2018.06.13

Sikerrel zárult a 3. Zsidó Művészeti Napok. Több mint 24 eseményen csaknem 300 művész lépett fel 2018. május 28. és június 10. között az idei Zsidó Művészeti Napokon (ZsiMü). A koncerteken, a kiállításokon, a könyvbemutatókon, a tánc-, illetve a színházi előadásokon mintegy tízezer látogató vett részt.

A Zsidó Művészeti Napokat már harmadik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy bemutassák a zsidó és izraeli kultúra színes világát. A rendezvény indító előadása, a Defiant Requiem: Verdi Terezinben Murry Sidlin vezényletével a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, neves szólisták, valamint színészek tolmácsolásában volt látható és hallható a Vígszínházban. Ofra Haza Izrael legismertebb, a nemzetközi színtéren is nagy népszerűségnek örvendő énekesnője volt. A Kelet Madonnája alcímmel készült, az életét bemutató előadásban Náray Erika alakította a legendás dívát. Ezen a programon kívül életműkiállításon is megnézhették az érdeklődők, mi volt Ofra titka. Több százan voltak kíváncsiak az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Izraeli Kulturális Intézetben tartott eseményekre.


Zsimu2018_Defiant_Requiem_Foto-Vajda_Tamas_2
Defiant Requiem: Verdi Terezinben
Fotó: Vajda Tamás


A ZsiMü alatt több nagykoncertre is sor került. Az Elvis Presley életéről és zsidó kötelékeiről szóló előadásban Gájer Bálint, Vitáris Iván (Ivan & the Parazol), Nógrádi Gergely kántor-operaénekes, a Mongooz and the Magnet zenekar és Bíró Eszter léptek színpadra. A koncert igazi különlegessége a nagyzenekari kíséret volt, melyet a Budapest Jazz Orchestra biztosított. A Tiszta Amerika koncerten műfajokon átívelő, amerikai utazásra hívta közönségét a Hot Jazz Band, Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri. A Cotton Club Singers négy év után állt össze és két teltházas koncertet is adott a MOMkultban. Idén a ZsiMü-programok különlegessége koncertjeinek színházszerű előadása volt, melyhez a dramaturgiát Zöldi Gergely biztosította. Így a közönség nemcsak feltételezhette, hanem meg is tudhatta, hogy a sok-sok jól ismert „sláger-zene” mind zsidó zeneszerzők művei.


A komolyzenei és a jazzelőadások is kimagasló érdeklődésre tartottak számot. Emilio Aversano és Korcsolán Orsolya estje, ahol nem más, mint Vásáry Tamás volt a konferanszié, illetve az Auer Trió koncertje Hegedűs D. Géza közreműködésével mind nagy sikerrel zajlottak. Fennállásának 20. évét ünnepelte koncertjén a Sabbathsong Klezmer Band Jávori Fegya közreműködésével. A nagy duett, Gátos Iván és Sárik Péter szintén hangulatos programmal kápráztatta el a közönséget. Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band sokszínű zenei koncerten mutatkozott be a Budapest Jazz Clubban, bemutatva egy új tehetséget Demi Laslo Demeter személyében; Dés Andrást és a Karnas Formulát pedig a Colombus Hajón láthatta a közönség. Kováts Kriszta a Hatszín Teátrumban teltház előtt mutatta be új, Álomfejtés című lemezét. Horgas Eszter és Falusi Mariann nem először léptek színpadra együtt, és újra elvarázsolták a közönségüket a Simon and Garfunkel-koncertjükön. Az Egy este Esterházy Péterrel című előadásban Dés László teltház előtt mesélt az íróval való legendás, baráti viszonyáról.


Naray_Erika_Ofra_Haza-A_Kelet_Madonnaja
A Kelet Madonnája
Náray Erika Ofra Haza-estje


Méltó befejezést és keretet adott a 3. ZsiMünek Berle Sanford Rosenberg életműkoncertje a Frankel Leó úti zsinagógában, ahol káprázatos hangok varázsolták el a közönséget Berle Rosenberg és világhírű tanítványai fellépésével.


Vajda Tamás fotóművész és Rubint Ábrahám Péter kiállítását láthatták az érdeklődők a MazelTovban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Gólem Színház Jaj, Istenem! című előadása a ZsiMü idején debütált. Hosszú idő után újra látható volt a Nőnyugat Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória, Lázár Kati szereplésével. Mindkét színházi előadást a Hatszín Teátrumban láthatták a nézők. Nesama címmel a DART kortárs táncegyüttes mutatkozott be a Bethlen Téri Színházban.


Alföldi Róbert Zoltán Gábor Orgia című könyvéből olvasott fel részleteket, Mácsai Pál Veiszer Alindával beszélgetett, Kalmár Tibor pedig bemutatta Jiddische Mamák című könyvét.


Elvis-est
Elvis Presley-est

A 2019-es ZsiMü programjáról az eseménysorozat honlapján, az ősz folyamán kaphatnak információkat az érdeklődők.

Adyton_2016

2018.12.10

„A szabad zene puszta voltunkat szólaltatja meg a teremtés szerves forgatagában, ahol minden a magáét zengi, mondja, és mégis, nem önmagáért, hanem mindenekért muzsikál” ­ – vallotta Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész. Az ő szellemiségét idézi meg az Adyton Karácsony december 11-én a Budapest Music Centerben.

Man_Ray

2018.12.09

Nagyszabású kiállítás nyílt a debreceni Modemben Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky) képeiből. A tárlat áttekintést nyújt a 20. század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig.


Racz_Jozsef_eoriszabo-2488

2018.12.09

Volt már lánglelkű költő, kissé ütődött postás és klasszikus félbolond, mesehős és legendás teátrista, nemes úr és népi hős, valamint Sztálin, Lenin, Gagarin, és még sokan mások. Halott is volt a színpadon, de gyilkos még nem. A Földes László Hobo Hé, Magyar Joe! című lemezének dalaira épülő színpadi játékban ő játssza Joe szerepét. INTERJÚ.

A Magyar Nemzeti Múzeumban december 10-én 11.00 órakor tartandó születésnapi ünnepségen bemutatják Patay Pál, Kormos Gyula és Poór Péter Komárom-Esztergom megye harangjai című kötetét. Az ünnepeltet Varga Benedek főigazgató köszönti, a kötetet Aczél Eszter méltatja.

Verdi világhírű operájának jubileumát ünnepelhetjük a Dóm téren, ugyanis 1939-ben mutatták be először a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az új bemutatót a Liszt-díjas karmester Kesselyák Gergely rendezésében, Pál Tamás vezényletével láthatja majd a fesztivál közönsége. Az előadás látványvilágáról többszörös díjnyertes díszlet- és jelmeztervezők gondoskodnak. A színpadképhez és a különleges hangzáshoz egy 130 fős kórus is hozzájárul majd.

Az ásatások 2016 nyarán kezdődtek a délkelet-szlovéniai Bela Krajina régióban, és idén áprilisig 15 sírboltot tártak fel. A most talált lelet kelta, Nagy Sándor pénzérméjének utánzata, amely Niké és Athéné istennőt ábrázolja. Az aranyérme ritka felfedezésnek számít Szlovéniában. A feltárt sírokból kerámiaedények és vasfegyverek is előkerültek.

Mézeskalácsból ehető, fenntartható jövőbéli várost alkottak építészek a londoni Viktória és Albert Múzeumban, hogy népszerűsítsék a városépítészetet. A több mint 60 mézeskalács-épületből álló városka rendelkezik édesgyökérből készült drótkötélpályával, cukorból készült kerékpárutakkal és járdákkal, még modern hajléktalanszállóval is. A mézeskalács város január 6-ig látható a Viktória és Albert Múzeumban.

2019. február 1-jétől Dinyés Soma vezeti a Magyar Rádió Gyermekkórusát. A szakember két évtizede tanít a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban, alapítója az Ars Longa Ének- és Zenekarnak, számos sikeres lemezfelvétel karnagya és hangszeres közreműködője, többször vezényelte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit is. A december 14-i karácsonyi hangversenyen ő vezényli a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit. A Müpába meghirdetett koncerten a többi közt elhangzik Bach Karácsonyi oratóriuma is.

„Gyerekkorom nagy része Budapesten telt, imádom a várost, sok emlék köt ide” – nyilítkozta a lengyel apa és magyar anya gyermekeként Varsóban született, világhírű zongoraművész, aki december 11-én a Müpában lép fel. Piotr Anderszewski Bach-műveket és Beethoven Diabelli-variációk című alkotását jássza.

piotr_anderszewski__600x440

Ma este mutatja be a József Attila Színház a Vesztegzár a Grand Hotelbent, a Rejtő Jenő egyik legismertebb és legmulatságosabb regényén alapuló vígjátékot Szente Vajk rendezésében. A főbb szerepeket Előd Álmos, Szerednyey Béla, Vándor Éva, Kovalik Ágnes, Szorcsik Viki és Zöld Csaba játssza. A dalszövegeket Varró Dániel írta.

Ingmar Bergman születésének 100 évfordulóján világszerte sok programot szerveztek, ám egyik sem helyezte középpontba az életmű komolyzenei vonatkozásait. Az Álarcok, Töréspontok, Teljesség című, háromrészes klasszikus zenei koncertsorozat a rendező filmjeinek zenei betéteit helyezi új perspektívába. Az első koncert 2018. december 9-én lesz a Három Holló kávéházban.

Halálának 25. évfordulóján koncerttel tiszteleg Magyarország rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnökének emlékezete előtt a Magyar Állami Operaház december 10-én az Erkel Színházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma