NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2017.10.22

A Filharmónia Magyarország szervezésében az új évad előadásai a legnívósabb komolyzenei koncertek élményét ígérik. Szegeden a Tisza-bérlet, Hódmezővásárhelyen pedig a Steinway-bérlet programjai várják a közönséget: a programok a magyar és a nemzetközi zenei élet meghatározó előadóit vonultatják fel, ezzel is színesítve a városok zenei kínálatát.

A 2017/2018-as évadban ragyogó tehetségű hazai és külföldi művészek érkeznek Szeged városába, hogy lenyűgözzék a közönséget, és a legtöbbet adják briliáns hangszeres tudásukból. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az elmúlt szegedi évadot értékelve kiemelte: „A Filharmónia szegedi irodájának tevékenysége nagyon sokat bővült az elmúlt évadban. Elindítottuk a Filharmónia Tisza-bérletét, a májusi Egyházzenei Fesztiválunkon nagy sikerű szegedi koncertet rendeztünk, a Filharmónia által szervezett nyári Muzsikáló Udvar elnevezésű eseménysorozat pedig továbbra is telt házzal működik. Az OrgonaPont augusztusi hangversenyén Sebestyén Márta művésznőt üdvözölhettük, és az idei évadban már Hódmezővásárhely is szerepel a bérlettel rendelkező városaink listáján a Filharmónia Steinway-bérletsorozatával. Nagyon büszkék vagyunk, hogy az ifjúsági koncertjeink száma nagymértékben bővült. Szegeden már 4300 diákot ismertettünk meg a klasszikus zene időtlen szépségével, Csongrád megyében pedig még 1875 iskolást fogunk.”


music-277278_960_720

 

A Tisza bérlet különlegessége, hogy a komolyzenét kedvelő közönség egy bérletben találkozhat nagyzenekari és kamarazenekari koncertekkel. Az előadókról csak „legeket” lehet elmondani. Évadnyitó koncert keretében november 21-én a Szegedi Nemzeti Színházban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt vezényletével és Suren Bagratuni gordonkaművésszel – aki az 1986-os moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen elnyert Ezüst Medálnak köszönhetően robbant be a zenei köztudatba – Weber-, Schumann- és Grieg-művekkel kápráztatja el a hangversenylátogatókat. A Szegedi Kamarazenekar Kosztándi István koncertmesterrel és Bálint János Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas fuvolaművésszel december 20-án meghitt karácsonyvárásra hívja Szeged közönségét. A Tisza Hotel koncerttermében köszönthetjük február 12-én a Liszt Ferenc Kamarazenekart, valamint a számos hazai és nemzetközi díjjal rendelkező operaénekesnőt, Miklósa Erikát. Az Óbudai Danubia Zenekar Stanislav Kochanovsky vezényletével és Sakata Tomoki zongoraművésszel – a 2016. évi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztesével – március 25-én Rachmaninov-műveket játszik a Szegedi Nemzeti Színházban. A Rókusi templomban április 26-án Bach Húsvéti oratóriumát és Mennybemeneteli oratóriumát adja elő a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus Gyüdi Sándor vezényletével. Az előadások 19:30-kor kezdődnek.

 

Steinway-zongora a középpontban!

Szinte vadonatúj Steinway-hangszeren fognak játszani a Filharmónia Magyarország és a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ együttműködésével létrejött Steinway-bérlet közreműködő művészei! Hegedűs Endre, Várjon Dénes, Simon Izabella zongoraművészek és Szabadi Vilmos hegedűművész mellett nemzetközi versenyek győztesei is várják a klasszikus zene rajongóit az évadban.

 

A Filharmónia Steinway-bérlete azért is különleges, mert az országban csak kevés új Steinway-hangszer van. A világszerte élvonalbeli gyártóként ismert Steinway a zongorák Ferrarijaként utánozhatatlan hangzást biztosít. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Terveink szerint ez a bérlet idén a város csodálatos hangszerét, a Steinway-zongorát helyezi a középpontba.”


piano-1655558_960_720

 

A nem mindennapi Steinway-hangszercsodát nem kisebb zeneművész, mint a hódmezővásárhelyi születésű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Hegedűs Endre fogja megszólaltatni november 11-én. Mozart D-dúr szonáta két zongorára című művét feleségével, Hegedűs Katalinnal játsszák, de szerepel még a műsoron Muszorgszkij Egy kiállítás képei című népszerű darabja és egy Beethoven-szonáta is. A világszerte elismert Fejérvári Zoltán zongoraművész, a 2017. évi Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese és a 2017. évi Fischer Annie-ösztöndíj nyertese, valamint Szabó Marcell zongoraművész január 26-án este várják a francia zeneszerzők – Debussy, Saint-Saëns, Fauré – muzsikájának szerelmeseit, de a zongora mellett más hangszerek is szerephez jutnak a sorozatban! A kétszeres MIDEM-, Prima-, HUNGAROTON- és Liszt-díjas hegedűművész, Szabadi Vilmos a Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, Gulyás Mártával Bartók, Mozart, Dohnányi és Ravel muzsikájának titkaiba avatja be a közönséget március 8-ai hangversenyükön. Néhány nappal később, május 11-én újra a zongoramuzsikáé a főszerep: két nagyszerű zongoraművész, a Liszt Ferenc-díjas Várjon Dénes és Simon Izabella különleges műsort hoz a hódmezővásárhelyieknek: Schumann, Schubert és Mahler egy-egy gyöngyszemét fogják előadni, ahol a csodálatos Steinway-zongora újra a középpontba kerül! A Filharmónia Magyarország Steinway-bérletének keretében tehát igazi zenei kuriózumok hallhatóak kiváló művészek és egy ikonikus hangszer szereplésével. Az előadások 19 órakor kezdődnek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

További információ a www.filharmonia.hu oldalon található.Fotó: pixabay.com

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma