hangf_spotify_banner_728x90

2016.06.11
Szíjjártó Anita

Avagy: Másságról másképp. Ez a címe Boba Bódi Barbara roma festőművésznő legújabb kiállításának, mely a Párbeszéd Házában látható. A tárlat különböző nemzetiségű emberek arcain mutatja be a közös, elementáris érzéseinket és gondolatainkat. A 12+1 részes sorozat utolsó, 13. darabja a néző maga, a Tükörkép, mellyel a befogadó aktív szereplővé válik.

DSC_7824_Copy
Novák Katalin


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, hogy mikor a megnyitóra készült, feltette magában a kérdést: vajon létezik-e roma művészet, van-e jelentősége így különbséget tenni? „Akkor fontos a roma származás, ha a művész annak tartja. És Boba annak tartja, ezért nekünk is fontos” – válaszolta meg Novák Katalin. „Boba a képein keresztül olyan világot nyit meg, amely lehet, hogy ismeretlen, amely kevéssé tapasztalható, amely tanít minket. Boba roma származása képein keresztül is megjelenik – büszkén vállalja azt és jeleníti meg” – mondta az államtitkár. Ezek a képek a diplomácia eszközei is lehetnek – alkalmat adnak arra, hogy beszéljünk arról, milyen fontos ma Magyarországon a roma kultúra, a romák támogatása, felkarolásuk. Novák Katalin kiemelte: a példaképek nem kinevezéssel születnek, hanem a közösség (család, tanítványok stb.) maguk választják őket, ők döntik el, kik legyenek a minták. Boba esetében is így történt: a közösség választotta, emelte példává őt. „Büszke vagyok, hogy ilyen tehetséges roma festőnő él ma Magyarországon” – zárta beszédét az államtitkár.


DSC_7854_Copy
Fekete György


Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: Boba alkotásai túl fogják élni saját korát. Megjegyezte: ritkán látni olyan sorozatot, amelyben a halott és az élő Jézus Krisztus egyszerre van jelen, mint ebben az esetben. „Ezek portrék, de nem szájból, fülből, orrból, szemből állnak. Hanem tekintetből, bátorításból, kétségbeesésből, panaszból – valamit közvetítenek, elmondanak, titkot árulnak el, a létrehozó titkát” – mondta Fekete György. Az elnök dicsérte Boba anatómiai tudását, pedagógiai képességét amellett, hogy kiválóan rajzol és fest.

 

DSC_7888_Copy
Boba Bódi Barbara, a művész


Boba Bódi Barbara festőművész kiállítása kapcsán elmondta: korábban jóval színesebb, „vibrálóbb” képeket készített, a mostani sorozat azonban jócskán eltér ettől. „Azt szerettem volna, hogy ne a színek uralják a képeket, hanem az üzenet szóljon, az érzések hasítsanak át a vásznon” – magyarázta a művész. Hozzátette: boldogság nem létezik boldogtalanság nélkül, ez is oka annak, hogy kilépett a „rózsaszín” világból, és elhagyta a vidámabb színeket. Mint kifejtette: a sorozat három éven át készült, 12+1 részes, vagyis a 12 olajfestmény mellett a 13. alkotás a Tükörkép, a befogadó önarcképe egy tükörben, mely a néző bevonását célozza. „Ez azért fontos, hogy a néző tudjon azonosulni a képekkel, illetve ez segít abban, hogy elfogadóbbak legyünk egymással” – mutatott rá Boba.


DSC_7810_Copy


A kiállítás július 5-ig látható a Párbeszéd Házában.Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma