2013.05.21

Magyarország egyik legősibb történelmi műemléke, a Pannonhalmi Főapátság épülete és környéke mintegy 600 millió forintos uniós támogatásból fejlődött az elmúlt években. A regionális turizmus fellendítését célzó újítás például az audio guide rendszer bevezetése, a gyógynövénykertben zajló interaktív szakvezetés és az időszaki kiállítás is.

pannonhalmaAz audio guide rendszer bevezetése az egyre növekvő turizmus magasabb szintű kiszolgálásának igénye miatt merült fel a Főapátságnál. Az újítás lehetővé teszi, hogy a látogatók idegenvezetés nélkül, önállóan is képesek legyenek a kiállítást végignézni, illetve hogy pontos tájékoztatást kapjanak az ezeréves múltra visszatekintő vallási és kulturális központról. „Az új technika tíz nyelven, az ismert nyugati nyelveken kívül japánul, szlovákul és oroszul segíti a látogatókat abban, hogy saját haladási ritmusuk szerint tekinthessék meg a látnivalókat” – mondta Veiland László, a Pannonhalmi Főapátság értékesítési és marketing vezetője.


Nem az audio guide rendszer bevezetése volt azonban a 2013-as év egyetlen turisztikai újítása. A Főapátság, mint a Világörökség helyszínének másik jelentős, még 2012-ben elkezdett fejlesztése a bazilika új bejáratának kialakítása és belső terének megújítása volt, melynek során a korábbi berendezési tárgyakat elbontották, a padlóburkolatot és a kőlépcsőket felújították, diófa bútorokat helyeztek el, illetve egyedi világítástechnikát szereltek fel. A szerzetesi karakter erősítését célzó rekonstrukció John Powson brit építész tervei alapján készült el. A teljes fejlesztési programot az Európai Unió és a magyar állam 600 millió forinttal támogatta.


Szintén új és változatos programokkal várja vendégeit az arborétum, a gyógynövénykert és a pincészet. A gyógynövénykertben szakvezetéssel kiegészített interaktív program során ismerkedhetnek meg a látogatók az 11 hektáron elterülő, évszázados hagyományokkal rendelkező levendula feldolgozás menetével, a biomassza fűtőművel és gyógynövényekkel, mindemellett pedig lehetőségük nyílik a gyógynövények illatolására, a belőlük készült likőrök és csokoládékülönlegességek kóstolására is - árulta el Hortobágyi T. Cirill perjel.


A Főapátság 2013. március 21-től november 11-ig időszaki kiállítással is kedveskedik vendégeinek. Az Imago címet viselő tárlat festészeti, grafikai és fotográfiai alkotásokon keresztül mutatja be az arckép és a portré funkcióit, melyeket a gazdag egyházi gyűjtemény legértékesebb darabjaiból válogattak a szervezők. „Különösen büszkék vagyunk a Vaszary Kolos esztergomi érsek és Rimely Mihály pannonhalmi főapát hatalmi reprezentációját szolgáló arcképeinkre” - árulta el Petneki Áron művelődéstörténész, a varsói egyetem nyugalmazott tanára.


A szellemi-kulturális táplálék mellett a látogatók a Kosaras dombon elterülő Viator Apátsági Étteremben ízlelhetik meg a bencés szerzetesközösség tradicionális és modern gasztronómiai különlegességeit, és kedvükre kóstolgathatják az Apátsági Pincészet borkülönlegességeit is.


Jónás Ágnes

 

 

 

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma