Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.06.06
Polgári Lilla

Tabajdi Gábor Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989 című kötetében egy olyan történelmi útikalauzt tár az olvasók elé, amely bemutatja, hogyan fonódott össze a megfigyelők és a megfigyeltek élete. A könyvbemutatón maga a szerző hívta fel a figyelmet egyes helyszínekre, kiegészítve történetekkel a pártállami besúgóhálózatok korából.

Tabajdi Gábor immár sokadik kötetében foglalkozik a 20. századi magyar történelem jelenségeivel és eseményeivel. Az Ungváry Krisztiánnal közösen írt Budapest a diktatúrák árnyékában című útikalauza után legújabb könyve, a Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989 is földrajzi szempontból közelíti meg témáját, ezúttal a pártállami besúgóhálózat működését. A kötet a helyszíneket emeli ki, legyen szó köz- vagy magánépületről, rávilágítva arra, hogy a megfigyelők és a megfigyeltek milyen közel éltek egymáshoz: ugyanoda jártak szórakozni, dolgozni.


fortepan_5276
A Budapesti Rendőr-főkapitányság 1950-ben


A 86. Ünnepi Könyhét egyik kiemelkedő új megjelenésének a június 5-én tartott könyvbemutatója is egyedi struktúrát követett: a sajtó képviselőit Tabajdi Gábor vezetette körbe Budapest belvárosában, kiemelve épületeket, helyszíneket, korabeli fényképekkel illusztrálva. A séta a Ferenciek terétől a Gerlóczy kávéházig tartott, érintve a Váci, a Kígyó, a Petőfi Sándor utcákat, valamint a Pilvax kávéházat is. A fenti utcákban konspirációs, azaz K-lakások működtek, ahol a titkosszolgálat munkatársai találkozhattak, megfigyeléseket végezhettek. A körültekintő álcázások ellenére előfordult, hogy az ügynökök munkájára fény derült, akár a szomoszédok, akár a házmester által. Az Antall-család megfigyelése például több mint 40 évig tartott, a későbbi miniszterelnök pedig egy alkalommal le is bekutatta az őt követő személyeket.


fortepan_38936
A Belvárosi kávéház (Klotild-palota) 1980-ban


Mivel a helyszínek többsége, ha nem is eredeti állapotukban, de ma is látogathatóak, Tabajdi a kötetet „történelmi útikönyvnek” nevezi, ezálta a tudományos ismeretterjesztő műfajba tartozik és akár további kutatásokra ösztönözheti az olvasókat. Bár rengeteg dokumentumot megsemmisítettek, az Országos Széchenyi Könyvtárban körülbelül 600 ügynök rövid életrajza is olvasható már. „Bizonyos esetekben feltárul, hogy egy állambiztonsági tiszt hol lakott, hol kezdte a napját, hol dolgozott, hol találkozott az ügynökeivel, esténként hol szórakozott stb. Életszerűbben tárul föl az állambiztonság belső világa, botrányokkal, korrupcióval. Ezekből próbáltam egy olyan válogatást összeállítani, ami által lokalizálhatóak ezek a megtörtént esetek.”

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

01_szebeni

2019.06.16

Szebeni András számtalan elismerést begyűjtött az elmúlt 50 évben: otthonában sorakozik Balogh Rudolf-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díja, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés is. Ezek mellé nemrég megkapta a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíjat is. Az ő képeiből mutatunk be néhányat.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma