IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.07.19

Tony Curtis, a mátészalkai gyökerekkel rendelkező, világhírű filmszínész 92 éve, 1925. június 3-án született. Mátészalkán nagy tisztelettel adóznak életművének: a város 2004-ben Pro Urbe elismerést adományozott a híres színésznek, 2016-ban pedig emléktáblát helyeztek el a Magyar Hollywood Tanáccsal közösen a Kossuth utcai zsinagóga falán Tony Curtis tiszteletére.

Mátészalkán büszkék a városhoz köthető filmes mogulok sikereire, így a terveik között szerepel egy, a „Hollywood bölcsője” tematika köré szervezett turisztikai projekt megvalósítása. Ennek előkészítése céljából az elmúlt napokban Mátészalka Város Önkormányzata és a Magyar Hollywood Tanács közös küldöttséggel járt az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján. Programjuk részeként felkeresték Tony Curtis özvegyét, Jill Curtis-Webert, aki Las Vegastól 80 kilométerre, Sandy Valley-ben működteti a Shiloh Horse Rescue nevű, lovakkal foglalkozó menhelyét. Jill Curtis-Weber örömét fejezte ki a küldöttség látogatása miatt. Elmondta, hogy Tony Curtis nagyon büszke volt magyar származására, mátészalkai gyökereire. Jill elmesélte, hogy Tony Curtis halála előestéjén egy magyar altatódalt énekelt. Üdvözölte a mátészalkai turisztikai projekt ötletét és személyes támogatásáról biztosította a küldöttséget. Dr. Hanusi Péter polgármester meghívását Mátészalkára örömmel fogadta, és férje személyes tárgyaiból, emlékeiből álló kiállítási anyagot ajánlott fel a város számára.

 

Curtis4_masolata


A küldöttség felkereste a Palm Memorial Park temetőben Tony Curtis sírját, és lerótták kegyeletüket a színészlegenda hamvai előtt. Curtist itt helyezték örök nyugalomra 2010 októberében.

Az előkészítő emléktúra részeként meglátogatták a Mátészalkától Las Vegasig terjedő gazdag életútra, a magyarságára élete végéig büszke Tony Curtis különböző, Los Angeles-i és hendersoni lakóhelyeit. A Hollywod Boulevard-on, a hírességek sétányán megtekintették Tony Curtis és Adolph Zukor csillagát is. A világ egyik legnagyobb filmstúdiójában, a Paramount Picturesben megtekintették a tanulmányai kapcsán mátészalkai kötődésű alapítóatya által beindított világsikereket.


Curtis1

 

A látogatás során a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke, a Diaszpóra Tanács tagja, Pereházy Miklós vendégül látta a delegációt számos Los Angeles-i magyar jelenlétében. Dr. Hanusi Péter és Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bemutatta a delegáció utazásának célját és köszönetet mondott a kedves fogadtatásért. Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója Mátészalka történeti érdekességeiről, a város híres szülötteiről beszélt a jelenlévőknek. Dr. Hanusi Péter polgármester és Pereházy Miklós elnök a Tony Curtis-projektben való együttműködésről állapodtak meg. Útja során a delegáció többek között találkozott Andrew Friedmannel, Los Angeles korábbi vezető politikai személyiségével és a Bais Naftoli zsidó közösség világi vezetőjével. A sikeres ügyvéd, Magyarország elismert támogatója – számos magyar állami kitüntetés tulajdonosa – lelkesedéssel beszélt családjának, elsősorban néhai édesapjának Mátészalkához fűződő rokoni kapcsolatairól, és a beszélgetés során a Kossuth utcai zsinagóga jelenlegi állapota és jövője is szóba került.


Curtis5

 

A küldöttség Tony Curtis lábnyomában címet viselő útja rendkívül hasznos volt a tervezett turisztikai fejlesztések előkészítése szempontjából. A Magyar Hollywood Tanács a 2017. augusztus 24. és 26. között zajló Fényes Napok rendezvénysorozatára ismét hollywoodi megemlékezéssel készül.

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma