2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.01.22

Nemcsak a magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én, hanem Cseh Tamás születésének évfordulóját is. Az énekes-dalszerző azokban az időkben adott reményt az embereknek, amikor a kultúra volt a túlélésük záloga. A művésznek sok mindenért lehetünk hálásak, ahogy azoknak a kulturális intézményekben dolgozóknak is, akik szebbé teszik a mindennapjainkat. Nekik mondunk ma köszönetet!

Gondoljunk csak bele abba: mit teszünk, ha magányosak, szomorúak, csalódottak vagyunk? Meghallgatjuk kedvenc zenénket, megnézünk egy filmet. Belemerülünk egy könyvbe. Kiírjuk, kiénekeljük magunkból a bánatunkat. Azaz: a művészethez fordulunk. És nem csak mi, egyedül. Az egész társadalom.

 

_D0A1935_Copy


„Mi, magyarok ismerjük azokat a helyzeteket, amikor a túlélésünk záloga a kultúránk volt” – fogalmazta meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 22-én. – Nehéz időkben mindig a magyar kultúrába menekültünk, annak köszönhetően őrizte meg a magyar közösség a hitét: érdemes életben maradni, alkotni, teljesíteni! Jobb és szebb élet nem lehetséges kultúra nélkül.” A miniszter kiemelte: a kultúra támogatásával a célunk az emberi élet minőségének növelése. Mint elmondta: egy társadalom csak akkor tud előre lépni, ha minden tagja előre lép, ezért fontos, hogy olyanok is találkozhassanak az általunk őrzött értékekkel, akiknek eddig nem volt erre lehetőségük. Ezen dolgoznak a kulturális intézményekben – hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve: „azokat hívtuk meg ma az ünnepségre, akiknek köszönettel tartozunk, hiszen szebbé, jobbá teszik a mindennapjainkat a kultúrával”.

 

A Zeneakadémián tartott eseményen Balog Zoltán és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár átadta a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény címet. Mint mondta: a díjazottak vállukon viszik és szívükön viselik a magyar közművelődés ügyét.

 

_D0A2313_Copy


Balog Zoltán a magyar kultúra napja alkalmából felidézte: nagy mértékben nőtt a látogatószám a színházakban, a mozikban és a múzeumokban. Eközben megújul a Szépművészeti Múzeum, a Hagyományok Háza, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi és a Közlekedési Múzeum épülete is. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy 2018-ban 118 pianínót vásárolnak, és több milliárd forintos keretből elindult az elhasznált hangszerek cseréje a zeneiskolákban.

A miniszter kiemelte: különös egybeesés, hogy a magyar kultúra napja megegyezik Cseh Tamás születésének évfordulójával. Az énekes-dalszerző azokban az időkben adott reményt az embereknek, amikor a kultúra volt a túlélésük záloga. De Cseh Tamás nemcsak művészetet, hanem életstílust is közvetített hallgatóságának. Rá is emlékezve a díjátadón Bereményi Géza és Cseh Tamás Frontátvonulás és Nyugati pályaudvar című műveinek feldolgozását hallgathattuk meg Orosz Ákos, Zoltán Áron, Tóth András, Laczi Sándor és Kovács Márk előadásában.

 

_D0A2320_Copy


Az eseményen beszédet mondott Hoppál Péter is. „Egy évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban ünnepeltünk, míg idén a Zeneakadémia Solti Termében emlékezünk a magyar kultúra napjára és ünnepeljük mindazokat, akik az elmúlt években sokat tettek a kultúráért. Ezek a fővárosi épületek ma arra emlékeztetnek bennünket, hogy a magyar kultúra stabil lábakon áll” – fogalmazta meg az államtitkár, hozzátéve: a népi kultúránk identitásunk táplálója és fő gyökere. Illyés Gyula szavait idézte: „Csak az a nép tud tisztelni más népeket – azok szokásait, hagyományait –, amely a sajátját is megbecsüli.”

 

Díjazottak:

Kimagasló alkotó- és előadóművészi tevékenysége elismeréseként – alkotói kategóriában – Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült Wenczel Imre drámapedagógus, színkörvezető, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanára.

 

_D0A2376_Copy


Kimagasló alkotó- és előadóművészi tevékenységük elismeréseként – közösségi kategóriában – Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült a fővárosi Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa Egyesület, valamint a sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa.

 

A közművelődési minőségfejlesztés területén hosszabb ideje nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Közművelődési Minőség Díjban részesült a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ.

 

A közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményei elismeréseként Minősített Közművelődési Intézmény címben részesült: a kiskunmajsai Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár, a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház, a Debreceni Művelődési Központ, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ, a gödöllői Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft., a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ, a Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza, Színház és Hangversenyterem, a Marcali Városi Kulturális Központ.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma