IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.12.01

„Az adventi hangulatot szeretnénk fokozni, ezért állítottuk fel már harmadik alkalommal Müpa Kultúr Kültér elnevezéssel ezt a sátrat és a téren található korcsolyapályát” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a december 2-án nyíló Müpa Sátor kapcsán. A sátorban újcirkuszi produkciók, színházi előadások, könnyűzenei koncertek és gyerekműsorok várják az érdeklődőket.
20171130-23
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója


Az intézmény vezérigazgatója a november 30-ai sajtótájékoztatón elmondta: a Müpa generációk és különböző műfajok találkozóhelye, hiszen akár egy teljes család, gyerekek, szülők és nagyszülők is találnak kedvükre való programot. „Ez a sokszínűség része a Müpa-élménynek” – fűzte hozzá Káel Csaba, majd elmondta: ezt a sokszínűséget szeretnék kiterjeszteni a Müpa Sátorban is, ahol hétköznaponként délután és este fiatal és felnőtt közönségnek szóló produkciókat mutatnak be, hétvégén napközben pedig családi és gyermekprogramokat. Felhívta a figyelmet arra is: a karácsony egy speciális időszak, ahogyan a karácsonyhoz vezető út, az adventi készülődés is. Ezt a hangulatot szeretnék fokozni a Müpa Kultúr Kültérrel is, amely december 2-án nyitja meg kapuit. A vasárnap, december 3-a is különleges nap lesz, hiszen a Müpa Sátorba ellátogat a lappföldi Mikulás is. „Ez különleges esemény lesz nemcsak a lappföldi Mikulás, hanem egy új interaktív, vizuális játék miatt is, melyet ezen a napon próbálhatnak ki először a fiatalok. A gyerekek a játékot egy VR-szemüvegen keresztül tudják megtekinteni, ennek a szemüvegnek a segítségével pedig egy különleges hangversenyterembe juthatnak el, ahol ki tudják próbálni a hangszereket is” – mondta el a Müpa vezérigazgatója.


20171130-26
Részlet a Bandart Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című produkciójából


A december 2-ai napon nyílik meg a jégpálya is, melyet érvényes Müpa Sátor-, illetve Ludwig Múzeum-belépővel tudnak igénybe venni a látogatók.

A Müpa parkolójában felépült sátorban a hazai produkciók mellett nemzetközi társulatok is bemutatkoznak. A programok között van a Recirquel Újcirkusz Társulat, a Fauna Circus és a Losers Cirque Company előadása, továbbá a Jazzation, valamint Takács Nikolas és Szőke Nikoletta koncertje is. A hétvégi programban szerepel a Kaláka, a Kolompos Együttes fellépése, a PASO pedig karibi hangulatú gyermekbulit tart. A Recirquel Újcirkusz Társulat Cirkusz az Éjszakában című előadása mellett gyerekeknek készített matinéműsorral is jelentkezik, amelyben bepillantást enged az újcirkusz világának kulisszái mögé. A Fauna Circus kortárs cirkuszi társulat Fauna című darabját mutatja be, amelyben a nemzetközi csapat az akrobatikát ötvözi a fizikai színházzal, valamint az élő zenével. A színészekből, akrobatákból, illetve táncosokból álló cseh Losers Cirque Company Összeomlás című látványos produkcióját mutatja be a Müpa Sátor körporondján.

A hétvégi programok között szerepel még a Kultúrpart-advent, Kálloy Molnár Péter és a Modern Art Orchestra pedig családi jazz-színházzal készül.

A Müpa Sátorban december végéig láthatók produkciók, az épület előtt megtalálható 400 négyzetméteres jégpálya pedig január 28-áig várja a korcsolyázni vágyókat.

Az átriumban az interaktív zenedoboz, a Müpa Hangjáték ünnepi kiadásával népszerű karácsonyi dallamokat lehet megszólaltatni december végéig.


20171130-28
Részlet a Bandart Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című produkciójából


A Müpa Sátor nyitóelőadása a Bandart Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című produkciója lesz. A Bandart Productions Lengyel Katalin táncművész-koreográfus és Tóth-Zs. Szabolcs újmédia művész együttműködése. Első darabjukat 2013-ban hozták létre Dancing Graffiti címmel, mellyel még abban az évben elnyerték az Antré Fesztivál szakmai díját. Az Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című előadásuk kapcsán a páros a Kultúra.hu-nak elmondta: majdnem mindent együtt készítettek el. „Az animációért, a grafikáért és a programozásért Szabolcs felel, a koreográfiát pedig együtt találtuk ki” – mondta Lengyel Katalin. A darab létrejöttét több közreműködő segítette, a zenét Alpár Balázs készítette, míg a kosztümöt Weszelovszky Anna tervezte. Az előadás rendkívül különleges, ugyanis ötvözi a színházat a legújabb digitális technikával, így a színpadon interaktív vetítés zajlik, megjelenik egy robotlabda, egy drón, Lengyel Katalin pedig egy okosledkosztümöt visel, melyet Harsányi Réka segített létrehozni. A páros elmondta: Ann-droid története nemcsak a gyereknek szól, hanem a felnőtteknek is. „Nagyon fontos volt számunkra, hogy a szülők is jól érezzék magukat. Szerettük volna, ha ők is megtalálják az előadásban a vicces és szórakoztató jeleneteket, ugyanakkor fontos volt, hogy a gyerekek is élvezzék a produkciót” jegyezték meg, majd hozzáfűzték: a kicsik szurkolni is szoktak Ann-droidnak, sokszor bekiabálnak és tanácsot adnak, de ezt kifejezetten élvezi és szereti az előadópáros. Ann története egy 21. századi Pinokkió-mese, melyben a robotlány legfőbb célja az emberré válás, ehhez pedig meg kell tanulnia olyan fontos erényeket, mint a bátorság vagy a hűség. „Többféle kicsengése van Ann-droid történetének. Ann és teremtője, Alfréd kapcsolatáról szól a darab, így értelmezhető a teremtő és teremtménye, illetve apa és lánya kapcsolataként is” – mondta Lengyel Katalin, majd hozzáfűzte: mindkét karakternek változnia és fejlődnie kell a harmonikus együttélés érdekében, mindeközben Ann-droidnak meg kell találnia az egyensúlyt a virtuális és a valós világ között.


 

A páros a Müpa Sátorban még nem, de a Müpa színpadán már korábban is fellépett. Ann-droid történetét a Fesztivál színház színpadán mutatták be májusban. A december 2-ai fellépés mellett a Bandart látható lesz még december 29-én a Hatszín Teátrum színpadán, ahol havonta kétszer lépnek fel. Ann-droid történetéről a társulat honlapján tudhatnak meg többet.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Papp Eszter

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma