NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.10.03

Az ősz második hónapját Budapest a kortárs művészet legnívósabb alkotásaival ünnepli. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált október 6. és 22. között rendezik meg, melynek kiemelt rendezvénye az Art Market Budapest 2017 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár. A Millenárison október 12. és 15. között zajló rendezvényre négy kontinens 24 országából érkeznek a kiállítók.

artmarket-23


Az Art Marketet 2011 óta rendezik meg Budapesten, a Millenárison, és az elmúlt hat évben Kelet-Európa vezető és Európa számottevő képzőművészeti vásárává nőtte ki magát. Idén négy kontinens 24 országából 120 kiállítónak köszönhetően 500-nál is több művészt és többezer alkotást ismerhet meg az, aki október 12. és 15. között a Millenáris B, C, illetve D épületeibe látogat.


Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója az október 3-án megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már olyan tengerentúli művészek érdeklődését is sikerült felkelteni, akik Budapestben és az Art Market Budapestben látják az európai piacra, az európai művészet körforgásába való belépést. Ennek következtében most már Ausztráliából, Mexikóból, Japánból és Amerikából is érkeznek művészek a budapesti vásárra. „Az Art Market Budapestnek alapítása óta az egyik fő célja, hogy Budapestet Európa egyik kulturális fővárosaként és a világ egyik legvonzóbb kulturális-turisztikai helyszíneként pozícionálja” – tette hozzá az igazgató. A törekvésükben nagyban segíti őket stratégiai partnerségük Budapest Főváros Önkormányzatával.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédében elmondta, hogy már 26. alkalommal rendezik meg a CAFe-t (Contemporary Art Festival) a kormányzat és a fővárosi önkormányzat közös együttműködésével. Ennek kiemelt rendezvénye az Art Market, mely tavaly a négy nap alatt összesen 27 ezer hazai és külföldi érdeklődőt hozott. Kiemelte, hogy az Art Marketen külön helyet kap a fotószekció az Art Photo Budapest szekció keretében, ezzel is előmozdítva a közös célt, hogy a fotográfia meghatározó képviselőjévé tegyék Budapestet. Ledényi Attila hozzátette, hogy három kontinens kiállítói érkeznek Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vásárára.


artmarket-5


Az idei vásár meghívott díszvendége Izrael lesz: az államalapításának 70. évfordulójára készülő ország kortárs képzőművészetét érdemes bemutatni a nagyközönségnek. A vásár ezen részének, az ART ISRAEL – ART IS REAL művészeti fesztiválnak több állomása is lesz. Többek közt a magyar születésű Kugler Zoltán tárlata nyílik a kifejezetten az ifjúságot megszólító Deákt17 Galériában Modernista nézet egy új földön címmel a fotóművésznek az izraeli állam újjáéledését bemutató válogatásából. Szintén nagy szenzáció lesz az a köztéri szobor, melyet Eran Shakine készített Budai lány címmel kifejezetten Budapestre, és amely a Lánchídnál, a Széchenyi téren lesz majd látható. Az izraeli fesztiválon lesznek még performanszok, bemutatkozik a fiatal izraeli művészgeneráció, és lesznek látványos installációk is. A gasztronómiai különlegességeket Yossi Elad izraeli sztárséf hozza el a fesztiválra.


Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál Operatív Testületének elnöke a fesztivál legfontosabb képzőművészeti partnereként szólt az Art Marketről. Ahogy elmondta: egy ilyen fesztivál megrendezése mindig kihívás, hiszen rengeteg sztereotípia él az emberekben a különböző népekről és országokról. Egy nemzetközi kortárs fesztivál viszont pont arról szól, hogy kibújjunk ezen sztereotípiák mögül, hogy friss kép alakulhasson ki, és megújulhassanak a kulturális gyökerek. Az izraeli díszvendégség programjából kiemelte többek között a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Capa in Israel című kiállítását.


artmarket-10


Ledényi Attila elmondta, hogy Izraelnek mint díszvendégnek a meghívása két okból történt. Az egyik az állam alapításának kerek évfordulója, a másik az Art Market azon törekvése, hogy olyan nívós, magas színvonalú művészeket keressen, akik eddig nem kapták meg az őket megillető figyelmet a nemzetközi piacon.


Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete meleg szavakkal dicsérte az Art Marketet, melyben az ősi és az új keveredik, és amelyre a világ minden pontjáról érkeznek művészek. A diplomata emlékeztetett arra, hogy Izrael egy ősi nemzet viszonylag fiatal állama; képzőművészetében is keverednek a legfrissebb kortárs vonulatok és a tradíciók. Hozzátette, hogy ez a meghívás teszi fel a koronát a két ország közti barátságra. Az Art Market és a CAFe Budapest során bemutatkozik Izrael fotó- és képzőművészete, zenéje, gasztronómiája, de tágabb értelemben a zsidó hagyományok is – számolt be a nagykövet. Ledényi Attila hozzátette, hogy az Art Market Budapest mintegy félszáz izraeli képzőművész bemutatkozására ad alkalmat, közülük is kiemelte Dana Levit és Ilit Azulajt, valamint Jozef Szemah performanszát.


Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a megújulóban lévő Millenáris atmoszférája, egyedülálló építészeti adottságai révén különleges helyszínt tud biztosítani a régió legnagyobb képzőművészeti vásárának.


artmarket-14


A vásáron két Budapest-stand is megtalálható lesz: az Art Projekt szekcióban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Art Photo Budapest keretében pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Tanszékének legtehetségesebb diákjai kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A különleges programok egyike az a közép-európai premier, amely Elmyr de Hory, a világ legjelentősebb, magyar születésű festményhamisítójának életét mutatja be, és bár már 40 év telt el a halála óta, ügye még mindig bizonyítatlan.


Az Art Market Budapest díjmentesen látogatható, a helyszínen mindennap ingyenesen igénybe vehető magyar és angol nyelvű tárlatvezetés. Az Art Market magyar védnökei Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Tarlós István főpolgármester.Révy Orsolya

Fotó: Papp Eszter

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma