2017.02.04

Mások mellett Georg Baselitz, Korniss Péter és Madarász Viktor életművéből nyílik kiállítás idén a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), amelynek kincsei újabb külföldi helyszíneken is bemutatkoznak. Madridban például a Thyssen-Bornemisza Múzeum alapításának 25. évfordulóját a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítással ünneplik, és a tárlatot VI. Fülöp spanyol király fogja megnyitni.

Az MNG erős évet zárt 550 ezer látogatóval, ezzel a leglátogatottabb hazai múzeum lett 2016-ban; a gyűjtemény római, milánói, párizsi és haarlemi bemutatkozásain pedig további negyedmilliós közönséget regisztráltak – mondta el a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László az idei programokról is beszélt január 3-án. Mint kiemelte: a világhírű német kortárs képzőművész, Georg Baselitz életművéből Magyarországon még soha nem rendeztek kiállítást, március végén azonban a művész jelenlétében nyílik meg egy több mint 80 munkát felvonultató tárlat az MNG-ben.


16299214_10154943806693245_4035682221469501916_n


Tavasz végén: májustól Meller Péter életművét áttekintő grafikai kiállítás idézi fel a művészettörténész-grafikus emlékét. Ősszel nyílik a nyolcvanadik születésnapját idén ünneplő fotográfus, Korniss Péter életmű-kiállítása, melyre a mester új anyagot is készített, valamint Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából a 19. század egyik legismertebb magyar festőjének remekműveiből összeállított kamaratárlat.

A múzeum Kereteken belül című, novemberben nyíló kiállítása a hatvanas évek magyarországi képzőművészetét tekinti át újszerű megközelítésben, számos külföldi párhuzamot is felvonultatva.

Az intézményhez tartozó Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Sanghay-Shanghai címmel a távol-keleti nagyvárosban élő magyarok kínai hagyatékából válogat szeptemberben nyíló kiállításában.

Madridban a Thyssen-Bornemisza Múzeum alapításának 25. évfordulóját a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítással ünnepli február 18. és május 28. között. A tárlatot VI. Fülöp spanyol király és Áder János köztársasági elnök nyitják meg. Látogatás az Oszmán Birodalomban címmel Bozóky Dezső első világháború előtti fotóit mutatják be Isztambulban és Ankarában.

Az MNG rendkívül kedvelt, Textúra című rendezvénysorozatához Mini Textúra címmel a kisiskolás közönséget megcélzó események csatlakoznak idén – mondta a főigazgató, aki a távlati tervek között egy Cézanne- és egy Fényes Adolf-kiállítást is megemlített. Mint hozzátette, az intézményhez tartozó Vasarely Múzeum épületének felújítása még 2017 tavaszán, az újrarendezett kiállítás pedig nyáron elkészül.


16113991_10154901405078245_5058036097179391517_n


Baán László az általa miniszteri biztosként felügyelt Liget Budapest projektről szólva elmondta: a hároméves felújítás és korszerűsítés után, 2018 őszén ismét megnyílik a Szépművészeti Múzeum, amelyben a közönség 1945 után először láthatja a sokáig romos Román-csarnokot, valamint az újonnan kialakított kiállítótereket is.


Az épületet már 2017 végén átadják a kivitelezők, ekkor indul a vissza-, illetve átköltözés, hiszen a Schikedanz-palotába az újraegyesített egyetemes és magyar gyűjtemény régi mesterek anyaga kerül, a 19-20. századi kollekció pedig egy ideig az MNG-ben lesz látható. Szintén 2018-ban nyílik meg a megújult Olof Palme Ház, amely a jelenlegi elképzelések szerint a Millenniumi Világkiállítást megidéző tárlatnak is otthont ad.


Baán László elmondása szerint zajlik a Magyar Zene Háza kivitelezési közbeszerzése, és májusra várhatóan az építkezés is megkezdődik, ahogy az új Közlekedési Múzeum építése is elindul még idén. A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpont építése már folyamatban van; mindhárom épület 2018-ra készül el.


Az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Városliget parkrekonstrukciójának kiviteli tervei még az év első felében megszületnek – közölte. A projekthez kapcsolódó mélygarázs- és parkolóépítések rövidesen megkezdődnek, néhány hónap múlva pedig a 14. kerület fizetőssé teszi a parkolást a Városligetben – tette hozzá Baán László, aki azt is elárulta, hogy a tervek szerint az új mélygarázsokban esténként ingyenes lesz a parkolás.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldala

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma