2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.11.10
Végh Nóra

A Cseh Tamás Program keretében újabb poptörténeti emléktáblával gazdagodott a főváros. Az Ifipark után a XI. kerületi Kőrösy József utcában található MU Színház helyszínén, a korábban ott működő egykori Lágymányosi Közösségi Ház tiszteletére avattak emlékpontot november 9-én.

Az érdeklődőket Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője köszöntötte. Mint emlékeztetett, ez már a második poptörténeti emléktábla a városban, az elsőt a Várkert Bazárban, az egykori Ifipark helyszínén avatták fel. Bajnai Zsolt szerint a magyar könnyűzene elmúlt 50-60 évének feldolgozását illetően komoly adósságaink vannak, amelyeket mindenképpen szükséges pótolni, hiszen ezáltal a történelmünk is kevésbé lenne érthető. A kollégium vezetője rámutatott, hogy nagyon sok emlék és különleges tárgy elveszhet, zenekarok, klubok merülhetnek feledésbe, ha nem ápoljuk könnyűzenei örökségünket, éppen ezért mindenkit csoportos helytörténeti kutatómunkára biztatott.


tabla0


Vass Norbert, a Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának koordinátora örömmel jelentette be, hogy a közeljövőben több kultikus budapesti helyszín is gazdagodik emléktáblával. A tervek között szerepel például a Bem Rockpart, a Fekete Lyuk vagy az egykori Bosch Klub, de vidéki települések épületeiben is gondolkodnak. Mint megtudtuk, a Lágymányosi Közösségi Ház 1982-ben nyitotta meg kapuit, majd hamarosan a művészek, zenekarok kedvelt helyévé vált. A ház pincéjében klubozott például az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport, a Budapest Ragtime Band, a Török Ádám és a Mini R.C., a Bikini és a Tátrai-Török Tandem, valamint az underground Orkesztra Luna is itt tartotta 1991-ben a búcsúkoncertjét. „Nagyon örülnénk, hogy akik idezárják a kerékpárjaikat, mielőtt bejönnek az MU Színházba egy előadást megnézni, vagy csak éppen erre járnak, eltűnődnének a tábla fölött egy pillanatra, és emlékeket idéznének fel” – mondta Vass Norbert.


tabla1


Antal Nikolett, az újbudai önkormányzat kulturális intézményeinek igazgatója személyes történettel indított. Mint megosztotta velünk, Cseh Tamás nagy kedvence, édesapjával a hosszú autóutakon gyakran hallgatták dalait, de az egyetemi házibulikban is mindig felcsendültek a számai. Antal Nikolett a volt közösségi ház újító és progresszív szándékáról is beszélt, amely a jelen intézményben is megvalósul és befogadóteret ad a kortárs művészetnek.


tabla2


„Én ’84-ben kerültem ide. Csodás avantgárd hely volt ez, és számos új zenei stílusnak adott helyet. Nagyon jó hangi adottságokkal is rendelkezett, sokat próbáltunk a pincéjében. Mindig már a délelőtt idejöttünk próbálni, a lányok körül legyeskedni. A Tátrai-Török Tandemmel is itt alkottunk, ami akkoriban egy korszakalkotó formációnak számított” – mesélte Török Ádám, a Mini alapítója és frontembere. Hozzátéve, hogy a Bem Rockparton is szívesen látna ilyen poptörténeti emlékpontot, ahol jövőre immáron 47 éves lesz a Mini Klub.


tabla3


Fotó: Kőmíves András

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma