kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.02.16

Szinte minden hazai zenekar karrierjében meghatározó mozzanat, amikor a Müpa színpadán lép fel. Idén újabb zenekarok csatlakozhatnak az impozáns névsorhoz. Régi ismerősként tér vissza Ripoff Raskolnikov, a Pál Utcai Fiúk, Kováts Kriszta, DJ Bootsie. Júniusban pedig ismét Hey, June! Érkezik a Žagar, a Kistehén, a 30Y, és először lép fel a Müpában szólókoncerttel Csemer Boglárka, vagyis Boggie és a Mörk.

Ripoff_Raskolnikov_c_Galos_Viktor
Ripoff Raskolnikov


A Linzben született, ám az évek során lassan tiszteletbeli magyarrá lett dalszerzőt, Ripoff Raskolnikovot leginkább egyedülálló sokszínűsége miatt emelkedik ki az európai blues társadalmából. Több generációra gyakorolt meghatározó hatást a Quimbytől Ferenczi Györgyön át Frenkig. Sokszor hasonlítják olyan legendákhoz, mint Bob Dylan vagy Tom Waits: dalai ugyanazzal a nyers, sallangmentes egyszerűséggel szólalnak meg, mint amerikai pályatársaié. Csaknem 10 évvel első müpás fellépését követően mostani estjén a speciálisan közép-kelet-európai melankolikus rock and rollt állítja középpontba meghívott zenésztársaival: Szergej Voronovval, a moszkvai blues-rock szcéna legismertebb képviselőjével, Frenkkel a Braindogsból és a Ripoff Raskolnikov Band legutóbbi lemezén is játszó Tóth Sándorral.


20190423_Pal_Utca_Fiuk
Pál Utcai Fiúk


A nagy visszatérők közé tartozik a Pál Utcai Fiúk. A szigetszentmiklósi garázsból indult együttes több mint három évtizedes fennállása alatt mindig képes volt a megújulásra, és most is valami különlegességet álmodtak a hangversenyterembe. Ezúttal az állandó vendégzenészek mellett Szűcs „Qka” Krisztián (fúvósok) és Dióssy Ákos (billentyű) mellett Albert Zoli (fúvósok) és a Color Quartet (vonósok) is részt vesz a hangzás átvarázsolásában. Mindezt egy olyan zenésszel, akivel eddig nem volt alkalmuk közösen alkotni: vendégük lesz Bródy János. A koncerten a PUF több mint 35 éves múltját foglalják össze, de készülő lemezükről is játszanak néhány dalt.


onarckepek_kovats_kriszta_baratai_190430_03
Kováts Kriszta


Kováts Kriszta a Magyar Rádió Gyermekkórusából indulva lett a koncerttermek és zenés színpadok kedvelt szereplője, majd a rocksanzonok világából az alternatív rock irányába lépett tovább. Később saját klubjában, a Kovátsműhelyben megjelent a magyar könnyűzenei élet színe-java: sokakkal pedig a munkakapcsolat mellett máig tartó barátságok is köttettek. Mások mellett ezek a barátok gyűlnek össze, hogy az Önarcképek című, énekesnői pályájának legjavát bemutató esten ünnepeljék a művésznőt. Az est legkülönlegesebb közreműködője a Németországban élő csembalóművész, Fábri Flóra lesz, Kováts Kriszta lánya, akivel most először lépnek fel közösen.


20190528_Dj_Bootsie_c_Orsi_Andras
DJ Bootsie


A húsz éve a pályán lévő DJ-producer, Solymosi Vilmos, ismertebb nevén DJ Bootsie készített már színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban és a divatvilág fórumain – Buddha Bar, CSI Helyszínelők, Vogue.de szerepelnek –, ő szerezte az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rajzfilmrendező Ticket című filmjének zenéjét, de újragondolta Erkel és Wagner operáinak egy-egy részletét is. 2019 tavaszán új lemezzel jelentkezik, melyet a Müpában mutat be: a közönség a tőle megszokott stílusjegyek és hangulatok erőteljesen futurisztikus elegyére számíthat, a koncertjein állandó alkotótársként közreműködő vizuálművész, Kemuri képeivel kísérve.


Június 17. és 25. között a Hey, June! könnyűzenei fesztivállal zárul az évad. A koncertek sorát Zságer Balázs vezette Žagar nyitja majd egy szürreális estével. A Kistehén új albumát, a Bocsánat című lemezt mutatja be speciális előadáson. Először lép fel a Fesztivál Színházban a soulos-funkos zenét játszó Mörk és a kivételesen sokszínű énekes-dalszerző Boggie. A sorozat megkoronázása pedig a 30Y koncertje lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Forrás és részletek: mupa.hu

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma