2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.04.27

Eddig több mint tízezren vettek részt a Cseh Tamás Program Hangszert a kézbe elnevezésű programján – mondta el Andrásik Remo zenész, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára. A nagyértékű hangszerek között gitárt, dobott, billentyűs hangszereket, ének- és elektronikus zenei tartozékokat próbálhatnak ki az érdeklődők.

_D0A3297_Copy

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett programon április 25. és 29. között nemcsak a hangszerekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem érdekes előadásokon is részt vehetnek. „Száz-száz gyermek tartózkodik egy időben a rendezvényen: a diákok egyik része az előadásokat hallgatja, a másik része pedig a hangszereket próbálhatja ki, majd cserélnek. Az előadásokon a könnyűzenei életmódtól kezdve a hangszertörténeten át számos érdekességeket megtudhatnak a fiatalok, de hallhatnak a musicalekről, a koncertezésről is” – tette hozzá. A dalszövegíró kurzuson a gyermekek kreativitását igyekeznek felszínre hozni, megint máshol a zeneterápiával, a rocktörténettel ismerkedhetnek meg, és részt vehetnek rendhagyó énekórákon is. A délutáni hangszerbemutató workshopokra már nem csak a kezdőket várják – mondta el a zenész, hozzátéve, hogy a már rendszeresen zenélők azt is megtudhatják, miként pályázhatnak a Cseh Tamás Programban meghirdetett felhívásokra.

 

_D0A3276_Copy


Komoly szintetizátorok, gitárok, stúdiótechnikai eszközök kaptak helyet a programban, éppen ezért jelentenek kuriózumot: az eszközök összértéke ugyanis kiteszi az 50-60 millió forintot. Érdemes tehát a szakmának is kilátogatnia, hiszen olyan eszközökkel találkozhatnak, amelyekkel sokszor még hangszerboltban sem. Nem hiába remélik tehát a szervezők azt, hogy a szegedi programmal átlépik a 15 ezres látogatói számot.


  • A Hangszert a kézbe nagyszabású, országjáró, könnyűzenei hangszersimogató, interaktív hangszerkiállítás, előadás-sorozat és oktatási bemutató 6-12. osztályos diákoknak és fiataloknak.
  • A program helyben kipróbálható, óriási hangszerparkkal, rendhagyó énekórákkal, minikoncertekkel hívja fel a gyerekek, fiatalok – és persze szüleik és tanáraik – figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.
  • Az összesen nyolc hazai várost meglátogató program eddig Debrecenben, Szolnokon és Nyíregyházán járt, majd a Várkert Bazárban ér véget.
  • Egy-egy városban öt napon át csaknem harminc programon lehet részt venni.


_D0A3519_Copy


A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja és a Hangszeresek Országos Szövetsége közösen indította el a Hangszert a kézbe című programot, amelyet három évnyi ötletelés előzött meg, akkor merült fel először a Cseh Tamás Program oktatási alprogramjának elindítása azzal a nem titkolt céllal, hogy minél többen kezdjenek el zenélni.

Az elmúlt három évben több mint kétmilliárd forintot oszthatott szét a Cseh Tamás Program a hazai könnyűzene megsegítésére, ahogy azonban minden támogatott projekthez, a mostani programhoz is kellett saját forrás. Az eredmény igen impozáns, több mint száz hangszer utazik ugyanis az ország nyolc hazai nagyvárosába. A program június 24-én a Várkert Bazárban ér véget.


A Hangszert a kézbe legfontosabb eleme egy csaknem 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató. Itt szakemberek közreműködésével kézbe vehető és kipróbálható több mint száz hangszer és hangtechnikai berendezés. Külön standon lehet gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikus zenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal ismerkedni.


_D0A3497_Copy


Délelőttönként 9-13 óráig iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórákat és előadásokat tartanak, melyek bemutatják a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét. Mindezt fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei egészítik ki, melyek elmélyítik a zenei emlékeket és meggyőzően prezentálják a hangszerrel élés perspektíváit. A szervezők bemutatják a könnyűzenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatokat is. A Hangszert a kézbe legfontosabb célja – amellett, hogy minden látogató minél több hangszert próbálhasson ki – felkelteni az érdeklődést a könnyűzenei tanulás iránt.


Délutánonként kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések, játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Könnyűzenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák mutatkoznak be. Az érdeklődőket várják zenetörténeti előadások, szakmai beszélgetések, zeneipari képzések is, illetve helyi és a Cseh Tamás Program Induló Előadói Alprogramja által támogatott zenekarok is színpadra lépnek.


A program fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Nemzeti Kulturális Alap elnöke.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma