hangf_spotify_banner_728x90

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

_D0A0871_Copy


Három évvel ezelőtt, 2015. február 16-án kezdődött a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, így az eltelt időben a közönség csupán kívülről csodálhatta az 1900 és 1906 között Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervei alapján készült klasszicista stílusú épületet. A múzeum létesítését 1896-ban határozták el, és belefoglalták a milleneumi törvénybe is, amely Magyarország fennállásának ezredik évfordulóját ünneplő rendezvénysorozatot is hivatalossá tette. A politikai pártok a májustól októberig tartó ünnepség idejére szüneteltették vitáikat, a kiállítási épületek összköltsége meghaladta a 4,5 millió forintot, az emlékhelyek építésére 5,2 millió forintot szántak. A Szépművészeti Múzeum épületét 1906. december 1-jén Ferenc József avatta fel és december 5-én nyitották meg a nagyközönség előtt.


szepmu


A 19. századi technológiával felszerelt épület már régóta várt egy ilyen teljes körű felújításra. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció folytán ugyanis többek között teljes műszaki modernizáción esett át az épület. Kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést, és a régi zajos klímaberendezéseket, korszerűsítették az egész fűtőrendszert, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, új elektromos hálózatot vezettek be. Beállítottak új teher- és személylifteket is, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi és informatikai rendszereket, és a műtárgyszállításhoz új „expedíciós folyosókat” alakítottak ki. Felújították a tetőszerkezet, a tetőre napelemek és napkollektorok kerültek gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését. Megtörtént továbbá az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is.


_D0A0804_Copy


Az eddig említettek mind olyan munkálatok, amelyeket igazán csak az ott dolgozók éreznek változásnak. Milyen újdonságok várják a múzeumlátogatókat? A felújítás során új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű raktárhelyiségeket hoztak létre. A rekonstrukció érintette a tavasszal már két hétre megnyitott Román Csarnokot, amely korábban raktárépületként szolgált. Itt tárolták korábban a Régi Képtár festményeinek egy részét, valamint a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is – ez utóbbiak a Liget Budapest Projekt keretében megépülő, jövőre megnyíló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd, amely a Szabolcs utcában fog állni. A központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának, tudományos feldolgozásuknak ad majd otthont, itt lesz továbbá a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KMKI) is.


Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme – fogalmazott az épület szeptember 24-ei sajtóbejárásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A Román Csarnokról készült képgalériánk ITT található.


_D0A0572_Copy
Baán László főigazgató és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
a Román Csarnokban


Megújult továbbá a korábban gazdasági irodaként funkcionáló Michelangelo-terem is, amely október 30-tól egy Leonardo da Vinci-kiállítással várja az érdeklődőket. A polihisztor halálának jövőre esedékes 500. évfordulója alkamából rendezett Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállításon látható lesz Leonardo lovasszobra, amelyet a Szépművészeti Múzeumban őriznek, annak friss kutatási eredményei, valamint tíz Leonardo-rajz is, amelyeket a magyar múzeum világhírű külföldi intézményektől, köztük a Louvre-tól kért kölcsön. Mindezek mellett új térszint is várja a látogatókat: a mélyföldszinten lesz látható az egyiptomi gyűjteményből összeállított kiállítás sírkamra és templom tematikával, valamint a görög-római művészet remekművei. Jelentősen megnövelték a ruhatár kapacitását is, az eddigi büfé helyett pedig egy 140 főt befogadó étterem és kávézó pedig a pihenést szolgálja a múzeumlátogatás során.


A sajtótájékoztatón Mányi István főépítész elmondta: a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román Csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.


_D0A0819_Copy


A múzeum felújítása 14 ezer négyzetmétert érintett, amely a múzeum alapterületének negyven százalékát jelenti. Ennek köszönhetően csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját. Több hely jut majd a műtárgyraktáraknak is, mintegy félezer négyzetméterrel bővül az alkotások biztonságos és kényelmes megőrzését szolgáló tér.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója közölte: a Szépművészeti Múzeum két részletben nyílik meg a közönség előtt. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny lesz látogatható az itt nyíló kiállításokkal, jövőre pedig, 2019 közepétől az összes új állandó kiállítást is meg lehet tekinteni a múzeumban. A felújítás során ugyanis nem csak a múzeum épületét újították fel, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve újrarendezik a múzeum állandó kiállításait is.


_D0A0946_Copy


A múzeum kiállításainak újrarendezésével együtt bezárnak a Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményének egyes állandó tárlatai. Az új koncepció szerint a magyar művészeti anyag hazatér a Szépműbe, így az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és magyar művészetet. A múzeum 1800 utáni gyűjteménye az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig felköltözik a Várba, ahol együtt szerepelhet két évszázad magyar és nemzetközi művészete. A Liget Budapest Projekt keretében az Új Nemzet Galéria 2021 végére készül el.


_D0A0744_Copy


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond


Felhasznált forrás: wikipedia.org

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma