Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.10.10

Hetvenhét rövidfilm és harminc gyerekfilm szerepel a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál versenyprogramjában. A filmmustrát október 19. és 22. rendezik meg Budaörsön, három helyszínen, valamint több hazai és határon túli nagyvárosban. Az eseményen a gyerekeket rajzfilmes játszóház várja, de lesz műhelymunka is magyarországi és határon túli diákok és művészeti hallgatók részvételével.

Az idei Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a fesztivál idején startoló BAB – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad otthont. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny alkotásai idén először a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan Székesfehérváron, Sopronban, Szekszárdon és Pécsen, valamint határon túli településeken, Kolozsváron, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön is láthatók lesznek.


kamera


Magyarországról az idén 26 rövidfilmet és kilenc gyerekfilmet mutatnak be. Közülük a négynapos filmmustrán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című francia-német-magyar koprodukcióban készült filmjének, amelynek kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet. A nemzetközi mezőnyből kiemelkedik Jan Saska cseh alkotó Happy End című fekete komédiája, amely az idén Cannes-ban debütált, valamint Jack O'Shea ír alkotó Sötét kabát című noirja, és Evgenia Gostrer Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festmény-animációja.

A rövidfilmeket értékelő háromtagú zsűriben az idén a nemzetközi animáció fiatal tehetségei ülnek majd: Csehországból Alexandra Hetmerová, Finnországból Joni Männistö, Észtországból Kristjan Holm érkezik. Egy-egy öntudatos nő történetét mesélik a programban szereplő egészestés animációs mozifilmek. A Torontói Filmfesztiválról és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Rosie Ming lírai utazása Perzsiába, amelynek fiatal főhőse a félig kínai, félig iráni származású költőnő. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. Az alkotás kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.

Levetítik A messzi Észak című francia filmet is, amely tavaly elnyerte a közönségdíjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Az alkotás a 19. században játszódik Oroszországban, ahol Szása, a fiatal arisztokrata lány fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével mutatják be a fesztiválon a régió legjobb animációs filmjeit, amelyek közé három magyar alkotás is került.

Idén először szerveznek nemzetközi animációs workshopot, amelyet a jeles szerb animációs művész, Milos Tomic tart.

 


Forrás: MTI

Fotó: flickr.com/wildstar84

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma