NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2017.02.04

Mások mellett Georg Baselitz, Korniss Péter és Madarász Viktor életművéből nyílik kiállítás idén a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), amelynek kincsei újabb külföldi helyszíneken is bemutatkoznak. Madridban például a Thyssen-Bornemisza Múzeum alapításának 25. évfordulóját a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítással ünneplik, és a tárlatot VI. Fülöp spanyol király fogja megnyitni.

Az MNG erős évet zárt 550 ezer látogatóval, ezzel a leglátogatottabb hazai múzeum lett 2016-ban; a gyűjtemény római, milánói, párizsi és haarlemi bemutatkozásain pedig további negyedmilliós közönséget regisztráltak – mondta el a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László az idei programokról is beszélt január 3-án. Mint kiemelte: a világhírű német kortárs képzőművész, Georg Baselitz életművéből Magyarországon még soha nem rendeztek kiállítást, március végén azonban a művész jelenlétében nyílik meg egy több mint 80 munkát felvonultató tárlat az MNG-ben.


16299214_10154943806693245_4035682221469501916_n


Tavasz végén: májustól Meller Péter életművét áttekintő grafikai kiállítás idézi fel a művészettörténész-grafikus emlékét. Ősszel nyílik a nyolcvanadik születésnapját idén ünneplő fotográfus, Korniss Péter életmű-kiállítása, melyre a mester új anyagot is készített, valamint Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából a 19. század egyik legismertebb magyar festőjének remekműveiből összeállított kamaratárlat.

A múzeum Kereteken belül című, novemberben nyíló kiállítása a hatvanas évek magyarországi képzőművészetét tekinti át újszerű megközelítésben, számos külföldi párhuzamot is felvonultatva.

Az intézményhez tartozó Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Sanghay-Shanghai címmel a távol-keleti nagyvárosban élő magyarok kínai hagyatékából válogat szeptemberben nyíló kiállításában.

Madridban a Thyssen-Bornemisza Múzeum alapításának 25. évfordulóját a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítással ünnepli február 18. és május 28. között. A tárlatot VI. Fülöp spanyol király és Áder János köztársasági elnök nyitják meg. Látogatás az Oszmán Birodalomban címmel Bozóky Dezső első világháború előtti fotóit mutatják be Isztambulban és Ankarában.

Az MNG rendkívül kedvelt, Textúra című rendezvénysorozatához Mini Textúra címmel a kisiskolás közönséget megcélzó események csatlakoznak idén – mondta a főigazgató, aki a távlati tervek között egy Cézanne- és egy Fényes Adolf-kiállítást is megemlített. Mint hozzátette, az intézményhez tartozó Vasarely Múzeum épületének felújítása még 2017 tavaszán, az újrarendezett kiállítás pedig nyáron elkészül.


16113991_10154901405078245_5058036097179391517_n


Baán László az általa miniszteri biztosként felügyelt Liget Budapest projektről szólva elmondta: a hároméves felújítás és korszerűsítés után, 2018 őszén ismét megnyílik a Szépművészeti Múzeum, amelyben a közönség 1945 után először láthatja a sokáig romos Román-csarnokot, valamint az újonnan kialakított kiállítótereket is.


Az épületet már 2017 végén átadják a kivitelezők, ekkor indul a vissza-, illetve átköltözés, hiszen a Schikedanz-palotába az újraegyesített egyetemes és magyar gyűjtemény régi mesterek anyaga kerül, a 19-20. századi kollekció pedig egy ideig az MNG-ben lesz látható. Szintén 2018-ban nyílik meg a megújult Olof Palme Ház, amely a jelenlegi elképzelések szerint a Millenniumi Világkiállítást megidéző tárlatnak is otthont ad.


Baán László elmondása szerint zajlik a Magyar Zene Háza kivitelezési közbeszerzése, és májusra várhatóan az építkezés is megkezdődik, ahogy az új Közlekedési Múzeum építése is elindul még idén. A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpont építése már folyamatban van; mindhárom épület 2018-ra készül el.


Az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Városliget parkrekonstrukciójának kiviteli tervei még az év első felében megszületnek – közölte. A projekthez kapcsolódó mélygarázs- és parkolóépítések rövidesen megkezdődnek, néhány hónap múlva pedig a 14. kerület fizetőssé teszi a parkolást a Városligetben – tette hozzá Baán László, aki azt is elárulta, hogy a tervek szerint az új mélygarázsokban esténként ingyenes lesz a parkolás.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldala

Acs_Janos
2018.12.12

Ács János karmester dirigálja a Nemzeti Énekkart december 15-én az Olasz Kultúrintézetben. Ács 1979-ben debütált Genovában, majd éveken keresztül „a három tenor” koncertjeinek volt ünnepelt dirigense. Az est középpontjában Rossini művei állnak, de Schubert Mirjam diadaléneke is felcsendül.

kormendi_portre

2018.12.11

Körmendi János Kossuth-díjas színművész neve a Magyar Televízió népszerű Három nővér-paródiájával fonódik össze, melyben az általa alakított Irinát névnapján mindenki egy-egy szamovárral lepi meg. (A paródiát maga Körmendi írta.) A sikert a Televízió ugyancsak egy szamovárral köszönte meg a művésznek, amely leánya adományaként mostantól az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézeté.

maya_operett_600

2018.12.11

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után újra láthatóa Budapesti Operettszínház egykori igazgatója, Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. A klasszikus operettekben megszokottaktól eltérően az előadásban a primadonna és a bonviván mellett két táncos komikus-szubrett páros is fellép, de nem ez a produkció egyetlen különlegessége.

A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken. A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak. A tabletek, külső háttértárolók és a szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységek jogdíja nem változik jövőre, ebben a körben két éve volt díjcsökkentés.

Pesti Emma vajdasági festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik a budapesti Forrás Galériában. A képek visszatérő motívuma a táj, de nem szokványos értelemben: a művek látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak.

Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmje nyerte a berlini Ake Dikhea? – Romani Filmek Fesztiválja fődíját. A rendező első egészestés dokumentumfilmje a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli életéről, kettejük kapcsolatáról szól. A film a budapesti VIII. kerületi roma közösség különleges erőfeszítése nyomán jöhetett létre.

Az aranyfáraó kincsei című kiállítás 2019 márciusában nyílik la francia fővárosban. A 150 kiállítási tárgy között több mint 50 először látható Egyiptomon kívül. Ezeket a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum 2020-ra tervezett megnyitása előtt a világ 8 helyszínén mutatják be. Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében. Az i.e. 1324-ben, 19 éves korában elhunyt fáraó sírkamráját a többi egyiptomi fáraó sírjával ellentétben nem fosztották ki, így a kutatók több mint 5000 tárgyat találtak benne.

A mézeskalács házak mellett a rátóti csikótojást, a vácrátóti népviseletet, a Szentföldet és Salamon király templománt is megformázzák süteményből, de megelevenedik a Hófehérke és a hét törpe története is. Az alkotóelemeket a helyiek 50 kilogramm lisztből, 15 kilogramm mézből 40 kilogramm cukorból és 250 tojásból készítették. A mesebeli falut a Mindenki karácsonya rendezvényen lehet megnézni december 15-20 között Vácrátóton. A figurákat jótékonysági céllal értékesítik majd, a bevételből a helyi óvodát támogatják.

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

borbely_muhely

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a virtuóz hegedűs Wieniawski polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozat december 13-án. A folytatásban lesz spanyol-argentin, francia, magyar és orosz zenés est is.

Jótékonysági koncertet szervez az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza erdélyi hagyományőrző népzenészek megsegítésére. December 12-én az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, valamint Mihó Attila és barátai lépnek fel a Budai Vigadóban.

„Virágos, gyümölcsös, fűszeres, orientális, szenvedélyes és nyugodt, pimasz és érzéki, karcos és finom, sportos, friss, puha és ölelnivaló illatok fogadják a betérő vevőket Hammerschmidt Miklós úr békebeli illatszertárában. Feszültség, félreértés, féltékenység, megcsalás, megértés, megbánás, érzelmi válság, vágy és vigasz, gyűlölet és szerelem: fanyar illatkavalkád. László Miklós vígjátékát Frigyesi András rendezésében mutatja be az egri Gárdony Géza Színház.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma