IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.07.31

A Role együttes nem ismeretlen a tusványosi zenekedvelő közönség számára. Habár 1991-ben és 1997-ben több tagcserén esett át az együttes, a jelenlegi felállás öt éve töretlenül tartja magát. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésének keretében beszélgettünk az együttes tagjaival.

role3Dalaik, fesztiválmeghívásaik korábban érkeztek, mint ahogyan nevük megszületett volna. „A próbateremből kilépve született meg az egyezség a tagok között: amilyen felirat először szemünk elé kerül, az lesz az együttes neve. A Role feliratba ütköztünk bele egy újságos bódé közelében. Rögtön megtetszett nekünk, hiszen románul, angolul, franciául, valamint oroszul is ugyanazt: szerepet jelent. Névváltoztatáson nem is gondolkodtunk, ugyanis elégedettek vagyunk e rövid, frappáns, kifejező névvel” – mondta Nagy Ferenc basszusgitáros, a zenekar egyik alapítója.


Nagy Edina (perkúciós hangszerek), a zenekarvezető, Nagy Tivadar lánya számára nem volt kérdés, hogy a Role egyik oszlopos tagját képezze, hiszen gyermekkora óta a zene bűvkörében él. „Családi vállalkozás ez, sorsom tehát már kamasz koromban eldőlt. Vonzott a ritmus, a dobok világa pedig különösen lenyűgözött” – árulta el a művésznő.


Az együttes gyerekműsortól a reneszánsz zenén át progresszív, magyaros elemekkel átszőtt rockot játszik, két éve pedig a Hangzó Helikon sorozatban Ady Endre verseiből álló hangzóanyaguk is megjelent CD formájában. „József Attila és Ady esetében viszonylag könnyű dolgunk volt, hiszen a hozzájuk szükséges zenei alapot már korábban megalkottuk. Mellettük Lászlóffy Aladár és Molnár Vilmos kortárs költő versei is a verses-zenés zenei repertoárunk részét képezik” – árulta el Sántha Zsuzsánna énekes-billentyűs, majd hozzátette, hogy Kincses Emese felkérésére Szent László király legendájának rockoperáját is színpadra vitték, amelyben a színpadi elemeket statiszták hívták életre.


role2Arra a kérdésre, hogyan férnek meg gyermekműsoraik rockoperáikkal, Sántha Zsuzsánna elmondta: „A Kodály Zoltán elvei alapján íródott magyar népi dalok hangzásvilágát csempésszük be az óvodákba. Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert rájöttünk, a régi népdalok igencsak kiveszőben vannak manapság.”


„Role volt, van és lesz, ennyit biztosan tudunk, hogy milyen formában és zenei stílusban, azt még egyelőre mi magunk sem tudjuk megjósolni” – árulta el Balázs Zoltán dobos, amikor arról kérdeztük, milyen koncepcióval működik tovább a jelenleg huszonhat éves együttes a jövőben.


Böjte Csaba lelkésznek köszönhetően, akivel a tagok egy tatárdombi fellépésen kötöttek szoros barátságot, egyre több külföldi fellépéssel büszkélkedhetnek. „Ausztriában, Brüsszelben, Németországban is tárt karokkal fogad minket a közönség, de hasonló a helyzet Magyarországon, itt, Tusványoson is, illetve remélhetőleg így lesz ez majd idén augusztusban Kapolcson, Taljándörögdön, Miskolcon, Csíkszeredán a Mikó várban, valamint Kolozsvárott is. A rengeteg fellépés sajnos kissé megakasztja új lemezünkön végzendő munkálatainkat, ám a Role-rajongóknak nincs okuk aggodalomra, hiszen hónapok kérdése csupán, hogy a boltokba kerüljön új lemezünk” – árulta el a Kultúra.hu-nak Bodor Emese énekes-billentyűs.


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma