GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2016.06.11
Szíjjártó Anita

Avagy: Másságról másképp. Ez a címe Boba Bódi Barbara roma festőművésznő legújabb kiállításának, mely a Párbeszéd Házában látható. A tárlat különböző nemzetiségű emberek arcain mutatja be a közös, elementáris érzéseinket és gondolatainkat. A 12+1 részes sorozat utolsó, 13. darabja a néző maga, a Tükörkép, mellyel a befogadó aktív szereplővé válik.

DSC_7824_Copy
Novák Katalin


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, hogy mikor a megnyitóra készült, feltette magában a kérdést: vajon létezik-e roma művészet, van-e jelentősége így különbséget tenni? „Akkor fontos a roma származás, ha a művész annak tartja. És Boba annak tartja, ezért nekünk is fontos” – válaszolta meg Novák Katalin. „Boba a képein keresztül olyan világot nyit meg, amely lehet, hogy ismeretlen, amely kevéssé tapasztalható, amely tanít minket. Boba roma származása képein keresztül is megjelenik – büszkén vállalja azt és jeleníti meg” – mondta az államtitkár. Ezek a képek a diplomácia eszközei is lehetnek – alkalmat adnak arra, hogy beszéljünk arról, milyen fontos ma Magyarországon a roma kultúra, a romák támogatása, felkarolásuk. Novák Katalin kiemelte: a példaképek nem kinevezéssel születnek, hanem a közösség (család, tanítványok stb.) maguk választják őket, ők döntik el, kik legyenek a minták. Boba esetében is így történt: a közösség választotta, emelte példává őt. „Büszke vagyok, hogy ilyen tehetséges roma festőnő él ma Magyarországon” – zárta beszédét az államtitkár.


DSC_7854_Copy
Fekete György


Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: Boba alkotásai túl fogják élni saját korát. Megjegyezte: ritkán látni olyan sorozatot, amelyben a halott és az élő Jézus Krisztus egyszerre van jelen, mint ebben az esetben. „Ezek portrék, de nem szájból, fülből, orrból, szemből állnak. Hanem tekintetből, bátorításból, kétségbeesésből, panaszból – valamit közvetítenek, elmondanak, titkot árulnak el, a létrehozó titkát” – mondta Fekete György. Az elnök dicsérte Boba anatómiai tudását, pedagógiai képességét amellett, hogy kiválóan rajzol és fest.

 

DSC_7888_Copy
Boba Bódi Barbara, a művész


Boba Bódi Barbara festőművész kiállítása kapcsán elmondta: korábban jóval színesebb, „vibrálóbb” képeket készített, a mostani sorozat azonban jócskán eltér ettől. „Azt szerettem volna, hogy ne a színek uralják a képeket, hanem az üzenet szóljon, az érzések hasítsanak át a vásznon” – magyarázta a művész. Hozzátette: boldogság nem létezik boldogtalanság nélkül, ez is oka annak, hogy kilépett a „rózsaszín” világból, és elhagyta a vidámabb színeket. Mint kifejtette: a sorozat három éven át készült, 12+1 részes, vagyis a 12 olajfestmény mellett a 13. alkotás a Tükörkép, a befogadó önarcképe egy tükörben, mely a néző bevonását célozza. „Ez azért fontos, hogy a néző tudjon azonosulni a képekkel, illetve ez segít abban, hogy elfogadóbbak legyünk egymással” – mutatott rá Boba.


DSC_7810_Copy


A kiállítás július 5-ig látható a Párbeszéd Házában.Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

Elekes_Botond__R

2019.03.20

Szeleczky Zita és Carmen Mura, Hildebrand István és David Lynch, Cseh Tamás és Joni Mitchell. Az Uránia műsorát lehetetlen egyetlen műfajjal vagy stílussal leírni. A programot, az arculatot az egyedi, csak itt látható tartalmak határozzák meg. A Nemzeti Filmszínház értékválasztásairól Elekes Botond igazgatót kérdeztük.

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma