Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.01.09

Claude Magnier Oscar című darabját számtalanszor feldolgozták már. A vígjátékot először a Louis de Funès főszereplésével készült francia film tette ismertté, majd a ’90-es években Sylvester Stallonéval lett világhírű az alkotás. A Thália Színház ezt a klasszikus vígjátékot álmodta újra, melyet február 25-én mutatnak be. Az Oscar olvasópróbáján jártunk.

_D0A0197_Copy


Egy olvasópróbán – pláne, ha az a legelső – az ember még nem látja teljes egészében a darabot. Nincs még kész díszletterv, se jelmezek, minden képlékeny. Változhat a szöveg, a ruha, a háttér, még minden formálódik egészen a bemutatóig. Az Oscar esetében azonban minden jelenlévő színész kész darabot látott maga előtt, hiszen mindenki ismert már egy-egy feldolgozást, mindenkiben élt egy kép Oscarról, így a próba is úgy zajlott, mintha már a sokadik lenne. Vida Péter rendező köszöntötte a színészeket, majd bemutatta a díszletet, a jelmezeket és a darabot, melyet Székely Csaba író fordított újra.


_D0A0222_Copy


A francia bohózat története alapjaiban nem változott, megmaradtak a jól ismert szerelmi bonyodalmak, a lánykérések, a táskacserék és az esküvők is. Aki azonban csak a Sylvester Stallonéval készült feldolgozást ismeri, némiképp meglepődhet, hiszen a nevek az eredetihez hasonlóan franciák maradtak, míg a ’91-es filmfeldolgozásban ezeket olaszra cserélték és a maffiát is bevonták a történetben. A jelmezek és a díszlet is a ’20-as, ’30-as éveket idézi, azonban jóval élénkebb színekben pompáznak majd, mint ami a korban megszokott volt. Vida Péter rendező ugyanis hangsúlyozta: nem csupán a múltba szeretnének visszanyúlni és újra bemutatni egy jól ismert klasszikust, hanem modernizálni is szeretnék ezt a darabot, kicsit „maivá” tenni. Ennek megfelelően választottak zenét is; az elektroswing – melyet főként a sokak által ismert és kedvelt The Parov Stelar Band képvisel – egyszerre modern és egyszerre tradicionális, ahogyan a darab is.


_D0A0274_Copy


A próbán jelen volt Csányi Sándor, a Thália Színház művészeti vezetője is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy már a márciusi előadásokra is elkelt az összes jegy, rendkívül nagy az érdeklődés övezi a darabot, hiszen sokakban maradt jó élmény a filmfeldolgozásoknak köszönhetően.


A főszereplőt, Bertrand Barnier-t Nagy Viktor alakítja. Madame Barnier-t Gubás Gabi alakítja, Christiant Bán Bálint, Jacqueline-t a Barátok Közt egykori Tildája, Szabó Erika formálja meg, Colette-et Tóth Eszter, Bernadette-et Fodor Annamária, Philippe-et Szabó Győző, Charlotte-ot Molnár Piroska, Oscart Mózes András, Nyikitát pedig Hunyadkürti István játssza.


A darabot február 25-én mutatják be, majd március 5-én, 6-án és 7-én lesz látható.

 


Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma