2018.01.01

„Új év: új kihívások, új lehetőségek” – mondják azok, akik, mikor december 31-én éjfélt üt az óra, újévi fogadalmat tesznek. Talán ők vannak többségben, de léteznek olyanok is – akárcsak a Kultúra.hu újságírója –, akik azt mondják, hogy „új év: új filmek”. Ha úgy érzitek, ti is ez utóbbi csoportba tartoztok, vagy csak tudni akarjátok, (szerintünk) milyen 2018-as filmeket érdemes várni, akkor tartsatok velünk!

Mikor év végén számot vetek és végigveszem, mi minden történt velem 365 nap alatt, őszintén szólva temérdek filmcím és képkocka is megjelenik a lelki szemeim előtt. Én vagyok az a személy, akinek a karácsonyi vacsorán és a szilveszteri buliban – akárcsak egyéb összejöveteleken – is megjegyzi valaki, hogy „igen, tudjuk, erről a sztoriról is eszedbe jutott egy filmes idézet”. És – nem meglepő módon – én vagyok az is, aki az új év beköszöntével nem a fogadalmát csiszolgatja, hanem azon gondolkozik, melyik filmre ül be először, és mihamarabb ír egy (például tíz plusz kettes) listát, melyen azok az alkotások szerepelnek, amelyeket muszáj látni – minél előbb. (De akkor mindenképpen, amikor a premier van.)


Hogy mutat a 2018-as listám? Megosztom veletek!


popcorn-1433327_1280_-_Copy
Fotó: pixabay.comA hentes, a k*rva és a félszemű (várható premier: 2018. január 25.)

A Woyzeck, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója és A nagy füzet című filmeket jegyző Szász János Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készítette el legújabb filmjét, melynek már a címe és a plakátja is elég durva ahhoz, hogy örökre megjegyezzük. És nincs ez másként a történetével sem: az első világháború utáni időszakban a hentes jómódban él Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a félszemű csendőrtiszt menekül a falujába egy igencsak vonzó hölggyel az oldalán. A nőnek munkát ad a helyi mészárszék tulajdonosa, ám mikor kiderül, hogy korábban örömlányként dolgozott Pesten, a hentes megpróbálja megvásárolni a szerelmét. A nő igent mond az ajánlatra, de a félszeműt is beavatja a dologba, így kezdetét veszi egy veszélyes játék, melynek nem biztos, hogy csak a szerelem a tétje.


 


Szólíts a neveden! (várható premier: 2018. február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című – egyébként roppant izgalmas és különleges – filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden! című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.

callmebyyourname
Fotó: imdb.com


Expedíció (várható premier: 2018. február 22.)

Alex Garland az Ex Machina című filmmel kétségkívül beírta magát a filmtörténet nagykönyvébe, de azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy forgatókönyvíróként olyan filmeknél működött közre, mint a 28 nappal később vagy a Dredd. Az Ex Machinában a csodálatos Alicia Vikanderrel dolgozott együtt, ám most sem választott kevésbé elragadó színésznőt: az Expedíció főhősét Natalie Portman alakítja. A film egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe – ez egy titokzatos vadon Florida déli végén, melyet lezárt a kormány. Ahogy egyre több időt töltenek az ismeretlen környezetben, rájönnek, hogy ott tényleg igaz a mondás: nem minden az, aminek látszik.


 


Éjszakai játék (várható premier: 2018. március 1.)

A mindössze 32 éves John Francis Daley eddig csupán csak egy filmet rendezett, a 2015-ben bemutatott Vakációt, amely – mondjuk ki őszintén – borzalmas. Második nagyjátékfilmje azonban korántsem tűnik annak, sőt. Hogy csak két nevet emeljek ki a színészek sorából: Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik az alkotásban, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték – és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a „játékosoknak” minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.


 


Nyúl Péter (várható premier: 2018. március 15.)

A Barátság extrákkal rendezője ezúttal tündéri fél-animációs filmet (hús-vér színészek és animált, vagyis rajzolt hősök is feltűnnek benne – a szerk.) készített. A Nyúl Péter Beatrix Potter klasszikus meséjének feldolgozása, melyben egy lázadó nyúl próbál beszökni a farmer veteményeskertjébe.Mária Magdolna (várható premier: 2018. március 29.)

Mária Magdolna alakjáról már több film is született, ennek ellenére az Oroszlán című alkotással nagy sikereket arató Garth Davis úgy döntött, róla készíti legújabb művét. Bibliai életrajzi filmje a fiatal Mária történetét meséli el, aki a saját útját keresi az életben. Mária Magdolna szerepében Rooney Marát láthatjuk, míg a názáreti Jézust Joaquin Phoenix kelti életre.


 


Rampage – Tombolás (várható premier: 2018. április 9.)

Brad Peyton rendező nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Törésvonal vagy A démon arca – legújabb dobása pedig egy rendkívül izgalmasnak tűnő akciófilm, melyben a sci-fi eszköztára is helyet kap. A történet főhőse egy emlőskutató, aki egész életében távolságtartó volt az emberekkel. Csupán egyvalakivel képes szorosabb kapcsolatot kialakítani: egy intelligens gorillával, aki fogságban született. Az emberek azonban eszköznek tekintik a szelíd állatot: kísérleteket végeznek rajta, mígnem a gorilla tomboló fenevaddá válik. Maga a történet már önmagában is biztosítéka annak, hogy egy akciódús és izgalmas filmet láthatunk majd, de ha ez nem lenne elég, elárulom: a főszereplőt Dwayne The Rock Johnson alakítja.
Kutyák szigete (várható premier: 2018. május 3.)

A mindig fantasztikus Wes Anderson a Berlinalén mutatja be legújabb filmjét, melynek története biztosan mindenkit levesz a lábáról. Egy fiú eltűnt kutyája nyomába ered a Kutyák Szigetén. Hogy mi ez a hely? Ahová száműzik ezeket a teremtményeket. Szóval ezen a szigeten nem könnyű boldogulni, hiszen csak az otthonukból kitagadott kutyákkal lehet találkozni. A kisfiú azonban nem kerül nagy bajba, hiszen néhány helyi kutyus a segítségére siet.


 


Hang nélkül (várható premier: 2018. május 10.)

John Krasinskit leginkább színészként ismerjük: olyan filmekben játszott már, mint a Nászfrász, az Egyszerűen bonyolult vagy a Mindenki szereti a bálnákat. A 2018-as évben azonban – reméljük – rendezőként kell majd megjegyeznünk a nevét, a Hang nélkül című film ugyanis az előzetes és a történet ismeretében remeknek tűnik. A horror-thriller középpontjában egy család áll, amely elszigetelten él egy apokaliptikus világban. Ebben a világban komoly fenyegetésnek vannak kitéve, ám csak annyit tudnak az „ellenségről”, hogy egy esetben nem bántja őket: ha csendben maradnak.Sunset (várható premier: 2018. május 20.)

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készítette el Sunset című, második nagyjátékfilmjét. A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, cannes-i Arany Pálmát elnyert filmből ismert. A történet helyszíne Budapest, az időpont pedig 1913. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.


Sunset_JakabJuli1Ocean’s 8 – Az évszázad átverése (várható premier: 2018. június 7.)

Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Rihanna, Mindy Kaling, Eric West és Sarah Paulson egy filmben. Azt hiszem, elég lenne csupán ennyit írni a filmről, az Ocean’s 8 – Az évszázad átverése – az előzetesből ítélve – azonban a történetet tekintve is igencsak ütős. A film tulajdonképpen a 2001-es Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi női változata, melyben Danny Ocean húga kerül a középpontba. A nő a börtönből kikerülve nem arra gondol, miként illeszkedik vissza a társadalomba: az esze csakis a rabláson jár, illetve azon, hogy (bűn)társakat szerezzen magának…


 


Örök tél (várható televíziós premier: 2018)

Az Örök tél című filmmel a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila és Köbli Norbert – a Gulág-Gupvi Emlékév támogatásával – a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak szeretne méltó emléket állítani. A filmben főszerepet játszik Gera Marina és Csányi Sándor. A történet szerint 1944 decemberében járunk, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket „egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén, aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el hatéves kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy ukrán munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival, aki megtanítja neki, hogyan lehet túlélni a poklot. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik, melynek hatására az embertelen világ megtelik élettel.


 Készítette: Tóth Eszter

Kulcsszavak: újévúj évpremierajánlófilmmozi

5b4dbadaee040_original_masolata1

2018.07.17

A fesztivál szóról – majdnem – mindenkinek a Sziget jut eszébe. Arról pedig a szabadság, a világ másik tájáról „idetévedt”, vidám turisták hada, no, meg a szívben is dübörgő zene. A Sziget Fesztivál többek között az imént leírtakkal várja azokat, akik nem bánják, ha poros lesz a cipőjük, de valami olyat is kínál, amelyet kevesen próbálnak ki egy fesztiválon. Pedig bizony a Szigeten mozi is van. Idén ne hagyjátok ki!

_D0A4791_Copypalya

2018.07.17

Idén is fellép Palya Bea énekes a Művészetek Völgyében! Hogy mit is jelent neki ez a fesztivál? „Zenét, táncot, gyerekeket, felnőtteket, kapcsolódást, a természetnek és a kultúrának ezt a nagyon különleges egységét, amely nekem mindig szívdobogtató” – árulta el korábban az énekesnő a Kultúra.hu-nak. Mikor és hol találkozhatunk vele? Mi volt az első élménye a Völgyről? Tudd meg cikkünkből!

Ken_Hensley_kicsi_2

2018.07.17

A több mint negyed évszázados múlttal rendelkező Váci Világi Vigalom a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. A Madách Imre Művelődési Központ szervezésében július 20. és 22. között rendezik meg az összművészeti fesztivált, amely igazi közösségi élményként az ország minden tájáról vonzza a látogatókat. Koncertek, színházi előadások, kiállítások, gyerekműsorok várják többek között az érdeklődőket.

Már június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet. Kálmán Imre operettjét a Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkciójaként láthatja a közönség. A darabot két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a szabadtéri színpadon, ősztől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz.

Csaknem száz külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) július 22-én kezdődő Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem elnevezésű programjára. A tanórákat heti 40 órában, 5-10 tagú csoportokban, öt nyelvi szinten szervezik. A diákoknak gasztronómiai, fonetikai és sportklubot is szerveznek. A nyári egyetem harmadik hete alatt rendezik meg a tanároknak szóló módszertani továbbképzést, amelyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők.

Több mint százhatvanezren látták január eleje és június vége között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékmentő akciója, az Értéktár program keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket. Az egri Dobó István Vármúzeumban eddig több mint tízezer látogató kereste fel a Fegyvermustra című, június 22-én nyílt interaktív, állandó kiállítást.

A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke. A javaslat célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti.

George Clooneynak nagyobb volt a bevétele az elmúlt évben, mint bármely más színésznek valaha egy év alatt. A Forbes legjobban kereső hírességeinek listáján a második helyet megszerző Clooneyt a bokszoló Floyd Mayweathernek sikerült megelőznie. Az 57 éves Clooney a rangsort összeállító amerikai lap szerint 239 millió dollárt (67 milliárd forintot) keresett a 2017. június 1-jétől kezdődő évben.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma