IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.05.24

Téralakítás szabad kézzel címmel látható június 2-ától a Magyar Belsőépítész Egyesület kiállítása a Pesti Vigadóban. A tárlat célja, hogy az ismert magyar belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassa munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában. A kiállításhoz tárlatvezetések, rajzverseny és támogatói bemutató is kapcsolódik.

A rajz a kreatív elme gondolatainak papírra rögzítése. Ezen belül a belsőépítész-tervező rajzi eszköz és léptékskálája a legszélesebb az összes tervezőművészet közül. Nagysága és változatossága az építészeti belső tér megragadásától a kézbefogható tárgyak megjelenítéséig terjed. Ez egyben kijelöli összekötő szerepét is, amit az építészet és a tárgyvilág között betölt. Életterünk meghatározó formálója a belsőépítész. Az általa rajzolt kézi rajzon keresztül mutatja meg elképzeléseit, a megálmodott tér atmoszféráját, amely minden esetben egy-egy önálló egyéniséget felmutató alkotó egyedi kézlenyomata. Ebbe az alkotói folyamatba pillanthatunk be közel hatvan alkotó rajzain keresztül, a most megnyíló Téralakítás szabad kézzel című kiállításon. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építő- művészet kulturális örökségéhez – mondják a szervezők a kiállításról.


Kirady_Rita_Rebeka_szines_vazlat
Kirády Rita Rebeka műve

 

A kiállítók névsora:

Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Fekete György és Kígyóssy Ágnes – Adravecz Henrietta, Almer Zsuzsa, Baliga Kornél, Bálint Ágnes, Bánáti János, Bánk András, Bozsódi Zsolt, Burián Judit, Csabai Csilla, Csatlósi László, Csavarga Rózsa, Csengery Zsolt, Csomay Zsófia, Csortos Szabó Sándor, Farkas Tibor, Ferencz István, Földes Zsuzsa, Garajszki József, Gothárd Erzsébet, Göbölyös Kristóf, Görgényi Judit, Hevessy Kálmán Gábor, Horváth Péter Kornél, Ivány Inke, Jakab Csaba, Kamarás Borbála, Kirády Rita Rebeka, Kiszely Mária, Kovács Csaba, Láng Judit, Lukács Zsófia, Márkus Gábor, Márton László Attila, Máté Zsuzsanna, Mátrai Péter, Meller András, Molnár Ferenc, Nádai Tibor, Nagy Miklós, Neogrády Antal, Pácser László, Papp Marianna, Pauló Lenke, Reimholz Péter, Ruda Erzsébet, Selmeczi György, Somogyi Pál, Sváb Katalin, Szabó Anna Julianna, Szegő György, Szenes István, Tardos Tibor, Teleki Katalin, Tildi Béla, Tóta József, Uherkovich Ágnes, Ungvári Csilla.

 

Molnar_Ferenc_teraszlepcso
Molnár Ferenc műve


Időpont: 2018. június 2. – július 29.

Helyszín: Pesti Vigadó, VI. emeleti többcélú kiállítóterem, 1051 Bp., Vigadó tér 2.

Szervező: Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE)

A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

 

A Magyar Belsőépítész Egyesületről

A 2004-ben alapított egyesület részt vesz a belsőépítészet társadalmi elismertetésének munkájában, a belsőépítészet nemzeti értékeinek folyamatos őrzésében és megőrzésében, feltárásában, gyarapításában: kezdeményezi és szervezi tematikus kiállítások, alkotótáborok, konferenciák rendezését, valamint ösztöndíjat és pályázatot ír ki, a kiemelkedő művészeket az általa megalapított díjakkal honorálja. Részt vesz szakértői szinten a belsőépítészet műalkotássá minősítésében.


Neogrady_Antal_Oldal_01
Neogrády Antal műve

 

Támogatja a fiatal belsőépítészeket, közreműködik a nemzetközi és hazai szakmai szervezetek közötti együttműködés kialakításában, ápolásában, a különböző szervezetek közötti összhang megteremtésében. Az egyesület független művészeti egyesület, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését, a gyártó és forgalmazó cégekkel való folyamatos együttműködés kiépítését. Az egyesület tagjai érdekében tanácsot ad, javaslatot tesz és közvetít a megbízási ügyekkel kapcsolatos megkeresésekben. Naprakész információs bázist képez, szervezési és propaganda feladatokat lát el. Céljai között szerepel, hogy megteremtse a magyar belsőépítészek szellemi közösségét.

 

Az egyesület tevékenységével a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Építész Kamara, és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tevékenységét kívánja erősíteni és kiegészíteni a belsőépítészet és a belsőépítészek érdekében. A Magyar Belsőépítész Egyesület támogatója a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap.

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma