15_eves

2015.06.06
Polgári Lilla

Tabajdi Gábor Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989 című kötetében egy olyan történelmi útikalauzt tár az olvasók elé, amely bemutatja, hogyan fonódott össze a megfigyelők és a megfigyeltek élete. A könyvbemutatón maga a szerző hívta fel a figyelmet egyes helyszínekre, kiegészítve történetekkel a pártállami besúgóhálózatok korából.

Tabajdi Gábor immár sokadik kötetében foglalkozik a 20. századi magyar történelem jelenségeivel és eseményeivel. Az Ungváry Krisztiánnal közösen írt Budapest a diktatúrák árnyékában című útikalauza után legújabb könyve, a Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989 is földrajzi szempontból közelíti meg témáját, ezúttal a pártállami besúgóhálózat működését. A kötet a helyszíneket emeli ki, legyen szó köz- vagy magánépületről, rávilágítva arra, hogy a megfigyelők és a megfigyeltek milyen közel éltek egymáshoz: ugyanoda jártak szórakozni, dolgozni.


fortepan_5276
A Budapesti Rendőr-főkapitányság 1950-ben


A 86. Ünnepi Könyhét egyik kiemelkedő új megjelenésének a június 5-én tartott könyvbemutatója is egyedi struktúrát követett: a sajtó képviselőit Tabajdi Gábor vezetette körbe Budapest belvárosában, kiemelve épületeket, helyszíneket, korabeli fényképekkel illusztrálva. A séta a Ferenciek terétől a Gerlóczy kávéházig tartott, érintve a Váci, a Kígyó, a Petőfi Sándor utcákat, valamint a Pilvax kávéházat is. A fenti utcákban konspirációs, azaz K-lakások működtek, ahol a titkosszolgálat munkatársai találkozhattak, megfigyeléseket végezhettek. A körültekintő álcázások ellenére előfordult, hogy az ügynökök munkájára fény derült, akár a szomoszédok, akár a házmester által. Az Antall-család megfigyelése például több mint 40 évig tartott, a későbbi miniszterelnök pedig egy alkalommal le is bekutatta az őt követő személyeket.


fortepan_38936
A Belvárosi kávéház (Klotild-palota) 1980-ban


Mivel a helyszínek többsége, ha nem is eredeti állapotukban, de ma is látogathatóak, Tabajdi a kötetet „történelmi útikönyvnek” nevezi, ezálta a tudományos ismeretterjesztő műfajba tartozik és akár további kutatásokra ösztönözheti az olvasókat. Bár rengeteg dokumentumot megsemmisítettek, az Országos Széchenyi Könyvtárban körülbelül 600 ügynök rövid életrajza is olvasható már. „Bizonyos esetekben feltárul, hogy egy állambiztonsági tiszt hol lakott, hol kezdte a napját, hol dolgozott, hol találkozott az ügynökeivel, esténként hol szórakozott stb. Életszerűbben tárul föl az állambiztonság belső világa, botrányokkal, korrupcióval. Ezekből próbáltam egy olyan válogatást összeállítani, ami által lokalizálhatóak ezek a megtörtént esetek.”

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma