GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.02.16

Szinte minden hazai zenekar karrierjében meghatározó mozzanat, amikor a Müpa színpadán lép fel. Idén újabb zenekarok csatlakozhatnak az impozáns névsorhoz. Régi ismerősként tér vissza Ripoff Raskolnikov, a Pál Utcai Fiúk, Kováts Kriszta, DJ Bootsie. Júniusban pedig ismét Hey, June! Érkezik a Žagar, a Kistehén, a 30Y, és először lép fel a Müpában szólókoncerttel Csemer Boglárka, vagyis Boggie és a Mörk.

Ripoff_Raskolnikov_c_Galos_Viktor
Ripoff Raskolnikov


A Linzben született, ám az évek során lassan tiszteletbeli magyarrá lett dalszerzőt, Ripoff Raskolnikovot leginkább egyedülálló sokszínűsége miatt emelkedik ki az európai blues társadalmából. Több generációra gyakorolt meghatározó hatást a Quimbytől Ferenczi Györgyön át Frenkig. Sokszor hasonlítják olyan legendákhoz, mint Bob Dylan vagy Tom Waits: dalai ugyanazzal a nyers, sallangmentes egyszerűséggel szólalnak meg, mint amerikai pályatársaié. Csaknem 10 évvel első müpás fellépését követően mostani estjén a speciálisan közép-kelet-európai melankolikus rock and rollt állítja középpontba meghívott zenésztársaival: Szergej Voronovval, a moszkvai blues-rock szcéna legismertebb képviselőjével, Frenkkel a Braindogsból és a Ripoff Raskolnikov Band legutóbbi lemezén is játszó Tóth Sándorral.


20190423_Pal_Utca_Fiuk
Pál Utcai Fiúk


A nagy visszatérők közé tartozik a Pál Utcai Fiúk. A szigetszentmiklósi garázsból indult együttes több mint három évtizedes fennállása alatt mindig képes volt a megújulásra, és most is valami különlegességet álmodtak a hangversenyterembe. Ezúttal az állandó vendégzenészek mellett Szűcs „Qka” Krisztián (fúvósok) és Dióssy Ákos (billentyű) mellett Albert Zoli (fúvósok) és a Color Quartet (vonósok) is részt vesz a hangzás átvarázsolásában. Mindezt egy olyan zenésszel, akivel eddig nem volt alkalmuk közösen alkotni: vendégük lesz Bródy János. A koncerten a PUF több mint 35 éves múltját foglalják össze, de készülő lemezükről is játszanak néhány dalt.


onarckepek_kovats_kriszta_baratai_190430_03
Kováts Kriszta


Kováts Kriszta a Magyar Rádió Gyermekkórusából indulva lett a koncerttermek és zenés színpadok kedvelt szereplője, majd a rocksanzonok világából az alternatív rock irányába lépett tovább. Később saját klubjában, a Kovátsműhelyben megjelent a magyar könnyűzenei élet színe-java: sokakkal pedig a munkakapcsolat mellett máig tartó barátságok is köttettek. Mások mellett ezek a barátok gyűlnek össze, hogy az Önarcképek című, énekesnői pályájának legjavát bemutató esten ünnepeljék a művésznőt. Az est legkülönlegesebb közreműködője a Németországban élő csembalóművész, Fábri Flóra lesz, Kováts Kriszta lánya, akivel most először lépnek fel közösen.


20190528_Dj_Bootsie_c_Orsi_Andras
DJ Bootsie


A húsz éve a pályán lévő DJ-producer, Solymosi Vilmos, ismertebb nevén DJ Bootsie készített már színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban és a divatvilág fórumain – Buddha Bar, CSI Helyszínelők, Vogue.de szerepelnek –, ő szerezte az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rajzfilmrendező Ticket című filmjének zenéjét, de újragondolta Erkel és Wagner operáinak egy-egy részletét is. 2019 tavaszán új lemezzel jelentkezik, melyet a Müpában mutat be: a közönség a tőle megszokott stílusjegyek és hangulatok erőteljesen futurisztikus elegyére számíthat, a koncertjein állandó alkotótársként közreműködő vizuálművész, Kemuri képeivel kísérve.


Június 17. és 25. között a Hey, June! könnyűzenei fesztivállal zárul az évad. A koncertek sorát Zságer Balázs vezette Žagar nyitja majd egy szürreális estével. A Kistehén új albumát, a Bocsánat című lemezt mutatja be speciális előadáson. Először lép fel a Fesztivál Színházban a soulos-funkos zenét játszó Mörk és a kivételesen sokszínű énekes-dalszerző Boggie. A sorozat megkoronázása pedig a 30Y koncertje lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Forrás és részletek: mupa.hu

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma