MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2013.12.04
Széles-Horváth Anna

Másfél évvel ezelőtt vették észre a Mission Art Galéria szakemberei, hogy eddig megsemmisültnek hitt alkotások bújnak meg hét, Mattis Teutsch János által újrafestett vásznon. „Két oka lehetett az átfestésnek: vagy nagyméretű vászon hiányában döntött így a művész, vagy egyszerűen előnyben részesítette újabb gondolatait a régiekkel szemben” – mondta el Kishonthy Zsolt, a galéria vezetője.

3784_orig
A brassói Redut kiállítóterem,
1930 Mattis Teutsch János kállítása
Fotó:missionart.hu
Több, a művész hagyatékában őrzött kései Mattis Teutsch János festményről derült ki, hogy korábbi, az 1920-as évek végén festett képek rejtőznek az 1950 körül festett képek alatt. A Mission Art Galéria december 4-én Az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei címmel mutatja be az eddig restaurált műveket, amelyek felújítása több mint egy évet vett igénybe.


„Hét festményt tártak fel a szakemberek, ebből öt restaurált, egy pedig a feltárás a felső, későbbi réteg eltávolítása utáni állapotban van. Bár létezik általunk ismert műtárgylista az 1930 körüli évekből, amikor a korábbi, most megtalált műveit állította ki, de a címeket nem tudjuk a fotókhoz társítani, így mi neveztük el őket” – jegyezte meg Kishonthy Zsolt a kérdésre, hogy mely képek rejtőztek az újrafestés alatt.

Másfél éve derült fény az elveszettnek hitt képek meglétére, amikor a galéria szakemberei furcsa, oda nem illő motívumokat sejtettek meg az egyik kép hátterében. Ezek után több festményről is röntgenfelvétel készült, amely kimutatta, hogy korábbi alkotások rejtőznek az új festékréteg alatt.


„Sajnos nem tudjuk a pontos okokat, hogy miért döntött így Mattis Teutsch János, de két lehetséges válasz merülhet fel. Elképzelhető, hogy a művész szeretett volna nagyméretű vásznakat festeni, de nem volt lehetősége vagy pénze ilyeneket beszerezni, ezért nyúlt a régebbi festményeihez. Ezt alátámasztja, hogy a kései réteg házilagosan készített kazein festékkel készült” magyarázta Kishonthy Zsolt, aki hozzátette: nem szokatlan a képzőművészetben, hogy egy alkotó átfesti korábbi képeit.

 

„ Az eszközhiány mellett az is elképzelhető, hogy Mattis Teutsch, mint sok más művész előnyben részesítette újabb gondolatait, újabb műveit, ezért feláldozta a régieket. Egy művész esetében a teremtő erő és az alkotói vágy utat tör magának, új művek létrehozása kényszerítő hatással bír, akár ilyen áron is. Ez esetben az a különleges, hogy úgy tűnik, egy teljes korszakot, egy teljes kiállítási anyagot, sok nagy képet festett át a művész” – mondta el a galéria vezetője.


Az átfestés emellett azért is érdekes, mert az utókor, a mai művészettörténet az átfestett műveket a festő jelentősebb alkotói periódusába sorolja, mint az újrafestés eredményeit.


 „Messze az egyik legjelentősebb magyar avantgárd művészünk az 1910-es, 20-as években, aki teljes szinkronban mind minőségben, mind időben alkot a legjelentősebb európai művészekkel. Talán nem véletlen, hogy a most Párizsban, a Musée d Orsay-ban álló Allegro Barbaro, Bartók Béla és a magyar modernizmus művészete című kiállítás vezérképének óriásplakátokon és hatalmas pannókon egy korai Mattis Teutsch képet választottak” – fejtette ki Kishonthy Zsolt.


Ahogy a galéria tárlatról szóló leírásában olvasható: a kései, ötvenes években készült festmények egy szerencsés, mesebeli átalakuláson estek át, ezzel párhuzamosan a művek értéke is többszörösére emelkedett. Mattis Teutsch János így az egyik legdrágább magyar festő, jelentősebb művei 10-15, főművei több tízmillió forintot érnek.

Az Új Ember. Mattis Teutsch János újjászületett képei című kiállítás december 4-én nyílik a Mission Art Galériában.

 

 

Kulcsszavak:

kaszas_kultura596-90

20180731_153623_masolata

2018.08.16

Nem telhet el nyár kastélylátogatás nélkül! Idén Fertőd és Ausztria felé vettük az irányt és vendégségbe mentünk az Esterházy-családhoz. Három tárlatvezetésen fedeztük fel a fertődi és a kismartoni Esterházy-kastélyt, valamint Fraknó várát. Cikkünkben érdekességeket árulunk el azoknak, akik szeretnének ellátogatni ezekre a helyszínekre, és azoknak is, akik a fotelükben hátradőlve ismernék meg az arisztokraták kincseit.

Lee_Oliver_borito

2018.08.16
Lee Olivér neve az ék zenekarból vagy abból a Trillionból lehet ismerős, amelyben Apey-vel együtt zenél, de önálló produkciójával is járja az országot. A zenésszel a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében rendezendő irodalmi-zenei ArtKert Fesztiválon találkozhat a közönség augusztus végén akusztikus koncerten. Olivér rockzenekarával még a Cseh Tamás Program első évadának támogatottja: az azóta eltelt időről és az eredményekről mesélt.

Kolozsvari1

2018.08.16

A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényei foglalják el Erdély fővárosának központi utcáit, tereit augusztus 19. és 26. között – jelentették be a szervezők. Amint Gergely Balázs főszervező elmondta: idén az 575 éve Kolozsváron született Mátyás király és a 450 évvel ezelőtt Tordán kikiáltott vallásbéke köré szerveződik az események jelentős hányada.

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió augusztus 18-ai esti csíksomlyói szabadtéri előadásának az előadói. Erről a helyszíni próbafolyamat megkezdése előtt tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón beszéltek augusztus 15-én. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a darab rendezője a társulat legfontosabb turnéjának nevezte a csíksomlyói fellépést. Mint megjegyezte, az előadásnak a színház szempontjából is korszakos jelentősége van.

Az elmúlt 25 év magyar képzőművészeti alkotásaiból válogatott kiállítás nyílik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Képzőművészeti Kollégiuma szervezésében a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban augusztus 19-én. Az NKA működésének negyedszázada során a művészeti alkotómunka támogatásáról gondoskodott annak minden területén. A 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás címet viselő tárlat az ország három vidéki városában mutatja be a közönségnek az NKA által támogatott félszáz művész egy híján száz alkotását.

A Netflix Outlaw King című skót történelmi filmjének világpremierjével nyílik meg szeptemberben a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyen a digitális óriás további új produkciói is szerepelnek. Az Outlaw King Chris Pine főszereplésével a 14. század elején uralkodó legendás skót király I. Róbert (Robert the Bruce) angolok ellen vívott függetlenségi harcát mutatja be.

A Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyén gazdag programkínálat várja a látogatókat az augusztus 18-ai Samu-napon, amikor a kiállítás megnyitásának 50. évfordulójára és a leletegyüttes kutatójának, Vértes László halálának 50. évfordulójáról is megemlékeznek. A Samu-napon gyerekek és felnőttek is részesei lehetnek a régészeti sétáknak, a kutató ösvénynek és a felfedezős játékoknak.

William Shatner és Mark Hamill felvetette, hogy posztumusz csillagot kellene kapnia Carrie Fishernek a hollywoodi Hírességek sétányán. A BBC News szerint Shatner, a Star Trek-sorozat sztárja a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy Fisher nem szerepel a 2600 halhatatlan között, akiknek nevét csillag őrzi a Hollywood Boulevardon. Egyúttal javasolta, hogy tenni kellene valamit az ügyben.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma