2018.01.01

„Új év: új kihívások, új lehetőségek” – mondják azok, akik, mikor december 31-én éjfélt üt az óra, újévi fogadalmat tesznek. Talán ők vannak többségben, de léteznek olyanok is – akárcsak a Kultúra.hu újságírója –, akik azt mondják, hogy „új év: új filmek”. Ha úgy érzitek, ti is ez utóbbi csoportba tartoztok, vagy csak tudni akarjátok, (szerintünk) milyen 2018-as filmeket érdemes várni, akkor tartsatok velünk!

Mikor év végén számot vetek és végigveszem, mi minden történt velem 365 nap alatt, őszintén szólva temérdek filmcím és képkocka is megjelenik a lelki szemeim előtt. Én vagyok az a személy, akinek a karácsonyi vacsorán és a szilveszteri buliban – akárcsak egyéb összejöveteleken – is megjegyzi valaki, hogy „igen, tudjuk, erről a sztoriról is eszedbe jutott egy filmes idézet”. És – nem meglepő módon – én vagyok az is, aki az új év beköszöntével nem a fogadalmát csiszolgatja, hanem azon gondolkozik, melyik filmre ül be először, és mihamarabb ír egy (például tíz plusz kettes) listát, melyen azok az alkotások szerepelnek, amelyeket muszáj látni – minél előbb. (De akkor mindenképpen, amikor a premier van.)


Hogy mutat a 2018-as listám? Megosztom veletek!


popcorn-1433327_1280_-_Copy
Fotó: pixabay.comA hentes, a k*rva és a félszemű (várható premier: 2018. január 25.)

A Woyzeck, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója és A nagy füzet című filmeket jegyző Szász János Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készítette el legújabb filmjét, melynek már a címe és a plakátja is elég durva ahhoz, hogy örökre megjegyezzük. És nincs ez másként a történetével sem: az első világháború utáni időszakban a hentes jómódban él Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a félszemű csendőrtiszt menekül a falujába egy igencsak vonzó hölggyel az oldalán. A nőnek munkát ad a helyi mészárszék tulajdonosa, ám mikor kiderül, hogy korábban örömlányként dolgozott Pesten, a hentes megpróbálja megvásárolni a szerelmét. A nő igent mond az ajánlatra, de a félszeműt is beavatja a dologba, így kezdetét veszi egy veszélyes játék, melynek nem biztos, hogy csak a szerelem a tétje.


 


Szólíts a neveden! (várható premier: 2018. február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című – egyébként roppant izgalmas és különleges – filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden! című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.

callmebyyourname
Fotó: imdb.com


Expedíció (várható premier: 2018. február 22.)

Alex Garland az Ex Machina című filmmel kétségkívül beírta magát a filmtörténet nagykönyvébe, de azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy forgatókönyvíróként olyan filmeknél működött közre, mint a 28 nappal később vagy a Dredd. Az Ex Machinában a csodálatos Alicia Vikanderrel dolgozott együtt, ám most sem választott kevésbé elragadó színésznőt: az Expedíció főhősét Natalie Portman alakítja. A film egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe – ez egy titokzatos vadon Florida déli végén, melyet lezárt a kormány. Ahogy egyre több időt töltenek az ismeretlen környezetben, rájönnek, hogy ott tényleg igaz a mondás: nem minden az, aminek látszik.


 


Éjszakai játék (várható premier: 2018. március 1.)

A mindössze 32 éves John Francis Daley eddig csupán csak egy filmet rendezett, a 2015-ben bemutatott Vakációt, amely – mondjuk ki őszintén – borzalmas. Második nagyjátékfilmje azonban korántsem tűnik annak, sőt. Hogy csak két nevet emeljek ki a színészek sorából: Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik az alkotásban, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték – és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a „játékosoknak” minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.


 


Nyúl Péter (várható premier: 2018. március 15.)

A Barátság extrákkal rendezője ezúttal tündéri fél-animációs filmet (hús-vér színészek és animált, vagyis rajzolt hősök is feltűnnek benne – a szerk.) készített. A Nyúl Péter Beatrix Potter klasszikus meséjének feldolgozása, melyben egy lázadó nyúl próbál beszökni a farmer veteményeskertjébe.Mária Magdolna (várható premier: 2018. március 29.)

Mária Magdolna alakjáról már több film is született, ennek ellenére az Oroszlán című alkotással nagy sikereket arató Garth Davis úgy döntött, róla készíti legújabb művét. Bibliai életrajzi filmje a fiatal Mária történetét meséli el, aki a saját útját keresi az életben. Mária Magdolna szerepében Rooney Marát láthatjuk, míg a názáreti Jézust Joaquin Phoenix kelti életre.


 


Rampage – Tombolás (várható premier: 2018. április 9.)

Brad Peyton rendező nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Törésvonal vagy A démon arca – legújabb dobása pedig egy rendkívül izgalmasnak tűnő akciófilm, melyben a sci-fi eszköztára is helyet kap. A történet főhőse egy emlőskutató, aki egész életében távolságtartó volt az emberekkel. Csupán egyvalakivel képes szorosabb kapcsolatot kialakítani: egy intelligens gorillával, aki fogságban született. Az emberek azonban eszköznek tekintik a szelíd állatot: kísérleteket végeznek rajta, mígnem a gorilla tomboló fenevaddá válik. Maga a történet már önmagában is biztosítéka annak, hogy egy akciódús és izgalmas filmet láthatunk majd, de ha ez nem lenne elég, elárulom: a főszereplőt Dwayne The Rock Johnson alakítja.
Kutyák szigete (várható premier: 2018. május 3.)

A mindig fantasztikus Wes Anderson a Berlinalén mutatja be legújabb filmjét, melynek története biztosan mindenkit levesz a lábáról. Egy fiú eltűnt kutyája nyomába ered a Kutyák Szigetén. Hogy mi ez a hely? Ahová száműzik ezeket a teremtményeket. Szóval ezen a szigeten nem könnyű boldogulni, hiszen csak az otthonukból kitagadott kutyákkal lehet találkozni. A kisfiú azonban nem kerül nagy bajba, hiszen néhány helyi kutyus a segítségére siet.


 


Hang nélkül (várható premier: 2018. május 10.)

John Krasinskit leginkább színészként ismerjük: olyan filmekben játszott már, mint a Nászfrász, az Egyszerűen bonyolult vagy a Mindenki szereti a bálnákat. A 2018-as évben azonban – reméljük – rendezőként kell majd megjegyeznünk a nevét, a Hang nélkül című film ugyanis az előzetes és a történet ismeretében remeknek tűnik. A horror-thriller középpontjában egy család áll, amely elszigetelten él egy apokaliptikus világban. Ebben a világban komoly fenyegetésnek vannak kitéve, ám csak annyit tudnak az „ellenségről”, hogy egy esetben nem bántja őket: ha csendben maradnak.Sunset (várható premier: 2018. május 20.)

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készítette el Sunset című, második nagyjátékfilmjét. A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, cannes-i Arany Pálmát elnyert filmből ismert. A történet helyszíne Budapest, az időpont pedig 1913. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.


Sunset_JakabJuli1Ocean’s 8 – Az évszázad átverése (várható premier: 2018. június 7.)

Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Rihanna, Mindy Kaling, Eric West és Sarah Paulson egy filmben. Azt hiszem, elég lenne csupán ennyit írni a filmről, az Ocean’s 8 – Az évszázad átverése – az előzetesből ítélve – azonban a történetet tekintve is igencsak ütős. A film tulajdonképpen a 2001-es Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi női változata, melyben Danny Ocean húga kerül a középpontba. A nő a börtönből kikerülve nem arra gondol, miként illeszkedik vissza a társadalomba: az esze csakis a rabláson jár, illetve azon, hogy (bűn)társakat szerezzen magának…


 


Örök tél (várható televíziós premier: 2018)

Az Örök tél című filmmel a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila és Köbli Norbert – a Gulág-Gupvi Emlékév támogatásával – a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak szeretne méltó emléket állítani. A filmben főszerepet játszik Gera Marina és Csányi Sándor. A történet szerint 1944 decemberében járunk, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket „egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén, aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el hatéves kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy ukrán munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival, aki megtanítja neki, hogyan lehet túlélni a poklot. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik, melynek hatására az embertelen világ megtelik élettel.


 Készítette: Tóth Eszter

Kulcsszavak: újévúj évpremierajánlófilmmozi

_D0A4235_Copy

2018.10.23

Kontra Ferenc író vehette át idén az Arany János-díjat kiemelkedő irodalmi munkásságáért, a legjobb első verseskötetet elismerő Gérecz Attila-díjat pedig Dezső Kata kapta az Akiket hazavártak című kötetéért október 23-án a Magyar Írószövetség dísztermében rendezett, az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi rendezvényen.

szalay_lajos_forradalom_nagyobb

2018.10.23

A Műcsarnokban helyet kapó Emigráns magyar művészek az 1956-os forradalomról című kiállítás a magyar emigráció, a sziget-magyarság 1956-ról alkotott képzőművészetéből válogat. A tárlaton látható művek az 1956-os forradalom eseményeit, helyszíneit és szereplőit, illetve szellemiségét és emlékét örökítik meg. Közös jellemzőjük, hogy a Kádár-korszakban születtek olyan alkotóktól, akik akkor vagy később hagyták el az országot.

Egykulonlegesnap1

2018.10.23

Egy különleges nap címmel tartanak bemutatót a Hatszín Teátrumban november 10-én. Az azonos című film alapján készült színpadi változatot Dobó Kata, Réti Barnabás és Egri Kati főszereplésével tűzik műsorra. Az Iványi Árpád rendezésében megvalósuló előadást havonta legalább két alkalommal játsszák majd. Dobó Kata színésznő elmondta: a darabban két magányos ember találkozásáról van szó.

Egy monodrámával, két felolvasószínházi előadással és a legrangosabb vajdasági színművészeti díj, a Pataki-gyűrű átadásával ünneplik az idén a délvidéki magyar színjátszás napját Szabadkán. A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Ivan Wernisch cseh költő, író és publicista kapta idén a Franz Kafka-díjat. A Franz Kafka Társaság által adományozott elismerést Wernisch október 22-én este a prágai óvárosi városháza dísztermében vette át. A 75 éves Ivan Wernisch az ötödik cseh szerző, akit Kafka-díjjal jutalmaztak. Wernisch Prágában született, és a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg az első versei. A Kafka-díjat – egy bronz plakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja – korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. A díjat 2003-ban Nádas Péternek ítélték oda. A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros (2,81 millió forint) pénzjutalom is jár.

Hét nap alatt tizenkét előadással, köztük a fiatal táncművészeket támogató Imre Zoltán Program keretében született produkciókkal várja az érdeklődőket az október 28-áig tartó III. Infinite Dance Festival Nagyváradon – hangzott el az M5 csatorna október 22-ei, esti Kulturális Híradójában. A programsorozat a Nagyvárad Táncegyüttes, a Bihar megyei amatőr tánccsoportok, valamint a járókelők közös zenés-táncos performanszával kezdődött meg október 22-én Nagyvárad főterén. A magát összművészetiként meghatározó fesztivál programjában a mozgásszínház legkülönbözőbb formáit – klasszikus és kortárs balett, néptánc, kortárstánc és a kiegészítő programok révén a hip-hop, mazsorett, valamint street dance – magas szinten művelő és képviselő, nemzetközi elismertségnek örvendő társulatok előadásai kapnak helyet. Az idei hétnapos táncünnepen az Imre Zoltán Program keretében született produkciók mellett a Szegedi Kortárs Balett, a Bartók Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Duda Éva Társulat, a Kolozsvári Magyar Opera és a Bukaresti Nemzeti Táncközpont előadásait láthatja a közönség.

Népi játékokkal, filmvetítésekkel és élő történelmi színielőadásokkal elevenítik fel az 1956-os forradalmat és szabadságharcot megelőző vidéki eseményeket a szentendrei Skanzenben az ünnepi hosszú hétvégén. A mi ’56-unk című tematikus programsorozat bemutatja a téeszesítést és a padlássöprést, valamint a vidéki ember mindennapjait, felelevenítve az ötvenes évek hangulatát. Ezek közé tartoznak a népi gyermekjátékok is. Történészek, néprajzkutatók és muzeológusok az irodalomból, régi filmhíradókból alapos kutatómunkával tártak fel olyan tényeket, adatokat, amelyek ebben az időben bizonyos falvakban megtörténtek. A Skanzenben három tájegység történetén keresztül mutatják be, hogy milyen események történtek a falvakban a forradalmat megelőző években.
Liszt Ferenc születésének 207. évfordulóján szólalt meg újra a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája, amelyet 1967 óta nem hallhatott a közönség. A megújult hangszert bemutató október 22-ei, esti koncert előtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke felidézte: a Zeneakadémia szenátusa 2010-ben döntött úgy, hogy helyreállítja az orgonát. „A Voit-orgona rekonstrukciója nemcsak közös álom volt, hanem a legfontosabb lépés annak érdekében, hogy a Zeneakadémia orgonaparkja megfeleljen a modernkori orgonaoktatás nemzetközi összehasonlításban is legmagasabb követelményeinek” – emelte ki Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. Az intézmény koncertorgonája 1907. május 15-én szólalt meg először.

Gérecz Attila költő, 1956-os hős történetét adja elő október 23-án a Vígszínház Házi Színpadán Orosz Ákos. Csuja László rendezővel olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A szökés című monodráma hosszú idő után látható újra színpadon.

5

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma