IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.10.10

Hetvenhét rövidfilm és harminc gyerekfilm szerepel a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál versenyprogramjában. A filmmustrát október 19. és 22. rendezik meg Budaörsön, három helyszínen, valamint több hazai és határon túli nagyvárosban. Az eseményen a gyerekeket rajzfilmes játszóház várja, de lesz műhelymunka is magyarországi és határon túli diákok és művészeti hallgatók részvételével.

Az idei Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a fesztivál idején startoló BAB – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad otthont. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny alkotásai idén először a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan Székesfehérváron, Sopronban, Szekszárdon és Pécsen, valamint határon túli településeken, Kolozsváron, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön is láthatók lesznek.


kamera


Magyarországról az idén 26 rövidfilmet és kilenc gyerekfilmet mutatnak be. Közülük a négynapos filmmustrán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című francia-német-magyar koprodukcióban készült filmjének, amelynek kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet. A nemzetközi mezőnyből kiemelkedik Jan Saska cseh alkotó Happy End című fekete komédiája, amely az idén Cannes-ban debütált, valamint Jack O'Shea ír alkotó Sötét kabát című noirja, és Evgenia Gostrer Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festmény-animációja.

A rövidfilmeket értékelő háromtagú zsűriben az idén a nemzetközi animáció fiatal tehetségei ülnek majd: Csehországból Alexandra Hetmerová, Finnországból Joni Männistö, Észtországból Kristjan Holm érkezik. Egy-egy öntudatos nő történetét mesélik a programban szereplő egészestés animációs mozifilmek. A Torontói Filmfesztiválról és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Rosie Ming lírai utazása Perzsiába, amelynek fiatal főhőse a félig kínai, félig iráni származású költőnő. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. Az alkotás kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.

Levetítik A messzi Észak című francia filmet is, amely tavaly elnyerte a közönségdíjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Az alkotás a 19. században játszódik Oroszországban, ahol Szása, a fiatal arisztokrata lány fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével mutatják be a fesztiválon a régió legjobb animációs filmjeit, amelyek közé három magyar alkotás is került.

Idén először szerveznek nemzetközi animációs workshopot, amelyet a jeles szerb animációs művész, Milos Tomic tart.

 


Forrás: MTI

Fotó: flickr.com/wildstar84

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma