Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.17

Szerveztek már komolyzenei koncertet fiatalkorúak börtönében, szülészeten és árvaházban. Ifjúsági koncertjeiken öt év alatt több mint 1.200.000 fiatalhoz hozták közel a klasszikus zenét. A Filharmónia Magyarország, hazánk legjelentősebb koncertszervező cége az elmúlt öt évben a nézőszámot 36%-kal, a koncertek számát 30%-kal növelte. Vezetőjével, Szamosi Szabolccsal beszélgettünk.

Amadinda_Ifjusagi_berlet_KodalyKp_20150123
Az Amadinda együttes fellépése a Kodály Központban. Ifjúsági bérlet


A számok meggyőzőek. Öt évvel ezelőtt, amikor a Filharmónia élére került, így tervezte?

Ha öt évvel ezelőtt valaki ezeket az eredményeket leteszi elém, akkor gondolkodás nélkül aláírom. Pedig maximalista vagyok, nem nyugszom bele, ha csak félig valósítunk meg valamit. A fantasztikus eredmény természetesen a nagyszerű csapatnak köszönhető, amelyet sikerült felállítani. Manapság gyakori a fluktuáció a munkahelyeken, nem jellemző, hogy valaki egy egész életet végigdolgozik egy helyen. Ezért is nagy öröm, hogy voltak, akik végigkísértek az elmúlt fél évtizeden. Másfelől – orgonaművészként is vallom – a számok mögött a minőség számít. Most írtunk alá megállapodást a világhírű Budapesti Fesztiválzenekarral, hogy vidéken még több helyre juttassuk el koncertjeiket. Ugyanígy visszük az ország minden pontjára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Magyar Állami Operaház előadásait is.


Arabella_Steinbacher
Arabella Steinbacher a Budapesti Fesztiválzenekarral lép fel. Filharmónia Mesterbérlet


Ha lehetőséget kapna rá, hogyan folytatná?

Új ötletekben kifogyhatatlan vagyok, de addig nem merem elárulni őket, amíg nem tudom, van-e a megvalósításukhoz elegendő forrásunk. A legnagyobb elégtétel számomra az, hogy az ifjúsági koncerteken sikerült jelentősen növelni a fiatalok számát, ez továbbra is célunk. Azt gondolom, fontos lenne folytatni a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, a Maestro Solti Karmesterversenyt, a cselló- és az orgonaversenyt is. A fesztiválok egy része már megújult, a többit is újragondolnánk, és még több városba, kisebb településekre juttatnánk el a komolyzenét.


Szamosi_Szabolcs_2
Szamosi Szabolcs


17 városban szerveznek bérletes előadásokat.Van különbség publikum és publikum között az ország különböző pontjain?

Koncertszervezésileg nincs, de a belépőjegy, a bérlet árában, a közönség számában sokszor igen. Azt hihetnénk, hogy az ország nyugati felében nagyobb az igény a kínálatunkra, de ez nem igaz. Sokszor területektől teljesen független, hol nagyobb az érdeklődés. A Dunántúlon Pécs mellett a legnagyobb komolyzenei közönséggel rendelkező város Székesfehérvár, keleti oldalon pedig fej-fej mellett áll Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza és Szeged. Székesfehérvár azért kiemelkedő, mert ott nincs is szabad helyünk, minden bérletünk elkel. De városaink nagy részében is 90% fölötti a koncertek látogatottsága.


Tanchaz_Bartok_Fesztival_20180715
Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, Szombathely.


A Filharmónia három zeneművészeti ösztöndíjat is kezel. Milyennek látja a fiatalokat? Érzékel-e változást az ösztöndíj iránti érdeklődésben, a fiatalok művészi felkészültségében?

A Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjra jelentkezők számában sikerült az első években nagy robbanást elérnünk – az első évben azon aggódtunk, lesznek-e egyáltalán a jelentkezők között ösztöndíjra méltók. Mostanra csak erre az ösztöndíjra 6-7-szeres a túljelentkezés. Ugyanígy a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadói és a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjra is nagyon szép számban jelentkeznek. Nagy öröm, hogy 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma megduplázta az ösztöndíjak összegét a korábbi százezerről kétszázezer forintra, és a díj szakmai elismertsége évről-évre nő. Ami pedig a fiatalok felkészültségét illeti: ösztöndíjasainkat ugyanolyan nyugalommal léptetjük fel koncertjeinken, mint a már ismert művészeket, mert a jelentkezők száma és a kuratórium munkája garancia a legkitűnőbb muzsikusok kiválasztására.


Westminster_katedralis_korusa_Pecsi_szekesegyhaz
A Westminster székesegyház kórusa Pécsen


B. K.

Fotók: Filharmónia Magyarország

Kulcsszavak:

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma