kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.09

A Városliget közelében megépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ korszerű tárolási, állagvédelmi és restaurálási körülményeket biztosít a Szépmű, a Galéria és a Néprajzi Múzeum műtárgyainak. Az épületegyüttesben raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, valamint a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont kapott helyet.

OMRRK_6
Fotó: kormany.hu

Az OMRRK-nak kiválasztott középső telekrészen két megmenthető állapotú eredeti épület állt, az összes többi építményt elbontották. A raktárbázis központi eleme egy modern, nagyméretű épület, amely négy föld alatti raktárszintből és a föld felett két emeletnyi irodai, műtermi és laborszintből áll.

Az új épület földszintjén két tanulmányi raktár áll: az egyikben a Néprajzi Múzeum nagyméretű tárgyakból álló gyűjteményét, a másikban a Szépművészeti Múzeum századfordulós gipsz szobormásolatait állítják ki.

 

OMRRK_2
Fotó: kormany.hu


A raktározás minden intézmény számára komoly kihívást jelent, nem egyszer előfordul, hogy gyűjteményének darabjait méltatlan körülmények között kénytelen tárolni.


A Néprajzi Múzeum például 150 éves fennállása alatt soha nem működött olyan épületben, amit múzeumnak terveztek volna. Gyűjteménye így volt már a Nemzeti Múzeumban, a Várkert bazárban, de bérházban, csarnokban, gimnáziumban is. A múzeum 1975 óta volt a Kúriában, a Kossuth téren, ahol évtizedeken át sok ember dolgozott azon, hogy az épületben az adottságokhoz mérten a lehető legjobban meg tudják oldani a raktározást.


OMRRK_1
Fotó: kormany.hu

Az OMRRK révén azonban a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum raktározási és műtárgy-restaurálási problémái évtizedekre rendeződnek.

Az alapkoncepció szerint egy közös bázis sokkal olcsóbban és hatékonyabban üzemeltethető, mintha mindegyik gyűjtemény maga látná el a feladatot, az új múzeumi épületek pedig tehermentesíthetők, ha ez a funkció kikerül belőlük.


OMRRK_3
Fotó: kormany.hu


A Szabolcs utcai raktáregyüttes építése előtt a muzeológusok és a restaurátorok is pontos leírást adtak a tervezőknek arról, hogy milyen műtárgyakat és hogyan szeretnének ott korszerűen és biztonságosan tárolni, így az épület tökéletesen alkalmas a raktározási funkció betöltésére.


Az új komplexumban az az egyik legfőbb cél, hogy eleven kapcsolatot lehessen tartani a külvilággal. Nem elzárt szigeten élnek az ott dolgozók, hanem naprakész információik lesznek arról, hogy milyen műtárgyak hol találhatók a múzeumi világon kívül.


OMRRK_liget2_MTI
A restaurátorműhely
Forrás: MTI


A KEMKI a Szabolcs utcai kórház egykori szülészetének háromszintes épületében kap helyet, ahol ideálisan elhelyezhető a meglévő anyag, és van elég hely a későbbi beszerzéseknek is. Jelenleg a dokumentumok – mintegy 30 millió oldalnyi papír – modern, savmentes archivális csomagolóanyagokba történő átcsomagolása zajlik. Korszerű, QR-kódos raktárnyilvántartó rendszert terveznek, amelynek köszönhetően nyomon követhető lesz minden egyes irat őrzési helye és esetleges mozgása.


OMRRK_8
Fotó: kormany.hu


Az intézet ezeken kívül az egyetemekkel együttműködve szeretne segítséget nyújtani a hazai művészettörténész-képzésben, amelynek révén az elméleti oktatás gyakorlati ismeretekkel egészülhetne ki. Hiszen itt biztosan meg lehet tanulni, hogyan kell szakmai szemmel megnézni egy festményt, megvizsgálni egy szignót, mindazt, amit az egyetemen nem, hanem csakis múzeumban, de leginkább műtárgyak között lehet igazán megfigyelni és megérteni.


A teljes cikk a Liget Budapest blogon olvasható.

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma