2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.04.14
Szíjjártó Anita

Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész veszi át az idén hatodik alkalommal megrendezendő Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) művészeti vezetői posztját Kokas Katalintól, aki februárban mondott le a tisztségről. Megbízásuk a 2015-2018-as fesztiválokra szól.

Kaposfest2015


Hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválját már harmadik alkalommal rendezik meg 2015. augusztus 13. és 19. között. Az idei esemény programját új művészeti vezetők, a világhírű hegedűművész, Baráti Kristóf és a nemrég Liszt-díjjal kitüntetett csellóművész, Várdai István állítják össze.


A fesztivál finanszírozása változatlan, továbbra is Kaposvár önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap biztosít forrást a rendezvényre – mondta a sajtótájékoztatón Bolyki György fesztiváligazgató. Hozzátette: tervezik a repertoár bővítését, például egy rezidens kamarazenekar – az Erkel Ferenc Kamarazenekar – meghívását. „A közreműködésükkel lehetőség nyílna a szólisták számára, hogy versenyműveket is előadjanak” – mondta, megjegyezve: a műismertetőkkel kapcsolatban is lesznek változások, ugyanis arra fognak törekedni, hogy minél több ember részt vehessen ezeken.


barati
Baráti Kristóf


Baráti Kristóf, a fesztivál egyik új művészeti vezetője a fesztivál leendő fellépői közül kiemelte Würtz Klára zongoraművészt, Farkas Gábor zongoristát, a weimari Liszt-verseny győztesét, valamint Dudu Carmel oboaművészt. „Már ezekből a nevekből is látszik, hogy szakmailag rendkívül színvonalas műsorra számíthat a közönség” – fűzte hozzá Baráti Kristóf.


Várdai István, a fesztivál másik új művészeti vezetője folytatta a névsort. Elmondta, hogy fellép a Kaposfesten Finghin Collins zongorista, aki a zenét kultúrmisszióként használja, Koh Gabriel Kameda hegedűművész, illetve az Apollon Musagete lengyel kvartett. „Ami a leginkább izgalmas lesz, az ezeknek a kiváló művészeknek az összekeverése” – mondta.


vardai
Várdai István


Baráti Kristóf hangsúlyozta: „a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőséghez jutása fontos misszió számunkra – ezért ott lesz a fesztiválon Lugosi Dániel Ali, a 15 éves klarinétos, aki a Virtuózok győztese is”. Az eseményen a közönség hallhatja továbbá Andreas Ottensamer klarinétművészt, Zempléni Szabolcs kürtművészt és Perényi Miklós csellóművészt.


Várdai István a kísérőprogramokról is szólt, megemlítve, hogy az irodalom és a gasztronómia is fontos szerepet kap a fesztiválon, illetve nagy valószínűséggel hangszerkészítő-kiállítást is láthatnak majd az érdeklődők. Továbbá céljuk az is, hogy workshopok keretében a közönség be tudjon kapcsolódni a koncertek előtti próbafolyamatokba.


A Kaposfest, mely az elmúlt öt évben csaknem 100 ezer látogatót vonzott a somogyi megyeszékhelyre, idén új lendülettel várja az érdeklődőket. A műsor májustól olvasható a fesztivál honlapján. A részletfizetési kedvezménnyel támogatott bérletértékesítés áprilisban kezdődött, a jegyvásárlás szokás szerint május elején indul.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma