2018.09.13

A szecesszió remekműveit bemutató, mintegy 600 műtárgyat felvonultató kiállítással nyílt újra szeptember 13-án az Iparművészeti Múzeum átfogó rekonstrukción átesett Ráth György-villája. A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy ilyen gazdag tartalommal telik meg a Ráth György-villa.

Ráth.zip


Ahogy az Iparművészeti Múzeum (IMM) honlapján is olvashatjuk, az IMM első főigazgatójának korhűen helyreállított villája „az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre”. A villa különleges enteriőrjeiben megjelenik a szecesszió három meghatározó iránya: a brit, az osztrák és a francia szecesszió. „Bugatti exkluzív bútorai révén a keleti művészet hatása, továbbá a századforduló magyar művészetében megjelenő erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepe ismerhető meg” – írják. „A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, látványtári elrendezésben Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatnak meg a látogatók. Két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei által Ráth szellemiségének megfelelően a régmúlt és a jelen alkotásai együtt vannak jelen a villában.”


Ráth.zip

 

„A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli. Míg a hajdani képtár és a historizáló ebédlő rekonstrukciójával a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre is emlékezünk” – írják a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállításról, amely méltó Ráth György szellemiségéhez.

 

„Mindannyiunk öröme, hogy Ráth György, a szecessziós művészet nagy pártfogója, a kiváló jogász és műgyűjtő akaratának megfelelően egykori otthona az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként teljeskörűen helyreállítva és gazdag tartalommal felruházva ismét fogadja a látogatókat” – fogalmazta meg a Ráth György-villa és A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hazai múzeumok, gyűjtemények megújítására, ezért a Ráth György-villa átfogó rekonstrukcióját is több mint 300 millió forinttal támogatta. „Célunk az, hogy korszerű és méltó körülmények között tudjuk továbbadni kulturális kincseinket a következő nemzedéknek. Kiemelt feladatunk, hogy nemzeti kultúránk tárgyi, szellemi kincsei modern körülmények között egyenlő eséllyel elérhetővé váljanak minden korosztály számára Budapesten és vidéken egyaránt.”


_D0A6622_Copy
Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának
kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára

 

Így fogalmazott Krucsainé Herter Anikó, hozzátéve: „hiszünk abban, hogy a kultúra nemzetmegtartó erő, amely hozzájárul az ország felemelkedéséhez. A kultúra összessége, a különféle művészeti ágak együtt olyan örök emberi értékek közvetítői, amelyekre minden nemzedéknek építenie kell.” Hangsúlyozta: „az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, Ráth György egykori otthonában megnyíló, szecessziós gyűjteményünk legjavát bemutató kiállítás is azokból az örök értékekből merít, amelyeket egyedül a művészet eszközeivel lehet igazán megragadni. A szecesszió különböző művészeti ágakban megjelenő, különleges útkereséseivel kiválóan rámutat az egyik legkülönlegesebb és legértékesebb emberi képességre, tulajdonságra, arra, hogy az ember felfedezte és csodálatos módon képes ki is fejezni, hogy a szép, a szépség állandó.”


Ráth.zip

 

Beszédében a kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár kifejtette: „a szép örök érték, amely sokszor egészen rendkívüli formát tud ölteni. Az ember rendkívüli szellemi, lelki tulajdonsága az, hogy képes a szépségnek mindig egy új arcát, formáját, megjelenését felfedezni, kifejezni és hangsúlyozni. Tud szakítani a már megszokott formákkal, kifejezőeszközökkel és új szellemi utakat keres, hogy felkutassa és ábrázolja a szépség egy-egy új megjelenését, üzenetét. A szépség örök belső lényege adja az alkotómunka örök körforgását, hiszen az alkotásra és annak üzenetére mindig születik válasz.” Krucsainé Herter Anikó e gondolathoz kapcsolódva rámutatott: „egy újabb nemzedék mindig reflektál, újragondol, miközben maga is a szép örök értékét igyekszik megragadni, megfogalmazni. Így jelent ma egységet a most megnyíló szecessziós tárlat és az Artista stúdió Körforgásban című reflexiós kiállítása, amelyek együtt méltó módon jelentenek gazdag tartalmat a többéves zárvatartás után ismét megnyíló Ráth György-villában.”

 

„Talán nem túlzás, ha így fogalmazok: a mai nap, vagyis a Ráth György-villa újbóli megnyitása a magyar szecesszió ünnepe is egyben. Ezen az ünnepen pedig szívből kívánom, hogy a múzeum falai között minél többen legyenek a szecesszió eszközeivel kifejezett és megfogalmazott szépség felfedezői és élvezői. A kulturális ágazat képviselői nevében gratulálok a múzeum megálmodóinak, valamint a tervezőknek és a kivitelezőknek” – zárta beszédét Krucsainé Herter Anikó.


_D0A6576_Copy
Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

 

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója az eseményen megfogalmazta: az újranyílt épületbe több okból is érdemes lesz ellátogatni. Az egyik legfontosabb élményt maga a gazdag szecessziós díszítéseivel együtt megújult villa jelenti, amely jelenlegi állapotában a legnagyobb múzeumok gyűjteményeinek kincseit is méltóképpen tudja fogadni. A látogatók emellett Ráth György otthonában érzik majd magukat, miközben végigjárják a különféle tereket: a szecessziós és a historizáló ebédlőt, a fogadószobát és a többi helyiséget. „Olyan, mintha vendégségbe érkeznénk Ráthékhoz” – jegyezte meg Cselovszki Zoltán, hozzátéve: „A mi szecessziónk című állandó kiállítás mintegy 600 műtárgyat felvonultatva mutatja be a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecessziót, nem egy műtárgytípusra, hanem a korszakra és a stílusra koncentrálva. A kontextusba került kerámiák, bútorok, festmények, textilek és egyéb műtárgyak így igazán élni tudnak. Az időszaki kiállításban pedig az Artista kortárs hazai divattervező stúdió reflektál a gyűjteményre.”

 

A kiállítás kurátora: Horváth Hilda

A Ráth György-villa, az Iparművészeti Múzeum (IMM) első főigazgatójának korhűen helyreállított villája szeptember 14-étől látogatható a Városligeti fasorban.


A szecesszióról ebben a korábbi, Útravaló a szecesszió szerelmeseinek című cikkünkben olvashattok.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

apro_mesek_r
2019.01.21

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

A_vihar_kapujaban_HS_r

2019.01.21

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

Tornyai15

2019.01.21

Kezdetben Munkácsy látta el Párizsban jó tanácsokkal a tehetséges festőművészt, Tornyai Jánost, de ő mégsem választotta a világhírt. Hazatért szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol megpróbálta felpezsdíteni a kulturális életet, és mentette egy eltűnő világ emlékeit. A jó humorú, öniróniától sem ódzkodó Tornyai kiterjedt levelezést is folytatott, üzeneteit gyakran „ecsetölő polgár", Jankó de Nagyravitte" néven írta alá. Születésének 150. évfordulóján népművészeti gyűjteményéből rendeztek kiállítást a nevét viselő vásárhelyi múzeumban Tornyai, a gyűjtő címmel. Terendi Viktória néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma