hangf_spotify_banner_728x90

2019.02.16

Szinte minden hazai zenekar karrierjében meghatározó mozzanat, amikor a Müpa színpadán lép fel. Idén újabb zenekarok csatlakozhatnak az impozáns névsorhoz. Régi ismerősként tér vissza Ripoff Raskolnikov, a Pál Utcai Fiúk, Kováts Kriszta, DJ Bootsie. Júniusban pedig ismét Hey, June! Érkezik a Žagar, a Kistehén, a 30Y, és először lép fel a Müpában szólókoncerttel Csemer Boglárka, vagyis Boggie és a Mörk.

Ripoff_Raskolnikov_c_Galos_Viktor
Ripoff Raskolnikov


A Linzben született, ám az évek során lassan tiszteletbeli magyarrá lett dalszerzőt, Ripoff Raskolnikovot leginkább egyedülálló sokszínűsége miatt emelkedik ki az európai blues társadalmából. Több generációra gyakorolt meghatározó hatást a Quimbytől Ferenczi Györgyön át Frenkig. Sokszor hasonlítják olyan legendákhoz, mint Bob Dylan vagy Tom Waits: dalai ugyanazzal a nyers, sallangmentes egyszerűséggel szólalnak meg, mint amerikai pályatársaié. Csaknem 10 évvel első müpás fellépését követően mostani estjén a speciálisan közép-kelet-európai melankolikus rock and rollt állítja középpontba meghívott zenésztársaival: Szergej Voronovval, a moszkvai blues-rock szcéna legismertebb képviselőjével, Frenkkel a Braindogsból és a Ripoff Raskolnikov Band legutóbbi lemezén is játszó Tóth Sándorral.


20190423_Pal_Utca_Fiuk
Pál Utcai Fiúk


A nagy visszatérők közé tartozik a Pál Utcai Fiúk. A szigetszentmiklósi garázsból indult együttes több mint három évtizedes fennállása alatt mindig képes volt a megújulásra, és most is valami különlegességet álmodtak a hangversenyterembe. Ezúttal az állandó vendégzenészek mellett Szűcs „Qka” Krisztián (fúvósok) és Dióssy Ákos (billentyű) mellett Albert Zoli (fúvósok) és a Color Quartet (vonósok) is részt vesz a hangzás átvarázsolásában. Mindezt egy olyan zenésszel, akivel eddig nem volt alkalmuk közösen alkotni: vendégük lesz Bródy János. A koncerten a PUF több mint 35 éves múltját foglalják össze, de készülő lemezükről is játszanak néhány dalt.


onarckepek_kovats_kriszta_baratai_190430_03
Kováts Kriszta


Kováts Kriszta a Magyar Rádió Gyermekkórusából indulva lett a koncerttermek és zenés színpadok kedvelt szereplője, majd a rocksanzonok világából az alternatív rock irányába lépett tovább. Később saját klubjában, a Kovátsműhelyben megjelent a magyar könnyűzenei élet színe-java: sokakkal pedig a munkakapcsolat mellett máig tartó barátságok is köttettek. Mások mellett ezek a barátok gyűlnek össze, hogy az Önarcképek című, énekesnői pályájának legjavát bemutató esten ünnepeljék a művésznőt. Az est legkülönlegesebb közreműködője a Németországban élő csembalóművész, Fábri Flóra lesz, Kováts Kriszta lánya, akivel most először lépnek fel közösen.


20190528_Dj_Bootsie_c_Orsi_Andras
DJ Bootsie


A húsz éve a pályán lévő DJ-producer, Solymosi Vilmos, ismertebb nevén DJ Bootsie készített már színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban és a divatvilág fórumain – Buddha Bar, CSI Helyszínelők, Vogue.de szerepelnek –, ő szerezte az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rajzfilmrendező Ticket című filmjének zenéjét, de újragondolta Erkel és Wagner operáinak egy-egy részletét is. 2019 tavaszán új lemezzel jelentkezik, melyet a Müpában mutat be: a közönség a tőle megszokott stílusjegyek és hangulatok erőteljesen futurisztikus elegyére számíthat, a koncertjein állandó alkotótársként közreműködő vizuálművész, Kemuri képeivel kísérve.


Június 17. és 25. között a Hey, June! könnyűzenei fesztivállal zárul az évad. A koncertek sorát Zságer Balázs vezette Žagar nyitja majd egy szürreális estével. A Kistehén új albumát, a Bocsánat című lemezt mutatja be speciális előadáson. Először lép fel a Fesztivál Színházban a soulos-funkos zenét játszó Mörk és a kivételesen sokszínű énekes-dalszerző Boggie. A sorozat megkoronázása pedig a 30Y koncertje lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Forrás és részletek: mupa.hu

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

fecske_2.R

2019.05.26

A Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban, az 1927-es magyarországi bemutató helyszínén, az akkoriban Városinak nevezett Erkel Színházban, május 26-án és 27-én szólal meg újra A fecske. Anger Ferenc rendezővel Puccini különleges, ritkán játszott lírai operájának sajátos kettősségéről beszélgettünk, a fővárosit megelőző kolozsvári premiert is érintve.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma