15_eves

2013.05.21

Magyarország egyik legősibb történelmi műemléke, a Pannonhalmi Főapátság épülete és környéke mintegy 600 millió forintos uniós támogatásból fejlődött az elmúlt években. A regionális turizmus fellendítését célzó újítás például az audio guide rendszer bevezetése, a gyógynövénykertben zajló interaktív szakvezetés és az időszaki kiállítás is.

pannonhalmaAz audio guide rendszer bevezetése az egyre növekvő turizmus magasabb szintű kiszolgálásának igénye miatt merült fel a Főapátságnál. Az újítás lehetővé teszi, hogy a látogatók idegenvezetés nélkül, önállóan is képesek legyenek a kiállítást végignézni, illetve hogy pontos tájékoztatást kapjanak az ezeréves múltra visszatekintő vallási és kulturális központról. „Az új technika tíz nyelven, az ismert nyugati nyelveken kívül japánul, szlovákul és oroszul segíti a látogatókat abban, hogy saját haladási ritmusuk szerint tekinthessék meg a látnivalókat” – mondta Veiland László, a Pannonhalmi Főapátság értékesítési és marketing vezetője.


Nem az audio guide rendszer bevezetése volt azonban a 2013-as év egyetlen turisztikai újítása. A Főapátság, mint a Világörökség helyszínének másik jelentős, még 2012-ben elkezdett fejlesztése a bazilika új bejáratának kialakítása és belső terének megújítása volt, melynek során a korábbi berendezési tárgyakat elbontották, a padlóburkolatot és a kőlépcsőket felújították, diófa bútorokat helyeztek el, illetve egyedi világítástechnikát szereltek fel. A szerzetesi karakter erősítését célzó rekonstrukció John Powson brit építész tervei alapján készült el. A teljes fejlesztési programot az Európai Unió és a magyar állam 600 millió forinttal támogatta.


Szintén új és változatos programokkal várja vendégeit az arborétum, a gyógynövénykert és a pincészet. A gyógynövénykertben szakvezetéssel kiegészített interaktív program során ismerkedhetnek meg a látogatók az 11 hektáron elterülő, évszázados hagyományokkal rendelkező levendula feldolgozás menetével, a biomassza fűtőművel és gyógynövényekkel, mindemellett pedig lehetőségük nyílik a gyógynövények illatolására, a belőlük készült likőrök és csokoládékülönlegességek kóstolására is - árulta el Hortobágyi T. Cirill perjel.


A Főapátság 2013. március 21-től november 11-ig időszaki kiállítással is kedveskedik vendégeinek. Az Imago címet viselő tárlat festészeti, grafikai és fotográfiai alkotásokon keresztül mutatja be az arckép és a portré funkcióit, melyeket a gazdag egyházi gyűjtemény legértékesebb darabjaiból válogattak a szervezők. „Különösen büszkék vagyunk a Vaszary Kolos esztergomi érsek és Rimely Mihály pannonhalmi főapát hatalmi reprezentációját szolgáló arcképeinkre” - árulta el Petneki Áron művelődéstörténész, a varsói egyetem nyugalmazott tanára.


A szellemi-kulturális táplálék mellett a látogatók a Kosaras dombon elterülő Viator Apátsági Étteremben ízlelhetik meg a bencés szerzetesközösség tradicionális és modern gasztronómiai különlegességeit, és kedvükre kóstolgathatják az Apátsági Pincészet borkülönlegességeit is.


Jónás Ágnes

 

 

 

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma