kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.05.31

A történelem legizgalmasabb fejezeteibe lapozhatunk bele a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány könyvheti újdonságai számtalan fontos és érdekes témát állítanak középpontba, mint például a gerillaháború, a Magyar Néphadsereg vagy az 1945 telén ehurcolt nők sorsa.

LSimonL_Korbejarni__a__hazat_borito_


L. Simon László: Körbejárni a hazát (esszék)

L. Simon László ismert politikus és közéleti személyiség, aki Körbejárni a hazát című esszékötetével egy kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be. A 2002 és 2017 közötti esztendők fontosabb írásait és beszédeit tartalmazó válogatáskötet bemutatja L. Simon László családfői, gazdálkodói, Velence-környéki lokálpatrióta, Fejér megyei képviselői és kultúrpolitikusi énjeit. „Ez a kötet a kötelékekről szól. Azokról az eltéphetetlen szálakról, amik hagyományokká fonják a múltat, amik összekötnek bennünket elődeinkkel és utódainkkal. Amikben magukra ismernének déd – sőt ükszüleink is, ha itt lennének közöttünk, és amit nemcsak feladatunk, de kötelességünk is áthagyományozni utódainkra” – fogalmaz a könyv előszavában Schmidt Mária történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

 

L. Simon László József Attila-díjas író, költő, szerkesztő és politikus. Hat éven át volt a Magyar Írószövetség titkára, hét éve országgyűlési képviselő. Nevéhez fűződik a Várkert Bazár felújítása.

 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 17:00–18:00; június 11. (vasárnap) 17:00–18:00.

Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon

 

Bekes_Marton_Gerillahaboru_borito_


Békés Márton: Gerillaháború – A fegyveres felkelés elmélete és gyakorlata

Békés Márton történész Gerillaháború című könyve egy tőrőlmetszett, részletes „használati utasítás”, egy kiskáté a fegyveres felkelések természetrajzáról, a szabálytalan harcmodor történetéről és stratégiájáról. „A gerilla-hadviselés vagy inkább gerilla-viselkedés tehát módszertan, eljárások sokasága, amelyek segítenek a kisebbségi helyzetből fakadó kényszermegoldásokat előnyünkre fordítani. Emiatt pedig nemcsak a harctéren, hanem egyéb emberi helyzetekben is sikerrel használható. A valódi fegyver nem az, ami a kezünkben, hanem ami a fejünkben van” – olvasható a kötet előszavában. A kötet leghangsúlyosabb része az 1956-os forradalmat és szabadságharcot egy, a hősies nagyvárosi népfelkelésből gerillaháborúba átmenő ütközetként mutatja be. A kötet zárófejezete pedig korunk átalakuló fegyveres konfliktusainak nyugtalanító jellemzőiről ad számot.

 

Békés Márton politológus, a történelemtudomány doktora. Tudományos lapokban publikál, televíziós történelmi műsorokat szerkesztett. Három éve a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 15:00–16:00; június 11. (vasárnap) 15:00–16:00.

Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon


Ocsenas_Peter_Kerek_erdo_kozepeben_borito_


Ocsenás Péter: Kerek erdő közepében – Egy tápos Lentiben

Ocsenás Péter olvasmányos katonatörténetei nemzedékek közös emlékeiről számolnak be. A szerző élményszerű visszaemlékezései a Magyar Néphadsereg, és egyben az egész szocialista politikai rendszer bornírtságára világítanak rá: az előfelvételiseket – a katonai szlengben „táposnak” nevezett leendő egyetemistákat – Lentibe, Szombathelyre, Zalaegerszegre sorozták be, az ország különböző tájairól bevonultatott sorkötelesek közé. „Aki hasonló helyzetben élte át ezeket az éveket, az felidézheti saját keserédes emlékeit. Akik nem – és a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésével egyre nagyobb lesz ezek száma –, azok talán megértik, hogy egy korosztály tagjai találkozásaikkor miért terelik a szót szinte azonnal katonaélményeik vég nélküli taglalására” – fogalmaz Markó György történész a könyv előszavában.

 

Ocsenás Péter geofizikus, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézetben dolgozott, majd a KSH-ban statisztikai adatelemzési módszerekkel foglalkozott. Jelenleg egy fővárosi tervező-elemző cég vezető tanácsadója.

 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 12:00–13:00; 2017. június 11. (vasárnap) 14:00–15:00.

Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon


Kormos_Valeria_A_vegtelen_foglyai_B1


Kormos Valéria: A végtelen foglyai

Kormos Valéria író, publicista elhurcolt lányokról és asszonyokról szóló, 2001-ben megjelent könyvét most újabb történetekkel bővítve, friss kiadásban veheti kézbe az olvasó. A végtelen foglyai című kötet szereplői olyan asszonyok, akik megszenvedték közelmúltunk történelmét, és jobb időkben sem volt mindig jó soruk. Ők azok a túlélők, akiket 1945 telén több ezer társukkal együtt hurcoltak el Magyarországról, jobbára német hangzású nevük miatt. Elvegyítették őket a Sztálin kegyéből visszaadott férfi hadifoglyok közé. A Donyec-medence szénbányái, Baskíria olajmezői, Grúzia érchasznosítása szívta el életerejüket, a lágerélet roncsolta emberi mivoltukat. Számokkal jelölték őket, így volt némi reményük arra, hogy ha ott halnak meg, valamilyen lajstromban csak lesz nyomuk. Az útközben elveszítetteknek ennyi sem jutott. Hogy a névtelen áldozatokról tud valamit az utókor, a történészek munkája mellett, a túlélők emlékezetének és igazságvágyának köszönhető.

 

Kormos Valéria évtizedekig a Nők Lapja, majd a Magyar Nemzet főmunkatársa volt. Tényfeltáró, elemző, társadalmi írásain, valamint történelmi publicisztikáin túl a rendszerváltoztatás óta számos kötete jelent meg.

 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 13:00–14:00; 2017. június 11. (vasárnap) 14:00–15:00.

Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon


Gero_Andras_Elsopro_kisebbseg_borito


Gerő András: Az elsöprő kisebbség – Népképviselet a Monarchia Magyarországán

„Ez az írás egy hazugságról, annak történetéről szól” – kezdi könyvének előszavát Gerő András. A Széchenyi-díjas történész könyve a Monarchia Magyarországának népképviseletét és a korszak választásait vizsgálja. „Ez a népképviselet azonban az idők során kiüresedett – folytatja a szerző –, mert csak és kizárólag a kiegyezéses politikai rendszer fenntartását szolgálta. A kiüresedés nem korlátozódott a választásokra és a parlamentre, hanem az embereken is nyomot hagyott: atmoszférát, közerkölcsöt, politikai magatartásformát teremtett, vagyis a modern magyar politikai kultúra egészére rányomta bélyegét.” A történész e folyamat belső logikáját követi nyomon a „kemény tényektől” a politikai viselkedéskultúráig, amelyek megismerése szükséges ahhoz, hogy megértsük: mi­ért lettek a kor emberei olyanok, amilyenek. Gerő András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, a Central European University professzora, Széchenyi-díjas történész.

 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 14:00–15:00.

Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilonBeszélgetések:

2017. június 11-én (vasárnap) 16:00-tól 16:30-ig a könyvheti színpadon Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és dr. Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa beszélget a hamarosan záruló Emlékévről, valamint az Emlékév során megjelent több száz ’56-os könyvről, kiadványról.

Moderál: Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma