2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2016.08.26
Tóth Eszter

A Filharmónia Magyarország szeptember 2. és 11. között rendezi meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. „Büszkék lehetünk rá, hogy mi rendezzük ezt a rangos versenyt” – mondta az eseményről szóló sajtótájékoztatón a verseny védnöke, dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Az őszi zenei évad egyik kiemelkedő eseményének augusztus 25-ei sajtótájékoztatója Szabó Marcell Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművész szólójával kezdődött, ezt követően dr. Hoppál Péter elmondta: sok zenei versenyt és fesztivált rendeznek szerte a világban, ám a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny kitűnik, hiszen tematikus verseny, mely nagyfokú virtuozitással rendelkező zongoristáknak nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessék tudásukat. Három kontinens tizenegy országából érkeznek a versenyzők, összesen 36 fiatal kap lehetőséget arra, hogy a nemzetközi zsűri előtt csillogtassa meg tudását. Dr. Hoppál Péter hozzátette: a nemzetközi zenei világ feltörekvő tehetségei fogják összemérni tudásukat, így a verseny idejére Budapest központtá válik.


DSC_2728_Copy

 

Dr. Hoppál Péter kiemelte, hogy a Magyar Állam nagy figyelmet szentel az ilyen rendezvényeknek. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 100 millió forintos állami támogatást kapott, ahogy a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny is. A kormány emellett 160 millió forinttal támogatta a Nemzetközi Karmesterversenyt, illetve 60 millió forinttal a Nyári Nemzetközi Akadémia és Fesztivált. Továbbá arról is beszélt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 42 ezer euró összértékű díjai között szerepel az egymillió forint értékű különdíj, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével ajánl fel.

 

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Ennek az első nemzetközi zongoraversenynek a győztese Fischer Annie volt, aki magasra tette a lécet – jegyezte meg dr. Hoppál Péter, majd hozzátette: az idei verseny repertoárja alapos felkészülést, magas szellemi teljesítményt és virtuozitást kíván meg a résztvevőktől. Az esemény szervezői a versenyzők mellett a közönségre is gondoltak, ingyenes kísérőprogramokkal várják a Liszt Ferenc térre érkezőket. A Zongorakarnevál elnevezésű programsorozat keretében szeptember 2. és 4. között koncertek, videóinstallációk és képzőművészeti kiállítások töltik meg a teret. Különböző művészeti ágak izgalmas találkozása lesz ez a kísérőrendezvény, mely olyan versenyhez kapcsolódik, amely a zenei világ központjává varázsolja Budapestet – emelte ki dr. Hoppál Péter.


DSC_2641_Copy

 

A sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy rendkívül fontos mutatója egy verseny presztízsének az, kik a zsűri tagjai. Mint mondta: a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny ebből a szempontból is kiemelkedő esemény a nemzetközi zenei versenyek között, hiszen a magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő megméretés zsűrijébe olyan neves művészek kaptak meghívást, mint Kurtág György, Kun Woo Paik, Michel Béroff, Frankl Péter, Leslie Howard, Cyprien Katsamaris, Dráfi Kálmán, Kovács János, Mocsári Károly vagy Mácsai János. Garanciát jelent továbbá az is, hogy Kocsis Zoltán a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

 

A verseny ünnepélyes megnyitója szeptember 2-án este lesz a Zeneakadémia Solti termében. A nyitó koncert előtt a közönség is tanúja lehet az izgalmas pillanatnak, mikor kisorsolják, hogy ki kezdi a versenyt, és mi lesz a sorrend. Ezt követően a Barabás Márton képzőművész munkáit bemutató, Zongoraobjektek című kiállítás várja az érdeklődőket, mely a zongoraverseny végéig lesz látható a Zeneakadémián. Az elődöntők szeptember 3. és 5. között lesznek, a középdöntőkre szeptember 6-án és 7-én, majd a szóló döntőre szeptember 9-én, a zenekari döntőre pedig szeptember 10-én kerül sor. A versenysorozat szeptember 11-én este fél nyolckor díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul a Zeneakadémia Nagytermében.


DSC_2664_Copy

 

A verseny nyitóhétvégéjén számos rendezvény várja az érdeklődőket a Zongorakarnevál keretében – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs. Többek között egy minikoncert, melyen Fischer Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek játszanak a Liszt Ferenc téren elhelyezett 1904-es Steinway zongorán, szeptember 3-án, este fél nyolckor a Virtuózok koncertje, melyet a Zeneakadémia falára kivetített videóinstalláció követ, valamint egy különleges klasszikus zenei várostörténeti kalandozás, melynek keretében Liszt Ferenc életének fontos helyszíneit látogathatják meg a résztvevők.

 

Mácsai János, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny zsűrijének és szerkesztőbizottságának tagja kiemelte: sok verseny van a világban, de ennek a megméretésnek a nehézségi foka túlszárnyalja azokat. Liszt Ferenc a transzcendentális szóval illette azokat a darabokat, melyeket a versenyzőknek el kell játszaniuk, méghozzá azért, mert földöntúli a nehézségük és nagyon magas színtű virtuozitást kívánnak meg a művészektől. A résztvevőknek mindhárom nagy Liszt-versenyművet – Esz-dúr zongoraverseny, A-dúr zongoraverseny, Haláltánc – fejből kell játszaniuk, ez pedig hatalmas tudást igényel. Egy ilyen verseny ugródeszka, fantasztikus indulási lehetőség a fiatal zenészek számára, szinte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy nemzetközi karriert futhassanak be – mondta Mácsai János, majd megjegyezte, hogy Bach, Mozart és Liszt is részt vett ilyen megméretéseken.

 

A sajtótájékoztató zárásaként a résztvevők megtekinthették a Liszt Ferenc térre kihelyezett zongorákat, melyekbe a képzőművészeti egyetem diákjai leheltek új életet. Dr. Hoppál Péter és Szabó Marcell meg is szólaltatták az egyik pianínót.


DSC_2721_Copy

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg. A verseny Zongorakarnevál elnevezésű kísérőprogramjának célja, hogy közel hozza a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz, így alakítva közös zenei ünneppé és egyben Liszt előtti tisztelgéssé a rangos eseményt.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma