NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

cegled
Fotó forrása: magyarmuzeumok.hu

Sebők Béla papírkereskedő, nyomdatulajdonos és a „csinos levelezőlapok” hamarosan számos követőre akadtak a városban; nekik (is) köszönhető, hogy a képeslapok páratlan sikert arattak a következő évszázadokban!

Cegléden Sárik Gyula, Piros J. és Társa, Nagy Elek, Simon János tartoztak a legszorgalmasabb kiadók közé, de természetesen jelentkeztek ceglédi képeslapokkal a nagy, országos kiadók (Monostori, Barasits, Karinger, Vasúti Levelezőlap-árusítás) is. Így aztán szinte az összes ceglédi középületet, köztéri szobrot, közteret megörökítették az évek során.

Van köztük olyan helyszín – a huszárlaktanya, Ujváry Aladár fürdője, a katolikus polgári iskola kápolnája, a régi kórház –, amely ma már csak ezekről a képekről azonosítható.

cegled_2
Fotó forrása: magyarmuzeumok.hu

A második világháború után egyetlen kiadót, a Képzőművészeti Alapot nevezték ki a magyar képeslapkiadás felelőséve. Ez a szocialista vállalkozás még sokáig felhasználta kiadványain elődei felvételeit, de újabbakkal is gazdagította a ceglédi kínálatot.

cegled_regi_kepeslapokon
Fotó forrása: pctrs.network.hu

Kezdetben fekete-fehérben, az 1970-es évektől viszont már színesben jelentek meg a képeslapok. A szovjet hősi emlékmű, a vigadó, a csonkatornyú katolikus templom, a régi városi strand, a Lenin-szobor, a Matróz csárda régóta nem létezik már, csak az emléküket őrzik e régi aprónyomtatványok.

cegled_vigado
Gubody kerti vigadó a 2. világháború előtt
Forrás: Hungaricana

A rendszerváltozás utáni évek jelentettek ismét komoly változást a képeslapok kiadásában. Újra lett helyi kiadó Cegléden: a Gerjepart (korábban DominiCard) újszerű és változatos lapokat jelentetett meg. Tulajdonosa, Kisfaludi Péter a korábbi ceglédi képeslapokból is komoly gyűjteményt őrzött; ezek számát számtalan kortörténeti újdonsággal gyarapította. Ismerjük e képek fotósát is, Kisfaludi Istvánt; az ő fényképével jelent meg a Rákóczi úti sportcsarnok, a Felház utcai református templom, az Eötvös tér, a Budai úti termálfürdő először képeslapon.

Kossuth_Muzeum
Kossuth Múzeum Cegléd

Az utóbbi tíz évben azonban mintha megpecsételődne a képeslapok sorsa; egyre kevesebb jelenik meg, mert egyre kevesebben veszik meg a ceglédi lapokat is. Azért 2014-ben újszerű sorozatot adott ki a Polimédia Kft. Ócsai Anett rajzaival és a Kossuth Múzeum is ragaszkodik még a régi hagyományokhoz. Náluk kétféle, 2019-ben kiadott képeslap is kapható.

A világháló az egész emberiség életét átrendezte. Ám a régi és új képeslapok még mindig nagy tiszteletnek örvendenek, hiszen kézzelfogható bizonyítékai mindannyiunk közös múltjának és történetének.

Forrás: magyarmúzeumok.hu

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma