Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.04.03

Az Arany János-emlékév alkalmából március 28-án átadták az Arany János jól ismert portréját ábrázoló tűzfalfestményt, amely a BGSzC Budai Középiskola korábbi szürke tűzfalát színesíti. A sajtótájékoztatón Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elmondta: fontos, hogy a mai fiatalokat modern eszközökkel tudják megszólítani.

9


„A mai világban nem lehet pusztán veretes kéziratokkal, időskori bölcsességekkel az alkotó költőt bemutatni, szükséges, hogy az új médiumokkal is hassunk. Az évfordulóra érkezett pályázatok egy része a mai, modern eszközökkel ötvözte a klasszikus értékeket: így született slam poetry, telefonnal készített kisfilm, vagy a Neopaint által megálmodott falfestmény is.” Prőhle Gergely megfogalmazta, hogy az Arany-tűzfal és a festmény alján található fatáblán szereplő Arany-idézet – Gondolatok a Béke-kongresszus felől című írásából – „jelképesen összefoglalja az Emlékév mondandóját és mindenki számára útravaló a mai világban is”.


3

 

Banosné Molnár Zsuzsanna, a Budai Középiskola intézményvezetője úgy gondolja, a portré a város dísze lehet, és a megújult épület motiválóbb környezetet teremt a diákok számára. Elmondta: más, az Arany János-emlékév keretén belül szervezett projekten is részt vett az iskola. „Tavaly kiállítással emlékeztünk meg a költő születésének 200. évfordulójáról, illetve a Budai Középiskola maga is részt vett az Arany János-emlékév keretén belül rendezett Alkotni Arany balladafeldolgozó versenyen, melyben a döntőbe is bekerült. Más területeken is igyekeztünk újszerű módszerekkel emberközelbe hozni az irodalmat a diákokhoz ebben a »kütyüvilágban«: a diákok megtervezték például Arany János Facebook-oldalát, melyet más iskolákban is felhasználtak a tanórák keretén belül.” Az iskolaigazgató azt is kiemelte: a falfestményprojekt megvalósítása során minden szervezettel – a Hegyvidéki Önkormányzattal, a kommunikációs ügynökséggel és a kivitelezővel egyaránt – példaértékű volt az együttműködésük.


5

 

A Neopaint Works ügyvezetője, Jankovics Barnabás ismertette az alkotás születésének hátterét. Elmondta, hogy az Arany Jánost ábrázoló portré megvalósítása régóta a terveik közt szerepelt. Az öt emeletnyi magas, jól ismert portré speciális eljárással készült, pontok és vonalak aprólékos kidolgozásával, így a klasszikus képet ötvözték a modern technikával. Így választották ki a képhez a betűtípust is – magyarázta az alkotócsoport vezetője. „A kivitelezésbe az időjárás beleszólt: a váratlan fagyok miatt az előzetesen egy hétre tervezett munkából egy hónapos lett, így a költő születésének évfordulójára tervezett átadás kicsit megcsúszott. Azonban az elkészült falfestménynek az időjárástól függetlenül legalább 10-15 évig ki kell bírnia kopás nélkül” – jegyezte meg a kivitelező.


 

A sajtótájékoztató végén Prőhle Gergely átadta a Minden szelfi Aranyat ér című Facebook-verseny győztesének a díját: a múzeum négykötetes sorozatának első darabját, valamint két belépőt az Önarckép álarcokban című Arany János-kiállításra. A játék arra buzdította a résztvevőket, hogy készítsenek fotót vagy szelfit a felfestményről és töltsék fel az Arany200 Facebook-oldalára.Fotó: Arany 200

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma