Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.11.13

Idén tízéves A Magyar Nyelv Múzeuma, ahol az anyanyelvi mozgalom sok ezer kézirata mellett Kazinczy dohányos dobozkáját és a tizenötödik aradi vértanú huszárcsákóját is őrzik. A Petőfi Irodalmi Múzeum Széphalmon lévő tagintézményét abból az alkalomból mutatjuk be, hogy ma, november 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját; 1844-ben e napon szentesítette V. Ferdinánd király a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

MUZ_0209
A Magyar Nyelv Múzeuma


A Magyar Nyelv Múzeuma, anyanyelvünk közgyűjteményi és közművelődési otthona 2008. április 23-án nyílt meg Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírjától és egykori lakóháza helyén álló emlékcsarnokától nem messze. Az intézmény egy 5,4 hektáros kertben, csodálatos természeti környezetben, Petőfi szavaival „hasonlíthatlan szépségű Sátor-hegyek” ölelésében áll. Az Európában egyedülálló múzeum modern, mégis a tájba illő, impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte.

A közgyűjtemény, kiállítóhely, nemzeti emlékhely, közösségi tér és közművelődési, nyelvművelődési központ szerepét betöltő intézmény létesítésének gondolata dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.

 

P1130051


A múzeum gyűjteménye maga a magyar nyelv, annak tárgyai és dokumentumai. A Kazinczy Emlékcsarnok Kazinczy-relikviákat őriz: festményeket, személyes tárgyakat (a fogságban használt tányér vagy a dohányos dobozka), könyveket (például a Kazinczyné Török Zsófia családjához tartozó, 1600-as gyógynövényes könyvet), szobrokat és a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos kadétkori képét és huszárcsákóját. Az intézmény nyelvész- és irodalmárhagyatékok: Lőrincze Lajos, Deme László, Zsirai Miklós, Czigány Lóránt és mások kéziratainak, valamint tárgyainak otthona is. Az intézményben található a Busa Margit Könyvtár: dr. Busa Margit irodalomtörténész, Kazinczy-kutató könyvtárának teljes állományát a Kazinczy Ferenc Társaságnak ajánlotta fel. Az ő hagyatéka az alapja a nyelvmúzeumi szakkönyvtárnak, mely folyamatosan bővül, emellett gyarapszik a régi (1851 előtti) könyvek állománya is. A nyelvmúzeum kézirat- és dokumentumgyűjteményébe az anyanyelvi művelődés, az anyanyelvi mozgalom sok ezer kézirata (pályázati anyagok, szakmai háttérdokumentumok, adminisztrációs tételek), több tízezer levele (a Beszélni nehéz és a Szóról szóval rádióműsor megfejtései), számos hanganyaga tartozik.

 

P1100464


A magyar nyelv napját az Anyanyelvápolók Szövetsége is megünnepli 2018. november 13-án, kedden, 16 órakor m a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. Az ünnepi köszöntőt dr. Grétsy László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke mondja.

A hagyományoknak megfelelően a gálaműsor keretében adják át a Lőrincze-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet, a Deme László-ösztöndíjat, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége 2018. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” című pályázatának elismeréseit.

 

P1020227

A Kazinczy Ferenc Társaság november 22-én és 23-án Kazinczy-konferenciát szervez, melyen többek között szó lesz Kazinczy Ferenc nyelvi és irodalmai nézeteiről, pályájáról, életművéről az oktatásban és a közművelődésben, valamint levetítik A botcsinálta doktor című, 2011-es magyar tévéfilmet (rendező: Zsigmond Dezső). Molière művét Kazinczy Ferenc fordította, magyarította és ültette át a zempléni környezetbe. A második napon pedig Kassára látogatnak a konferencia résztvevői, ahol megkoszorúzzák Kazinczy főutcai tábláját.

A Kultúra.hu 2012-ben a magyar nyelv napja alkalmából ismert személyeket kérdezett arról, mi a kedvenc szavuk. A videó alább látható:

 

Forrás: Kultúra.hu, A Magyar Nyelv Múzeuma
Fotó: A Magyar Nyelv Múzeuma

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma