15_eves

2019.04.17

A Felvidéken élő Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, műfordító, a kortárs magyar irodalom ikonikus figurája nem mindennapi utazásra hívta a hallgatóságot április 11-én az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat rendezvénysorozatán. Vergiliusként kísért minket végig Gömörországon, a huszadik századi történelem legsötétebb időszakán, hogy együtt érkezhessünk meg oda, ahol mindig is otthon érezte magát: a Parnasszus tetejére.

tozser1
Forrás: mmakademia

A beszélgetést vezető Korpa Tamás költő, a Fiatal Írók Szövetségének társelnöke kérdéseire Tőzsér és élvezetesen mesélt a szép számmal összegyűlt közönség előtt a szülőföld és a költészet tájain tett kalandozásairól.

Elsőként a vízhez kötődő élményeiről és értelmezéseiről beszélt, felidézve, hogy a magyar történelemben a vizek szimbolizációja a magyar címerrel kezdődött. „A négy ezüstsáv a fontos magyar folyókat – Duna, Tisza, Dráva, Száva – jelenti” – emlékeztetett.

duna
A Duna 1928-ban
Forrás: Fortepan

Tőzsér verseiben a folyó ritkán látott vendég, nagyrészt mellékmotívumként van jelen. Ennek egyik lehetséges szerzői magyarázata, hogy a szülőfalujához legközelebbi folyó, a Rima is tizenkét kilométer távolságra található. „Amit az ember gyerekkorában nem raktároz el, az nem lesz a tulajdona, mert egyszerűen nem érinti meg” – jelentette ki.


A két beszélgetőpartner a közismert magyar folyók után más vizekre evezett. Az északról szlovák, délről magyar vidékeket érintő Garam kapcsán Tőzsér megállapította, hogy bármennyire is meglepő, nincs magyar költészete, ellenben mindegyik 19. századi szlovák költő írt a folyóról. „A szlovákság jelképe a Garam, olyan, mint a magyar folyónak tartott Tisza, főleg, ha a régi Magyarországban gondolkodunk. A Garam a Szlovákok Tiszája” – fogalmazta meg.

garam
A Garam
Forrás: Fortepan

A szlovák-magyar viszony kapcsán Tőzsér azon a határozott állásponton volt, hogy a két nemzet öröksége közös, valójában két nyelvet beszélő, egyetlen népről van szó. Úgy látja, hogy a szlovák mentalitásban könnyen felfedezhetjük a magyarokra jellemző gondolkodást. Szerinte az ellentétek legfőbb okai a politikusok megnyilvánulásaiban, elhibázott döntéseiben keresendők.


Tozser_Arpad_unneplese
2015-ben a Pozsonyi Magyar Intézetben ünnepelték Tőzsér 80. születésnapját.
Mellette Grendel Lajos. Forrás: parameter.sk


„A Gömörország kifejezést nyilvánvalóan más is használta rajtam kívül, azonban feltehetően én szerepeltettem először versben” – mondta. Sokat mesélt arról, hogy a szülőfalujával kapcsolatos romantikus élményeit egy idő után tragikus események sora váltotta fel. „Éjszakai tudat – írtam egyik naplóbejegyzésemben, amely a szülőföldön megélt tragédiáim foglalja össze” – árulta el.

besztercebanya
Gömörország
Forrás: Fortepan

A szerző saját bevallása szerint két részre osztaná az életművét, amelynek első időszaka 1970-ig tartott, addig összesen három kötete jelent meg. „Az a korszak számomra egyet jelentett a határok légmentes lezárásával, a magyarországi irodalomtól való elszigeteltséggel” – hangsúlyozta. Viszonylag hosszú, hét évig tartó szünetet követően jelent meg 1979-ben negyedik, új poétikai alapállást jelentő, minőségileg és esztétikailag más, Genezis című verseskötete.

ujszo_Tozser
Tőzsér Árpád
Fotó: ujszo.com

Tőzsér jelenleg is aktív alkotói életet él, a pályáján fordulópontnak számító kötet óta több tucatnyi, különböző műfajban írt könyve látott napvilágot.


A beszélgetést Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes előadása tette emlékezetesebbé.

 

Ayhan Gökhan

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma