2013.07.31

A Role együttes nem ismeretlen a tusványosi zenekedvelő közönség számára. Habár 1991-ben és 1997-ben több tagcserén esett át az együttes, a jelenlegi felállás öt éve töretlenül tartja magát. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésének keretében beszélgettünk az együttes tagjaival.

role3Dalaik, fesztiválmeghívásaik korábban érkeztek, mint ahogyan nevük megszületett volna. „A próbateremből kilépve született meg az egyezség a tagok között: amilyen felirat először szemünk elé kerül, az lesz az együttes neve. A Role feliratba ütköztünk bele egy újságos bódé közelében. Rögtön megtetszett nekünk, hiszen románul, angolul, franciául, valamint oroszul is ugyanazt: szerepet jelent. Névváltoztatáson nem is gondolkodtunk, ugyanis elégedettek vagyunk e rövid, frappáns, kifejező névvel” – mondta Nagy Ferenc basszusgitáros, a zenekar egyik alapítója.


Nagy Edina (perkúciós hangszerek), a zenekarvezető, Nagy Tivadar lánya számára nem volt kérdés, hogy a Role egyik oszlopos tagját képezze, hiszen gyermekkora óta a zene bűvkörében él. „Családi vállalkozás ez, sorsom tehát már kamasz koromban eldőlt. Vonzott a ritmus, a dobok világa pedig különösen lenyűgözött” – árulta el a művésznő.


Az együttes gyerekműsortól a reneszánsz zenén át progresszív, magyaros elemekkel átszőtt rockot játszik, két éve pedig a Hangzó Helikon sorozatban Ady Endre verseiből álló hangzóanyaguk is megjelent CD formájában. „József Attila és Ady esetében viszonylag könnyű dolgunk volt, hiszen a hozzájuk szükséges zenei alapot már korábban megalkottuk. Mellettük Lászlóffy Aladár és Molnár Vilmos kortárs költő versei is a verses-zenés zenei repertoárunk részét képezik” – árulta el Sántha Zsuzsánna énekes-billentyűs, majd hozzátette, hogy Kincses Emese felkérésére Szent László király legendájának rockoperáját is színpadra vitték, amelyben a színpadi elemeket statiszták hívták életre.


role2Arra a kérdésre, hogyan férnek meg gyermekműsoraik rockoperáikkal, Sántha Zsuzsánna elmondta: „A Kodály Zoltán elvei alapján íródott magyar népi dalok hangzásvilágát csempésszük be az óvodákba. Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert rájöttünk, a régi népdalok igencsak kiveszőben vannak manapság.”


„Role volt, van és lesz, ennyit biztosan tudunk, hogy milyen formában és zenei stílusban, azt még egyelőre mi magunk sem tudjuk megjósolni” – árulta el Balázs Zoltán dobos, amikor arról kérdeztük, milyen koncepcióval működik tovább a jelenleg huszonhat éves együttes a jövőben.


Böjte Csaba lelkésznek köszönhetően, akivel a tagok egy tatárdombi fellépésen kötöttek szoros barátságot, egyre több külföldi fellépéssel büszkélkedhetnek. „Ausztriában, Brüsszelben, Németországban is tárt karokkal fogad minket a közönség, de hasonló a helyzet Magyarországon, itt, Tusványoson is, illetve remélhetőleg így lesz ez majd idén augusztusban Kapolcson, Taljándörögdön, Miskolcon, Csíkszeredán a Mikó várban, valamint Kolozsvárott is. A rengeteg fellépés sajnos kissé megakasztja új lemezünkön végzendő munkálatainkat, ám a Role-rajongóknak nincs okuk aggodalomra, hiszen hónapok kérdése csupán, hogy a boltokba kerüljön új lemezünk” – árulta el a Kultúra.hu-nak Bodor Emese énekes-billentyűs.


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma