2018.09.13

A szecesszió remekműveit bemutató, mintegy 600 műtárgyat felvonultató kiállítással nyílt újra szeptember 13-án az Iparművészeti Múzeum átfogó rekonstrukción átesett Ráth György-villája. A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy ilyen gazdag tartalommal telik meg a Ráth György-villa.

Ráth.zip


Ahogy az Iparművészeti Múzeum (IMM) honlapján is olvashatjuk, az IMM első főigazgatójának korhűen helyreállított villája „az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre”. A villa különleges enteriőrjeiben megjelenik a szecesszió három meghatározó iránya: a brit, az osztrák és a francia szecesszió. „Bugatti exkluzív bútorai révén a keleti művészet hatása, továbbá a századforduló magyar művészetében megjelenő erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepe ismerhető meg” – írják. „A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, látványtári elrendezésben Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatnak meg a látogatók. Két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei által Ráth szellemiségének megfelelően a régmúlt és a jelen alkotásai együtt vannak jelen a villában.”


Ráth.zip

 

„A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli. Míg a hajdani képtár és a historizáló ebédlő rekonstrukciójával a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre is emlékezünk” – írják a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállításról, amely méltó Ráth György szellemiségéhez.

 

„Mindannyiunk öröme, hogy Ráth György, a szecessziós művészet nagy pártfogója, a kiváló jogász és műgyűjtő akaratának megfelelően egykori otthona az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként teljeskörűen helyreállítva és gazdag tartalommal felruházva ismét fogadja a látogatókat” – fogalmazta meg a Ráth György-villa és A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hazai múzeumok, gyűjtemények megújítására, ezért a Ráth György-villa átfogó rekonstrukcióját is több mint 300 millió forinttal támogatta. „Célunk az, hogy korszerű és méltó körülmények között tudjuk továbbadni kulturális kincseinket a következő nemzedéknek. Kiemelt feladatunk, hogy nemzeti kultúránk tárgyi, szellemi kincsei modern körülmények között egyenlő eséllyel elérhetővé váljanak minden korosztály számára Budapesten és vidéken egyaránt.”


_D0A6622_Copy
Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának
kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára

 

Így fogalmazott Krucsainé Herter Anikó, hozzátéve: „hiszünk abban, hogy a kultúra nemzetmegtartó erő, amely hozzájárul az ország felemelkedéséhez. A kultúra összessége, a különféle művészeti ágak együtt olyan örök emberi értékek közvetítői, amelyekre minden nemzedéknek építenie kell.” Hangsúlyozta: „az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, Ráth György egykori otthonában megnyíló, szecessziós gyűjteményünk legjavát bemutató kiállítás is azokból az örök értékekből merít, amelyeket egyedül a művészet eszközeivel lehet igazán megragadni. A szecesszió különböző művészeti ágakban megjelenő, különleges útkereséseivel kiválóan rámutat az egyik legkülönlegesebb és legértékesebb emberi képességre, tulajdonságra, arra, hogy az ember felfedezte és csodálatos módon képes ki is fejezni, hogy a szép, a szépség állandó.”


Ráth.zip

 

Beszédében a kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár kifejtette: „a szép örök érték, amely sokszor egészen rendkívüli formát tud ölteni. Az ember rendkívüli szellemi, lelki tulajdonsága az, hogy képes a szépségnek mindig egy új arcát, formáját, megjelenését felfedezni, kifejezni és hangsúlyozni. Tud szakítani a már megszokott formákkal, kifejezőeszközökkel és új szellemi utakat keres, hogy felkutassa és ábrázolja a szépség egy-egy új megjelenését, üzenetét. A szépség örök belső lényege adja az alkotómunka örök körforgását, hiszen az alkotásra és annak üzenetére mindig születik válasz.” Krucsainé Herter Anikó e gondolathoz kapcsolódva rámutatott: „egy újabb nemzedék mindig reflektál, újragondol, miközben maga is a szép örök értékét igyekszik megragadni, megfogalmazni. Így jelent ma egységet a most megnyíló szecessziós tárlat és az Artista stúdió Körforgásban című reflexiós kiállítása, amelyek együtt méltó módon jelentenek gazdag tartalmat a többéves zárvatartás után ismét megnyíló Ráth György-villában.”

 

„Talán nem túlzás, ha így fogalmazok: a mai nap, vagyis a Ráth György-villa újbóli megnyitása a magyar szecesszió ünnepe is egyben. Ezen az ünnepen pedig szívből kívánom, hogy a múzeum falai között minél többen legyenek a szecesszió eszközeivel kifejezett és megfogalmazott szépség felfedezői és élvezői. A kulturális ágazat képviselői nevében gratulálok a múzeum megálmodóinak, valamint a tervezőknek és a kivitelezőknek” – zárta beszédét Krucsainé Herter Anikó.


_D0A6576_Copy
Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

 

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója az eseményen megfogalmazta: az újranyílt épületbe több okból is érdemes lesz ellátogatni. Az egyik legfontosabb élményt maga a gazdag szecessziós díszítéseivel együtt megújult villa jelenti, amely jelenlegi állapotában a legnagyobb múzeumok gyűjteményeinek kincseit is méltóképpen tudja fogadni. A látogatók emellett Ráth György otthonában érzik majd magukat, miközben végigjárják a különféle tereket: a szecessziós és a historizáló ebédlőt, a fogadószobát és a többi helyiséget. „Olyan, mintha vendégségbe érkeznénk Ráthékhoz” – jegyezte meg Cselovszki Zoltán, hozzátéve: „A mi szecessziónk című állandó kiállítás mintegy 600 műtárgyat felvonultatva mutatja be a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecessziót, nem egy műtárgytípusra, hanem a korszakra és a stílusra koncentrálva. A kontextusba került kerámiák, bútorok, festmények, textilek és egyéb műtárgyak így igazán élni tudnak. Az időszaki kiállításban pedig az Artista kortárs hazai divattervező stúdió reflektál a gyűjteményre.”

 

A kiállítás kurátora: Horváth Hilda

A Ráth György-villa, az Iparművészeti Múzeum (IMM) első főigazgatójának korhűen helyreállított villája szeptember 14-étől látogatható a Városligeti fasorban.


A szecesszióról ebben a korábbi, Útravaló a szecesszió szerelmeseinek című cikkünkben olvashattok.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

_D0A0127_Copy

2018.09.24

Bátor hangokat mutatott be Kárpátaljáról a MANK Nonprofit Kft. Alkotóművészeti Szalon című sorozata, amelyet szeptember 21-én már 15. alkalommal rendeztek meg a Cseh Tamás Archívumban. Két fiatal tehetséggel beszélgettek: Shrek Tímea íróval, az Előretolt Helyőrség folyóirat kárpátaljai változatának szerkesztőjével és Marcsák Gergely költő, zenésszel.

X_ARendszerbolTorolve2_masolata

2018.09.24

Két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, az X – A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly thrillerének világpremierje az október 12. és 21. között zajló A kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. A film az amerikai közönség előtt az október 10-én kezdődő 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be.

Alpok_II.-2017

2018.09.24

„Ha össze kellene foglalnom műveim célját, akkor talán leginkább megállásra, csendre és elmélyedésre hívnak” – mondta Kelemen Bíborka képzőművész a Kultúra.hu-nak, akinek munkáival szeptember 24-én, a Nemzeti Kulturális Alap 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozatán találkozhatunk az NKA Fesztiválhajón. A 25 éves alkotó művészettörténetet tanult, jelenleg képgrafika szakon alkot.

Cary Fukunaga rendezi a 25. Bond-filmet – jelentették be szeptember 20-án a 007-es filmek producerei, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli. Az amerikai Fukunaga rendezte a Netflix új feketekomédia-sorozatát, a Maniacot Emma Stone és Jonah Hill főszereplésével, 2015-ben pedig az Idris Elba közreműködésével készült Beasts of No Nation című produkciót.

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29. és október 6. között Budapesten és Debrecenben. A fesztiválon közreműködő művészek között lesz Szabó Marcell mellett Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint, Virág Emese, a moszkvai Rahmanyinov Trió, Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

Átadták a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületét, amely elsősorban a XII. kerület lakóit várja változatos kulturális és közösségi programokkal. Az ünnepségen Áder János köztársasági elnök kiemelte: az új épület évente több mint 1500 változatos tematikájú eseménynek ad majd otthont, a munka „hihetetlen elszántságot, szorgalmat, hozzáértést igényel az itt dolgozóktól”.

Tizennégy kortárs kárpátaljai festőművész huszonnégy alkotásából nyílt időszaki tárlat Győr legújabb kiállítóhelyén, az Újvárosi Közösségi és Kiállítótérben szeptember 19-én. Az időszaki kiállításon Kopriva Attila, Erfán Ferenc, Micska Zoltán, Klisza János, Réti János, Kulin Ágnes, Tóth Róbert, Ihor Lucenko, Biba Szergej, Kalitics Erika, Iváncsó András, Jurij Szelevickij, Villásek Tibor és Sándor Olexandr művei láthatók.

Hamarosan egy 19. század végén játszódó bosszúthrillerben játszik főszerepet Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai filmsztár. A The Kept című film James Scott 2014-ben megjelent regénye nyomán készül, melynek jogait az Imperative Entertainment vásárolta meg. A forgatókönyvet Alice Birch írja, Jolie producerként is dolgozik a filmen.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma