2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.01.26

A magyar tervezőgrafika kiemelkedő alkotásai láthatóak február 11-éig a XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále budapesti kiállításán, a Klebelsberg Kultúrkúriában. „Hatalmas öröm számunkra, hogy az idős mesterek, a középgeneráció tagjai és a fiatalok már negyven éve töretlenül alkotnak” – mondta el a kiállítás kurátora és rendezője, Szepes Hédi.

_D0A2863_Copy


„A XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálé 2016 novemberében nyílt meg Békéscsabán. Az alkalmazott-tervezőgrafikus szakma negyven évvel ezelőtt indította el kiállítássorozatát, így most érkezett el a jubileumi huszadik alkalomhoz. A békéscsabai tárlat évente Budapesten is bemutatkozik: idén január 17. és február 11. között a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont ennek a válogatásnak. Az érdeklődők most 187 kiállító műveit tekinthetik meg” – árulta el Szepes Hédi kurátor. A rangos seregszemle összegzi a hazai alkotók tervezőgrafikai munkáit különböző műfajokban: plakát, kiadvány, illusztráció, embléma, arculat, könyvborító, videografika, animáció, web design, információs rendszer, bélyeg és kiállítási grafika egyaránt szerepel a tárlaton. „Arra törekedtem, hogy a díjazottak munkái mindenképpen a falra kerüljenek. Ugyanakkor idén tematikus pályázatok is voltak, így szép számmal szerepelnek a válogatásban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült plakátok és a Vasarely-évfordulóról megemlékező munkák is.”


_D0A2893_Copy

 

„A tervezőgrafikának temérdek műfaja van: ott vannak többek között a színházi, illetve a filmplakátok, a cégarculatok, a logók, az emblémák, a cégkatalógusok, a bélyegek, a könyvborítók, valamint a könyvillusztrációk.

Ha csak ezt a felsorolást nézzük, már akkor is megbizonyosodhatunk arról, hogy rendkívül sokszínű válogatást láthatunk.

 

Én pedig igyekeztem igazán változatos anyagot létrehozni, hogy megmutassam az érdeklődőknek, milyen gazdag a tervezőgrafika világa” – fogalmazott a kurátor, aki nagy örömmel jegyezte meg: az idei kiemelt év az Országos Tervezőgrafikai Biennále életében. „Jubileumot ünneplünk, és hatalmas öröm számunkra, hogy az idős mesterek, a középgeneráció tagjai és a fiatalok már negyven éve töretlenül alkotnak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a pécsi és a soproni egyetem diákjai és tanárai is csatlakoztak a biennáléhoz, tehát ez egy országos jelentőségű és igazán nagy volumenű seregszemle. És az, hogy már a negyvenedikhez értünk, fontos mérföldkő.”


_D0A2868_Copy

 

Az Országos Tervezőgrafikai Biennále a szakma egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége. „A művészek számot adhatnak arról, mivel foglalkoztak az elmúlt években, milyen új értékeket teremtettek. Ezeken a kiállításokon láthatjuk, hogyan alakult a műfaj, emellett pedig azt is megfigyelhetjük, milyen változásokat, újításokat hoztak magukkal az újabb generációk” – így fogalmazott a seregszemléről Szepes Hédi, aki nagy örömmel tapasztalja, hogy az idős mesterek és a fiatal, feltörekvő művészek évről évre ugyanolyan lelkesedéssel alkotnak.

 

A XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále budapesti tárlata február 11-éig látható a Klebelsberg Kultúrkúriában.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Az absztrakt expresszionista Rothko (1903-1970) alkotásaiból Daugavpilsben nyílt, háromévesre tervezett kiállítás a művész különböző alkotói korszakainak munkáit vonultatja fel mintegy 40 reprodukcióval, emellett öt eredeti festménye, köztük egy jellegzetes önarcképe is látható.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

Július 20-án országszerte szólal meg a hangszerek királynője, az orgona a Filharmónia Magyarország szervezésében. Többek között lesz filmvetítés, vándororgona, zenegép, orgonatörténeti előadás, orgona-bemutató, mini orgonakoncertek, és három rekordkísérlet.

Nagyboldogasszony-szekesegyhaz_Vac-2

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma