2017.02.04

Mások mellett Georg Baselitz, Korniss Péter és Madarász Viktor életművéből nyílik kiállítás idén a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), amelynek kincsei újabb külföldi helyszíneken is bemutatkoznak. Madridban például a Thyssen-Bornemisza Múzeum alapításának 25. évfordulóját a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítással ünneplik, és a tárlatot VI. Fülöp spanyol király fogja megnyitni.

Az MNG erős évet zárt 550 ezer látogatóval, ezzel a leglátogatottabb hazai múzeum lett 2016-ban; a gyűjtemény római, milánói, párizsi és haarlemi bemutatkozásain pedig további negyedmilliós közönséget regisztráltak – mondta el a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László az idei programokról is beszélt január 3-án. Mint kiemelte: a világhírű német kortárs képzőművész, Georg Baselitz életművéből Magyarországon még soha nem rendeztek kiállítást, március végén azonban a művész jelenlétében nyílik meg egy több mint 80 munkát felvonultató tárlat az MNG-ben.


16299214_10154943806693245_4035682221469501916_n


Tavasz végén: májustól Meller Péter életművét áttekintő grafikai kiállítás idézi fel a művészettörténész-grafikus emlékét. Ősszel nyílik a nyolcvanadik születésnapját idén ünneplő fotográfus, Korniss Péter életmű-kiállítása, melyre a mester új anyagot is készített, valamint Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából a 19. század egyik legismertebb magyar festőjének remekműveiből összeállított kamaratárlat.

A múzeum Kereteken belül című, novemberben nyíló kiállítása a hatvanas évek magyarországi képzőművészetét tekinti át újszerű megközelítésben, számos külföldi párhuzamot is felvonultatva.

Az intézményhez tartozó Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Sanghay-Shanghai címmel a távol-keleti nagyvárosban élő magyarok kínai hagyatékából válogat szeptemberben nyíló kiállításában.

Madridban a Thyssen-Bornemisza Múzeum alapításának 25. évfordulóját a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítással ünnepli február 18. és május 28. között. A tárlatot VI. Fülöp spanyol király és Áder János köztársasági elnök nyitják meg. Látogatás az Oszmán Birodalomban címmel Bozóky Dezső első világháború előtti fotóit mutatják be Isztambulban és Ankarában.

Az MNG rendkívül kedvelt, Textúra című rendezvénysorozatához Mini Textúra címmel a kisiskolás közönséget megcélzó események csatlakoznak idén – mondta a főigazgató, aki a távlati tervek között egy Cézanne- és egy Fényes Adolf-kiállítást is megemlített. Mint hozzátette, az intézményhez tartozó Vasarely Múzeum épületének felújítása még 2017 tavaszán, az újrarendezett kiállítás pedig nyáron elkészül.


16113991_10154901405078245_5058036097179391517_n


Baán László az általa miniszteri biztosként felügyelt Liget Budapest projektről szólva elmondta: a hároméves felújítás és korszerűsítés után, 2018 őszén ismét megnyílik a Szépművészeti Múzeum, amelyben a közönség 1945 után először láthatja a sokáig romos Román-csarnokot, valamint az újonnan kialakított kiállítótereket is.


Az épületet már 2017 végén átadják a kivitelezők, ekkor indul a vissza-, illetve átköltözés, hiszen a Schikedanz-palotába az újraegyesített egyetemes és magyar gyűjtemény régi mesterek anyaga kerül, a 19-20. századi kollekció pedig egy ideig az MNG-ben lesz látható. Szintén 2018-ban nyílik meg a megújult Olof Palme Ház, amely a jelenlegi elképzelések szerint a Millenniumi Világkiállítást megidéző tárlatnak is otthont ad.


Baán László elmondása szerint zajlik a Magyar Zene Háza kivitelezési közbeszerzése, és májusra várhatóan az építkezés is megkezdődik, ahogy az új Közlekedési Múzeum építése is elindul még idén. A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpont építése már folyamatban van; mindhárom épület 2018-ra készül el.


Az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Városliget parkrekonstrukciójának kiviteli tervei még az év első felében megszületnek – közölte. A projekthez kapcsolódó mélygarázs- és parkolóépítések rövidesen megkezdődnek, néhány hónap múlva pedig a 14. kerület fizetőssé teszi a parkolást a Városligetben – tette hozzá Baán László, aki azt is elárulta, hogy a tervek szerint az új mélygarázsokban esténként ingyenes lesz a parkolás.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldala

saxophone-918904_960_720

2018.09.25

A skandináv jazz iskolateremtő alakja, Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb jazz formációja, a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei. A fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője.

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

Átadták az Európai Polgár-díjakat szeptember 21-én Budapesten a magyar kitüntetetteknek: a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművésznek és Varga Erika divattervezőnek, a Romani Design alapítójának. Az Európai Parlament (EP) által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán Jack Black, akinek A végzet órája című kalandfilmjét szeptember 21-étől játsszák az észak-amerikai mozik. A sztár az avatási ceremónián elmondta, hogy a csillagra egész életében vágyott, és átérzi a jelentőségét, mivel ilyen egyszer történik egy ember életében.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma