15_eves

2015.05.08
Kolonics Réka

„Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék”: ez a mottója az első Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, melynek május 14. és 17. között Gödöllő ad otthont. A Fesztiválra érkezett nevezésekből több mint 80 külföldi és magyar alkotást válogatott ki a zsűri. Érkezik Török Zoltán új filmje is, az Everglades.

Székelyhidi Tamás fesztiváligazgató a programot ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a fesztiválon való megmérettetésre 42 országból 424 érvényes nevezés érkezett, Magyarországról 132 alkotást küldtek. Az előzsűri ezek közül válogatta ki azt a több mint nyolcvan alkotást, amely a fesztivál díjaiért versenyre kelhet. E díjak átadása május 17-én zajlik majd, ünnepélyes keretek között, a fesztivál gáláján.


„A világ körülöttünk gyorsan változik, egyre több a hatás, mely a természet idilljét, állandóságát felborítja” – mondta Székelyhidi Tamás. Véleménye szerint a választott mottó jól kifejezi a fesztivál célját: elérni, megszólítani az embereket, főleg a fiatalokat, felhívni a figyelmet a környezetnek védelmére, a környezettudatosságra. Ezt szolgálja majd a május 14-én megrendezendő Diáknap is, amelyre általános és középiskolás csoportokat várnak, míg május 16-án és 17-én a családok számára kínálnak különféle kísérő programokat. De, mint elmondta, a fesztivál hosszú távú céljai között szerepel az is, hogy általa a magyar nyelvű műhelyek csatlakozni tudjanak a nemzetközi színvonalhoz és piachoz, megismerjék, megértsék a nemzetközi trendeket és a különböző alkotóműhelyek tevékenységét is.


termeszetfilm


Hogy miért Gödöllő szolgál majd helyszínül? Székelyhidi Tamás a helység természetfilmes hagyományait emlegette fel: annak idején itt volt a Filmgyár Természetfilm stúdiója, 1933-ban pedig a Cserkész-világ Jamboree is. A városban most hét különböző helyszínen zajlanak majd programok: vetítések lesznek a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, amely a rendezvény fő helyszíne, de a Művészetek Háza épületében, valamint a városi filmszínházban is, ahol 3D-s alkotásokat láthat majd a közönség. A városi könyvtárban a fesztiválra nevezett és zsűrizett filmeket mutatják be szekció szerinti bontásban. Mindeközben az Alsóparkban szórakoztató családi és szakmai programok is kísérik a rendezvényt, az esti órákban a város főterén pedig szabadtéri vetítések lesznek.


Az eseményeket az interneten keresztül, a fesztivál honlapján is lehetőség lesz követni. Székelyhidi Tamás ugyanakkor reméli, minél többen látogatnak majd el a programokra és sikerül a rendezvénnyel hagyományt teremteni. Különlegességként emelte ki a fesztivál eseményei közül Török Zoltán új, Everglades című természetfilmjének vetítését: a rendező-operatőr három éven keresztül dolgozott a floridai Everglades mocsárról készült filmjén, melyet elsőként, a National Geographic különleges engedélyével a gödöllői fesztivál közönsége láthat majd. A produkció nemzetközi premierje decemberben lesz a National Geographic Channel műsorán.A fesztivál gáláján 10 szekció filmjeit díjazzák, így többek között természetfilmeket, vadászatról, halászatról vagy horgászatról szóló filmeket, dokumentumfilmeket, és úgynevezett etűdöket is, melyek Székelyhidi Tamás megfogalmazása szerint „pár percet mutatnak be a természetből”. Emellett öt technikai díjat, hét különdíjat, hat médiatámogatói díjat és öt magyar alkotói különdíjat adnak át. Az elismerésekről hattagú szakmai zsűri dönt. A fesztiválon adják át a szakma képviselői által újonnan alapított Rockenbauer-emlékdíjat, melyet a szakmában maradandót alkotó személynek, alkotóműhelynek ítél oda a független kuratórium, a Kárpát-medencei alkotói díjjal pedig a legjobb magyar alkotást jutalmazza a zsűri.


ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma