2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.01.28

Hazánkban több évtizedes múltja van a történelmi hagyományőrzésnek, mai kifejezéssel a történelmi újrajátszásnak. Sokaknak erről a húsz évvel ezelőtti harisnyanadrágos, sufnituning lovagok juthatnak eszükbe, de szerencsére ma már minőség dolgában sokkal jobb a helyzet. Az általuk biztosított programok pedig a múzeumok népszerűségét is növelhetik.

kenyersuto_asszonyok
Kenyérsütő asszonyok

Az újrajátszók olyan emberek, akik szenvedélyből történelmi öltözeteket, eszközöket készítenek, tevékenységeket játszanak újra szabadidejükben. Éveket szánnak témájuk kutatására, és nagy összegeket költenek szórakozásukra. Mindezt azért, hogy a hétköznapokból kilépve egy-egy hétvégére mássá válhassanak.


A főszezon nyárra esik, de sokan már kora tavasztól fellépésekre járnak. Néhányan magukban űzik ezt a hobbit, de jellemzően valamilyen egyesületben tevékenykednek, ahol sokszor egymást kiegészítő érdeklődésű és képességű tagok dolgoznak együtt. Az igazán jó újrajátszók nemcsak felszerelésükben, de műsoraikban is törekednek a hiteles bemutatásra


harci_bemutato
Harci játékok. Jó begyakorolt bemutató
Fotó: Mónos Gábor

A műsorpaletta a mesterség/tánc/viselet/harci bemutatóktól a színi jeleneteken át a gyerekjátszóházig igen széles lehet. Tévhit, hogy csak katonai dolgokat játszanak újra: elterjedt a hétköznapi élet és a különböző mesterségek megjelenítése is, amelyek múzeumi körülmények között ideális szemléltetést biztosíthatnak.


A különböző társaságok működésében, kínálatába, a látogatókhoz való hozzáállásukban hatalmas különbségek lehetnek. Van olyan, aki arra alkalmas, hogy egy kézműves tevékenységet mutasson be, miközben a látogatók nézik. De akad olyan is, aki hajlandó akár egész nap egy élőszereplős kalandjáték-pályát működtetni. Nézzünk a következőkben néhány tipikus programot!


mire-jok-a-fura-ruhas-emberek-1


Standard programok

Ezekkel találkozhatunk leggyakrabban, ha az intézmény elhívja őket, és rájuk hagyja, hogy hozzanak, amit tudnak. Ilyenkor jó esetben a különböző karaktereknek öltözött hagyományőrzők apró játékokkal vagy tárgymásolatokkal szórakoztatják az arra járókat. Rosszabb esetben a csapat kipakolja, amije van, a közönség pedig megnézheti, ha nagyon szeretné.


Bemutatók

Leggyakrabban viselet-, tánc-, harc-, technikai eszköz-bemutatókkal találkozhatunk, amelyek minősége, tematikája különféle lehet. Ezek nyílt színen, nagy közönség előtt, harsányan és látványosan előadott produkciók. Ha szerencsénk van, egy jól begyakorolt és frappáns előadást kapunk. Ellenkező esetben a helyszínen tíz perc alatt összevakart bohóckodás lesz a dologból.


muzeumszinhaz
Múzeumszínház


Színjátékok

Lehetnek vicces jelenetek, dramatizálások bemutatókhoz, avagy teljesen rekonstruált, korhű események megjelenítése is. Ne számítsunk profi színészi teljesítményre, de a sok különböző képességű előadó néha egészen jól kiegészíti egymást, és abból kisebb csodák is születhetnek.


A történelmi újrajátszók és a múzeumok kapcsolatában sok lehetőség rejlik, melyek különösen akkor aknázhatók ki, ha az intézmények nem egyszeri kalandra szerződnek, hanem stabil partnert keresnek munkájuk népszerűsítéséhez. A tartós együttműködés kölcsönös előnyökkel járhat: a hagyományőrzőknek megbízható forrásokra, szakmai tanácsokra és fellépési lehetőségre van szükségük, a múzeumoknak pedig szakmailag hiteles, szórakoztatva oktató attrakciókra. Tehát alapvetően jó üzlet a tartós együttműködés már csak azért is, mert így nem egyszeri alkalmakba, hanem egy többször megtérülő rendszerbe fektetjük a munkaóráinkat.


A teljes írás a magyarmuzeumok.hu oldalon olvasható.

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma