Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.05.08
Kolonics Réka

„Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék”: ez a mottója az első Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, melynek május 14. és 17. között Gödöllő ad otthont. A Fesztiválra érkezett nevezésekből több mint 80 külföldi és magyar alkotást válogatott ki a zsűri. Érkezik Török Zoltán új filmje is, az Everglades.

Székelyhidi Tamás fesztiváligazgató a programot ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a fesztiválon való megmérettetésre 42 országból 424 érvényes nevezés érkezett, Magyarországról 132 alkotást küldtek. Az előzsűri ezek közül válogatta ki azt a több mint nyolcvan alkotást, amely a fesztivál díjaiért versenyre kelhet. E díjak átadása május 17-én zajlik majd, ünnepélyes keretek között, a fesztivál gáláján.


„A világ körülöttünk gyorsan változik, egyre több a hatás, mely a természet idilljét, állandóságát felborítja” – mondta Székelyhidi Tamás. Véleménye szerint a választott mottó jól kifejezi a fesztivál célját: elérni, megszólítani az embereket, főleg a fiatalokat, felhívni a figyelmet a környezetnek védelmére, a környezettudatosságra. Ezt szolgálja majd a május 14-én megrendezendő Diáknap is, amelyre általános és középiskolás csoportokat várnak, míg május 16-án és 17-én a családok számára kínálnak különféle kísérő programokat. De, mint elmondta, a fesztivál hosszú távú céljai között szerepel az is, hogy általa a magyar nyelvű műhelyek csatlakozni tudjanak a nemzetközi színvonalhoz és piachoz, megismerjék, megértsék a nemzetközi trendeket és a különböző alkotóműhelyek tevékenységét is.


termeszetfilm


Hogy miért Gödöllő szolgál majd helyszínül? Székelyhidi Tamás a helység természetfilmes hagyományait emlegette fel: annak idején itt volt a Filmgyár Természetfilm stúdiója, 1933-ban pedig a Cserkész-világ Jamboree is. A városban most hét különböző helyszínen zajlanak majd programok: vetítések lesznek a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, amely a rendezvény fő helyszíne, de a Művészetek Háza épületében, valamint a városi filmszínházban is, ahol 3D-s alkotásokat láthat majd a közönség. A városi könyvtárban a fesztiválra nevezett és zsűrizett filmeket mutatják be szekció szerinti bontásban. Mindeközben az Alsóparkban szórakoztató családi és szakmai programok is kísérik a rendezvényt, az esti órákban a város főterén pedig szabadtéri vetítések lesznek.


Az eseményeket az interneten keresztül, a fesztivál honlapján is lehetőség lesz követni. Székelyhidi Tamás ugyanakkor reméli, minél többen látogatnak majd el a programokra és sikerül a rendezvénnyel hagyományt teremteni. Különlegességként emelte ki a fesztivál eseményei közül Török Zoltán új, Everglades című természetfilmjének vetítését: a rendező-operatőr három éven keresztül dolgozott a floridai Everglades mocsárról készült filmjén, melyet elsőként, a National Geographic különleges engedélyével a gödöllői fesztivál közönsége láthat majd. A produkció nemzetközi premierje decemberben lesz a National Geographic Channel műsorán.A fesztivál gáláján 10 szekció filmjeit díjazzák, így többek között természetfilmeket, vadászatról, halászatról vagy horgászatról szóló filmeket, dokumentumfilmeket, és úgynevezett etűdöket is, melyek Székelyhidi Tamás megfogalmazása szerint „pár percet mutatnak be a természetből”. Emellett öt technikai díjat, hét különdíjat, hat médiatámogatói díjat és öt magyar alkotói különdíjat adnak át. Az elismerésekről hattagú szakmai zsűri dönt. A fesztiválon adják át a szakma képviselői által újonnan alapított Rockenbauer-emlékdíjat, melyet a szakmában maradandót alkotó személynek, alkotóműhelynek ítél oda a független kuratórium, a Kárpát-medencei alkotói díjjal pedig a legjobb magyar alkotást jutalmazza a zsűri.


Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma