2017.09.10

E szellemben tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést szeptember 10-én a Szigetvár melletti Magyar–Török Barátság Parkban a Zrínyi Napok keretében. Az ünnepi eseményen beszédet mondott Şakir Fakılı török nagykövet, aki kiemelte: „magyar barátainknak megkülönböztetett helye van a török nép szívében”.

_D0A5592_Copy
Şakir Fakılı török nagykövet


„Nagy örömmel tölt el, hogy a Zrínyi Napok alkalmából ma összegyűlhettünk önökkel a Magyar–Török Barátság Parkban. Ez a találkozás nagyon fontos számomra, ez ugyanis azt mutatja, hogy a két nép azon ritka országok közé tartozik, amelyek megannyi háborúskodás után is tartós barátságot kötöttek, a versengést és a közös fájdalmakat hátrahagyva arcukat és szívüket a jövő felé fordították” – kezdte beszédét Şakir Fakılı török nagykövet.


_D0A5700_Copy


„A magyar népre rokonként tekintünk. Magyar barátainknak valóban megkülönböztetett helye van a török nép szívében. A török nép számára például felejthetetlen gesztus, hogy 1922-ben a magyar parlament az elsők között ünnepelte a török nép függetlenségét, és a nagyszerű vezető, Atatürk temetésének napján minden közintézményre és házra fekete zászlót tűztek. Ehhez hasonlóan mély tisztelettel és szeretettel gondolunk az olyan magyar hősökre, mint Thököly Imre, Rákóczi Ferenc és a modern értelemben vett magyar alkotmány megalkotója, Kossuth Lajos, akiket a legnehezebb időben láthattunk vendégül Törökországban” – emlékeztetett a nagykövet.


_D0A5649_Copy
Dr. Hóvári János elhelyezi az emlékezés koszorúját


„Ezen a földön, ahol elődeink harcoltak, közös hőseinket és barátságunkat ünnepeljük, ami szimbolikus jelentőségű. Tavaly ugyanitt a hőseink halálának 450. évfordulójára emlékeztünk, az elmúlt években pedig gazdasági és politikai kapcsolataink is fellendültek a kölcsönös magas rangú látogatásoknak köszönhetően. Éppen ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy a Magyarországgal különleges és szoros kapcsolatot ápoló Törökország képviseletében barátok közt állhatok ma itt” – zárta gondolatait Şakir Fakılı.


Ezt követően a török nagykövet, Szigetvár képviselői, Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság Főkonzulátusának főkonzulja, dr. Hóvári János volt nagykövet, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnöke, valamint további települések és testvérvárosok delegáltjai helyezték el az emlékezés koszorúit a parkban található emlékműnél.


_D0A5748_Copy

 

Magyar–Török Barátság Park

A Magyar–Török Barátság Park Szigetvár jelképévé vált nyilvános emlékpark, amelyet a várért és a városért vívott 1566. évi ostrom, a harc során életüket vesztett ellenséges hadvezérek, Zrínyi Miklós és I. (Nagy) Szulejmán szultán, valamint a magyar és török nép közötti megbékélés emlékére alapítottak 1994-ben. A két nép megbékélését hirdető, törökországi kezdeményezés és anyagi hozzájárulás nyomán megszülető emlékpark központi részét a magyar szempontból végzetes 1566. évi ostrom két vezéralakja, a győztes török sereg élén álló Szulejmán szultán és a védelemért felelős, a szeptember 7-ei kitörés során életét vesztő Zrínyi Miklós várkapitány nagyméretű domborműves portréi uralják” – olvasható a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév honlapján.Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

CC_banner

img_5461_600x400

2018.01.18

Hogyan boldogulnak a pályakezdő művészek? Milyen sorssal kell szembenéznie annak, aki ezt a hivatást választja? Portrésorozatunkban fiatal művészeket kérdezünk eddigi sikereikről, kudarcaikról és céljaikról. Az első részben Tangl Edittel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori intermédia-művész szakos hallgatójával beszélgettünk, aki online szerepjátékkal és gamifikációval is foglalkozott tanulmányai során.

A._A._Milne_borito

2018.01.18

Az első világháború következtében súlyos poszttraumás stresszben szenvedett. A betegségéből végül az egyik leghíresebb meséje gyógyította ki. A történet azonban túlnőtt az íróján, aki sohasem tudott kilépni Micimackó árnyékából. Éppen 136 éve született Alan Alexander Milne, a Micimackó megalkotója. Ennek apropóján felidéztük, mi rejtőzik a Százholdas Pagonyon túl…

getcloser_kis
2018.01.18

Idén tavasszal már harmadszor rendezik meg a Get Closer Budapest Jazz Fesztivált, április 6-tól 8-ig a nemzetközi jazzszíntér számos fontos szereplője játszik a MOM Kulturális Központban (MOMKult). Fellép többek között Nicholas Payton trombitás, James „Blood” Ulmer gitáros és Lizz Wright énekesnő.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma