15_eves

2019.06.09

Zsámbék neve harminchat éve összeforrt a színházzal, a bátor és újító törekvésekkel, a tematikus sorozatokkal. Ezen a településen előadást nézni önmagában szakrális élmény: kiszakadhatunk a színház szokásos miliőjéből, remek művészek kiváló előadásait nézhetjük meg, és megemlékezhetünk a színháztörténet legfontosabb itt történt momentumairól.

sztalker
Sztalker Csoport

Az elmúlt években is kiváló produkcióknak lehetett tanúja a zsámbéki közönség, azonban látogatottság és finanszírozhatóság szempontjából ezek sajnos nem voltak fenntarthatóak. Idén ezért ésszerű költségvetés mellett ismert fellépőkben és erős programban gondolkodtak a szervezők, nagy hangsúlyt fektetve a nézőszám növelésére.


A megújulás jegyében ezen az örökségen elindulva és ezt továbbgondolva született meg a 2019-es nyári szezon programja, több, a városhoz kötődő művész szakmai támogatásával. Idén az alternatív, független (műhely)bemutatók és a populárisabb színházi formák ötvözésére törekedtek a szervezők.

grecso3
Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert közös zenés produkciója

A megújuló programstruktúrában a Sztalker Csoport, Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila társulata voltak a Bázis művészeti tanácsadói, mindketten személyesen is kötődnek a zsámbéki medencéhez.

 

A 2019-es évad teret ad kőszínházi előadás(ok)nak éppúgy, mint a hagyományteremtő szándékkal útjára induló #KedvesZsámbék! felolvasószínházi-sorozatnak Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. Utóbbin minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatást és formációt élvezhetnek a látogatók.


ubik3
Fotó: Ubik Bianka


A Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken magyar versek hangzanak el ismert színészek és zenészek előadásában. A fellépők között lesz Hámori Gabriella, Csákányi Eszter, Kamarás Iván, Földes Eszter, Szabó Balázs, Beck Zoltán, Lovasi András, Trill Zsolt, Dés László, Szilágyi Tibor, Vecsei H. Miklós és még sokan mások.


Láthatunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból, illetve Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estjére is sor kerül.

pogonyidavid
Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje
Fotó: Pogonyi Dávid

Június 30-án Nagyházi Márton Nem Akárki című misztériumjátékának ősbemutatója lesz a Zsámbéki Rakátabázison Galgóczy Judit rendezésében. A fiatal szerző a szokványos ábrázolástól eltérően egy hőst, egy Útkereső Lázadót állít a játék középpontjába.

a_cigany
Jelenet A cigány című előadásból

 

Továbbra is teret kapnak az újszerű, független produkciók, társulatok: június 9-én a celldömölki Soltis Lajos Színház A cigány című produkciót állítják színpadra, és ismét megrendezik az UbikEklektik Fesztivált, ahol a zenei programok mellett ezúttal hat táncszínházi produkció szerepel a kínálatban.

ubik2
UbikEklektik
Fotó: Csenki Bianka

A Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház előadásában láthatja a zsámbéki közönség Shakespeare: Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást július 28-án a Romtemplomban ifj. Vidnyánszky Attila rendezésben, augusztus 10- és 11-én pedig Lackfi János számos előadást megért, Hinták című sikerdarabját állítja színpadra Galgóczy Judit.

 

A szeptemberi tervek között szerepel az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében készült A félkegyelmű című produkció zsámbéki vendégelőadása.

Kulcsszavak: ZsámbékszínházSztalker Csoport

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma