Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.07.19

Tony Curtis, a mátészalkai gyökerekkel rendelkező, világhírű filmszínész 92 éve, 1925. június 3-án született. Mátészalkán nagy tisztelettel adóznak életművének: a város 2004-ben Pro Urbe elismerést adományozott a híres színésznek, 2016-ban pedig emléktáblát helyeztek el a Magyar Hollywood Tanáccsal közösen a Kossuth utcai zsinagóga falán Tony Curtis tiszteletére.

Mátészalkán büszkék a városhoz köthető filmes mogulok sikereire, így a terveik között szerepel egy, a „Hollywood bölcsője” tematika köré szervezett turisztikai projekt megvalósítása. Ennek előkészítése céljából az elmúlt napokban Mátészalka Város Önkormányzata és a Magyar Hollywood Tanács közös küldöttséggel járt az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján. Programjuk részeként felkeresték Tony Curtis özvegyét, Jill Curtis-Webert, aki Las Vegastól 80 kilométerre, Sandy Valley-ben működteti a Shiloh Horse Rescue nevű, lovakkal foglalkozó menhelyét. Jill Curtis-Weber örömét fejezte ki a küldöttség látogatása miatt. Elmondta, hogy Tony Curtis nagyon büszke volt magyar származására, mátészalkai gyökereire. Jill elmesélte, hogy Tony Curtis halála előestéjén egy magyar altatódalt énekelt. Üdvözölte a mátészalkai turisztikai projekt ötletét és személyes támogatásáról biztosította a küldöttséget. Dr. Hanusi Péter polgármester meghívását Mátészalkára örömmel fogadta, és férje személyes tárgyaiból, emlékeiből álló kiállítási anyagot ajánlott fel a város számára.

 

Curtis4_masolata


A küldöttség felkereste a Palm Memorial Park temetőben Tony Curtis sírját, és lerótták kegyeletüket a színészlegenda hamvai előtt. Curtist itt helyezték örök nyugalomra 2010 októberében.

Az előkészítő emléktúra részeként meglátogatták a Mátészalkától Las Vegasig terjedő gazdag életútra, a magyarságára élete végéig büszke Tony Curtis különböző, Los Angeles-i és hendersoni lakóhelyeit. A Hollywod Boulevard-on, a hírességek sétányán megtekintették Tony Curtis és Adolph Zukor csillagát is. A világ egyik legnagyobb filmstúdiójában, a Paramount Picturesben megtekintették a tanulmányai kapcsán mátészalkai kötődésű alapítóatya által beindított világsikereket.


Curtis1

 

A látogatás során a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke, a Diaszpóra Tanács tagja, Pereházy Miklós vendégül látta a delegációt számos Los Angeles-i magyar jelenlétében. Dr. Hanusi Péter és Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bemutatta a delegáció utazásának célját és köszönetet mondott a kedves fogadtatásért. Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója Mátészalka történeti érdekességeiről, a város híres szülötteiről beszélt a jelenlévőknek. Dr. Hanusi Péter polgármester és Pereházy Miklós elnök a Tony Curtis-projektben való együttműködésről állapodtak meg. Útja során a delegáció többek között találkozott Andrew Friedmannel, Los Angeles korábbi vezető politikai személyiségével és a Bais Naftoli zsidó közösség világi vezetőjével. A sikeres ügyvéd, Magyarország elismert támogatója – számos magyar állami kitüntetés tulajdonosa – lelkesedéssel beszélt családjának, elsősorban néhai édesapjának Mátészalkához fűződő rokoni kapcsolatairól, és a beszélgetés során a Kossuth utcai zsinagóga jelenlegi állapota és jövője is szóba került.


Curtis5

 

A küldöttség Tony Curtis lábnyomában címet viselő útja rendkívül hasznos volt a tervezett turisztikai fejlesztések előkészítése szempontjából. A Magyar Hollywood Tanács a 2017. augusztus 24. és 26. között zajló Fényes Napok rendezvénysorozatára ismét hollywoodi megemlékezéssel készül.

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma