hangf_spotify_banner_728x90

2015.11.10
Végh Nóra

A Cseh Tamás Program keretében újabb poptörténeti emléktáblával gazdagodott a főváros. Az Ifipark után a XI. kerületi Kőrösy József utcában található MU Színház helyszínén, a korábban ott működő egykori Lágymányosi Közösségi Ház tiszteletére avattak emlékpontot november 9-én.

Az érdeklődőket Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője köszöntötte. Mint emlékeztetett, ez már a második poptörténeti emléktábla a városban, az elsőt a Várkert Bazárban, az egykori Ifipark helyszínén avatták fel. Bajnai Zsolt szerint a magyar könnyűzene elmúlt 50-60 évének feldolgozását illetően komoly adósságaink vannak, amelyeket mindenképpen szükséges pótolni, hiszen ezáltal a történelmünk is kevésbé lenne érthető. A kollégium vezetője rámutatott, hogy nagyon sok emlék és különleges tárgy elveszhet, zenekarok, klubok merülhetnek feledésbe, ha nem ápoljuk könnyűzenei örökségünket, éppen ezért mindenkit csoportos helytörténeti kutatómunkára biztatott.


tabla0


Vass Norbert, a Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának koordinátora örömmel jelentette be, hogy a közeljövőben több kultikus budapesti helyszín is gazdagodik emléktáblával. A tervek között szerepel például a Bem Rockpart, a Fekete Lyuk vagy az egykori Bosch Klub, de vidéki települések épületeiben is gondolkodnak. Mint megtudtuk, a Lágymányosi Közösségi Ház 1982-ben nyitotta meg kapuit, majd hamarosan a művészek, zenekarok kedvelt helyévé vált. A ház pincéjében klubozott például az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport, a Budapest Ragtime Band, a Török Ádám és a Mini R.C., a Bikini és a Tátrai-Török Tandem, valamint az underground Orkesztra Luna is itt tartotta 1991-ben a búcsúkoncertjét. „Nagyon örülnénk, hogy akik idezárják a kerékpárjaikat, mielőtt bejönnek az MU Színházba egy előadást megnézni, vagy csak éppen erre járnak, eltűnődnének a tábla fölött egy pillanatra, és emlékeket idéznének fel” – mondta Vass Norbert.


tabla1


Antal Nikolett, az újbudai önkormányzat kulturális intézményeinek igazgatója személyes történettel indított. Mint megosztotta velünk, Cseh Tamás nagy kedvence, édesapjával a hosszú autóutakon gyakran hallgatták dalait, de az egyetemi házibulikban is mindig felcsendültek a számai. Antal Nikolett a volt közösségi ház újító és progresszív szándékáról is beszélt, amely a jelen intézményben is megvalósul és befogadóteret ad a kortárs művészetnek.


tabla2


„Én ’84-ben kerültem ide. Csodás avantgárd hely volt ez, és számos új zenei stílusnak adott helyet. Nagyon jó hangi adottságokkal is rendelkezett, sokat próbáltunk a pincéjében. Mindig már a délelőtt idejöttünk próbálni, a lányok körül legyeskedni. A Tátrai-Török Tandemmel is itt alkottunk, ami akkoriban egy korszakalkotó formációnak számított” – mesélte Török Ádám, a Mini alapítója és frontembere. Hozzátéve, hogy a Bem Rockparton is szívesen látna ilyen poptörténeti emlékpontot, ahol jövőre immáron 47 éves lesz a Mini Klub.


tabla3


Fotó: Kőmíves András

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

vidnyanszky_attila_R

2019.05.22

Újabb Tragédia-ötleteken töri a fejét Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója rendezi a következő évad első premierjét, a Rocco és fivéreit, amelytől azt reméli: meghódítja a budapesti közönségen túl a szentpétervári színházi olimpia résztvevőit is. Wass Albertről, elrugaszkodásról és önmérsékletről is beszélgettünk a múlt heti évadismertetésen. INTERJÚ.

bogdan-arpad-getto-balboa-1R

2019.05.22

A budapesti Art+ Cinemában május 23-án a kezdődő roma filmfesztivál témája a küzdőszellem, ezért a programban roma bokszolókról szóló alkotások is szerepelnek. Közéjük tartozik Bogdán Árpád Magyar Filmdíjas Gettó Balboa című dokumentumfilmje is. A forgatókönyíró-rendező Bogdán Árpád nagy hangsúlyt helyez a nehézségek legyőzésére, a felkészülésre, kevesebbet a tényleges meccsekre.

muzeumok_majalisa_2019
2019.05.22

A legismertebbektől a kevéssé ismertekig képviseltették magukat a múzeumok az idei Múzeumok Majálisán, ahol a látogatók láttán bátran kijelenthetjük: lelkes érdeklődőkből korosztálytól függetlenül nem volt hiány.

Szeptember 21-én nyolcadik alkalommal, 35 fővárosi színház részvételével rendezik meg a népszerű évadnyitó fesztivált, amelyre idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését. A szervezők elsősorban 18 év feletti, legalább közpfokú végzettséggel rendelkező, proaktív és gyors, elkötelezett színházlátogatókat keresnek. Jelentkezni az onkentes@szinhazakejszakaja.hu címen, önéletrajz megküldésével június 15-ig lehet.

Három festményt és két bronzszobrot adott vissza a német állam Heinrich Ueberall, a nácizmus idején üldöztetést elszenvedő műkereskedő örököseinek. A műveket hajdan hitelek zálogaként helyezték letétbe a Dresdner Banknál, amelytől az egykori porosz állam vásárolta meg 1935-ben további több mint 4 ezer műalkotással együtt. A műtárgyakat visszaadó Porosz Kulturális Javak Alapítványa szerint az 1939-ben elhunyt Heinrich Ueberall azért kényszerült zálogba adni a műveket a hitelek fejében, mert zsidóként üldöztetésben volt része a náci rezsim idején. A visszaadott művek közül a festmények – Matteus Stom (1600-1641) Sára Ábrahám elé vezeti Hágárt, Bartholomeus van der Helst (1613-1670) Férfiképmás (másolat) és Frans Ykens (1601-1693) Csendélet című műve – eddig a Gemäldegalerie berlini művészeti múzeumban voltak.

A világhírű madridi múzeum menekítési tervet készít, hogy a művészeti alkotásokat megóvhassa olyan lehetséges károktól, mint például egy tűzeset vagy terrortámadás. A Prado idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A múzeum kiállítótermei számos neves művész – köztük Tiziano, Tintoretto, Rubens, Raffaello és Dürer – remekműveinek adnak otthont. Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával a Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma, melyet tavaly csaknem 2,9 millió látogató keresett fel.

Jokha al-Harthi ománi írónő nyerte el Celestial Bodies című regényéért a tekintélyes Nemzetközi Man Booker-díjat. Az írónő könyve az első arab nyelven írt regény, amely elnyerte az elismerést, Jokha al-Harthi pedig az első ománi női szerző, akinek művét angolra fordították. A külföldi szerzők angolul megjelent műveinek elismerésére alapított legrangosabb brit irodalmi díj 50 ezer fontos (18,6 millió forintos) fődíját egyenlően elosztva a győztes mű szerzője és fordítója, az angol Marilyn Booth kapja. A Celestial Bodies három lánytestvér történetét meséli el a rabszolgatartó múlttal és a modern társadalmi problémákkal küzdő sivatagi országban. Az idei év volt az utolsó, amikor a Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport szponzorálta a díjat. 18 év után a kaliforniai székhelyű Crankstart jótékonysági alapítvány lesz az új főszponzor. A díj elnevezése is megváltozik: Nemzetközi Booker-díjnak fogják hívni.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás május 23-án 18 órakor a budapesti Szerb Kulturális Központ galériájában. A C.&M. 1100 MC című tárlat Szent Cirill és Metód ünnepnapja alkalmából a több mint 1100 éves szláv írásbeliség jelentőségét mutatja be. További információk itt.

Gyermekprogramok, workshopok, aukció és koncertek is várják az érdeklődőket május 25-én a Careneval elnevezésű jótékonysági rendezvényen az Ankertben Budapesten.

ankert

Krúdy-novellaimpróval és kortárs szerzők bemutatkozásával indul május 24-én az óbudai Esernyős közösségi tér új irodalmi sorozata a Fiatal Írók Szövetségének közreműködésével.

Pataki János Erdély kincsei – Barangolás csodás tájakon című könyvét május 22-én este mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Május 22-én 11 órakor nyílik a Természettudományi Múzeum új időszaki kiállítása, a Porondon a kiválasztottak, amelyben az év fajai mutatkoznak be. A biodiverzitás napján miniforgatag és előadás is lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma