728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.11.13

Idén tízéves A Magyar Nyelv Múzeuma, ahol az anyanyelvi mozgalom sok ezer kézirata mellett Kazinczy dohányos dobozkáját és a tizenötödik aradi vértanú huszárcsákóját is őrzik. A Petőfi Irodalmi Múzeum Széphalmon lévő tagintézményét abból az alkalomból mutatjuk be, hogy ma, november 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját; 1844-ben e napon szentesítette V. Ferdinánd király a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

MUZ_0209
A Magyar Nyelv Múzeuma


A Magyar Nyelv Múzeuma, anyanyelvünk közgyűjteményi és közművelődési otthona 2008. április 23-án nyílt meg Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírjától és egykori lakóháza helyén álló emlékcsarnokától nem messze. Az intézmény egy 5,4 hektáros kertben, csodálatos természeti környezetben, Petőfi szavaival „hasonlíthatlan szépségű Sátor-hegyek” ölelésében áll. Az Európában egyedülálló múzeum modern, mégis a tájba illő, impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte.

A közgyűjtemény, kiállítóhely, nemzeti emlékhely, közösségi tér és közművelődési, nyelvművelődési központ szerepét betöltő intézmény létesítésének gondolata dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.

 

P1130051


A múzeum gyűjteménye maga a magyar nyelv, annak tárgyai és dokumentumai. A Kazinczy Emlékcsarnok Kazinczy-relikviákat őriz: festményeket, személyes tárgyakat (a fogságban használt tányér vagy a dohányos dobozka), könyveket (például a Kazinczyné Török Zsófia családjához tartozó, 1600-as gyógynövényes könyvet), szobrokat és a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos kadétkori képét és huszárcsákóját. Az intézmény nyelvész- és irodalmárhagyatékok: Lőrincze Lajos, Deme László, Zsirai Miklós, Czigány Lóránt és mások kéziratainak, valamint tárgyainak otthona is. Az intézményben található a Busa Margit Könyvtár: dr. Busa Margit irodalomtörténész, Kazinczy-kutató könyvtárának teljes állományát a Kazinczy Ferenc Társaságnak ajánlotta fel. Az ő hagyatéka az alapja a nyelvmúzeumi szakkönyvtárnak, mely folyamatosan bővül, emellett gyarapszik a régi (1851 előtti) könyvek állománya is. A nyelvmúzeum kézirat- és dokumentumgyűjteményébe az anyanyelvi művelődés, az anyanyelvi mozgalom sok ezer kézirata (pályázati anyagok, szakmai háttérdokumentumok, adminisztrációs tételek), több tízezer levele (a Beszélni nehéz és a Szóról szóval rádióműsor megfejtései), számos hanganyaga tartozik.

 

P1100464


A magyar nyelv napját az Anyanyelvápolók Szövetsége is megünnepli 2018. november 13-án, kedden, 16 órakor m a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. Az ünnepi köszöntőt dr. Grétsy László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke mondja.

A hagyományoknak megfelelően a gálaműsor keretében adják át a Lőrincze-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet, a Deme László-ösztöndíjat, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége 2018. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” című pályázatának elismeréseit.

 

P1020227

A Kazinczy Ferenc Társaság november 22-én és 23-án Kazinczy-konferenciát szervez, melyen többek között szó lesz Kazinczy Ferenc nyelvi és irodalmai nézeteiről, pályájáról, életművéről az oktatásban és a közművelődésben, valamint levetítik A botcsinálta doktor című, 2011-es magyar tévéfilmet (rendező: Zsigmond Dezső). Molière művét Kazinczy Ferenc fordította, magyarította és ültette át a zempléni környezetbe. A második napon pedig Kassára látogatnak a konferencia résztvevői, ahol megkoszorúzzák Kazinczy főutcai tábláját.

A Kultúra.hu 2012-ben a magyar nyelv napja alkalmából ismert személyeket kérdezett arról, mi a kedvenc szavuk. A videó alább látható:

 

Forrás: Kultúra.hu, A Magyar Nyelv Múzeuma
Fotó: A Magyar Nyelv Múzeuma

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma