GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.17

Szerveztek már komolyzenei koncertet fiatalkorúak börtönében, szülészeten és árvaházban. Ifjúsági koncertjeiken öt év alatt több mint 1.200.000 fiatalhoz hozták közel a klasszikus zenét. A Filharmónia Magyarország, hazánk legjelentősebb koncertszervező cége az elmúlt öt évben a nézőszámot 36%-kal, a koncertek számát 30%-kal növelte. Vezetőjével, Szamosi Szabolccsal beszélgettünk.

Amadinda_Ifjusagi_berlet_KodalyKp_20150123
Az Amadinda együttes fellépése a Kodály Központban. Ifjúsági bérlet


A számok meggyőzőek. Öt évvel ezelőtt, amikor a Filharmónia élére került, így tervezte?

Ha öt évvel ezelőtt valaki ezeket az eredményeket leteszi elém, akkor gondolkodás nélkül aláírom. Pedig maximalista vagyok, nem nyugszom bele, ha csak félig valósítunk meg valamit. A fantasztikus eredmény természetesen a nagyszerű csapatnak köszönhető, amelyet sikerült felállítani. Manapság gyakori a fluktuáció a munkahelyeken, nem jellemző, hogy valaki egy egész életet végigdolgozik egy helyen. Ezért is nagy öröm, hogy voltak, akik végigkísértek az elmúlt fél évtizeden. Másfelől – orgonaművészként is vallom – a számok mögött a minőség számít. Most írtunk alá megállapodást a világhírű Budapesti Fesztiválzenekarral, hogy vidéken még több helyre juttassuk el koncertjeiket. Ugyanígy visszük az ország minden pontjára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Magyar Állami Operaház előadásait is.


Arabella_Steinbacher
Arabella Steinbacher a Budapesti Fesztiválzenekarral lép fel. Filharmónia Mesterbérlet


Ha lehetőséget kapna rá, hogyan folytatná?

Új ötletekben kifogyhatatlan vagyok, de addig nem merem elárulni őket, amíg nem tudom, van-e a megvalósításukhoz elegendő forrásunk. A legnagyobb elégtétel számomra az, hogy az ifjúsági koncerteken sikerült jelentősen növelni a fiatalok számát, ez továbbra is célunk. Azt gondolom, fontos lenne folytatni a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, a Maestro Solti Karmesterversenyt, a cselló- és az orgonaversenyt is. A fesztiválok egy része már megújult, a többit is újragondolnánk, és még több városba, kisebb településekre juttatnánk el a komolyzenét.


Szamosi_Szabolcs_2
Szamosi Szabolcs


17 városban szerveznek bérletes előadásokat.Van különbség publikum és publikum között az ország különböző pontjain?

Koncertszervezésileg nincs, de a belépőjegy, a bérlet árában, a közönség számában sokszor igen. Azt hihetnénk, hogy az ország nyugati felében nagyobb az igény a kínálatunkra, de ez nem igaz. Sokszor területektől teljesen független, hol nagyobb az érdeklődés. A Dunántúlon Pécs mellett a legnagyobb komolyzenei közönséggel rendelkező város Székesfehérvár, keleti oldalon pedig fej-fej mellett áll Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza és Szeged. Székesfehérvár azért kiemelkedő, mert ott nincs is szabad helyünk, minden bérletünk elkel. De városaink nagy részében is 90% fölötti a koncertek látogatottsága.


Tanchaz_Bartok_Fesztival_20180715
Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, Szombathely.


A Filharmónia három zeneművészeti ösztöndíjat is kezel. Milyennek látja a fiatalokat? Érzékel-e változást az ösztöndíj iránti érdeklődésben, a fiatalok művészi felkészültségében?

A Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjra jelentkezők számában sikerült az első években nagy robbanást elérnünk – az első évben azon aggódtunk, lesznek-e egyáltalán a jelentkezők között ösztöndíjra méltók. Mostanra csak erre az ösztöndíjra 6-7-szeres a túljelentkezés. Ugyanígy a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadói és a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjra is nagyon szép számban jelentkeznek. Nagy öröm, hogy 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma megduplázta az ösztöndíjak összegét a korábbi százezerről kétszázezer forintra, és a díj szakmai elismertsége évről-évre nő. Ami pedig a fiatalok felkészültségét illeti: ösztöndíjasainkat ugyanolyan nyugalommal léptetjük fel koncertjeinken, mint a már ismert művészeket, mert a jelentkezők száma és a kuratórium munkája garancia a legkitűnőbb muzsikusok kiválasztására.


Westminster_katedralis_korusa_Pecsi_szekesegyhaz
A Westminster székesegyház kórusa Pécsen


B. K.

Fotók: Filharmónia Magyarország

Kulcsszavak:

plakat003

B32_Galeria_Feluliras_r

2019.03.21

Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten. Újdonság idén a Közelítő nevű művészetpedagógiai program, amely során mintegy 500 diák ismerkedhet meg a kortárs képzőművészettel, és személyesen találkozhat az alkotókkal és galéristákkal.

szentgyorgynaplabitababszinhaz
2019.03.21

A tudományos felmérések azt támasztják alá, hogy a színházi élményben részesült gyerekek boldogabbak az abból kimaradt társaiknál – mondja Novák János rendező, a Kolibri Színház igazgatója. A bábművészet érvényességéről, kihívásokról és tabukról is beszélgettünk vele a bábszínház világnapja alkalmából.

IMG_20190320_101851

2019.03.21

Minél távolabb vagyunk időben egy történelmi eseménytől, annál nehezebb elképzelnünk a jeles napok hétköznapi emberét. A forradalmak kapcsán leginkább az összecsapásokról, háborús veszteségekről vagy győzelmekről van fogalmunk, és keveset tudunk az akkori mindennapokról. Az 1848/49-es eseményekről is elsősorban az ikonikus történések jutnak eszünkbe, az kevésbé, hogyan is zajlott az idő tájt az élet egy átlagos családban.

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti régészeti feltáráson. Az ókori egyiptomi, főként az otthonokat, az anyákat és a gyermekeket védelmező Bész istenség emberi vonásokat mutató fejének töredékét ábrázolja a cserép, amely egykor egy agyagedényt díszített. A Biblia szerint a perzsa korban épült újjá Jeruzsálem, amikor a babiloni fogság után megengedték a zsidók visszatérését Izrael földjére. Néhány évtizeddel korábban a babiloniak lerombolták a várost, és lakóit elhurcolták. A most talált cserép az akkoriban a perzsák uralta vidékeken divatos Bész-cserép, amely az egyiptomi mitológiából ered.

288 oldalas kötetben mutatja be Endre Béla festőművész életútját és életművét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A család- és élettörténet, valamint a művész alkotásainak monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész szerint Endre Béla európai jelentőségű művész, akitől Tornyai János is rengeteg inspirációt meríthetett.

Összesen mintegy 70 pályázat érkezett a fesztivál felhívására, az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki a tíz győztes alkotást. A maximum háromperces filmek párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is. A győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Március 23-án, szombaton egésznapos ingyenes programsorozattal várják az érdeklődőket a Bach Mindenkinek Fesztiválra a Gödöllő Királyi Kastélyban. Az esti nagykoncerten a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

Csaknem 4 millióan látogatták tavaly a Mária Terézia (1717-1780) egykori nyári rezidenciájaként épült, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bécsi kastélyt. Egy évvel korábban 3,8 millió fizető vendéget regisztráltak.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata március 20-án az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált, nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én kezdődő kulturális tavaszra.

20190320_YOULI_Akusztik_Horanyi_Juli_Weisz_Nandor_Gulyas_Barna

Március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében példaértékű nemzetközi művészi összefogásban hangversennyel emlékeznek meg az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményét, a BIG filmfesztivált, ahol évről-évre a 12 és 30 közötti korosztály nevezheti rövidfilmjeit, műfajtól függetlenül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezett. Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma