GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

_D0A0871_Copy


Három évvel ezelőtt, 2015. február 16-án kezdődött a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, így az eltelt időben a közönség csupán kívülről csodálhatta az 1900 és 1906 között Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervei alapján készült klasszicista stílusú épületet. A múzeum létesítését 1896-ban határozták el, és belefoglalták a milleneumi törvénybe is, amely Magyarország fennállásának ezredik évfordulóját ünneplő rendezvénysorozatot is hivatalossá tette. A politikai pártok a májustól októberig tartó ünnepség idejére szüneteltették vitáikat, a kiállítási épületek összköltsége meghaladta a 4,5 millió forintot, az emlékhelyek építésére 5,2 millió forintot szántak. A Szépművészeti Múzeum épületét 1906. december 1-jén Ferenc József avatta fel és december 5-én nyitották meg a nagyközönség előtt.


szepmu


A 19. századi technológiával felszerelt épület már régóta várt egy ilyen teljes körű felújításra. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció folytán ugyanis többek között teljes műszaki modernizáción esett át az épület. Kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést, és a régi zajos klímaberendezéseket, korszerűsítették az egész fűtőrendszert, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, új elektromos hálózatot vezettek be. Beállítottak új teher- és személylifteket is, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi és informatikai rendszereket, és a műtárgyszállításhoz új „expedíciós folyosókat” alakítottak ki. Felújították a tetőszerkezet, a tetőre napelemek és napkollektorok kerültek gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését. Megtörtént továbbá az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is.


_D0A0804_Copy


Az eddig említettek mind olyan munkálatok, amelyeket igazán csak az ott dolgozók éreznek változásnak. Milyen újdonságok várják a múzeumlátogatókat? A felújítás során új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű raktárhelyiségeket hoztak létre. A rekonstrukció érintette a tavasszal már két hétre megnyitott Román Csarnokot, amely korábban raktárépületként szolgált. Itt tárolták korábban a Régi Képtár festményeinek egy részét, valamint a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is – ez utóbbiak a Liget Budapest Projekt keretében megépülő, jövőre megnyíló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd, amely a Szabolcs utcában fog állni. A központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának, tudományos feldolgozásuknak ad majd otthont, itt lesz továbbá a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KMKI) is.


Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme – fogalmazott az épület szeptember 24-ei sajtóbejárásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A Román Csarnokról készült képgalériánk ITT található.


_D0A0572_Copy
Baán László főigazgató és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
a Román Csarnokban


Megújult továbbá a korábban gazdasági irodaként funkcionáló Michelangelo-terem is, amely október 30-tól egy Leonardo da Vinci-kiállítással várja az érdeklődőket. A polihisztor halálának jövőre esedékes 500. évfordulója alkamából rendezett Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállításon látható lesz Leonardo lovasszobra, amelyet a Szépművészeti Múzeumban őriznek, annak friss kutatási eredményei, valamint tíz Leonardo-rajz is, amelyeket a magyar múzeum világhírű külföldi intézményektől, köztük a Louvre-tól kért kölcsön. Mindezek mellett új térszint is várja a látogatókat: a mélyföldszinten lesz látható az egyiptomi gyűjteményből összeállított kiállítás sírkamra és templom tematikával, valamint a görög-római művészet remekművei. Jelentősen megnövelték a ruhatár kapacitását is, az eddigi büfé helyett pedig egy 140 főt befogadó étterem és kávézó pedig a pihenést szolgálja a múzeumlátogatás során.


A sajtótájékoztatón Mányi István főépítész elmondta: a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román Csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.


_D0A0819_Copy


A múzeum felújítása 14 ezer négyzetmétert érintett, amely a múzeum alapterületének negyven százalékát jelenti. Ennek köszönhetően csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját. Több hely jut majd a műtárgyraktáraknak is, mintegy félezer négyzetméterrel bővül az alkotások biztonságos és kényelmes megőrzését szolgáló tér.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója közölte: a Szépművészeti Múzeum két részletben nyílik meg a közönség előtt. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny lesz látogatható az itt nyíló kiállításokkal, jövőre pedig, 2019 közepétől az összes új állandó kiállítást is meg lehet tekinteni a múzeumban. A felújítás során ugyanis nem csak a múzeum épületét újították fel, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve újrarendezik a múzeum állandó kiállításait is.


_D0A0946_Copy


A múzeum kiállításainak újrarendezésével együtt bezárnak a Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményének egyes állandó tárlatai. Az új koncepció szerint a magyar művészeti anyag hazatér a Szépműbe, így az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és magyar művészetet. A múzeum 1800 utáni gyűjteménye az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig felköltözik a Várba, ahol együtt szerepelhet két évszázad magyar és nemzetközi művészete. A Liget Budapest Projekt keretében az Új Nemzet Galéria 2021 végére készül el.


_D0A0744_Copy


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond


Felhasznált forrás: wikipedia.org

plakat003

Elekes_Botond__R

2019.03.20

Szeleczky Zita és Carmen Mura, Hildebrand István és David Lynch, Cseh Tamás és Joni Mitchell. Az Uránia műsorát lehetetlen egyetlen műfajjal vagy stílussal leírni. A programot, az arculatot az egyedi, csak itt látható tartalmak határozzák meg. A Nemzeti Filmszínház értékválasztásairól Elekes Botond igazgatót kérdeztük.

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma