NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.10.29

Juan Diego Flórezzel közös ománi koncertjét követően veszi kezdetét a Magyar Állami Operaház nagyszabású, két héten át tartó New York-i vendégjátéka október 30. és november 11. között. Az opera- és balettelőadásokat, valamint gálakoncerteket tartalmazó programmal párhuzamosan folytatódnak az Operát az Operából! belföldi turné előadásai is.

A világhírű 45 éves perui tenor, Juan Diego Flórez többször lépett már föl az Opera Zenekarral, a magyar közönség előtt első nagy sikerű koncertjét is 2011-ben a Magyar Állami Operaházban adta. Az október 25-ei koncert most az Ománi Szultánság fővárosában valósult meg a 2011-ben átadott Maszkati Királyi Operaházban, ahol az Opera ugyancsak az elsők között vendégeskedett 2012-ben a Szöktetés a szerájból című előadásával. A koncert repertoárján Gounod, Donizetti, Massenet és Puccini művei szerepeltek, a sztártenor partnere a fiatal tehetséges egyiptomi szoprán, Fatima Said volt.


ny_hattyuk_tava_foto_nagy_attila
Hattyúk tava
Fotó: Nagy Attila

 

New York, New York

A Magyar Állami Operaház október 30. és november 11. között már a New York-i David H. Koch Színházban vendégeskedik nyolc estén hét különböző programmal. A 365 főt, köztük 21 opera- és 23 balettszólistát, 72 fős kórust, 58 fős tánckart és 87 fős zenekart megmozgató, csaknem kéthetes látogatás első felében az operáké lesz a főszerep: Erkel Bánk bánja október 30-án és november 3-án első alkalommal lesz hallható a kontinensen professzionális magyar társulat előadásában, míg november 1-jén két egyfelvonásos, Vajda János Mario és a varázsló, illetve Bartók idén centenáriumát ünneplő A kékszakállú herceg vára című darabja is vendégszerepel a Lincoln Center részét képező teátrumban. A különleges csemegék sorát fokozza, hogy Goldmark Sába királynője című operája november 2-án több mint 100 év után csendül fel New Yorkban újra színpadi változatban. Az előadások főbb szerepeit olyan neves énekesek előadásában hallhatja az amerikai közönség, mint Gál Erika, Komlósi Ildikó, Németh Judit, Sümegi Eszter, Szemere Zita, Haja Zsolt, László Boldizsár, Molnár Levente, Palerdi András és Rácz István.

 

Erkel és Kodály műveiből, valamint klasszikus és modern balettszámokból adnak gálaestet az Opera együttesei és szólistái november 4-én. A turné második felében pedig egészestés balettelőadásokra kerül sor: A hattyúk tava november 7-én, a Don Quijote pedig november 9-én New Yorkban először lesz látható Rudi van Dantzig és Toer van Schayk, valamint Michael Messerer koreográfiáival. A Magyar Nemzeti Balett műsorát a holland Hans van Manen egyfelvonásosaiból összeállított LOL című program zárja. Az előadások szólista szerepeiben többek közt Felméry Lili, Földi Lea, a szentpétervári Marijinszkij Színházból idén a Magyar Nemzeti Baletthez igazolt Ivanova-Skoblikova Sofia, Melnik Tatiana, Sarkissova Karina, Balázsi Gergő Ármin, Kekalo Iurii, Leblanc Gergely és a Bolsoj Színház korábbi sztárja, Tsvirko Igor lép fel.


ny_bank_ban_foto_nagy_attila
Bánk bán
Fotó: Nagy Attila

 

A Marton Éva és Plácido Domingo védnökségével megvalósuló turné felezőpontjában az Opera Zenekar november 5-ei, Aldo Finzi emlékének szentelt hangversenye áll, amelyen az emigráns olasz zeneszerző művei mellett Kálmán Imre, Lehár, valamint Bartók és Dohnányi művei is megszólalnak. A koncerten közreműködik Rost Andrea, a karmester Plácido Domingo és Kocsár Balázs. A turné további estjein az Opera főzeneigazgatója mellett Kovács János és Kesselyák Gergely is vezényli a zenekart.

 

Az Opera programjait az első héten az intézmény énekes szólistáinak Erkel, Liszt és Bartók műveiből összeállított koncertjei vezetik fel a Koch Színházban, Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével. A New York-i Magyar Intézet szervezésében High Note Hungary címmel ugyancsak jelentkeznek kísérőprogramok a Koch Színház árkádjai alatt, itt az Opera Zenekar művészeiből álló kvintett Vellai Krisztina, Kodák Anna és Zsilák Olivér artisták produkcióit kíséri az első héten, míg a második héten a Virtuózok és a Sad But True jazzformáció lép fel, illetve elhangzik Kodály Psalmus Hungaricusa is.


oo_gyor_turandot_foto_nagy_attila
Turandot
Fotó: Nagy Attila

 

Eközben itthon…

A New York-i turnéval párhuzamosan itthon az Opera Zenekar és Énekkar Verdi Requiemjét adja elő november 2-án, halottak napján a váci székesegyházban, a november 4-ei nemzeti gyásznapon pedig a ceglédi Református Nagytemplomban. A szólistaszerepeket Kolonits Klára, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Kovács István énekli, a karmester Alpaslan Ertüngealp (karigazgató: Csiki Gábor). Az Énekkar ezt megelőzően október 31-én a Pannon Filharmonikusokkal is előadja Verdi Requiemjét a pécsi Kodály Központban.

 

Természetesen novemberben is folytatódik a Filharmónia Magyarországgal partnerségben megvalósuló Operát az Operából! belföldi turné, amely a budapesti Operaház 2018/2019-es „Puccini Itáliája" tematikus évadának esszenciáját viszi el a vidéki nagyvárosokba. A Turandot koncertszerű változata november 16-án a debreceni Kölcsey Központba, 18-án a Szolnoki Városi Sportcsarnokba, 23-án a székesfehérvári Vörösmarty Színházba, 25-én pedig a szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházba látogat, ahol Szabóki Tünde, Kovácsházi István, Rácz István és Sáfár Orsolya énekli a többi szólistával együtt jelmezben énekli a főbb szerepeket, a több mint 150 fős zenekart, énekkart és gyermekkart Medveczky Ádám vezényli.


ny_lol_foto_rakossy_peter
LOL
Fotó: Rákossy Péter

 

Az Opera Zenekar szimfonikus estjei Rossini A sevillai borbély című operájának nyitányával, Vivaldi trombitákra írt Kettősversenyével és Beethoven II. szimfóniájával november 19-én az egri Gárdonyi Géza Színházban, 20-án a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban, 24-én pedig a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály termében csendülnek fel. Az estek szólistája az Opera Zenekar két trombitaművésze, Könyves-Tóth Mihály és Kirsch Bence, a karmester Kovács János.

 

A Magyar Nemzeti Balett Klasszikus és modern című műsora, amely A hattyúk tava, a Don Quijote, a Spartacus és A kalóz részletei mellett Hans van Manen New Yorkban is előadott három darabját tartalmazza, november 17-én a zalaegerszegi Ady Art Moziban, 18-án a veszprémi Petőfi Színházban, 24-én pedig a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában látható. A főbb szerepeket Balaban Cristina, Balázsi Gergő Ármin, Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Kekalo Iurii, Kerényi Miklós Dávid, Kim Minjung, Kosyreva Diana, Leblanc Gergely, Melnik Tatiana, Popova Aleszja, Rónai András, Sarkissova Karina, Timofeev Dmitry, az idei évad Etoile-ja és Tsvirko Igor táncolja.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma