hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.10

„Régi gondolatom, hogy az emberek, állatok, növények falják maguk körül a teret. Minden létforma gyarapodásra törekszik. Addig pörgettem ezt magamban, amíg végül táncelőadás lett belőle” – mondja Mádi László, a Közép-Európa Táncszínház művésze. Legutóbb az InSideOut című szólódarabbal aratott nagy sikert, amelyen gumikötéllel kötözte körbe a nézőteret, erőteljes hanghatások és éles fények kíséretében. Legújabb munkája a Térfaló.

Palotai_Misi_-_InSoundOut5
InSideOut
Fotó: Palotai Mihály


Ha jól tudom, egy festményed ihlette a táncjátékodat. Mit ábrázol a kép, és hogyan öntötted azt mozdulatokba?

A Budapest Kortárstánc Főiskolára jártam, és Beke László művészettörténet tanárom egy vizsgamunkát kért tőlünk. Nem kötötte meg a kezünket, szobrot, festményt készíthettünk, vagy zenét is komponálhattunk.


Otthon ültem az albérletemben a barátommal, találtunk maradék üvegfestéket meg bútordarabokat, és arra kezdtünk festegetni. Végül készítettem egy képet, ami úgy néz ki a falon, mintha falná a teret. Fából készült, amin volt még egy ló, így lett játékosan a neve Tér-fa-ló.


Terfalok_proba3_r
Térfaló próba


Amikor jött az Imre Zoltán Program, azon kezdtem gondolkodni, hogy kellene valamit koreografálni, és ahogy a képen elmerengtem, előjött az a régi gondolatom, hogy igazából az emberek, állatok, növények, mi mindannyian faljuk magunk körül a teret. Minden egyes létforma arra törekszik, hogy gyarapodjon.


Többek, nagyobbak, szebbek, jobbak akarunk lenni. Kérdéseket akartam feltenni: helyes-e ez, hogy működik, hova vezet ez, mit látunk ebből a jövőben, mi lesz – ha lesz egyáltalán – ennek a vége. Addig pörgettem magamban a gondolatot, hogy úgy éreztem, érdemes lenne csinálni egy táncelőadást.


Terfalok_proba2
Térfaló próba


Úgy érzed, sikerült megmutatnod mindezt?

Talán. Igyekeztem reflektálni a táncosokkal a jelen helyzetre, arra, miként vagyunk jelen egymás mellett, kerülünk bele egymás intim szférájába. Ha például a villamoson fél méteren belül lép hozzám közel valaki, betör az intim zónámba, egészen máshogy kezdek el viselkedni. Rögtön tele vagyok gyanakvással, ki ne zsebeljen, miért áll ide mellém, mit akar tőlem.


Elkezdjük a másik embert egy másik formában látni. Ahogy kinéz, ahogy jár, rögtön születik egy gondolat a fejünkben róla, beskatulyázzuk, miközben valójában önmagunkat fejtegetjük, saját érzelmi világunkat próbáljuk hozzá kötni. Ráakasztunk egy karaktert, ami talán nincs is meg benne, csak számunkra válik azzá a személyiséggé, amit látunk belőle.


Madi_Laci
Mádi László


Attól kezdve, hogy keresem, ki ő, aki belépett a személyes terembe, másik emberi lény lesz. Általa folyamatosan reflektálok önmagamra, majd vissza rá. Oda-vissza. Érdekes viszonyrendszer kerekedett a próbafolyamat alatt a mozgáson keresztül, mikor összeraktam két embert. Próbáltunk egymás és a saját bőrünkben is lenni egyszerre, eleget tenni, megfelelni, de közben uralkodni is.


Hogyan kell ezt elképzelni színpadon?

Sokat vívódtam, hogy a tér befalását miként lehet megeleveníteni. Terítsünk ki egy anyagot, gondoltam, az máris egy kézzel fogható matériát ad a számunkra. Féltem, hogy rossz klisé lesz, mert annyi ilyen darab van.


Dusa_Gabor_-_Terfalok4
Térfaló
Fotó: Dusa Gábo


Gyönyörűen nézett ki a térben az anyag, főleg, amikor ráadtuk a fényeket. Elképesztő, mi mindent lehet művelni vele. Mindenfélét kipróbáltunk: formáltunk belőle egy nagy szájat, ez lett végül az előadás záró képe.


Sokatmondó pillanat, olyan, mint egy fekete lyuk, az utolsó tér, amit befal egy ember maga körül, vagy a tér falja be őt. A végén, amikor előkerül az anyagból a befalt test, már egy letisztultabb, jelmezétől megvált embert látunk a legyőzött térben, az újjászületésben.


Dusa_Gabor_-_Terfalok1
Térfaló
Fotó: Dusa Gábor


Szerettem volna pozitív kicsengést a végére, hogy van kiút. Nem akartam, hogy benne maradjunk egy sötét, drámai gondolati körben, hogy milyen borzasztóak vagyunk mi, emberek, minden befalunk, tönkreteszünk magunk körül, és az egész nem vezet sehova.


Azt gondolom, van végkifejlet abban, ami felé tart az állandó törekvés a világban, hogy gyarapodunk, hogy egyre többre vágyunk. Lesz idő, mikor meg kell tisztulnunk, le kell dobjuk magunkról a felesleget, és oda fogunk állni egyszerű önmagunkban. Nem kell, hogy többet gyűjtögessünk, többet akarjunk annál, ami van.


Dusa_Gabor_-_Terfalok3
Térfaló
Fotó: Dusa Gábor


Hogyan érzed magad a Közép-Európa Táncszínháznál most, hogy új művészeti vezetés érkezett?

Tíz éve ott vagyok, és még százig szeretnék ott lenni. Nagyon szeretem a társulatot, elhivatott vagyok velük. Feledi János segítségével elkezdünk visszanyúlni a múltunkhoz, ahhoz a gondolatisághoz, amit a KET egyszer már képviselt, azután próbált haladni a saját korával, a saját közegével, és kicsit elfordult attól, amiben igazán erős volt. Igyekszünk újból elővenni azt, amiben jók vagyunk itt, Közép-Európában, amiről határozottan fel lehetett ismerni ezt a társulatot.


gkt

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma