NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.05

Ma indul a néptáncosképzés Marosvásárhelyen a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE), a Maros Művészegyüttes és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem háromoldalú szerződésének köszönhetően. Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora kinevezése után azonnal elindította a tárgyalásokat, amelyek öt, határon túli magyar néptáncegyüttes művészeit érintik. Az ötletgazda András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója történelmi pillanatnak nevezte a létrejött oktatást.

neptanc_mte
Fotó forrása: MTE


Az egyetem rektora a Kultúra.hu-nak elmondta: a Hargita, a Háromszék, a Maros, az Udvarhely, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes legalább tíz éve próbál lehetőséget találni arra, hogy valamilyen módon diplomához juttassa azokat a táncosaikat, akik akár 10-15 éve ott dolgoznak, de a romániai felsőoktatás sajátosságai miatt hivatalos néptáncdiplomát nem szerezhettek.


Udvarhely_Neptancmuhely
Udvarhely Néptáncműhely


„Minden olyan kísérlet, amely arra vonatkozott volna, hogy ők valamilyen formában Magyarországra jöjjenek és bekapcsolódjanak a budapesti képzésbe, eleve lehetetlennek tűnt, hiszen főállású táncosokról van szó, akik folyamatosan színpadon vannak. Így nekünk kellett újraértékelni a helyzetet. Amikor tavaly rektorrá választottak és átvettem a kinevezésemet, éppen a Hagyományok Háza megnyitó ünnepségét tartották, és itt voltak az említett együttesek vezetői. Meghívtam őket és felvázoltam, hogy megpróbálunk kialakítani egy olyan oktatási rendet, amely nekik is megfelelő és ott helyben, Erdélyben elérhető.


Nagyvarad_Tancegyuttes
Nagyvárad Táncegyüttes


Feltérképeztük, hogy valójában hány embert érintene az oktatás. Nyilvánvalóan egyszeri alkalomról van szó, nincs arra berendezkedve az egyetem, hogy a székhelyétől hat-hétszáz kilométerre folyamatosan képzést működtessen. Egy hároméves ciklust vállaltunk, egy alapszakot, táncos és próbavezető néptánc szakirányban. Valamivel több mint negyvenen jelentkeztek, közülük harminchat embert vettünk fel, illetve további kilencet, de ők a helyrajzi közelségük miatt a Nyíregyházán egyébként is létező, és történetesen éppen most induló, hároméves képzésünkbe csatlakoznak be.”


sajtotajekoztato_neptanc
Könczei Csongor néprajzkutató, Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári karának dékánja,
Bolvári-Takács Gábor, a MTE rektora és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója
a képzést bejelentő februári sajtótájékoztatón. Fotó: szabadsag.ro


Bolvári-Takács Gábor azt is elmondta, hogy professzionális táncművészekről lévén szó, a színpadi gyakorlatot adott, ezen kívül a maradék tananyagot egységesen háromnapos blokkokra osztották fel. A tanév folyamán összesen kilenc ilyen időszak lesz. „Ezt egészen júniusig megterveztük, így mind a négy együttes pontosan tudja, hogy a táncosaik mikor vannak iskolában, tudja ehhez igazítani a próbarendet és az előadásokat. Ez fordítva is igaz, mi is rugalmasan tudunk változtatni a napokon, ha szükséges. Végül azt kellett még kitalálni, hol legyen a helyszín, amely mindenki számára megközelíthető. Erre egyértelműen Marosvásárhely alkalmas. Egyrészt a repülőtér miatt – októbertől ráadásul Budapestről napi járatok indulnak – másrészt azért, mert Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, illetve Csíkszereda másfél-két órás időtávon belül megközelíthető a táncosok számára. Egy blokkra három-négy tanár utazik ki tőlünk, illetve az ottani erdélyi szakemberek is beszállnak az oktatásba. A tantárgyakat tömbösítve tanítjuk, és a vizsgákat is ehhez igazítjuk.


Maros_Muveszegyuttes
Maros Művészegyüttes


Arra a kérdésre, hogy az MTE miért tartotta kiemelt fontosságúnak, hogy néptáncos képzést indítson határon túl is, a rektor a következőket felelte: „Az egyetemnek a többlete egyértelmű ebben az esetben. A magyar néptáncoktatás Kárpát-medencei lefedettsége ezzel száz százalékos lesz. Természetesen vannak más környező országokban is együttesek, de olyan mennyiségben és minőségben, mint Erdélyben, nincs sehol. Ez egy kultúrpolitikai, vagy nemzetstratégiai küldetés, amely azt célozza, tegyük lehetővé, hogy a magyar kultúrát szerető és művelő művészek elsajátíthassák ennek az egyetemi rendszerét és jussanak diplomához.”


hargita-nemzeti-szekely-nepi-egyuttes
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes


Történelmi pillanatnak, több mint táncnak nevezte az együttműködést András Mihály. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója erdélyi magyarként úgy érzi, a néptáncos képzésnek a szülőföldön kell megtörténnie. Hosszú évek óta próbálkozik a kihelyezett oktatás igénylésével, és most végre megvalósulhat az álma.


„Számunkra nemcsak minőségi és mennyiségi tudásgyarapodáshoz segít a magyar néptánc kihelyezett tagozat, nemcsak a magyarság egyik örömforrását táplálja és nemcsak egy kuriózumot jelentő egyetemi szak, hanem a határon kívül került magyarok közösségeinek nyújt egyértelmű segítséget a magyarságuk megélésében, megtartásában. Valójában még nem tudják, hogy mekkora lehetőséget nyitott meg az MTE a kihelyezett képzéssel. Ez a tagozat nem csak tánciskola, amelyik életre szóló diplomát ad majd az arra érdemeseknek, hanem kiemelkedő hazafias cselekedet, amit a legnagyobb bölcsességgel, igényességgel és jó szándékkal kell segíteni.” András Mihály azt is elmesélte, hogy valaha ő is a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanult, és már akkor egyértelmű volt számára, hogy a felsőfokú képzésnek a néptánc egyik bölcsőjében, Erdélyben is jelen kell lennie.


aranyasszonyok1
Háromszék Együttes


„Eddig arról álmodoztunk, hogy létrejöjjön, a közelmúltban, hogy minél többen bejussanak, most már az oktatási folyamatot kell segítenünk, a megérdemelt diplomaszerzést, és ha ez is megvalósul, a szerzett tudás és hivatás szülőföldön való hasznosulása az igazi tét. Nem lesz könnyű, de szerencsések mindazok a tanárok és diákok, akiknek megadatott részt vállalni és részt venni ebben a magyar tánctörténeti jelentőségű, nemzeti fontosságú gyarapodásban.”


gkt

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma