Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.07.27
Polgári Lilla

Új műhelyházat és próbacentrumot kap a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházzal egyetemben – derült ki a július 27-én tartott sajtótájékoztatóból, ahol dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója részletezte a várhatóan 2017 nyaráig lezajló beruházásokat.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában közölte a sajtó képviselőivel július 27-én, hogy a kormány összesen 14.425,2 millió forinttal támogatja a Magyar Állami Operaház korszerűsítését. „A múlt heti kormányülés elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében közel 14 és fél milliárd forintos értékben a Magyar Állami Operaház Kőbányai úti Eiffel-csarnoka megépülhet. Ennek az időtartama nagyjából két esztendő, tehát 2017 nyarára teljes mértékben el kell, hogy készüljön a műhelycsarnok.”


hoppal_okovacs


A beruházás révén az 1886-ban épült Eiffel-csarnokba (volt Északi Járműjavítóba) fog települni az Operaház összes műhelye, raktára, helyet biztosítva ezzel a kellékeknek, jelmezeknek, díszleteknek, világítóeszközöknek stb., valamint két próbaszínpadot is kialakítanak. Az államtitkár hozzátette, hogy a próbacentrum fejlesztését követően az Andrássy úti épület teljes felújítása is időszerű lesz.


Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója hozzátette, hogy az Erkel Színház újranyitásával merült fel az igény arra, hogy legyen egy állandó próbaterme és raktára az intézménynek – eddig ugyanis kénytelenek voltak más színházakban, csarnokokban nem feltétlenül méretarányos színpadokon tartani a próbákat. „Az Operaház jelenleg egy megtűrt személy; ezt így nem lehetett hagyni.” Kiemelte, hogy az infrastruktúra fejlesztése is fontos szempont volt, így a centrumban a városban szétszórt raktárak is egységesen helyet kapnak.


Fotó: Bruzák Noémi/MTI

 

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma