Nem indul Bulgária a jövő évi tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT) igazgatótanácsa hozta meg és pénzügyi okokkal magyarázta azt. A BNT vezetése a bolgár közszolgálati televízió honlapján megjelent közleményben hozta nyilvánosságra a döntést. A lépést azzal indokolta, hogy az része az általános kiadásoptimalizálási programjuknak.

Közvetlenül 24 milliárd forint jut a kulturális területre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) a 2014 és 2020 közötti időszakban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára október 15-én Debrecenben. Vitályos Eszter az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Partnerségben a könyvtárral című nemzetközi tudományos konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: 2014 és 2020 között az EFOP keretén belül összesen 952 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből a forrásból jut 24 milliárd forint a kultúrára.

Kulturális programjainak dokumentálására hirdet ösztöndíjpályázatot fiatal fotósok számára a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK). A pályázat nyertese egy éven át havi bruttó 30 ezer forintos ösztöndíjban részesül és saját kiállítást szervezhet a ZSÖK valamely kiállítóhelyén, amelyhez további 30 ezer forintos támogatást kap. A jelentkezni felsőfokú vizuális vagy média képzésben, vagy érettségi után fotográfus szakképzésben résztvevő, vagy ilyen végzettséget három éven belül szerzett fotósok tudnak. A pályázatokat december 2-áig várják. További részletek ITT találhatók.

Kihirdették a Central European String Quartet (CESQ) nemzetközi zeneszerzőverseny díjazottjait; a megmérettetésre 75 pályamű érkezett. Első helyezést ért el Leonardo Mezzalira (Olaszország), második helyezést Johannes X. Schachtner (Németország), harmadik helyezést pedig Zámbó Jonatán (Magyarország) pályaműve. Pacsirta Díjat kapott Krasimir Draganov Taskov (Bulgária), a Zeneakadémia Alapítvány Díjában Balogh Máté darabja részesült. A leginnovatívabb pályamű különdíját Amy Brandon (Kanada), a legszórakoztatóbb pályamű különdíját Hszüpin Ma (Kína) nyerte el.

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel rendezett tárlat október 13-án nyílt meg. Rényi Katalin munkáira jellemző, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A tárlaton látható művek felerősítik egymást, együtt érdemes szemlélni őket, a kiállítás maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. A 2019. február 17-ig látható kiállításon szereplő művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma