15_eves

2013.07.31

A Role együttes nem ismeretlen a tusványosi zenekedvelő közönség számára. Habár 1991-ben és 1997-ben több tagcserén esett át az együttes, a jelenlegi felállás öt éve töretlenül tartja magát. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésének keretében beszélgettünk az együttes tagjaival.

role3Dalaik, fesztiválmeghívásaik korábban érkeztek, mint ahogyan nevük megszületett volna. „A próbateremből kilépve született meg az egyezség a tagok között: amilyen felirat először szemünk elé kerül, az lesz az együttes neve. A Role feliratba ütköztünk bele egy újságos bódé közelében. Rögtön megtetszett nekünk, hiszen románul, angolul, franciául, valamint oroszul is ugyanazt: szerepet jelent. Névváltoztatáson nem is gondolkodtunk, ugyanis elégedettek vagyunk e rövid, frappáns, kifejező névvel” – mondta Nagy Ferenc basszusgitáros, a zenekar egyik alapítója.


Nagy Edina (perkúciós hangszerek), a zenekarvezető, Nagy Tivadar lánya számára nem volt kérdés, hogy a Role egyik oszlopos tagját képezze, hiszen gyermekkora óta a zene bűvkörében él. „Családi vállalkozás ez, sorsom tehát már kamasz koromban eldőlt. Vonzott a ritmus, a dobok világa pedig különösen lenyűgözött” – árulta el a művésznő.


Az együttes gyerekműsortól a reneszánsz zenén át progresszív, magyaros elemekkel átszőtt rockot játszik, két éve pedig a Hangzó Helikon sorozatban Ady Endre verseiből álló hangzóanyaguk is megjelent CD formájában. „József Attila és Ady esetében viszonylag könnyű dolgunk volt, hiszen a hozzájuk szükséges zenei alapot már korábban megalkottuk. Mellettük Lászlóffy Aladár és Molnár Vilmos kortárs költő versei is a verses-zenés zenei repertoárunk részét képezik” – árulta el Sántha Zsuzsánna énekes-billentyűs, majd hozzátette, hogy Kincses Emese felkérésére Szent László király legendájának rockoperáját is színpadra vitték, amelyben a színpadi elemeket statiszták hívták életre.


role2Arra a kérdésre, hogyan férnek meg gyermekműsoraik rockoperáikkal, Sántha Zsuzsánna elmondta: „A Kodály Zoltán elvei alapján íródott magyar népi dalok hangzásvilágát csempésszük be az óvodákba. Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert rájöttünk, a régi népdalok igencsak kiveszőben vannak manapság.”


„Role volt, van és lesz, ennyit biztosan tudunk, hogy milyen formában és zenei stílusban, azt még egyelőre mi magunk sem tudjuk megjósolni” – árulta el Balázs Zoltán dobos, amikor arról kérdeztük, milyen koncepcióval működik tovább a jelenleg huszonhat éves együttes a jövőben.


Böjte Csaba lelkésznek köszönhetően, akivel a tagok egy tatárdombi fellépésen kötöttek szoros barátságot, egyre több külföldi fellépéssel büszkélkedhetnek. „Ausztriában, Brüsszelben, Németországban is tárt karokkal fogad minket a közönség, de hasonló a helyzet Magyarországon, itt, Tusványoson is, illetve remélhetőleg így lesz ez majd idén augusztusban Kapolcson, Taljándörögdön, Miskolcon, Csíkszeredán a Mikó várban, valamint Kolozsvárott is. A rengeteg fellépés sajnos kissé megakasztja új lemezünkön végzendő munkálatainkat, ám a Role-rajongóknak nincs okuk aggodalomra, hiszen hónapok kérdése csupán, hogy a boltokba kerüljön új lemezünk” – árulta el a Kultúra.hu-nak Bodor Emese énekes-billentyűs.


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma