Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.09.15

A Jameson CineFest a világ legjobb fesztiváljainak díjnyertes alkotásaiból válogat, idén különösen erős a mezőny. Mind a jelenlévő szakmai közönséget, mind Miskolc polgárait megmozgatja a fesztivál, szinte minden vetítést hatalmas érdeklődés övez. A filmeken kívül pedig Miskolcra érkezett a Magyar Hollywood Túra 2016 is, megemlékezve Pressburger Imréről.

Juliette Binoche díszvendégségével nyílt meg szeptember 9-én a fesztivál, a művésznő átvette a frissen alapított Európa-díjat, és beszédet mondott Krystof Kieślowski Három szín: Kék című filmje előtt. Míg szeptember 10-én a fesztivál vendége volt Damjan Kozole szlovén rendező, aki Nightlife (Éjszakai élet) című művét kísérte el, amely a fesztivál elsőként levetített versenyfilmje volt.


Damjan Kozole ezzel a munkájával idén Karlovy Varyban a legjobb rendezőnek járó elismerést nyerte el. A Nightlife (Éjszaki élet) valós eseményeken alapszik, egy egész országot foglalkoztató, nagy médiavisszhangot kapott gyilkosság sajátos interpretációja. A rendezőt – elmondása szerint – a kutyaharapásokkal kivitelezett kegyetlen támadás és a média brutalitása foglalkoztatta a főszereplő személyes önfeladásán keresztül.

 

14265011_10202077912626463_4490670333941964492_n
Miskolcra érkezett a Magyar Hollywood Túra
 

Roger Deutsch, amerikai független filmes szeptember 12-én volt a Jameson CineFest vendége, aki a Magyarországon forgatott Fiú a vonaton című filmjét kísérte el. A Kitekintő szekcióban bemutatott alkotásnak ez volt az európai premierje, amelyen jelen volt a film magyar főszereplője, Tóth Barnabás is.  

A Fiú a vonaton egy 1991-ben rögzített videóval indít, melyet Roger Deutsch a budapesti Úttörővasúton készített, és amelyet eddig már négy filmjében is felhasznált. Deutsch különleges stílusára jellemző, hogy valós felvételek alapján rendez fiktív történeteket, új személyiséget ad a szereplőknek. A Fiú a vonaton önkritikus alkotás, éppen a dokumentumfilm készítés etikáját állítja központba.

 

14316986_10202077916066549_8053617942769012036_n_2
Megkoszorúzták Pressburger Imre emléktábláját


Megérkezett Miskolcra a Magyar Hollywood Túra 2016 is szeptember 13-án, hogy megemlékezzen a miskolci születésű Pressburger Imre Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező, producer munkásságáról. A Pressburger Imre, Miskolc Oscar-díjas szülöttjének Szentpéteri kapu 3. szám alatti szülőháza falán található emléktáblát Kriza Ákos polgármester, Bíró Tibor, a CineFest igazgatója, valamint a Magyar Hollywood Túra nevében Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Márton András színművész és Varga Gábor, a Raleigh Budapest Stúdió volt tulajdonos-vezérigazgatója koszorúzta meg. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár dísztermében tartottak filmes kerekasztal-beszélgetést.

 

A Pressburger-emlékrendezvényt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitotta meg. Ismertette Pressburger jelentőségét a filmgyártásban és hangsúlyozta, hogy büszkéknek kell lennünk a miskolci születésű világhírű forgatókönyvíró életére, eredményeire.

 

Pressburger Imre az 1940-es-1950-es évek brit filmgyártásának egyik kiemelkedő forgatókönyvírója. Leghíresebb filmjei a Fekete nárcisz, a Piros cipellők, a Blimp ezredes élete és halála és A 49-ik hosszúsági fok, amellyel Pressburger a legjobb forgatókönyvírónak járó Oscar-díjat kapta meg.

 

Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája és megvalósítója hangsúlyozta, hogy a számtalan hollywoodi kapcsolódású, de magyar származású filmikon emlékét erősíteni kell Magyarországon, mivel továbbra is kevesen ismerik őket, kevesen vannak annak tudatában, hogy Hollywoodnak milyen sok magyar gyökere van. Rövid, vetített képes előadásban mutatta be Pressburger Imre életének és munkásságának főbb szakaszait, eredményeit. A nagykövet filmes szakmai vendégeivel beszélgetést folytatott Pressburger örökségéről, a hollywoodi magyar vonatkozásokról, az Oscar-díj átadásának szokásairól. A közönség Rófusz Ferenctől meghallhatta, hogy miért nem vehette át személyesen 1981-ben A Légy című filmjéért az Oscar-díjat. Márton András beavatta az érdeklődőket a színészmesterség kulisszatitkaiba és élvezetes történeteket mesélt 1992 és 1994 közötti Los Angeles-i külszolgálatáról. Varga Gábor pedig bemutatta a Raleigh Budapest Filmstúdió megalapításának érdekességeit, kulisszatitkait.

 

p-classcaptionkepunkon-balrol-bokor-bala-500x334
A Magyar Hollywood Túra kerekasztal-beszélgetése

 

Szintén 13-án a fesztivál Kitekintő szekciójában tartották meg a magyar premierjét Pierre Filmon Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című portréfilmjének. A 2016 januárjában elhunyt, világhírű magyar származású operatőr művészete előtt tisztelgő alkotás címe Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjére utal, melynek fényképezéséért Zsigmond Vilmos elnyerte az Oscar-díjat. Pierre Filmon portréfilmje a legendás operatőr több földrészen átívelő pályájával ismertet meg. A film a hazai mozikban 2016. november 3-ától látható.

 

Másnap, szeptember 14-én este két vendége is volt a fesztiválnak: első játékfilmjét (Native) kísérte el Daniel Fitzsimmons angol rendező és Jim Fitzsimmons producer. A film nemzetközi bemutatója 2016 februárjában a Bostoni Sci-fi Filmfesztiválon volt, ahol Daniel Fitzsimmons elnyerte a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat.

 

cinefest_sajto8
Fotó: Jameson CineFest/Déri Miklós


Ugyancsak 14-én este tartották Bereczki Csaba dokumentumfilmjének, a Soul Exodusnak a bemutatóját. Bereczki Csaba rendező így mutatta be alkotását: „ez a film az identitáskeresésről szól, méghozzá a zenén keresztül, és arról – amint az a filmben is elhangzik –, hogy igazából mindenkiben él egy belső zsidó”. A rendező a klezmerzenén keresztül talált rá a film témájára és szereplőire. „A klezmer Kelet-Európában, de főleg Oroszországban terjedt el. A pogromok és a holokauszt után innen eltűnt ez a műfaj, de az 1970-es években New York-ban újjáéledt és visszaszivárgott Európába. Innen jött az ötletem egy fordított exodus elmesélésére. A filmben öt zenésszel Amerikából jövünk vissza az eredetekhez, Franciaországon, Németországon, Magyarországon, Románián keresztül jutunk el egészen Oroszországba, Moldáviába. Ez road movie” – foglalta össze a rendező. A Soul Exodus idén december közepétől látható a hazai mozikban.

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma