Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.06.20

Hamarosan nyílik a Magyar művészek és a számítógép című tárlat, majd egy nagyszabású Modigliani-kiállítás, az év végén pedig Ország Lili életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria. Az intézmény a Szépművészeti Múzeummal együtt a Városligetbe költözik, ahol visszaállítják a Páva-szigetet, és az egykori Hattyú-tó közelében egy új tavat, valamint egy rózsakertet is kialakítanak.

Akár a végleges kiköltözés után is rendezhetne kiállításokat a Budai várpalotában a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria – vetette fel Baán László főigazgató. Az újraegyesített intézmény régi mesterek gyűjteménye a Liget Budapest projekt keretében felújított és korszerűsített Szépművészeti Múzeum épületébe, a 19–20. századi anyag a Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galériába kerül majd – mondta el a projektet miniszteri biztosként felügyelő Baán László június 17-én.


jfpfqeofqe


Új tárlatok itthon és külföldön

Beszámolója szerint jól halad a Szépművészeti 1945 óta lezárt Román csarnokának felújítása, így a terveknek megfelelően 2017 végére elkészülhet az épület rekonstrukciója, majd megkezdődhet a műtárgyak visszaköltöztetése. A főigazgató kitért a múzeum jelenleg futó kiállításaira is. Már több mint 50 ezren látták a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Picasso-kiállítását, amely mellett néhány nap múlva nyílik a Magyar művészek és a számítógép című tárlat, majd június 28-án egy nagyszabású Modigliani-kiállítás, az év végén pedig Ország Lili életmű-kiállítása.

 

Baán László hozzátette: továbbra is kiemelt cél, hogy a múzeum gyűjteménye, ezáltal a magyar képzőművészet Európa nagy múzeumaiban mutatkozhasson be. Egy hónapja zárt százezer fölötti látogatottsággal a római Museo dell'Ara Pacisban a Szépművészeti Toulouse-Lautrec-kiállítása, és hasonlóan népszerű a párizsi Musée du Luxembourgban a budapesti múzeum főműveiből rendezett tárlat. Az újraegyesített gyűjtemény tavaly Milánóban mutatkozott be, 2017-ben pedig Madridba megy, a Thyssen-Bornemisza Múzeumba; Spanyolország egyik legfontosabb múzeuma ezzel a tárlattal ünnepli majd alapítása 25. évfordulóját – árulta el.

 

Búcsúznak a Vártól?
Mindeközben zajlik a költözés és az új állandó kiállítások előkészítése – számolt be a főigazgató, aki szerint a Nemzeti Galéria 2019–2020-ra hagyhatja el a budai Várat. Baán László elmondta: tudomása szerint a MNG jelenlegi otthonának jelentős része a műemléki felújítást követően palotamúzeumként működik majd, ez azonban több évtizedes beruházásnak ígérkezik. Amíg a felújítási munkálatok nem érintik a palota C épületét, érdemes lenne azt az MNG kiállítóhelyeként fenntartani – vetette fel.


wefqoihqeof


Mint közölte: a Liget Budapest projekt keretében már elindultak a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpont (OMRRK) mélyépítési munkálatai. Az OMRRK Európa egyik legkorszerűbb múzeumi raktárközpontja lesz – az épület teljes energiaellátását megújuló energia fogja biztosítani, és itt működik a Közép-európai Művészettörténeti Központ is, melynek kutatási eredményei kiállításokban is megmutatkoznak majd.

Baán László hangsúlyozta, hogy a Magyar Zene Házára jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, így rövidesen indul a területen álló volt Hungexpo irodaházak bontása, ezt követően a Közlekedési Múzeum ráépítéseit, majd a Petőfi Csarnokot is elbontják. Mint emlékeztetett, nemrég megszületett a Liget tájépítészeti és a Néprajzi Múzeum építészeti pályázatának eredménye. A győztes Garten Stúdió tájépítészeti szakemberei maguk számolták ki, hogy a parkrekonstrukció után a Városligetben legalább 68 százalék lesz a teljes értékű zöldfelület talajszinten, de ebben a számban még nincs benne a Néprajzi Múzeum zöldfelülete, sem a Hősök terének részleges visszaparkosítása.

Ütköznek a nézőpontok

A civil csoportoknak most már egymással is meg kell vitatniuk a prioritásokat: az Olof Palme sétány kapcsán például a természetvédők és a kerékpárosok szempontjai ütköznek, de már látszik, hogy a családosok és a kutyasétáltatók sem ugyanúgy képzelik el a Ligetet. Sok kérdésben a megoldás a zónásítás irányába mutat – jelezte Baán László, aki elárulta azt is, hogy a közlemúltban elkészült a Városliget pontosított fakatasztere.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy hét platánfa mellett miért nyolcszáz tiszafát ültetnek, a miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a tiszafa ligethonos faj, ráadásul cserjeként is hasznosítható, a tájépítészek szerint pedig a Liget cserjefelületét növelni kell az állatállomány érdekében.

A parkrekonstrukció során megnövelik a Városligeti-tó felületét, visszaállítják a Páva-szigetet, és az egykori Hattyú-tó közelében egy új tavat, az Olof Palme Ház eredeti főbejárata előtt pedig rózsakertet létesítenek – számolt be Baán László.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma