Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.05.24

Téralakítás szabad kézzel címmel látható június 2-ától a Magyar Belsőépítész Egyesület kiállítása a Pesti Vigadóban. A tárlat célja, hogy az ismert magyar belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassa munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában. A kiállításhoz tárlatvezetések, rajzverseny és támogatói bemutató is kapcsolódik.

A rajz a kreatív elme gondolatainak papírra rögzítése. Ezen belül a belsőépítész-tervező rajzi eszköz és léptékskálája a legszélesebb az összes tervezőművészet közül. Nagysága és változatossága az építészeti belső tér megragadásától a kézbefogható tárgyak megjelenítéséig terjed. Ez egyben kijelöli összekötő szerepét is, amit az építészet és a tárgyvilág között betölt. Életterünk meghatározó formálója a belsőépítész. Az általa rajzolt kézi rajzon keresztül mutatja meg elképzeléseit, a megálmodott tér atmoszféráját, amely minden esetben egy-egy önálló egyéniséget felmutató alkotó egyedi kézlenyomata. Ebbe az alkotói folyamatba pillanthatunk be közel hatvan alkotó rajzain keresztül, a most megnyíló Téralakítás szabad kézzel című kiállításon. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építő- művészet kulturális örökségéhez – mondják a szervezők a kiállításról.


Kirady_Rita_Rebeka_szines_vazlat
Kirády Rita Rebeka műve

 

A kiállítók névsora:

Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Fekete György és Kígyóssy Ágnes – Adravecz Henrietta, Almer Zsuzsa, Baliga Kornél, Bálint Ágnes, Bánáti János, Bánk András, Bozsódi Zsolt, Burián Judit, Csabai Csilla, Csatlósi László, Csavarga Rózsa, Csengery Zsolt, Csomay Zsófia, Csortos Szabó Sándor, Farkas Tibor, Ferencz István, Földes Zsuzsa, Garajszki József, Gothárd Erzsébet, Göbölyös Kristóf, Görgényi Judit, Hevessy Kálmán Gábor, Horváth Péter Kornél, Ivány Inke, Jakab Csaba, Kamarás Borbála, Kirády Rita Rebeka, Kiszely Mária, Kovács Csaba, Láng Judit, Lukács Zsófia, Márkus Gábor, Márton László Attila, Máté Zsuzsanna, Mátrai Péter, Meller András, Molnár Ferenc, Nádai Tibor, Nagy Miklós, Neogrády Antal, Pácser László, Papp Marianna, Pauló Lenke, Reimholz Péter, Ruda Erzsébet, Selmeczi György, Somogyi Pál, Sváb Katalin, Szabó Anna Julianna, Szegő György, Szenes István, Tardos Tibor, Teleki Katalin, Tildi Béla, Tóta József, Uherkovich Ágnes, Ungvári Csilla.

 

Molnar_Ferenc_teraszlepcso
Molnár Ferenc műve


Időpont: 2018. június 2. – július 29.

Helyszín: Pesti Vigadó, VI. emeleti többcélú kiállítóterem, 1051 Bp., Vigadó tér 2.

Szervező: Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE)

A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

 

A Magyar Belsőépítész Egyesületről

A 2004-ben alapított egyesület részt vesz a belsőépítészet társadalmi elismertetésének munkájában, a belsőépítészet nemzeti értékeinek folyamatos őrzésében és megőrzésében, feltárásában, gyarapításában: kezdeményezi és szervezi tematikus kiállítások, alkotótáborok, konferenciák rendezését, valamint ösztöndíjat és pályázatot ír ki, a kiemelkedő művészeket az általa megalapított díjakkal honorálja. Részt vesz szakértői szinten a belsőépítészet műalkotássá minősítésében.


Neogrady_Antal_Oldal_01
Neogrády Antal műve

 

Támogatja a fiatal belsőépítészeket, közreműködik a nemzetközi és hazai szakmai szervezetek közötti együttműködés kialakításában, ápolásában, a különböző szervezetek közötti összhang megteremtésében. Az egyesület független művészeti egyesület, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését, a gyártó és forgalmazó cégekkel való folyamatos együttműködés kiépítését. Az egyesület tagjai érdekében tanácsot ad, javaslatot tesz és közvetít a megbízási ügyekkel kapcsolatos megkeresésekben. Naprakész információs bázist képez, szervezési és propaganda feladatokat lát el. Céljai között szerepel, hogy megteremtse a magyar belsőépítészek szellemi közösségét.

 

Az egyesület tevékenységével a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Építész Kamara, és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tevékenységét kívánja erősíteni és kiegészíteni a belsőépítészet és a belsőépítészek érdekében. A Magyar Belsőépítész Egyesület támogatója a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap.

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma