2018.09.13

A szecesszió remekműveit bemutató, mintegy 600 műtárgyat felvonultató kiállítással nyílt újra szeptember 13-án az Iparművészeti Múzeum átfogó rekonstrukción átesett Ráth György-villája. A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy ilyen gazdag tartalommal telik meg a Ráth György-villa.

Ráth.zip


Ahogy az Iparművészeti Múzeum (IMM) honlapján is olvashatjuk, az IMM első főigazgatójának korhűen helyreállított villája „az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre”. A villa különleges enteriőrjeiben megjelenik a szecesszió három meghatározó iránya: a brit, az osztrák és a francia szecesszió. „Bugatti exkluzív bútorai révén a keleti művészet hatása, továbbá a századforduló magyar művészetében megjelenő erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepe ismerhető meg” – írják. „A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, látványtári elrendezésben Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatnak meg a látogatók. Két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei által Ráth szellemiségének megfelelően a régmúlt és a jelen alkotásai együtt vannak jelen a villában.”


Ráth.zip

 

„A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli. Míg a hajdani képtár és a historizáló ebédlő rekonstrukciójával a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre is emlékezünk” – írják a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállításról, amely méltó Ráth György szellemiségéhez.

 

„Mindannyiunk öröme, hogy Ráth György, a szecessziós művészet nagy pártfogója, a kiváló jogász és műgyűjtő akaratának megfelelően egykori otthona az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként teljeskörűen helyreállítva és gazdag tartalommal felruházva ismét fogadja a látogatókat” – fogalmazta meg a Ráth György-villa és A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hazai múzeumok, gyűjtemények megújítására, ezért a Ráth György-villa átfogó rekonstrukcióját is több mint 300 millió forinttal támogatta. „Célunk az, hogy korszerű és méltó körülmények között tudjuk továbbadni kulturális kincseinket a következő nemzedéknek. Kiemelt feladatunk, hogy nemzeti kultúránk tárgyi, szellemi kincsei modern körülmények között egyenlő eséllyel elérhetővé váljanak minden korosztály számára Budapesten és vidéken egyaránt.”


_D0A6622_Copy
Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának
kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára

 

Így fogalmazott Krucsainé Herter Anikó, hozzátéve: „hiszünk abban, hogy a kultúra nemzetmegtartó erő, amely hozzájárul az ország felemelkedéséhez. A kultúra összessége, a különféle művészeti ágak együtt olyan örök emberi értékek közvetítői, amelyekre minden nemzedéknek építenie kell.” Hangsúlyozta: „az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, Ráth György egykori otthonában megnyíló, szecessziós gyűjteményünk legjavát bemutató kiállítás is azokból az örök értékekből merít, amelyeket egyedül a művészet eszközeivel lehet igazán megragadni. A szecesszió különböző művészeti ágakban megjelenő, különleges útkereséseivel kiválóan rámutat az egyik legkülönlegesebb és legértékesebb emberi képességre, tulajdonságra, arra, hogy az ember felfedezte és csodálatos módon képes ki is fejezni, hogy a szép, a szépség állandó.”


Ráth.zip

 

Beszédében a kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár kifejtette: „a szép örök érték, amely sokszor egészen rendkívüli formát tud ölteni. Az ember rendkívüli szellemi, lelki tulajdonsága az, hogy képes a szépségnek mindig egy új arcát, formáját, megjelenését felfedezni, kifejezni és hangsúlyozni. Tud szakítani a már megszokott formákkal, kifejezőeszközökkel és új szellemi utakat keres, hogy felkutassa és ábrázolja a szépség egy-egy új megjelenését, üzenetét. A szépség örök belső lényege adja az alkotómunka örök körforgását, hiszen az alkotásra és annak üzenetére mindig születik válasz.” Krucsainé Herter Anikó e gondolathoz kapcsolódva rámutatott: „egy újabb nemzedék mindig reflektál, újragondol, miközben maga is a szép örök értékét igyekszik megragadni, megfogalmazni. Így jelent ma egységet a most megnyíló szecessziós tárlat és az Artista stúdió Körforgásban című reflexiós kiállítása, amelyek együtt méltó módon jelentenek gazdag tartalmat a többéves zárvatartás után ismét megnyíló Ráth György-villában.”

 

„Talán nem túlzás, ha így fogalmazok: a mai nap, vagyis a Ráth György-villa újbóli megnyitása a magyar szecesszió ünnepe is egyben. Ezen az ünnepen pedig szívből kívánom, hogy a múzeum falai között minél többen legyenek a szecesszió eszközeivel kifejezett és megfogalmazott szépség felfedezői és élvezői. A kulturális ágazat képviselői nevében gratulálok a múzeum megálmodóinak, valamint a tervezőknek és a kivitelezőknek” – zárta beszédét Krucsainé Herter Anikó.


_D0A6576_Copy
Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

 

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója az eseményen megfogalmazta: az újranyílt épületbe több okból is érdemes lesz ellátogatni. Az egyik legfontosabb élményt maga a gazdag szecessziós díszítéseivel együtt megújult villa jelenti, amely jelenlegi állapotában a legnagyobb múzeumok gyűjteményeinek kincseit is méltóképpen tudja fogadni. A látogatók emellett Ráth György otthonában érzik majd magukat, miközben végigjárják a különféle tereket: a szecessziós és a historizáló ebédlőt, a fogadószobát és a többi helyiséget. „Olyan, mintha vendégségbe érkeznénk Ráthékhoz” – jegyezte meg Cselovszki Zoltán, hozzátéve: „A mi szecessziónk című állandó kiállítás mintegy 600 műtárgyat felvonultatva mutatja be a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecessziót, nem egy műtárgytípusra, hanem a korszakra és a stílusra koncentrálva. A kontextusba került kerámiák, bútorok, festmények, textilek és egyéb műtárgyak így igazán élni tudnak. Az időszaki kiállításban pedig az Artista kortárs hazai divattervező stúdió reflektál a gyűjteményre.”

 

A kiállítás kurátora: Horváth Hilda

A Ráth György-villa, az Iparművészeti Múzeum (IMM) első főigazgatójának korhűen helyreállított villája szeptember 14-étől látogatható a Városligeti fasorban.


A szecesszióról ebben a korábbi, Útravaló a szecesszió szerelmeseinek című cikkünkben olvashattok.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

b_vambery_ds_1

2018.11.15

Aki Dunaszerdahelyen, a Bartók Béla sétányon jár, mostantól bármikor leülhet Vámbéry Ármin mellé. A világhírű Kelet-kutató bár nem Dunaszerdahelyen született, mégis ezt a várost tartotta mindenkori otthonának, hiszen itt töltötte gyermekkori éveit. Vámbéry bronzszobra Mag Gyula szobrászművész alkotása.

Vadim_Gluzman18-1200x1135_masolata

2018.11.15

Vadim Gluzman a nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja, egy 1690-es Stradivari mesterhegedűn, az úgynevezett Ex-Leopold Aueren játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral november 18-án a Müpában. Az esten felcsendül Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, a hangverseny nyitószáma pedig Schubert Rosamunda-nyitánya lesz.

DSC_0352

2018.11.15

„A vers nem a kötelezően megtanult iskolai szöveg, amelyet elemezni kell, hanem a hétköznapi érzelmek profi megfogalmazása, amelyeket érezni lehet” – vallják a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál szervezői. A Váci Dunakanyar Színházban november 22. és 25. között zajló seregszemle versenyprogramjában idén kilenc ország legjobb előadói szerepelnek.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az ebből az alkalomból szervezett, november 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat díszvendége a budapesti Nemzeti Színház. A programban szerepel régi, legendás előadások vetítése, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is, a Nemzeti Színház pedig a Körhinta című, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásával jelentkezik. A Harag György Társulat egykori és jelenlegi művészei ünnepi gálaestet is bemutatnak Parászka Miklós rendezésében. A színház előcsarnokában nyílik meg a 65 év képekben című kiállítás, emellett bemutatják a 65 év krónikája című könyvet is. A közönség megtekintheti Tasnádi István Paravarieté című művének felolvasószínházi előadását, valamint a Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc című előadást.

Ahmet Günestekin törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik november 15-én pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) három kiállítóhelyén. Kemal Orta, a Válasz és folytatás elnevezésű kiállítás kurátora Ahmet Günestekint sokoldalú művésznek nevezte, aki az op-art mellett a konceptuális művészetben alkot, filmeket, installációkat, olajfestményeket és kerámiákat is készít. Pécsre elsősorban azokat az op-art műveket hozták el, amelyekhez Victor Vasarely munkássága nagyon fontos kiindulópont volt – ismertette a kurátor. A JPM Múzeum Galériájában önálló kiállításként szerepel a gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban és Zsolnay Múzeumban, az ottani műalkotásokkal együtt, azokra reflektálva mutatják be a törökországi művész alkotásait. A kiállítás 2019. február 1-jéig látogatható.

Csaknem negyvenezer dollárért (11,2 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be. Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról.

Mintegy ezer művet – közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusát – tiltották be a kuvaiti hatóságok az Arab-öböl menti országban november 14-én kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából. A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg. Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye. Szeptemberben az aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.

Idén ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a Led Zeppelin. A rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara tiszteletére november 17-én a fővárosi Muzikumban a hazai színtér több kiválóságából álló tribute zenekar, a Lead Zeppelin játssza el a legendás számokat. Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára. A koncerten vendégként színpadra lép Póka Egon (basszusgitár), Vilmányi Gábor (ének) és Csík István (dob).

A bábjátszásnak nagy hagyománya van a magyar közösségi művelődési életben: a múlt század ’30-as éveiben az amatőr bábcsoportok száma az ezret is elérte. A mozgalom a 2000-es évektől hanyatlásnak indult. Népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ november 23-án Szolnokon országos bábmódszertani konferenciát és bábos szemlét szervez.

kasper-dolls-1583249_960_720

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a ma nyíló, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában november 18-ig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, Románia egyik legnagyobb könyvvására.

Anton Lachky és Eryk Makohon vitték színre a Special Society és a Poly című táncelőadásokat, melyekkel a szegedi Szögi Csaba társulata, a Közép-Európa Táncszínház érkezik Szegedre. A két izgalmas, kortárs táncprodukció 2018. december 10-én látható a Kisszínházban. A legjobb hazai és határon túli, független színházi produkciókat bemutató THEALTER fesztivál szervezői az őszi és a téli időszakban is számos csemegével készültek.

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma