kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.06.13

Az idén tízéves Kobuci Kert Óbuda egyik legfontosabb kulturális helyévé nőtte ki magát, ahol a legkülönbözőbb zenei műfajok találnak egymásra és mindig lelkes, az újdonságokra nyitott közönségükre, s mindemellett még a jótékonyságról sem feledkeznek meg.

Kobuci_kredit_Barta_Imre
Fotó: Barta Imre

A június 13-án megrendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Kobuci Kert a Szent Margit Kórház javára szervezett június 19-i jótékonysági koncerttel, meg a szórakozóhelyet bemutató, Belicza László Gábor jegyezte portréfotóalbummal ünnepli tizedik születésnapját.


Kaszap Attila programigazgató elmondta, hogy a Kobuci Kert 2005-ben indult Kapolcson, és 2009-ben költözött a Zichy-kastély udvarába. A kínálat alapját a kezdetektől a nép- és világzene jelenti, ehhez kapcsolódott a blues és az underground. Hozzátette, hogy az indulástól fontos számunkra a szolidaritás.


A helyet meghatározza a családias hangulat. Oláh József, a Parno Graszt Együttes vezetője felidézte, hogy amikor először járt a helyen, őt is rögtön megfogta a családias légkör, minden kötöttség nélkül jól érezték magukat. „Első alkalommal attól tartottam, hogy itt stílusidegenek leszünk, de épp az ellenkezője történt, az egyik legjobb helyünk a Kobuci Kert” – mondta Péterfy Bori.


Ripoff_Ferenczi_kredit_Barta_Imre
Ripoff Raskolnikov és Ferenczi György
Fotó: Barta Imre


Bús Balázs III. kerületi polgármester szerint a Kobuci az egyik legfontosabb óbudai kulturális helyszínné vált. „Már Kapolcson lejártam a Kobuciba, és polgármesterként is örültem, amikor a hely Óbudára költözött" – emlékezett vissza.


A Kobuci tizedik születésnapján, június 19-én Pál István Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák lép fel. Mint elhangzott, az est fellépői szimbolikusan a kert történetét, vagyis a népzenétől a világzene felé vezető utat járják végig.


„Két szezonon keresztül fotóztam a kert szereplőit, a helyszínen nagyon érezhető a zene összekötő ereje. Korábban nem készítettem portrékat, és ez az első könyvem" – mondta a jelenleg a Műcsarnok fotósaként dolgozó Belicza László Gábor.


20._Bocskor_Biborka_Magashegyi_Underground
Egy portré a százból: Bocskor Bíborka
Fotó: Belicza László Gábor


Az est bevétele a Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának felújítását szolgálja. Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója azt mondta, hogy az intézmény több mint százhúsz éves történetében a közösség támogatása mindig fontos volt, és most is szükségük van a civilek segítségére.

 

„A Kobucival együttműködve tavaly a vesebetegeket ellátó osztály fejlesztésére gyűjtöttünk, idén a nagyon idős és beteg emberek kórházi ellátását szeretnénk javítani és a lehető legbarátságosabb környezetet kialakítani számukra azokban a hetekben és hónapokban, amikor nálunk vannak" – emelte ki a főigazgató. Bús Balázs bejelentette, hogy alpolgármesterei és ő is csatlakozik a jótékonysági gyűjtéshez, ezért egyhavi fizetésüket ajánlják fel a Szent Margit Kórház javára.


Kobuci_Sajtotajekoztato_Kredit_Barta_Imre
Fotó: Barta Imre


A sajtótájékoztatón részt vevő művészek – Ripoff Raskolnikov, Péterfy Bori, Oláh József, Ferenczi György, Ágoston Béla – valamennyien szerepelnek a most megjelent Tíz év élő zene című portréfotókötetben, amely Belicza László Gábor munkája és a Kobuci fontos muzsikusait, stábtagjait mutatja be, összesen mintegy száz képben.


A Kobuci Kert kerek évfordulója a június 16-án kezdődő és 21-ig tartó II. Óbudai Világzenei Hét része.

 

Ayhan Gökhan

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma