kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.03.10

„Régi gondolatom, hogy az emberek, állatok, növények falják maguk körül a teret. Minden létforma gyarapodásra törekszik. Addig pörgettem ezt magamban, amíg végül táncelőadás lett belőle” – mondja Mádi László, a Közép-Európa Táncszínház művésze. Legutóbb az InSideOut című szólódarabbal aratott nagy sikert, amelyen gumikötéllel kötözte körbe a nézőteret, erőteljes hanghatások és éles fények kíséretében. Legújabb munkája a Térfaló.

Palotai_Misi_-_InSoundOut5
InSideOut
Fotó: Palotai Mihály


Ha jól tudom, egy festményed ihlette a táncjátékodat. Mit ábrázol a kép, és hogyan öntötted azt mozdulatokba?

A Budapest Kortárstánc Főiskolára jártam, és Beke László művészettörténet tanárom egy vizsgamunkát kért tőlünk. Nem kötötte meg a kezünket, szobrot, festményt készíthettünk, vagy zenét is komponálhattunk.


Otthon ültem az albérletemben a barátommal, találtunk maradék üvegfestéket meg bútordarabokat, és arra kezdtünk festegetni. Végül készítettem egy képet, ami úgy néz ki a falon, mintha falná a teret. Fából készült, amin volt még egy ló, így lett játékosan a neve Tér-fa-ló.


Terfalok_proba3_r
Térfaló próba


Amikor jött az Imre Zoltán Program, azon kezdtem gondolkodni, hogy kellene valamit koreografálni, és ahogy a képen elmerengtem, előjött az a régi gondolatom, hogy igazából az emberek, állatok, növények, mi mindannyian faljuk magunk körül a teret. Minden egyes létforma arra törekszik, hogy gyarapodjon.


Többek, nagyobbak, szebbek, jobbak akarunk lenni. Kérdéseket akartam feltenni: helyes-e ez, hogy működik, hova vezet ez, mit látunk ebből a jövőben, mi lesz – ha lesz egyáltalán – ennek a vége. Addig pörgettem magamban a gondolatot, hogy úgy éreztem, érdemes lenne csinálni egy táncelőadást.


Terfalok_proba2
Térfaló próba


Úgy érzed, sikerült megmutatnod mindezt?

Talán. Igyekeztem reflektálni a táncosokkal a jelen helyzetre, arra, miként vagyunk jelen egymás mellett, kerülünk bele egymás intim szférájába. Ha például a villamoson fél méteren belül lép hozzám közel valaki, betör az intim zónámba, egészen máshogy kezdek el viselkedni. Rögtön tele vagyok gyanakvással, ki ne zsebeljen, miért áll ide mellém, mit akar tőlem.


Elkezdjük a másik embert egy másik formában látni. Ahogy kinéz, ahogy jár, rögtön születik egy gondolat a fejünkben róla, beskatulyázzuk, miközben valójában önmagunkat fejtegetjük, saját érzelmi világunkat próbáljuk hozzá kötni. Ráakasztunk egy karaktert, ami talán nincs is meg benne, csak számunkra válik azzá a személyiséggé, amit látunk belőle.


Madi_Laci
Mádi László


Attól kezdve, hogy keresem, ki ő, aki belépett a személyes terembe, másik emberi lény lesz. Általa folyamatosan reflektálok önmagamra, majd vissza rá. Oda-vissza. Érdekes viszonyrendszer kerekedett a próbafolyamat alatt a mozgáson keresztül, mikor összeraktam két embert. Próbáltunk egymás és a saját bőrünkben is lenni egyszerre, eleget tenni, megfelelni, de közben uralkodni is.


Hogyan kell ezt elképzelni színpadon?

Sokat vívódtam, hogy a tér befalását miként lehet megeleveníteni. Terítsünk ki egy anyagot, gondoltam, az máris egy kézzel fogható matériát ad a számunkra. Féltem, hogy rossz klisé lesz, mert annyi ilyen darab van.


Dusa_Gabor_-_Terfalok4
Térfaló
Fotó: Dusa Gábo


Gyönyörűen nézett ki a térben az anyag, főleg, amikor ráadtuk a fényeket. Elképesztő, mi mindent lehet művelni vele. Mindenfélét kipróbáltunk: formáltunk belőle egy nagy szájat, ez lett végül az előadás záró képe.


Sokatmondó pillanat, olyan, mint egy fekete lyuk, az utolsó tér, amit befal egy ember maga körül, vagy a tér falja be őt. A végén, amikor előkerül az anyagból a befalt test, már egy letisztultabb, jelmezétől megvált embert látunk a legyőzött térben, az újjászületésben.


Dusa_Gabor_-_Terfalok1
Térfaló
Fotó: Dusa Gábor


Szerettem volna pozitív kicsengést a végére, hogy van kiút. Nem akartam, hogy benne maradjunk egy sötét, drámai gondolati körben, hogy milyen borzasztóak vagyunk mi, emberek, minden befalunk, tönkreteszünk magunk körül, és az egész nem vezet sehova.


Azt gondolom, van végkifejlet abban, ami felé tart az állandó törekvés a világban, hogy gyarapodunk, hogy egyre többre vágyunk. Lesz idő, mikor meg kell tisztulnunk, le kell dobjuk magunkról a felesleget, és oda fogunk állni egyszerű önmagunkban. Nem kell, hogy többet gyűjtögessünk, többet akarjunk annál, ami van.


Dusa_Gabor_-_Terfalok3
Térfaló
Fotó: Dusa Gábor


Hogyan érzed magad a Közép-Európa Táncszínháznál most, hogy új művészeti vezetés érkezett?

Tíz éve ott vagyok, és még százig szeretnék ott lenni. Nagyon szeretem a társulatot, elhivatott vagyok velük. Feledi János segítségével elkezdünk visszanyúlni a múltunkhoz, ahhoz a gondolatisághoz, amit a KET egyszer már képviselt, azután próbált haladni a saját korával, a saját közegével, és kicsit elfordult attól, amiben igazán erős volt. Igyekszünk újból elővenni azt, amiben jók vagyunk itt, Közép-Európában, amiről határozottan fel lehetett ismerni ezt a társulatot.


gkt

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma