Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.12.01

„Az adventi hangulatot szeretnénk fokozni, ezért állítottuk fel már harmadik alkalommal Müpa Kultúr Kültér elnevezéssel ezt a sátrat és a téren található korcsolyapályát” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a december 2-án nyíló Müpa Sátor kapcsán. A sátorban újcirkuszi produkciók, színházi előadások, könnyűzenei koncertek és gyerekműsorok várják az érdeklődőket.
20171130-23
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója


Az intézmény vezérigazgatója a november 30-ai sajtótájékoztatón elmondta: a Müpa generációk és különböző műfajok találkozóhelye, hiszen akár egy teljes család, gyerekek, szülők és nagyszülők is találnak kedvükre való programot. „Ez a sokszínűség része a Müpa-élménynek” – fűzte hozzá Káel Csaba, majd elmondta: ezt a sokszínűséget szeretnék kiterjeszteni a Müpa Sátorban is, ahol hétköznaponként délután és este fiatal és felnőtt közönségnek szóló produkciókat mutatnak be, hétvégén napközben pedig családi és gyermekprogramokat. Felhívta a figyelmet arra is: a karácsony egy speciális időszak, ahogyan a karácsonyhoz vezető út, az adventi készülődés is. Ezt a hangulatot szeretnék fokozni a Müpa Kultúr Kültérrel is, amely december 2-án nyitja meg kapuit. A vasárnap, december 3-a is különleges nap lesz, hiszen a Müpa Sátorba ellátogat a lappföldi Mikulás is. „Ez különleges esemény lesz nemcsak a lappföldi Mikulás, hanem egy új interaktív, vizuális játék miatt is, melyet ezen a napon próbálhatnak ki először a fiatalok. A gyerekek a játékot egy VR-szemüvegen keresztül tudják megtekinteni, ennek a szemüvegnek a segítségével pedig egy különleges hangversenyterembe juthatnak el, ahol ki tudják próbálni a hangszereket is” – mondta el a Müpa vezérigazgatója.


20171130-26
Részlet a Bandart Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című produkciójából


A december 2-ai napon nyílik meg a jégpálya is, melyet érvényes Müpa Sátor-, illetve Ludwig Múzeum-belépővel tudnak igénybe venni a látogatók.

A Müpa parkolójában felépült sátorban a hazai produkciók mellett nemzetközi társulatok is bemutatkoznak. A programok között van a Recirquel Újcirkusz Társulat, a Fauna Circus és a Losers Cirque Company előadása, továbbá a Jazzation, valamint Takács Nikolas és Szőke Nikoletta koncertje is. A hétvégi programban szerepel a Kaláka, a Kolompos Együttes fellépése, a PASO pedig karibi hangulatú gyermekbulit tart. A Recirquel Újcirkusz Társulat Cirkusz az Éjszakában című előadása mellett gyerekeknek készített matinéműsorral is jelentkezik, amelyben bepillantást enged az újcirkusz világának kulisszái mögé. A Fauna Circus kortárs cirkuszi társulat Fauna című darabját mutatja be, amelyben a nemzetközi csapat az akrobatikát ötvözi a fizikai színházzal, valamint az élő zenével. A színészekből, akrobatákból, illetve táncosokból álló cseh Losers Cirque Company Összeomlás című látványos produkcióját mutatja be a Müpa Sátor körporondján.

A hétvégi programok között szerepel még a Kultúrpart-advent, Kálloy Molnár Péter és a Modern Art Orchestra pedig családi jazz-színházzal készül.

A Müpa Sátorban december végéig láthatók produkciók, az épület előtt megtalálható 400 négyzetméteres jégpálya pedig január 28-áig várja a korcsolyázni vágyókat.

Az átriumban az interaktív zenedoboz, a Müpa Hangjáték ünnepi kiadásával népszerű karácsonyi dallamokat lehet megszólaltatni december végéig.


20171130-28
Részlet a Bandart Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című produkciójából


A Müpa Sátor nyitóelőadása a Bandart Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című produkciója lesz. A Bandart Productions Lengyel Katalin táncművész-koreográfus és Tóth-Zs. Szabolcs újmédia művész együttműködése. Első darabjukat 2013-ban hozták létre Dancing Graffiti címmel, mellyel még abban az évben elnyerték az Antré Fesztivál szakmai díját. Az Ann-droid – Egy robotlány karácsonya című előadásuk kapcsán a páros a Kultúra.hu-nak elmondta: majdnem mindent együtt készítettek el. „Az animációért, a grafikáért és a programozásért Szabolcs felel, a koreográfiát pedig együtt találtuk ki” – mondta Lengyel Katalin. A darab létrejöttét több közreműködő segítette, a zenét Alpár Balázs készítette, míg a kosztümöt Weszelovszky Anna tervezte. Az előadás rendkívül különleges, ugyanis ötvözi a színházat a legújabb digitális technikával, így a színpadon interaktív vetítés zajlik, megjelenik egy robotlabda, egy drón, Lengyel Katalin pedig egy okosledkosztümöt visel, melyet Harsányi Réka segített létrehozni. A páros elmondta: Ann-droid története nemcsak a gyereknek szól, hanem a felnőtteknek is. „Nagyon fontos volt számunkra, hogy a szülők is jól érezzék magukat. Szerettük volna, ha ők is megtalálják az előadásban a vicces és szórakoztató jeleneteket, ugyanakkor fontos volt, hogy a gyerekek is élvezzék a produkciót” jegyezték meg, majd hozzáfűzték: a kicsik szurkolni is szoktak Ann-droidnak, sokszor bekiabálnak és tanácsot adnak, de ezt kifejezetten élvezi és szereti az előadópáros. Ann története egy 21. századi Pinokkió-mese, melyben a robotlány legfőbb célja az emberré válás, ehhez pedig meg kell tanulnia olyan fontos erényeket, mint a bátorság vagy a hűség. „Többféle kicsengése van Ann-droid történetének. Ann és teremtője, Alfréd kapcsolatáról szól a darab, így értelmezhető a teremtő és teremtménye, illetve apa és lánya kapcsolataként is” – mondta Lengyel Katalin, majd hozzáfűzte: mindkét karakternek változnia és fejlődnie kell a harmonikus együttélés érdekében, mindeközben Ann-droidnak meg kell találnia az egyensúlyt a virtuális és a valós világ között.


 

A páros a Müpa Sátorban még nem, de a Müpa színpadán már korábban is fellépett. Ann-droid történetét a Fesztivál színház színpadán mutatták be májusban. A december 2-ai fellépés mellett a Bandart látható lesz még december 29-én a Hatszín Teátrum színpadán, ahol havonta kétszer lépnek fel. Ann-droid történetéről a társulat honlapján tudhatnak meg többet.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Papp Eszter

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma