2018.12.17

Szerveztek már komolyzenei koncertet fiatalkorúak börtönében, szülészeten és árvaházban. Ifjúsági koncertjeiken öt év alatt több mint 1.200.000 fiatalhoz hozták közel a klasszikus zenét. A Filharmónia Magyarország, hazánk legjelentősebb koncertszervező cége az elmúlt öt évben a nézőszámot 36%-kal, a koncertek számát 30%-kal növelte. Vezetőjével, Szamosi Szabolccsal beszélgettünk.

Amadinda_Ifjusagi_berlet_KodalyKp_20150123
Az Amadinda együttes fellépése a Kodály Központban. Ifjúsági bérlet


A számok meggyőzőek. Öt évvel ezelőtt, amikor a Filharmónia élére került, így tervezte?

Ha öt évvel ezelőtt valaki ezeket az eredményeket leteszi elém, akkor gondolkodás nélkül aláírom. Pedig maximalista vagyok, nem nyugszom bele, ha csak félig valósítunk meg valamit. A fantasztikus eredmény természetesen a nagyszerű csapatnak köszönhető, amelyet sikerült felállítani. Manapság gyakori a fluktuáció a munkahelyeken, nem jellemző, hogy valaki egy egész életet végigdolgozik egy helyen. Ezért is nagy öröm, hogy voltak, akik végigkísértek az elmúlt fél évtizeden. Másfelől – orgonaművészként is vallom – a számok mögött a minőség számít. Most írtunk alá megállapodást a világhírű Budapesti Fesztiválzenekarral, hogy vidéken még több helyre juttassuk el koncertjeiket. Ugyanígy visszük az ország minden pontjára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Magyar Állami Operaház előadásait is.


Arabella_Steinbacher
Arabella Steinbacher a Budapesti Fesztiválzenekarral lép fel. Filharmónia Mesterbérlet


Ha lehetőséget kapna rá, hogyan folytatná?

Új ötletekben kifogyhatatlan vagyok, de addig nem merem elárulni őket, amíg nem tudom, van-e a megvalósításukhoz elegendő forrásunk. A legnagyobb elégtétel számomra az, hogy az ifjúsági koncerteken sikerült jelentősen növelni a fiatalok számát, ez továbbra is célunk. Azt gondolom, fontos lenne folytatni a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, a Maestro Solti Karmesterversenyt, a cselló- és az orgonaversenyt is. A fesztiválok egy része már megújult, a többit is újragondolnánk, és még több városba, kisebb településekre juttatnánk el a komolyzenét.


Szamosi_Szabolcs_2
Szamosi Szabolcs


17 városban szerveznek bérletes előadásokat.Van különbség publikum és publikum között az ország különböző pontjain?

Koncertszervezésileg nincs, de a belépőjegy, a bérlet árában, a közönség számában sokszor igen. Azt hihetnénk, hogy az ország nyugati felében nagyobb az igény a kínálatunkra, de ez nem igaz. Sokszor területektől teljesen független, hol nagyobb az érdeklődés. A Dunántúlon Pécs mellett a legnagyobb komolyzenei közönséggel rendelkező város Székesfehérvár, keleti oldalon pedig fej-fej mellett áll Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza és Szeged. Székesfehérvár azért kiemelkedő, mert ott nincs is szabad helyünk, minden bérletünk elkel. De városaink nagy részében is 90% fölötti a koncertek látogatottsága.


Tanchaz_Bartok_Fesztival_20180715
Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, Szombathely.


A Filharmónia három zeneművészeti ösztöndíjat is kezel. Milyennek látja a fiatalokat? Érzékel-e változást az ösztöndíj iránti érdeklődésben, a fiatalok művészi felkészültségében?

A Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjra jelentkezők számában sikerült az első években nagy robbanást elérnünk – az első évben azon aggódtunk, lesznek-e egyáltalán a jelentkezők között ösztöndíjra méltók. Mostanra csak erre az ösztöndíjra 6-7-szeres a túljelentkezés. Ugyanígy a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadói és a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjra is nagyon szép számban jelentkeznek. Nagy öröm, hogy 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma megduplázta az ösztöndíjak összegét a korábbi százezerről kétszázezer forintra, és a díj szakmai elismertsége évről-évre nő. Ami pedig a fiatalok felkészültségét illeti: ösztöndíjasainkat ugyanolyan nyugalommal léptetjük fel koncertjeinken, mint a már ismert művészeket, mert a jelentkezők száma és a kuratórium munkája garancia a legkitűnőbb muzsikusok kiválasztására.


Westminster_katedralis_korusa_Pecsi_szekesegyhaz
A Westminster székesegyház kórusa Pécsen


B. K.

Fotók: Filharmónia Magyarország

Kulcsszavak:

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma