15_eves

2017.10.27

Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely–Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában, ahol Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv címmel nyílt kiállítás október 27-én az Arany-emlékév keretében.

Rétvári Bence köszöntőjében úgy vélte, hogy a nemzeti kultúra újabb reneszánszának elején vagyunk, a globalizált kultúra időszaka a végéhez közeledik. Mint fogalmazott: a korábbi években a sokszínűség jegyében sokan kutatták más országok kultúráját, mert azok érdekesnek tűntek. Most azonban ismét előtérbe kerül a nemzeti kultúra, amikor „mi a saját Toldi Miklósunkra, a saját Ybl Miklósunkra, a saját Petőfinkre, a saját Munkácsynkra vagyunk büszkék” – mondta. Kiemelte, hogy miután az elmúlt években egy nagy globális kulturális fogyasztási, demográfiai, népességi nyomás alakult ki a kontinensen, a régi európai tradicionális kultúrák „ellenreakcióként” újra felfedezik a gyökereiket, újra keresik a nemzeti hagyományok részeit. Hozzáfűzte: a most zajló Arany-emlékév segít bennünket a magyar kultúra újrafelfedezésében is.


20171027

 

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere az eseményen hangsúlyozta, hogy Arany János hazafi, bölcs és érzelmekkel teli ember volt, akinek írásai olyan hatással voltak a fiatalokra, mint ma a számítógépek világa. A Petőfi Irodalmi Múzeum és A Magyar Nyelv Múzeuma közös, interaktív elemekkel színesített kiállításán a falra vetített Toldi-részletek mellett egykor használt népi eszközöket helyeztek el.


Mint Nyiri Péter, múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: Arany szövegeiben sok olyan szó olvasható, amelyek a népnyelvben voltak használatosak, ma már széles körben nem ismertek, leginkább ezeket illusztrálták a falakon látható tárgyakkal. A kiállítás vetítés alapú, a felvételek segítségével egyebek mellett arról is képet kaphat a látogató, miként is vélekedtek egykor Arany Jánosról, és milyen volt a fogadtatása a Toldinak, de szerepet kap a jelenkor nyelvhasználata és az ahhoz kötődő felelősség is – mutatott rá az igazgató. Hozzátette, hogy a tárlaton jól nyomon követhető Toldi Miklós életútja is, amelyet petrencerúddal, malomkővel, egy bikainstallációval, valamint egy lovagi öltözettel illusztráltak a tárlat készítői.Forrás: MTI

Fotó: nyelvmuzeum.net

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma